»

Muskov prevzem Twitterja katapultiral dogecoin

Slo-Tech - Eden izmed nepričakovanih zmagovalcev Muskovega prevzema Twitterjev je kriptovaluta dogecoin, ki je pridobila 70 odstotkov vrednosti in dosegla polletni vrh. Elon Musk je glasen zagovornik kriptovalut, a posel je najbolj vplival prav na dogecoin, ki ga je bil Musk večkrat posebej izpostavljal. Dogecoin, ki je bil nastal kot potegavščina, je Tesla celo sprejemala kot plačilo za komercialni material, denimo obeske, zaponke za pas, parfume in podobno.

Dogecoin je sicer še vedno daleč od rekordnih vrednosti. Trenutno se giblje okrog 0,13 dolarja, medtem ko je lani presegel 0,50 dolarja in dobršen del leta preživel nad 0,20 dolarja. K temu je izdatno pripomogel prav Elon Musk, ki je valuto reklamiral na družbenih omrežjih in podžigal njeno rast, zaradi česar si je nakopal tudi nekaj tožb. Očitajo mu tržne manipulacije.

Billy Markus in Jackson Palmer sta dogecoin kot satiro zagnala leta 2013, a je kmalu postal 'resna' kriptovaluta. Majhna, a predana skupnost mu zvesto sledi, s...

2 komentarja

Elon Musk poskrbel za skokovito rast bitcoina

Elon Musk

vir: Wikipedia
TechCrunch - Podjetje Tesla je prek sistema borznega obveščanja sporočilo, da so doslej pridobili za 1,5 milijarde ameriških dolarjev bitcoinov ter da bodo tudi v bodoče del sredstev, ki jih ne potrebujejo za tekoče poslovanje, skladno z načeli o razpršenosti in maksimizaciji naložb, vlagali v to kriptovaluto. Še več, v podjetju načrtujejo, da bi v bližnji prihodnosti bitcoin začeli sprejemati tudi kot plačilno sredstvo pri nakupu njihovih vozil. A za slednje, tako sporočilo, je za zdaj še preveč neznank s strani regulatorjev.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bodo tudi največja podjetja, ki se načeloma izogibajo tveganim naložbam, začela posegati po bitcoinu. Ta je letos doživel renesanso svoje rasti in zato znova zbudil zanimanje naložbenikov. Med njimi seveda tudi Elona Muska, poznanega po tem, da rad po pionirsko stopa v neznano.

Da se nekaj dogaja, je dalo slutiti že njegovo nedavno tvitanje. Pred dnevi je tako svojemu profilu dodal ključnik #bitcoin, nato pa zbijal šale na račun...

109 komentarjev

PayPal dodaja kriptovalute

Slo-Tech - Vrednost bitcoina se je povečala za približno desetino, za kar pa je bil to pot zaslužen PayPal. Podjetje je včeraj popoldne sporočilo, da bo v svoji plačilni platformi podprlo bitcoin, s čimer bo možno s to kriptovaluto nakupovati pri več kot 26 milijonih trgovcev, ki sprejemajo PayPal kot izvajalca plačil. Za zdaj bodo bitcoin dobile ameriške stranke, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega leta, kasneje pa sledita še storitev Venmo in ostali svet.

Izvršni direktor Dan Schulman je pojasnil, da želijo s tem vzpodbuditi uporabo digitalnih žetonov po svetu in svojo mrežo pripraviti na digitalne valute, ki jih bodo v prihodnosti morda uvedle centralne banke ali podjetja. PayPal ima več kot 300 milijonov uporabnikov, ki mesečno izvedejo za približno 70 milijard dolarjev plačil. PayPal bo bitcoin podprl tako, da ga bo možno kupiti ali prodati neposredno v PayPalu, prav tako pa bo možno imeti pozitivno stanje v bitcoinih in jih uporabljati za plačevanje, ne bo pa jih možno...

4 komentarji

Eksplozivno rast bitcoina povzročil en lastnik

Slo-Tech - Raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu sta lani pokazala, da je bila eksplozivna rast tečaja bitcoina leta 2017 posledica tržne manipulacije na borzi Bitfinex s sedežem na Karibih. Sedaj sta analizo še izpopolnila in ugotovila, da je bila manipulacija delo enega velikega lastnika bitcoinov, ki mu v žargonu pravijo tudi kit (whale). Raziskave kažejo, da ima veliki anonimni lastnik možnost dvigovanja cene, ko ta pade pod določene nivoje, pri čemer uporablja kriptovaluto tether, ki je priklenjena na dolar v protivrednosti ena proti ena.

Griffin je dejal, da je nova analiza pokazala, da ni šlo za usklajeno delovanje nekaj velikih lastnikov, temveč enega. Čez leta bodo ljudje začudeni, ko se bo izkazalo, kako so milijarde dolarjev tekle v roke ljudi, ki jih niso poznali in nad katerimi ni bilo nobenega nadzora, je še dodal. Stuart Hoegner iz pravne službe Tethra pa pravi, da so trditve v članku neresnične, ker da sta raziskovalca obravnavala premajhen nabor...

36 komentarjev

V Franciji bodo kriptovalute prodajali kar v trafikah

Reuters - Medtem ko na trgu kriptovalut še vedno divja neurje, saj je bitcoin najnižje v zadnjih 14 mesecih, ethereum pa tako nizko ni bil že poldrugo leto, ju bodo v Franciji začeli prodajati kar v trafikah. Francosko združenje prodajalcev tobačnih izdelkov (CNB, Confederation Nationale des Buralistes) je sporočilo, da bodo v trafikah, kjer se prodajajo časopisi in revije, tobačni izdelki ter srečke, od novega leta prodajali tudi kriptovalute.

V CNB so združeni prodajalci na približno 27.000 mestih v Franciji. Preizkusno prodajo kriptovalut bodo izvajali na 3000 lokacijah. Tehnično podporo bo nudilo podjetje Keplerk, ki ponuja digitalne denarnice in plačilno infrastrukturo za uporabo kriptovalut. V praksi bodo transakcije videti tako, da bo stranka plačala z gotovino in ob nakupu...

14 komentarjev

Silk Road 3.0 namesto na Toru na I2P

Slo-Tech - Spletna stran Silk Road, kjer je (bilo) možno kupiti najrazličnejše nezakonite stvari, je po zaprtju prve in druge različice dosegljiva še v tretje. To pot je ne najdemo na omrežju Tor, temveč na sorazmerno manj znanem omrežju I2P.

FBI je prvi Silk Road onesposobil oktobra 2013, ko so aretirali tudi domnevnega upravljavca strani, kasneje pa še nekaj drugih sodelujočih. Le dober mesec pozneje na internetu vzniknila stran Silk Road 2.0, za katero so se najprej spraševali, ali gre morebiti za FBI-jevo past. Izkazalo se je, da ne, in FBI je stran lani zaprl ter aretiral tudi njenega skrbnika. Stran je bila pod budnim nadzorom tajnih agentov od samega začetka.

Očitno je pred nami nov krog igre mačke z mišjo. Tu je Silk Road Reloaded, ki ima enako poslanstvo kot prvi verziji...

30 komentarjev

Harvardovo gručo zlorabili za rudarjenje kriptovalute

Slo-Tech - Rudarjenje kriptovalut postaja čedalje manj dobičkonosno, ker težavnost tega početja raste s skupno količino računske moči, ki rudarjenje izvaja. Tako nagrada ostaja enaka, zasleduje jo čedalje več računalnikov, ob vnaprej določenih intervalih pa se razpolavlja tudi vrednost nagrade. Edini način, da se dobičkonosnost tega početja poveča, je rast vrednosti kriptovalute (in seveda padec cene računske moči in električne energije).

Povsem drugače pa je, če imamo električno energijo in računalnike na voljo zastonj - recimo na univerzi. The Crimson piše, da so na Harvardu odkrili nepridiprava, ki je izkoristil raziskovalno gručo računalnikov z imenoom Odyssey za rudarjenje dogecoinov, ki so ena izmed plejade kriptovalut, ki so vzniknile po vzoru bitcoina. Dogecoin je izpeljan iz litecoina in za rudarjenje zahteva...

10 komentarjev