»

Huaweijevi novi telefoni kljub ameriškim sankcijam s sodobno strojno opremo

Slo-Tech - Ko je Huawei minuli mesec izdal novi telefon Mate 60 Pro, smo to vzeli kot dokaz, da so na Kitajskem izpopolnili 7-nm tehnologijo proizvodnje čipov. Kirin 9000s uporablja čipe kitajskega proizvajalca SMIC, ki so že primerljivo zmogljivi kot zahodni. Gre za arhitekturo ARM, SMIC pa je 7-nm litografijo prignal do skrajnih meja, saj njihov Kirin-9000s porablja do 13 W energije pod največjo obremenitvijo, a je po zmogljivosti primerljiv s Snapdragonom 8 Gen 1.

Kako so Kitajci uspeli proizvesti te čipe, zanima tudi ameriško vlado, ki želi preiskati morebitne kršitve izvoznih omejitev. ZDA so bile uvedle omejitve na izvoz tehnologije za proizvodnjo sodobnih čipov. Stroje za proizvodnjo čipov v 7-nm litografiji, ki terja uporabo ekstremnega dela ultravijoličnega spektra (EUV), proizvaja samo nizozemski ASML, ki se pridružuje sankcijam. Američane zato zanima, kako neki je SMIC proizvedel te čipe.

Naslednje vprašanje pa so pomnilniški čipi, ki so še bolj skrivnostna zagonetka. V Mate 60...

128 komentarjev

ZDA prepovedale vlaganja v osmerico kitajskih tehnoloških podjetij

vir: CNet
Financial Times - ZDA bodo na črni seznam podjetij, v katerih Američani ne smejo imeti lastniških deležev, uvrstile še osem kitajskih podjetij, poroča The Financial Times. Razlog za uvrstitev na seznam je domnevno sodelovanje pri nadzoru in vohunjenju nad Ujguri. Gre za sestavni del ameriških prizadevanj, da bi Kitajsko kaznovale zaradi zatiranja Ujgurov in drugih etničnih manjšin na severozahodu države. Poleg uradnega razloga obstoji še vrsta nekoliko manj glasno poudarjenih, saj se bolj ali manj nespremenjen odnos do Kitajske nadaljuje še iz časov prejšnje ameriške administracije.

Med državami, ki so pristale na seznamu, sta tudi znani proizvajalec letalnikov DJI in SenseTime. Slednji je želel na hongkonški ta teden izpeljati javno ponudbo delnic (IPO), a so zaradi omejitev ameriških investitorjev IPO prestavili. Enako se je sedaj zgodilo tudi konkurenčnemu podjetju Megvii, ki bi bil moral IPO izpeljati lani, a so ga zaradi takratne uvrstitve na neko drugo črno listo odpovedali. Investiranje bo...

9 komentarjev

ZDA na Kitajsko ne pustijo niti kvantni tehnologiji

vir: CNet
Financial Times - Ameriško ministrstvo za trgovino je osem kitajskih podjetij, ki se ukvarjajo z razvojem kvantnega računalništva, uvrstilo na črni seznam za izvoz tehnologij (plačljiv vir, alternativa). Gre za novo zaostritev v trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko.

Kljub menjavi na mestu ameriškega predsednika se retorika do Kitajske tudi pod Joejem Bidnom še ni koreniteje spremenila. Združene države svojo poglavitno globalno geopolitično tekmico še vedno obtožujejo kraje znanja in tehnologij, pa zatiranja Ujgurov v Sinkiangu in še česa, kar so zgolj nekateri na spisku izgovorov za to, da skušajo omejiti njen vpliv, saj jih močno skrbi rastoča vojaška in gospodarska moč Kitajske pod Ši Džinpingom. Spletno srečanje med obema predsednikoma sredi novembra je prineslo zgolj načelno trepljanje, medtem pa ZDA še vedno precej omejujejo izvoz ključnih naprednih tehnologij s svojega ozemlja na Kitajsko, kot so tiste s področij industrije polprevodnikov in strojnega učenja.

Sedaj se je ameriško...

8 komentarjev

ZDA širijo črno listo kitajskih podjetij, težave za SMIC

Slo-Tech - ZDA so na črno listo kitajskih podjetij, proti katerim veljajo sankcije, dodala več deset podjetij, med katerimi je tudi največji kitajskih proizvajalec čipov SMIC. Ameriško ministrstvo za trgovino je potrdilo, da seznam širijo, ker na Kitajskem vlada doktrina zlivanja vojaških in civilnih interesov. Konkretno za SMIC naj bi imeli dokaze, da tesno sodeluje s kitajskim vojaškim konglomeratom.

Minister za trgovino Wilbur Ross je dejal, da ZDA ne bodo dopustile, da se njihova visoka tehnologija uporablja za oboroževanje čedalje nasilnejšega nasprotnika. SMIC tako ne bo dobil licenc za uporabo ameriške tehnologije za proizvodnjo polprevodniških čipov v 10-nm litografiji ali manjši. Na seznam so sicer uvrstili 77 podjetij, večinoma iz Kitajske.

Peking se je že odzval, rekoč, da gre za še en dokaz ameriškega zatiranja kitajskih podjetij, na kar se bodo odzvali s potrebnimi ukrepi. ZDA so pozvali k prenehanju šikaniranja tujih podjetij. Iz SMIC-a se niso odzvali, so pa že večkrat...

40 komentarjev

HSMC insolventen

Načrt, ki se ni posrečil.

Slo-Tech - Kitajsko podjetje Hongxin Semiconductor Manufacturing Company (HSMC), ki je veljalo za enega tamkajšnjih konkurentov tajvanskega TSMC-ja, je tik pred propadom. Kot pišeta South China Morning Post in EE Times, je podjetje plačilno nesposobno. Že bivši izvršni direktor Chiang Shang-yi je dejal, da ga je presenetilo, da je investitorjem zmanjkalo denarja, a da je konec in da se vrača v Kalifornijo. Pred tem je že delal kot direktor razvoja v TSMC-ju, leta 2019 pa je prevzel HSMC, kar je bila prava mora, je še dejal.

HSMC je imel grandiozne načrte. Še lani so govorili o 20 milijard dolarjev vrednem obratu, prihodnje leto pa bi morali začeti razvijati proizvodnjo v 7-nm tehnologiji. S tem bi prehiteli SMIC in Hua Hong, ki sta na Kitajskem trenutno največji livarni za čipe. A ko je zmanjkalo denarja, je bilo tudi plesa konec. Podjetje je sedaj pod upravo lokalnih oblasti v Hubeju, Chiang pa je podjetje zapustil junija, ko je postalo jasno, da tako ne bo več šlo.

Ali bodo oblasti HSMC...

16 komentarjev

Kitajska bo najbrž blokirala Nvidiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
BBC - Kot je bilo moč slutiti že minuli mesec ob napovedi prevzema, bo Kitajska zelo verjetno poskušala blokirati Nvidiin prevzem podjetja ARM. Nekdanji glavni inženir v Lenovo Group in aktualni član državne inženirske akademije Ni Guangnan je na konferenci v Žengžouju dejal, da bo kitajsko ministrstvo za trgovino zelo verjetno prižgalo rdečo luč za prevzem. Trenutni lastnik ARM je japonski konglomerat SoftBank bo za ARM iztržil 40 milijard dolarjev, Nvidia pa bo dobila največjega načrtovalca varčnih čipov. ARM-jeve izdelke najdemo v večini mobilnih naprav.

V današnjem svetu ni dovolj, da se s prevzemom strinjajo zgolj vpleteni, temveč mora svoj žig pristaviti še kopica regulatorjev trga v drugih državah. Poleg ameriškega, japonskega in britanskega morata biti s prevzemom zadovoljna vsaj še evropski in kitajski. In to ni tako samoumevno. ARM je največji proizvajalec dizajna svojih čipov številnim Nvidiinim konkurentom, zato bo treba zagotoviti, da bodo ti pogoji še naprej ostali takšni,...

36 komentarjev

ZDA z izvoznimi ukrepi znova nad Huawei

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Trumpova administracija oz. ameriško Ministrstvo za trgovino je v petek zaostrilo pogoje za izvoz tehnologije kitajskemu Huaweiju. Po novimi pogoji morajo vsi proizvajalci polprevodnikov, ki uporabljajo ameriško tehnologijo - torej tudi tisti izven ozemlja ZDA - pred prodajo pridobiti posebno dovoljenje ameriške vlade. Kot je razumeti iz izjav trgovinskega ministra Wilburja Rossa, se je Huawei, izkoriščajoč tehnološke vrzeli, doslej uspešno izogibal dosedanjim prepovedim.

Ukrep je zadnji v vrsti poskusov ZDA, ki trajajo že kako leto, da bi nekaterim kitajskim podjetjem preprečila dostop do sodobnih tehnologij, kot so polprevodniški čipi. Veljati je začel takoj, a bo naslednjih 120 dni zanj veljalo prehodno obdobje. Borzni odziv je bil takojšen; že med petkovim trgovanjem so za okoli 5 % zdrsnile navzdol vrednosti delnic podjetij, povezanih s tem segmentom.

Bliskovito se je odzvala tudi kitajska vlada, ki je, da bi zavarovala interese svojega gospodarstva, napovedala povračilne...

51 komentarjev

Kitajski SMIC pognal komercialno proizvodnjo čipov FinFET

AnandTech - Največji kitajski izdelovalec polprevodnikov SMIC je po testnem obdobju na polnih obratih pognal proizvodno linijo čipov s tranzistorji FinFET v 14 nanometrih. Dogodek nam veliko pove o tem, koliko kitajska domača industrija polprevodniških vezij še zaostaja za svetovno konkurenco.

Aktualen trgovinski spopad med ZDA in Kitajsko je za slednjo boleče pokazal odvisnost od tujih kapacitet pri oblikovanju ter proizvodnji čipov. Kje je ta država na poti do vsaj okvirne samozadostnosti na drugem od teh dveh področij, nam oriše zagon nove proizvodne linije v največjem tamkajšnjem podjetju za izdelavo čipov, Smicu (Semiconductor Manufacturing International Corporation). Pred dnevi so objavili, da po avgusta pognanem omejenem testu sedaj s polno paro proizvajajo 14-nanometrska vezja v tehnologiji FinFET. Se pravi, s tranzistorji najmodernejšega tipa, katerih kanal ima tridimenzionalno obliko in ga zato vrata objemajo; pred slabim desetletjem jih je Intel denimo propagiral pod imenom...

13 komentarjev

Infineon in SMIC sodelujeta

X-Bit Labs -

Infineon Technology AG in Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) so danes uradno objavili, da so podpisali pogodbo, ki bo njihovo sodelovanje še poglobila in razširila.

V pogodbi so se namreč dogovorili, da bo Infineon svojo proizvodnjo DRAM čipov v 0,11-mikronski tehnologiji nekako predal SMIC, medtem ko so se le-ti zavezali, da bodo odslej proizvajali DRAM čipe te tehnologije eksluzivno le še za Infineon. To je že drugi dogovor med tema podjetjema, po dogovoru v lanskem decembru, ko se je SMIC zavezal, da bo v svoji pekinški tovarni proizvajal le še 0,14-mikronske čipe Infineona. Več o tem.

0 komentarjev