»

Konec ere jumbo jetov: Boeing 747 se poslavlja

Slo-Tech - Dolgo časa največje potniško letalo Boeing 747 se počasi bliža koncu svoje življenjske dobe. Prvikrat je Boeing 747 poletel pred pol stoletja (februarja 1969), redne komercialne lete pa so začeli januarja 1970. Čeprav uradne potrditve še ni, viri iz podjetja in natančen pregled objav in finančnih poročil kaže, da je razvoja konec. Pričakovati je, da bodo zadnji Boeing 747-8 izdelali leta 2022. Da se bo letalo, ki je dolga leta predstavljalo simbol množičnega sleherniku dostopnega potovanja z letali, moralo posloviti, smo vedeli že leta. Pri življenju je letalo držal predvsem tovorni promet, ki je zlasti zaradi spletnega nakupovanja rasel, medtem ko za potniški promet letalo ni več učinkovito. Zadnje naročilo za potniško izvedbo so dobili leta 2017, ko so ZDA naročile dva 747-8 za uporabo kot Air Force One (predsedniško letalo).

Padec prometa zaradi epidemije koronavirusa je le še pospešil odločitev, da se bo letalo poslovilo. Tiskovni predstavnik podjetja je povedal, da...

13 komentarjev

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Ars Technica - V začetku tedna so pri družbi Virgin Orbit proti vesolju prvič poslali raketo Launcher One, ki pa ji je nekaj sekund po odmetu z matičnega Boeinga 747 crknil motor in je zgrmela v morje. Kljub temu so prve faze izstrelitve potekale v redu in kmalu načrtujejo novo.

Ko gre za vesoljske ambicije Richarda Bransona, je gotovo najbolj poznana njegova firma Virgin Galactic, s katero želi v krožnico pošiljati vesoljske turiste. Toda pred osmimi leti je ustanovil še njen oddelek Virgin Orbit, namenjen lansiranju manjših satelitov; najprej v orbito, pozneje nemara tudi kam dlje (vir z omejenim dostopom). Pred tremi leti se je podjetje osamosvojilo, namesto Galacticovih nosilnih letal pa so kupili Boeinga 747 in ga poimenovali Cosmic Girl. Podobno kot pri Galacticu namreč v prvi fazi raketo v zrak ponese letalnik in jo na dobrih desetih kilometrih višine izpusti, da nadaljuje pot v nizko Zemljino orbito, kamor lahko ponese 300 kilogramov uporabnega tovora. Raketo so poimenovali Launcher One...

1 komentar

"Nebo je temno. Zemlja je modra." - 50 letnica prvega poleta človeka v vesolje

Jurij Gagarin

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Na današnji dan pred 50 leti (torej 12. aprila 1961) je iz izstrelišča Bajkonur poletela raketa Vostok, na krovu katere je bil Jurij Aleksejevič Gagarin, prvi človek, ki je poletel v vesolje.

Jurij Gagarin (njegov nadomestni kozmonavt je bil German Stepanovič Titov) se je v oranžnem skafandru vkrcal v vesoljsko ladjo Vostok 1, ob 09:07 po moskovskem času pa je nosilna raketa Vostok poletela v vesolje. Gagarin je Zemljo...

16 komentarjev

Virgin Atlantic floto opremil z internetom

Internet med oblaki

vir: engadget
engadget - Po nekaterih napovedih naj bi internet na letalih v prihodnjih petih letih postal več-milijonski posel, saj naj bi se, kljub zdajšnji redkosti, močno razširil. Dober korak v to smer pa je naredil Virgin Atlantic, ki je celotno floto letal naredil internetnim uporabnikom prijazne. Kot prvi so sicer želeli postati pri letalski družbi AirTran, a z njihovimi 136 letali proti Virginovim 28 pogoji niso ravno izenačeni. Vseeno, obljube oz. zmogljivosti obeh prevoznikov sta koraka v pravo smer.

16 komentarjev

Boeing se pripravlja na prvi polet Dreamlinerja

Prvi javni prikaz letala

vir: Wikipedia
TG Daily - Dreamliner oz. Boeing 787 je novo srednje veliko potniško letalo, ki bi po prvotnih načrtih že moralo prevažati potnike. Zaradi zamud vse kaže, da se bo to zgodilo v prvi četrtini prihodnjega leta, pred tem pa mora prestati vse teste in prvi polet. Letalo s serijsko številko 1 (ZA001) je že prestalo nekaj testov, med drugim tudi simulacije prvega poleta, kjer so preizkusili mehanske oz. strojne dele kot tudi programsko opremo, prestalo je spuščanje in dviganje podvozja ter vse statične preizkuse konstrukcije (krila so podvrgli silam, približno enakim največjim silam, ki se pričakujejo v operativni dobi življenja oz. so enake silam, ki bi jim bilo podvrženo letalo pri 2,5-kratni...

30 komentarjev

Ansani X prize: prvi polet

BBC - Kot poroča BBC news, se je SpaceShipOne uspešno vrnila iz svojega prvega uradnega potovanja za Ansari X-Prize. Naloga? Z zasebnim kapitalom zgrajeno raketo prileteti na rob atmosfere in se varno spustiti. Seveda mora raketa vsebovati vsaj toliko balasta, kot sta težka 2 človeka in pilot.

SpaceShipOne je s pomočjo WhiteKnight pogonske raketa odnesla plovilo do določene višine in od tam naprej do sto treh kilometrov, kjer je naredila majhno nenačrtovano zračno karafeko (motorji so se ugasnili 11 sekund prezgodaj), toda varno pristala na Zemlji.

V ponedeljek bodo ponovili polet z isto posadko in isto raketo. Če jim uspe uspešno pristati, dobijo 10 milijonov ameriških zelencev.

2 komentarja