» »

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Virgin Orbitu se prvi polet rakete ni povsem posrečil

Ars Technica - V začetku tedna so pri družbi Virgin Orbit proti vesolju prvič poslali raketo Launcher One, ki pa ji je nekaj sekund po odmetu z matičnega Boeinga 747 crknil motor in je zgrmela v morje. Kljub temu so prve faze izstrelitve potekale v redu in kmalu načrtujejo novo.

Ko gre za vesoljske ambicije Richarda Bransona, je gotovo najbolj poznana njegova firma Virgin Galactic, s katero želi v krožnico pošiljati vesoljske turiste. Toda pred osmimi leti je ustanovil še njen oddelek Virgin Orbit, namenjen lansiranju manjših satelitov; najprej v orbito, pozneje nemara tudi kam dlje (vir z omejenim dostopom). Pred tremi leti se je podjetje osamosvojilo, namesto Galacticovih nosilnih letal pa so kupili Boeinga 747 in ga poimenovali Cosmic Girl. Podobno kot pri Galacticu namreč v prvi fazi raketo v zrak ponese letalnik in jo na dobrih desetih kilometrih višine izpusti, da nadaljuje pot v nizko Zemljino orbito, kamor lahko ponese 300 kilogramov uporabnega tovora. Raketo so poimenovali Launcher One in je dvostopenjska, na tekoče gorivo, zato je vžig motorjev po odmetu načeloma precej zahteven.



Pri ponedeljkovem eksperimentu je šlo spočetka vse po načrtu; letalo je raketo poneslo do kraja testiranja blizu kalifornijske obale in jo izpustilo. Tudi motor se je prižgal pravilno, toda 9 sekund po odmetu je prišlo do napake in je ugasnil, raketa pa je omahnila v morje. V podjetju kljub končnemu neuspehu poudarjajo, da sta jim uspela vsaj kontroliran odmet in vžig pogona, kar sta dve zelo zahtevni fazi takšne izstrelitve; trenutno pa še zbirajo podatke o tem, kaj natančno se je potem zalomilo. Naslednjo raketo imajo že skoraj izgotovljeno in v kolikor se ne izkaže, da je posredi resna tehnična slabost, jo nameravajo že kmalu imeti v zraku ter poskus ponoviti. Elon Musk je ob robu komentiral, da je SpaceXu polet Falcona 1 navsezadnje prvič uspela šele v četrto.

1 komentar

lalznuk ::

"crknil motor"
Kaj ste res tako nepismeni?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stratolaunch je poletel

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53690 (2411) Pac-Man
»

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9327848 (21494) MrStein
»

Izstrelitev vesoljske tovorne ladje Dragon uspešna, mehak pristanek Falcona 9 pa ne

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3313641 (8928) MrStein
»

Krstni polet Oriona uspel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9529883 (25709) BigWhale

Več podobnih tem