»

Twitter odprl del izvorne kode

Slo-Tech - Twitter je držal besedo in včeraj odprl dobršen del izvorne kode, med drugim algoritem za prikazovanje objav na časovnici v načinu For You. Na Github so postavili dva repozitorija (main in ml), s čimer želijo biti bolj transparentni in preprečiti tveganja za Twitter in uporabnike platforme.

Elon Musk je ob tem dejal, da bodo ljudje v kodi nedvomno našli kopico napak, a jih bo podjetje hitro odpravilo. Predvsem pa želijo zatreti strahovi ljudi, da je časovnica kakorkoli zmanipulirana. Vsa koda vendarle ni javno objavljena, kamor sodijo na primer predlogi za oglase (ad recommendation algorithm). Twitter je ob tem tudi razložil, kako deluje algoritem za prikaz priporočenih čivkov (For You). Sestavljajo ga trije koraki: zbiranje čivkov iz različnih virov, razvrščanje z algoritmom iz strojnega učenja, uporaba hevristike in filtrov za odstranitev čivkov, ki smo jih že videli ali so drugače neprimerni (npr. blokirani).

V prvem koraku se nabirajo objave tako od ljudi, ki jim sledimo,...

9 komentarjev

Twitter dokončno dodal možnost omejevanja odzivov na čivke

Slo-Tech - Twitter je tri mesece po napovedi, da bodo avtorjem uvedli možnost omejitve komentiranja na čivke, to storil in funkcijo omogočil vsem. V najavi so zapisali, da je preizkusno obdobje potekalo dobro in pokazalo na številne prednosti nove možnosti. Kot pravijo, so te omejitve prinesle možnost razprav, ki jih sicer ni, ker jih preglasijo nasilneži.

Rezultati testov so pokazali, da nova ureditev odstrani spam in druge vrste zlorab. Za vsake tri prihranjene zlonamerne komentarje se je pojavila ena poobjava z nasilnim komentarjem, medtem ko število zasebnih sporočil in nadlegovanja ni poraslo. Zmanjšala se je tudi uporaba funkcij Utišaj in Blokiraj. Nova možnost ni privzeto vključena in je povsem neobvezna. Privzeto lahko odgovarjajo vsi, obstajata pa še druga in tretja možnost. Po drugi možnosti lahko odgovarjajo le tisti, ki jim pisec čivka sledi, po najbolj rigorozni tretji pa le tisti, ki so izrecno omenjeni v prvotni objavi. Še vedno pa lahko kdorkoli, razen blokiranih, posamezne...

0 komentarjev

Twitter razmišlja o funkciji za omejitev komentiranja

Twitter - Twitter je svojo priljubljenost dosegel zlasti zaradi dveh lastnosti: stroge omejitve dolžine objav (prvotno 140 znakov, kasneje 280, kamor ne štejejo hiperpovezave) ter vidnost objav vsem (razen v primeru zasebnih računov), ki lahko tudi vsi komentirajo. Ker je po drugi strani to pripeljalo do točke, ko je v številnih primerih nemogoče voditi kakršnokoli diskusijo, ker se takoj usujejo toksični komentarji, Twitter premišljuje o spremembah. Trenutno testirajo nov način določanja, kdo lahko na objave odgovarja. V slogu Facebooka bi namreč omejili, ali lahko nek čivk komentira kdorkoli (privzeta in tudi trenutna možnost), le sledilci avtorja čivka ali le v čivku omenjeni ljudje.

Novost se trenutno preizkuša na omejenem vzorcu ljudi, ki uporabljajo aplikacijo ali spletno stran. Da se napovedujejo podobne omejitve, se je začelo špekulirati že v začetku leta. Kljub omejitvi, kdo bo komentarje lahko pisal, pa bodo čivke in komentarje še vedno lahko brali vsi. Prav tako kaže, da bo...

6 komentarjev

Twitter odslej z 280 znaki v čivku

Slo-Tech - Preizkušanja, ki se je začelo septembra, je konec, sprememba pa sedaj uradna in dokončna. Twitter, ki si je ime ustvaril kot platforma za hitro in predvsem jedrnato sporočanje, ker so bili čivki omejeni na 140 znakov, od danes naprej dovoljuje uporabo 280 znakov. V Twitterju so po več tednov trajajočem poizkusu ugotovili, da ta sprememba ne bo okrnila Twitterjeve glavne odlike jedrnatosti, a bo ljudem v trenutkih, ko to potrebujejo, omogočila lažje deljenje daljših sporočil.

V preteklosti so se ljudje za objavo daljših traktatov na Twitterju morali nekoliko znajti. Nekateri so sporočila razkosali v več objav in jih objavili zaporedno in oštevilčeno, drugi so besedilo shranili kot fotografijo in jo pripeli k objavi. Zato je bil...

18 komentarjev

TwitPic bo ostal v vicah

Twitter - Spletna storitev TwitPic je bila vse od leta 2008 dobrodošla dopolnitev Twitterja, saj je omogočila deljenje datotek prek Twitterja. Zaradi spora s Twitterjem glede blagovne znamke je strani grozilo zaprtje, s čimer bi šle v pozabo vse slike, a so dosegli dogovor o ohranitvi arhivske verzije strani.

TwitPic je po letu 2011 postal nekoliko manj pomemben, ker je Twitter predstavil lastno platformo za objavo slik, a je vseeno ostal priljubljen pri številnih uporabnikih. TwitPic ni bil uradno povezav s Twitterjem, a je uporabnikom z uporabo servisnih knjižnic API omogočal prijavo z istim uporabniškim imenom in geslom, objavo fotografije, ki je dobila ustrezno kratek naslov, in komentiranje,...

4 komentarji

Twitter dobil novo podobo

Slo-Tech - Twitter je dobil prvo večjo predelavo vse od svojega nastanka, saj je bil doslej togo omejen na 140 znakov. Ker pa, tako pravijo na Twitterju, "se življenje vedno ne prilega 140 znakom", so ga nekoliko predelali. Bolj pragmatičen razlog je ogromno število obiskovalcev, ki bi jih z dodatno večpredstavnostjo na strani radi zadržali dlje, tako da bi stran postala za oglaševalce še zanimivejša.

Stran ima nov dizajn, preglednejšo časovnico objavljenih čivkov in neskončen drsnik (nič več klikanja Prikaži več). Dodali so podporo za večpredstavnost, tako da lahko uporabniki v čivke sedaj vstavijo slike in videoposnetke neposredno (podprte storitve so DailyBooth, deviantART, Etsy, Flickr, Justin.TV, Kickstarter, Kiva, Photozou, Plixi, Twitgoo,...

4 komentarji

The New York Times se zmrduje nad "tweeti"

TechCrunch - Besednih puristov ne najdemo le naših logih, marveč tudi onstran Luže. Angleščina je resda za razliko od slovenščine nereguliran jezik, saj slovarji sledijo zgolj rabi in je ne predpisujejo, a to funkcijo več kot dobro opravljajo druge avtoritativne inštitucije. Ena takšnih, ki si to brez dvoma sme privoščiti, je ameriški nacionalni časnik The New York Times. Odločili so se, da tweet (ščebetati, čivkati) razen v ornitološki tekstih ni sprejemljiva beseda.

Urednik Phil Corbett od lanskega septembra bdi tudi na jezikom v časniku, pred tem pa je bil zadolžen za pisanje internega slogovnega priročnika, ki vodi vse pisce za The New York Times. Corbett trdi, da beseda tweet (glagol za objavljanje kratkih domislic na Twitterju) še ni del standardne angleščine, in da mnogi Američani ne poznajo njenega prenesenega pomena.

V zadnjem mesecu je bila beseda kot glagol, glagolnik ali samostalnik uporabljena osemnajstkrat. V obvestilu zaposlenim je Corbett zapisal, da se v skladu z načeli...

17 komentarjev