»

OstaniZdrav - slovenska aplikacija za sledenje stikom (II)

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Slo-Tech - Objavili smo že prve vtise o MJU-jevem prevodu nemške aplikacije za sledenje stikov Corona Warn App. Zdaj je čas, da aplikacijo #OstaniZdrav v roke vzamemo malo bolj resno. Pogledali smo v njeno drobovje in preverili kako deluje.

O aplikaciji

Kot pravi Ministrstvo za javno upravo (MJU), je #OstaniZdrav "pripomoček, ki vam sporoči, ali ste bili v stiku z okuženo osebo. Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe".

Aplikacijo je mogoče na telefone z operacijskim sistemom Android namestiti iz spletne trgovine Google Play. Trenutna verzija je 1.1.1, zadnji popravki zadevajo zlasti napake v prevodih. Njena povprečna ocena je 4,1/5 od skupaj nekaj manj kot 500 ocen. Po novem je aplikacija na voljo tudi v App Store za Applove naprave (različica 1.2.2), za zdaj pa ima le pet ocen s skupno oceno 3,6/5.

Kaj aplikacija počne?

Cilj aplikacije je opozoriti uporabnika, da...

364 komentarjev

(DOGODEK) Sledenje okuženim s covid-19: od algoritmov do blockchaina

Denis Roio

Slo-Tech -
Kakšne so tehnološke in družbene rešitve za sledenje posameznikom okuženim s covid-19 in ali bodo sploh zaživele, bo v moderiranem pogovoru ponedeljek poizkusil ugotoviti italijanski strokovnjak Denis 'Jaromil' Roio. V zadnjih mesecih Roio razburja domačo in mednarodno javnost z razmisleki o tehnoloških, moralnih in etičnih vidikih sledenja posameznikom v boju s korona virusom. Roio je sicer strokovnjak za podatkovno suverenost, bil je eden od pobudnikov in CTO v evropskih raziskovalnih projektih D-CENT in DECODE ter raziskoval, kako lahko decentralizirani sistemi spremenijo družbo.

Dogodek bo potekal v ponedeljek med 17. in 18.30 uro in je del mednarodne konference Moneylab, ki letos poteka le virtualno.

Kdo je Denis Roio

Denis Roio, bolje znan po svojem hekerskem vzdevku Jaromil, je tehnološki direktor vodilnega evropskega projekta o tehnologijah veriženja blokov in lastništvu podatkov DECODE, ki vključuje pilotne programe v sodelovanju z barcelonsko in amsterdamsko občino....

28 komentarjev

Google in Apple ne bosta dovolila beleženja lokacije v sistemu za sledenje stikom pri covidu-19

Slo-Tech - Google in Apple sta potrdila, da bosta na svojih platformah v aplikacijah, ki so namenjene beleženju stikov ljudi v boju zoper covid-19, onemogočila zbiranje lokacijskih podatkov. Giganta namreč razvijata sistem, ki bo omogočil preprosto gradnjo takšnih aplikacij, ki bodo uporabnika obvestile, če je bil v bližini ljudi, ki so (bili) okuženi z novim koronavirusom. Te aplikacije bodo uporabljale Bluetooth, ki je od konvencionalne tehnologije edini dovolj natančen, da lahko beleži stike. GPS je na primer premalo natančen.

Toda - za beleženje stikov ni treba vedeti, kje so se stiki zgodili, pomembno je le, da so se. Zaradi tega sta giganta sporočila, da ta sistem za beleženje stikov ne bo imel dostopa do lokacijskih podatkov z GPS. To seveda ne pomeni, da bo to nemogoče v vseh primerih. Treba je razumeti, kdo in kakšne aplikacije bo razvijal. Sistem deluje tako, da vsak telefon oddaja svojo anonimizirano unikatno kodo, ki se izmenja ob stikih. Enkrat dnevno potem telefon iz centralne...

61 komentarjev

Nemčija bo pri sledenju COVID-19 opustila standard PEPP-PT

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Nemčija bo pri digitalnem sledenju okuženim s COVID-19 ubrala decentraliziran pristop Appla in Googla. Do nepričakovanega obrata je prišlo včeraj, potem, ko je še v petek zastopala prehod na Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT). Standarda se razlikujeta predvsem po načinu shranjevanja podatkov o bližnjih srečanjih z okuženimi; prvi ubira decentraliziran pristop shranjevanja na napravah, drugi pa na centraliziranih strežnikih po nadzorom državnih zdravstvenih inštitucij. Slednjega po preobratu v Nemčiji v EU zastopata le še Francija in Velika Britanija.

Ključna težava z uvajanjem PEPP-PT je povezana z njegovim delovanjem na Applovih napravah. Apple namreč ne dovoljuje delovanja vmesnika Bluetooth v ozadju, medtem, ko je naprava zaklenjena in od tega, kljub pozivom na državni ravni, ne odstopa. Prav to naj bi bil tudi osrednji razlog na nemško odločitev.

Tretji močneje zastopan evropski decentraliziran standard je DP-3T (Decentralized Privacy-Preserving...

107 komentarjev

Google in Apple za nekatere države preveč spoštujeta zasebnost

vir: Pixabay

Slo-Tech - Programska oprema, za spremljanje okuženih s COVID-19, ki jo bosta sredi maja skupaj izdala Google in Apple, za nekatere države ponuja preveč zasebnosti. Aplikacija naj bi delovala tako, da bi svojo okužbo posameznik v njej prostovoljno označil, sistem pa bi nato prek vmesnika Bluetooth spremljal vse naprave, ki so se znašle v bližini, podatek pa šifriran posredoval Googlu in Applu. Ko bo okužbo posameznika potrdil še zdravstveni organ, bo sistem vsem, ki so se znašli v bližini okuženega, razposlal ustrezna opozorila. Sama programska oprema je zastavljena tako, da bodo vsi podatki anonimizirani, baza srečanj z drugimi napravami pa bo decentralizirana, shranjena na napravah samih.

Francija je zdaj prva javno pozvala obe podjetji, naj njihovim zdravstvenim organom omogočita dostop do več podrobnosti o posamezniku. Kot je v intervjuju za Bloomberg povedal francoski minister za digitalno družbo, Cédric O, želijo, da podjetji sprostita tehnološke prepreke in državam dovolita, da...

20 komentarjev

Končno enotna aplikacija za spremljanje koronavirusa v EU?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Wojciech Wiewiorowski, evropski nadzornik za varstvo podatkov, je članice EU pozval k razvoju enotne mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa. Enotna aplikacija naj bi nadomestila trenutno stihijsko uvajanje digitalnega nadzora nad državljani, ki se ga loteva vsaka članica zase, pri čemer bolj ali manj uspešno upoštevajo pravila zasebnosti.

Uvajanje mobilnih aplikacij je sicer sprožilo številna ugibanja ali ne gre za postopno uvajanje nadzora nad državljani, ki bo med nami ostalo tudi po koncu epidemije, spet drugi pa dvomijo v učinkovitost takih aplikacij, ki bo seveda okrnjena, če jih ne bo uporabljala večina prebivalcev.

Evropski nadzornik želi k projektu pritegniti tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, po vsem sodeč pa je najbolj navdušen nad aplikacijo, ki naj bi jo te dni zagnali v okviru pobude PEPP-PT (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing). Ta deluje na podlagi Bluetooth vmesnika in na način, ki je skladen z GDPR. Aplikacija beleži stike z...

22 komentarjev

Postavlja se platforma za anonimno spremljanje širjenja koronavirusa z mobilnimi telefoni

Spiegel Online - Sprva v azijskih državah, s širitvijo koronavirusa semkaj pa se tudi na Stari celini čedalje pojavljajo različni pristopi, kako uporabiti mobilne telefone v boju proti virusu. Pristopom in tudi namenov je več, od analize in iskanja okuženih stikov prek preverjanja odrejene karantene do splošnega nadzora. Pri tem pa trkamo tako na tehnološke kakor pravne omejitve. Poglejmo naprej prve.

Telefoni lahko svojo lokacijo ugotavljajo na štiri načine. Najstarejši in najmanj natančen je lokacija na podlagi bazne postaje. Področja, ki jih pokrivajo bazne postaje, so velike, zato na tak način lahko pridobimo le grobo informacijo, kje v državi je telefon. Tudi s triangulacijo se lokacija težko določi na več kot nekaj sto metrov natančno. Drugi način je vgrajeni sprejemnik GPS, ki se zdi na prvi pogled odlično orodje, a je za iskanje stikov spet premalo zanesljiv. V stavbah in množici namreč ni možno ugotoviti, kdo je res prišel v stik, saj je ločljivost nekaj metrov premalo. Podobno velja za...

19 komentarjev