»

Modeli so, modeli bodo in javnost jih gleda

Slo-Tech - Dandanes smo vsi postali "modelarji". K sreči vsak dan gledamo vedno manj eksponentnih grafov in se več ukvarjamo s tem kako odpreti državo in držati epidemijo pod nadzorom. Pri tem pa ni vseeno kakšne podatke in kakšne modele za to uporabljamo. V Sloveniji je verjetno najkvalitetnejši vir podatkov skupnost Sledilnik, ki vztrajno in pedantno ureja uradne podatke v računalniško berljivo in predstavljivo obliko.

Danes, v torek ob 19.00 bo potekala virtualna okrogla miza tistih, ki na podlagi teh podatkov izdelujejo modele. O pomembnosti dobrih podatkov. O tem kaj modeli sploh lahko povedo in česa ne. Kako verjeti modelom, če pa imajo sto parametrov? Ali morajo biti uradni modeli odprti?

Seveda bo dogodek javen in virtualen. Prijave preko Eventbrite. Stream bo tudi na V zivo. Vabljeni!

6 komentarjev

Skokovito povečanje spletnih prevar, povezanih s Covid-19

vir: Google

Slo-Tech - Google na svojem blogu poroča o pravi eksploziji malwara in phishinga na temo pandemije novega koronavirusa v zadnjem času. Dnevno tako blokirajo okoli 100 milijonov elektronskih sporočil, pri čemer je tistih, povezanih s pandemijo približno 18 milijonov. Virus Covid-19 je tako gladko postal najpopularnejša tema phishinga v zgodovini. Ob vsem tem pa dnevno blokirajo tudi približno 240 milijonov primerkov nekoliko manj nevarnega spama na isto temo.

Googlov sistem tedensko pregleda 300 milijard priponk, njegovi predstavniki pa ob tem zatrjujejo, da veliko večino oz. 99,9 odstotka napadov prestrežejo že njihova orodja za strojno učenje. Slednje vseeno pomeni, da 258.000 primerkov neželene pošte in poskusov ribarjenja vendarle uspešno pride do uporabnikov.

Nepridipravi se največkrat predstavljajo za katerega uradnih organov, najpogosteje je to Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), s čimer želijo uporabnike prepričati v prenos in zagon datoteke ali pa v lažno donacijo. Google se...

3 komentarji

Covid-19 spodbudil sodelovanje Appla in Googla

vir: Pixabay

Slo-Tech - Tehnološka rivala, ki drug o drugem redko izjavita kaj pozitivnega, sta napovedala zgodovinsko sodelovanje, spodbujeno z epidemijo koronavirusa. Pobuda je hvalevredna, a jo vendarle velja sprejeti z dvignjeno obrvjo, saj je na drugi strani tehtnice naša zasebnost. Gre namreč za skupen razvoj programske opreme, ki bo, podobno kot že nekaj dosedanjih, uporabnika opozarjala, če je bil v bližini kakega okuženega posameznika. Pomembna razlika pa bo ta, da bo novo orodje vgrajeno v operacijski sistem in bi lahko delovalo samostojno, bo pa na voljo tudi zunanjim razvijalcem. Za razliko od dosedanjih aplikacij, ki v določenih trenutkih, denimo ob varčevanju z baterijo, prenehajo z delovanjem, bosta Google in Apple poskrbela, da bo orodje dovolj varčno, da bo lahko vedno delovalo v ozadju.

Po zagotovilih vodstev obeh družb, naj bi orodje vsebovalo vse potrebne ukrepe za varovanje osebnih podatkov. Okuženi posameznik bi svoje stanje prostovoljno označil v aplikaciji, ki bo nato prek...

86 komentarjev

Podatki o novem modelu Zune

Neowin - Različne spletne strani poročajo o podatkih, ki so se začeli pojavljati na spletu, dotikajo pa se naslednika ne preveč uspešnega Microsoftovega glasbenega predvajalnika, ki je bil ustvarjen kot direktna konkurenca zloglasnemu iPod-u. Še v letošnjem letu naj bi bila splavljena kar dva nova modela, eden bo imel isto poslanstvo kot obstoječi, drugi pa bo manjši, opremljen s flash pomnilnikom ter mišljen kot konkurenca iPod-u nano, iRiver-jevemu Clix-u in podobnim. Vir informacij naj bi bil eden od zaposlenih pri Microsoftu, ki dela na projektu Zune 2.0, več informacij lahko najdete v izvorni novici.

1 komentar

Začetek preiskušanja modela napovedovanja umorov

Schneier.com - Kriminolog Richard Berk iz University of Pennsylvania je s pomočjo podatkov o pogojno izpuščenih zapornikih filadelfijskega oddelka za pogojne izpuste skontruiral model, ki bo skušal odgovoriti na vprašanje, kdo izmed zapornikov bo po odsluženi kazni (ponovno) ubijal.

Računalniški model napovedovanja umorov, ki za osnovo vzame 30 do 40 različnih statističnih spremenljivk, so raziskovalci skonstruirali s pomočjo podatkov iz dvoletne študije. Raziskovalci sicer opozarjajo na problem stopnje lažno pozitivnih rezultatov, kljub temu, pa bodo model pričeli "klinično preiskušati" v začetku prihodnje pomladi, saj začetna testiranja kažejo, da je sistem 40-krat točnejši od obstoječih modelov.

Minority Report, 2002?

31 komentarjev

Delujoč model hiperprostorskega pogona

Slo-Tech - Prijavitelj patenta za t.i. pogon warp se je znašel pred težko nalogo: patentni preizkuševalec mu je naložil, da predstavi delujoč model prijavljenega izuma.

Upajmo, da bo prijavitelj čimprej izdelal opisano napravo. Mnogi inženirji po svetu že čakajo, da si ogledajo patent, saj bo izum pomenil pravo revolucijo na področju potovanja po vesolju in nas končno ponesel izven našega kilavega osončja, če avtor ne bo dovolil prej, pa vsaj čez 20 let, ko bo patent postal javno dobro.

Naslednji logični korak je seveda patent za osebni teleport. Upajmo, da nadebudni inženir vsaj prijavo že piše, če že ni zgradil delujočega modela.

70 komentarjev

Standardni model pod vprašajem?

New Scientist - Takoimenovanemu Standardnemu modelu, ki opisuje družbo nekaj čez 1000 delcev, ni kaj dosti očitati. Vse nekako deluje tako, kot predvideno. Razen da Peter Higgs še ni dobil Nobelove nagrade za svojo domnevo o Higgsovem bozonu, ki bi nekako zaokrožil ta model z odgovorom na vprašanje - od kod masa? Ko so se pred leti v CERNU trudili odkriti ta delec, jim ni uspelo. Tudi v ZDA jim ne gre. Vsaj do 2009 jim baje ne bo ratalo potrditi ali ovreči Standardnega modela. Mogoče zna biti še zanimivo in ta znanost še ni dokončana. Link.

13 komentarjev

Novi Palmovi modeli

Palm Info Center - Na Palm Infocentru sem našel nekaj govoric o prihajajočih modelih Palmovih dlančnikov. Iz anonimnih virov so dobili sliko Tungstena T, definitvno enega najbolj pričakovanih dlančnikov, saj bo na njem tekel Palmov OS 5. Seveda bo imel barvni zaslon z ločljivostjo 320x320 pik, izboljšana pa naj bi bila tudi podpora večpredstavnosti, ki smo jo pogrešali na prejšnjih Palmovih operacijskih sistemih. Klik!

Obenem pa so se razširile govorice o novem "pametnem" telefonu, imenovenam Tungsten W in cenejšem dlančniku, ki so ga poimenovali Zire.

0 komentarjev