»

Twitter ne sme razkriti obsega ameriškega prisluškovanja uporabnikom

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - Okrajno sodišče Severne Kalifornije je v sporu med Twitterjem in ameriškim pravosodnim ministrstvom odločilo, da družbeno omrežje ne sme razkrivati števila zahtev po nadzoru, ki jih prejme s strani ameriške vlade. Po mnenju sodišča bi to lahko ogrozilo državno varnost. Spor je trajal kar šest let in se raztezal čez mandate štirih ameriških generalnih državnih tožilcev.

Spor korenini v časih po razkritjih Edwarda Snowdna, ko so si družbena omrežja in druga velika tehnološka podjetja na različne načine prizadevala oprati svoje obraze glede sodelovanja z organi pregona in tajnimi službami. Twiter je tako tožbo vložil leta 2014, ko mu niso dovolili objaviti s tem povezanega letnega poročila v katerem je navajal številke zahtevkov za različne načine varnostnega spremljanja ter zahtevke FBI za dostop do uporabniških podatkov. Njegovi predstavniki so pred sodiščem zatrjevali, da gre za kršitev pravice do svobodnega govora ter da so tovrstni podatki po pomoti uvrščeni med zaupne.

No,...

23 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

Upravljate Facebook stran? Pozor, odgovarjate za zasebnost podatkov!

Slo-Tech - Sodišče Evropske unije (ECJ) v Luksemburgu je včeraj razsodilo, da so upravljavci posameznih podstrani na družabnem omrežju Facebook, soodgovorni za varovanje osebnih podatkov svojih uporabnikov in se pri tem ne morejo sklicevati na dejstvo, da omrežje zgolj uporabljajo, odgovornost pa preložiti na Facebook Ireland, ki na stari celini zastopa interese svoje globalne matere.

Presenetljivi precendens izhaja iz sodnega spora med nemško Poslovno akademijo Schleswig-Holstein in Centrom za zaščito osebnih podatkov te nemške pokrajine, torej tamkajšnjim informacijskim pooblaščencem. Slednji je od akademije zahteval zaprtje njihove Facebook strani, saj uporabniki niso bili seznanjeni z zbiranjem njihovih osebnih podatkov....

10 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče bo obravnavalo primer Apple proti Samsungu

vir: BBC
Slo-Tech - Znameniti in razvpiti primer Apple proti Samsungu bo dobil še en podaljšek, saj se je vrhovno sodišče odločilo, da ga bo sprejelo v obravnavo. Presenetljivo odločitev je sodišče sprejelo že v petek, objavilo pa jo je danes. Sama odločitev sicer še ne postavlja nobenega podjetja v prednost, je pa zagotovo bolj povšeči Samsungu. Če bi bilo sodišče zahtevek zavrglo, bi bila odločitev prizivnega sodišča pravnomočna, Samsung pa bi moral Applu plačati še 180 milijonov in v severni Kaliforniji bi se začelo sojenje še za drugi del kršitev (trade dress, glej spodaj).

Če povzamemo, gre za spor zaradi domnevne kršitve modelov, ki jih je Apple registriral in pokrivajo oblikovanje nekaterih mobilnih naprav (iPhone). Zgodba ima že...

4 komentarji

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Britanci občutljivi na spletne nergače

Paul Chamers (na sredi), z Fry-em in Murrayem ob strani.

vir: BBC
BBC - Angleški uporabniki Twitterja, Facebooka in podobnih socialnih omrežjih hitro ugotavljajo, da z njihovimi objavami ni šale. V zadnjih nekaj mesecih je pravosodje namreč po hitrem postopku aretiralo, obsodilo in kaznovalo nebroj prestopnikov, pa kljub jasnim opozorilom branikov državljanskih svoboščin prav nič ne zgleda, da bi popuščali.

Najbolj znana zgodba ("The Twitter Joke Trial") zadeva zdaj 31-letnega Paula Chambersa, ki je predlansko zimo zaradi sneženja in posledično zaprtega bližnjega letališča na Twitterju spustil tole krilatico:

Crap! Robin Hood Airport is closed. You've got a week and a bit to get your shit together otherwise I'm blowing the airport sky high!

Očitna šala; pravzaprav nič takega, kar ne bi (domala) dnevno videli tudi na profilih...

32 komentarjev