»

Kanada: nasveti chatbotov na lastnih straneh so za podjetja zavezujoči

Slo-Tech - Številna podjetja so na svoje spletne strani vgradila robote za pomoč uporabnikom (chatbot), ki jih poganja umetna inteligenca, zato so njihovi odgovori včasih tudi pomanjkljivi ali zavajajoči. Enega prvih sodnih epilogov smo videli v Kanadi, kjer je potnik tožil letalsko družbo, ker mu je umetna inteligenca zagotovila, da bo lahko dobil del cene vozovnice povrnjene.

Jake Moffatt je leta 2022 letel iz Vancouvra v Toronto zaradi smrti svoje babice. Air Canada ponuja popuste na letalske vozovnice, ki jih v zadnjem hipu kupimo zaradi smrti v družini. Moffatt je pomočnika izrecno vprašal, ali je upravičen do tega popusta in dobil odgovor, da to drži. V odgovoru je pisalo, da lahko v 90 dneh od izdaje vozovnice priloži dokazila, da prejme povračilo v višini popusta. Nato je poklical tudi pomoč uporabnikom, kjer mu je človeški sogovornik izračunal, da bo dobil vrnjenih približno 440 kanadskih dolarjev za vsak let. Moffatt je nato rezerviral vozovnice.

A ko je po potovanju vložil...

11 komentarjev

Prvi potrjen primer ponovne okužbe z novim koronavirusom

Slo-Tech - Posamezni anektodični primeri, ko naj bi posamezniki dvakrat dobili novi koronavirus, se pojavljajo že nekaj mesecev, a v nobenem primeru niso mogli nedvoumno dokazati, da se je to res zgodilo. Vedno je namreč obstajala zelo realna možnost, da se je posameznik zgolj navidezno pozdravil, a je virus ostal v njem, pa so ga potem ob poslabšanju spet zaznali. Prav tako ozdravljeni ljudje še tedne nosijo delčke virusa, ki ga testi zaznajo. Hongkonški zdravniki pa zdaj poročajo o 33-letnem moškem, ki je prvi dokumentirani in dokazani primer človeka, ki se je dvakrat okužil z novim koronavirusom. To so zlahka dokazali, ker se je vdrugo okužil z drugim sevom.

Glede na več milijonov obolelih ni neverjetno pričakovati, da bo kdo virus staknil dvakrat. Prav tako to ne dokazuje, da je proti virusu nemogoče razviti čredno imunost ali se cepiti. Omenjeni bolnik, ki je bil vdrugo pozitiven, namreč tedaj ni razvil nobenih simptomov. To je odziv, ki bi ga ob vzpostavljeni imunosti pričakovali....

48 komentarjev

Ali lahko novi koronavirus dobimo dvakrat?

Slo-Tech - Med poplavo poročanja o koronavirusu, kjer nas skorajda nič ne more več presenetiti, je za nekoliko več pozornosti poskrbela novica, da naj bi se nekateri ljudje vdrugo okužili z virusom. Ker koronavirus ne mutira tako zelo hitro, bi morali biti ljudje, ki prebolijo okužbo, vsaj dva meseca po izbruhu bolezni še zaščiteni. Za zdaj kaže, da so mediji pozitivne teste napihnili in vzeli iz konteksta. Strokovnjaki opozarjajo, da vemo o virusu še zelo malo, ponovni pozitivni testi pa še ne pomenijo, da se je posameznik na novo okužil in da bo spet bolan.

Tak primer je japonska turistična vodička, ki je bila drugič pozitivna na koronavirus. Prvi pozitivni test so ji opravili konec januarja, potem pa so jo 1. februarja odpustili iz bolnišnice, ker ni več kazala simptomov bolezni. Na Kitajskem, kjer je bolezen najprej izbruhnila, je primerov drugega pozitivnega testa še več. Pri ostalih koronavirusih, ki povzročajo v glavnem prehlade (razen tistih dveh za sars in mers), ponovne okužbe niso...

36 komentarjev

Koronavirus poskrbel za velik eksperiment: delo od doma

Slo-Tech - O delu od doma smo že večkrat pisali, saj so bile izkušnje podjetij načeloma pozitivne. Kljub temu delo od doma še vedno ni univerzalno sprejeto, a ga utegne popularizirati nenavaden vektor. Izbruh koronavirusa je na Kitajskem povzročil zaprtje tovarn, trgovin in pisarn, zato koder le lahko, preizkušajo delo od doma. Tako velikega eksperimenta ta način dela še ni doživel.

Medtem ko pametnih telefonov delavci ne morejo sestavljati od doma, je v kreativnih in pisarniških poklicih to laže. Trenutno so Kitajci večidel na dopustu zaradi njihovega novega leta, a ta teden ali prihodnji teden bodo podjetja spet začela delati. Kdor ima več svobode, si bo poizkusil vzeti nekaj več časa izven pisarn in delati od drugod. Drugod to podjetja predlagajo kar sama. Na Kitajskem se je število sestankov po izbruhu virusa tako ali tako močno zmanjšalo, tako da delo od doma ne prinaša večjih ovir.

Niso pa vsi navdušeni nad tem. Čeprav raziskave kažejo, da delo od doma ne vpliva negativno na...

38 komentarjev

Epidemijo koronavirusa prva napovedala umetna inteligenca

Slo-Tech - Število žrtev najnovejšega koronavirusa (2019-nCoV), ki trenutno še večinoma pustoši po Kitajski, se je v zadnjih 24 urah podvojilo. Toda za razliko od leta 2003, ko je grozil SARS, imamo to pot novo orožje. Skakanje virusa po svetu napoveduje umetna inteligenca in pri tem ji gre zelo dobro. BlueDot je razvilo kanadsko podjetje in je na izbruh opozorilo 31. decembra. Svetovna zdravstvena organizacija je to storila 9. januarja, ameriški Center za zaščito pred boleznimi (CDC) pa 6. januarja.

BlueDot uporablja dostopne informacije, ki jih dandanes res ni malo, a se pri tem namenoma izogiba družbenim omrežjem. Tam je šuma preveč. Pobira pa informacije s portalov z novicami, dodano vrednost pa mu daje dostop do globalnega sistema za izdajo letalskih vozovnic. Tako lahko zazna, kje se pojavi kakšen izbruh virusa, in potem tudi napove najverjetnejšo pot širitve. Da se bo koronavirus širil iz Wuhana v Bangkok, Seul, Tajpej in Tokio je pravilno napovedal.

BlueDot je ustanovil Kamran Khan,...

75 komentarjev

Kitajski koronavirus še ni velik problem

Slo-Tech - Konec decembra so kitajski strokovnjaki obvestili Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), da imajo težavo. V mestu Wuhan se je začela širiti pljučnici podobna bolezen. A povzročala jih ni nobena običajna bakterija ali virus. Prav tako so hitro izključili SARS, MERS in druge nekoliko manj običajne povzročitelje. Prve primere so zaznali med ljudmi, ki so bili na tamkajšnji tržnici z morskimi sadeži, kar že daje prvi indic o provenienci virusa. Kitajske oblasti so hitro ugotovile, da gre za vrsto koronavirusa, ki je bil dotlej v človeški populaciji neznan. Dober mesec dni pozneje je 56 ljudi mrtvih, svet pa se trese pred možnostjo širšega izbruha.

Tržnico, na kateri poleg morske hrane prodajajo tudi piščance, netopirje, svizce in druge živali, so 1. januarja zaprli in dezinficirali. Izkazalo se je, da je bilo to premalo in prepozno, saj so nove primere odkrili tudi v drugih mestih na Kitajskem, kasneje pa še v drugih državah. V vseh primerih je šlo za posameznike, ki so bivali ali...

341 komentarjev

Googlov DeepMind napoveduje odpoved ledvic

Slo-Tech - Londonski DeepMind, ki ga je Google kupil pred petimi leti in je počel že marsikaj, od igranja goja in branja z ustnic do diagnostike očesnih bolezni, sedaj napoveduje tudi odpovedi ledvic. O dosežku poročajo v Nature.

To ni prvi DeepMindov izlet v zdravstvo. V resnici v britanskih bolnišnicah že nekaj časa preizkušajo sistem Streams, ki je namenjen diagnosticiranju težav z ledvicami. Streams ne uporablja umetne inteligence ali strojnega učenja, a mu kljub temu ne gre slabo. Zdravniki, ki so uporabljali Streams, so spregledali le tri odstotke primerov poslabšanja delovanja ledvic, medtem ko je brez Streamsa takih primerov 12 odstotkov. Streams deluje klasično, torej brez umetne inteligence, predvsem zato, ker je s tem laže začeti. Bolnišnice in...

5 komentarjev

Začenjajo preizkušanje cepiva proti gripi, ki ga je pomagala razviti umetna inteligenca

Slo-Tech - V ZDA se začenja 12-mesečno preizkušanje novega cepiva proti gripi, ki ga v medijih označujejo kot prvo cepivo, ki ga je razvila umetna inteligenca. Resnica je kot po navadi nekoliko bolj zapletena in manj fantastična, a kljub temu gre za pomemben korak naprej pri uporabi umetne inteligence za načrtovanje zdravilnih učinkovin.

Na Univerzi Flinders v Adelajdi so razvili dodatek za cepivo, ki ga je v celoti napovedala umetna inteligenca, sedaj pa bodo v klasični dvojno slepi študiji preverili, ali učinkuje. Študijo na ljudeh so začeli izvajati minuli teden, v njej pa v ZDA v osmih raziskovalnih centrih skupno sodeluje 240 ljudi. Dvojno slepa študija pomeni, da nekateri ljudje dobijo novorazvito zdravilo drugi pa ne, pri čemer niti bolniki niti ostali sodelujočih...

15 komentarjev

Človek 1, IBM Debater 1

Slo-Tech - IBM-ova umetna inteligenca ne žveči več podatkov le potihoma, temveč je pripravljena tudi na živahne debate z ljudmi. Na dogodku IBM Watson West v San Franciscu sta se Noa Ovadia, izraelska državna prvakinja v debaterstvu iz leta 2016 in danes zaposlena v IBM-u, ter Dan Zafrir pomerila z IBM-ovo umetno inteligenco Project Debater. Rezultat je bil formalno neodločen, neformalno pa smo lahko osupli nad razvitostjo umetne inteligence.

Project Debater je deloval tako, da je imel na razpolago več sto milijonov dokumentov, ki so segali od časopisnih izrezkov do znanstvenih člankov. Ni pa bil priključen v internet. Z informacijo iz svojega korpusa je lahko oblikoval odgovore. Ti seveda niso bili popolnoma tekoči, a rezultat je bil po mnenju občinstva...

17 komentarjev

Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Technology Review - Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako...

6 komentarjev