»

Tudi Irska bo bolj obdavčila tehnološke velikane

Slo-Tech - Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je sporočila, da je 136 držav, ki predstavljajo več kot 90 odstotkov svetovnega bruto proizvoda, pristopilo k dogovoru o obdavčitvi v digitalni dobi. Med podpisnicami je po novem tudi Irska, ki se je med članicami Evropske unije najdlje upirala, saj ima zaradi izjemno nizkih obdavčitev dobička podjetij in prožne zakonodaje veliko tujih tehnoloških multinacionalk tam evropska predstavništva. Dogovor so podpisali tudi Luksemburg, Malta, Liechtenstein, Nizozemska, Estonija, Madžarska ter Bosna in Hercegovina, ki so imeli doslej največ izjem ali nizke davčne stopnje. Med podpisnicami pa še vedno ni Cipra.

Dogovor predvideva najmanj 15-odstotni davek na dobiček tehnoloških velikanov in bo začel veljati leta 2023. Velja le za podjetja, ki imajo letno vsaj 750 milijonov evrov prihodkov. V OECD poudarjajo, da dogovor ne ukinja tekmovanja držav v davčni privlačnosti, postavlja pa spodnje meje pri tovrstnem početju. Dogovor predvideva...

24 komentarjev

ZDA se umikajo iz razprave o globalnem digitalnem davku, EU pripravlja protiukrepe

Paolo Gentiloni in Donald Trump

vir: Financial Times
Financial Times - ZDA so izstopile iz več večstranskih pogajanj v okviru OECD o uvedbi pravičnega globalnega davka na multinacionalke, ki svoje prihodke ustvarjajo v digitalni ekonomiji. Gre za podjetja, kot so zlasti Google, Amazon ali Facebook, ki večino davka na dobiček plačujejo v ZDA, po svetu pa z domišljenimi manevri in uporabo davčnih oaz zbijejo davčno osnovno na minimum. Problem predstavlja zlasti obdavčitev v državah, kjer multinacionalke nimajo pravnih oseb ali drugih oblik, a tam spričo interneta še vedno poslujejo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden v pismu evropskim kolegom sporočil, da ZDA v pogajanjih ne bodo več sodelovale. Kot razlog je navedel zastoj v pogajanjih, ki ga niso uspeli preseči. Uradno so s tem državam dali možnost, da se bolj osredotočijo na odziv na pandemijo covida-19 in varno odpiranje gospodarstva.

Evropske države so se na odločitev ostro odzvale. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odločitev označil kot provokacijo. Evropski...

14 komentarjev

Applov šef: svetovni davčni sistem potrebuje prenovo

Slo-Tech - Apple je eden največjih grešnikov, ko govorimo o izogibanju davkom v preteklosti, saj so s pridom izkoriščali vse luknje, ki so jim omogočale smešno nizke stopnje obdavčitve. V letu 2014 je Apple plačal efektivni davek na dobiček po 0,005-odstotni stopnji. V Evropi je za to uporabljal irsko-nizozemsko navezo, s čimer so globalne dobičke prikazovali na Irskem, kjer zaradi posebne obravnave podružnice na Bermudih niso bili obdavčeni. Irska je tedaj napovedala spremembo zakonodaje, kar je letos začelo veljati tudi za obstoječa podjetja.

Zato ni tako presenetljivo, da je Tim Cook nenadoma ugotovil, da svetovni davčni sistem ni pošten in da potrebuje prenovo. Evropske države to ugotavljajo že dlje časa, a politične volje za uvedbo davka na tehnološke multinacionalke vsaj na nivoju EU ni, zato države (npr. Francija) zagato rešujejo po svoje. Applov izvršni direktor Cook je sedaj tudi Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pozval, da izpelje davčne reforme, ki bodo...

45 komentarjev

Google leta 2016 na Bermude poslal 16 milijard evrov

Slo-Tech - Dokumenti, ki jih je Googlovo matično podjetje Alphabet predložilo nizozemski davčni upravi, kažejo, da je podjetje v letu 2016 na Bermude poslalo 16 milijard evrov in jih s tem obvarovalo pred obdavčitvijo. To je sedem odstotkov več kot leto poprej. Gre za kompleksno davčno strategijo, o kateri smo že poročali, in jo sestavljata taktiki "Double Irish" in "Dutch Sandwich". Google prihodke od prodaje v Evropi iz irske podružnice preusmeri na nizozemske podjetje brez zaposlenih, od koder potujejo v podjetje na Bermudih, ki je v lasti druge irske podružnice. S tem se zaradi posebnosti irske in nizozemske zakonodaje glede ugotavljanja davčnega rezidentstva podjetje izogne plačilu davkov na dobiček.

Googlov tiskovni predstavnik seveda pravi, da podjetje spoštuje...

70 komentarjev

Evropska komisija: Apple mora plačati 13 milijard evrov utajenih davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je po triletni preiskavi odločila, da je irski dogovor z ameriškim podjetjem Apple glede davčne obremenitve predstavljal nedovoljeno državno pomoč. Irska je Applu omogočila, da se je z optimizacijo poslovanja prek svojih podružnic na Irskem in v tujini izognil plačilu večini davkov. Zaradi tega je Apple plačal do 13 milijard evrov premalo davka, ki ga bo sedaj moral vrniti Irski na način, kot ga bo določila Irska. Komisija poudarja, da to ni globa, temveč zgolj povračilo nezakonito prejete pomoči. Vseeno je to največji znesek, ki ga je kdajkoli katerokoli podjetje moralo plačati v EU zaradi nepravilnosti pri poslovanju.

Evropska komisarska za konkurenco Margrethe Vestager je dejala, da "države članice ne smejo dajati davčnih odpustkov...

104 komentarji

Apple bo Italiji po dogovoru plačal 318 milijonov evrov zaostalih davkov

Slo-Tech - Applova italijanska podružnica bo morala v Italiji plačati 318 milijonov evrov davka, so se sporazumeli s tožilstvom, ki bo v zameno odstopilo od sodnega pregona. Italija je že od leta 2013 preiskovala Applovo izmikanje plačila davkov. Davčna uprava je ocenila, da so v letih 2008-2013 plačali 880 milijonov evrov davkov premalo; plačali so vsega 30 milijonov evrov. Spomnimo, da ima Italija 27,5-odstotno stopnjo obdavčitve dobičkov podjetij, Irska pa 12,5-odstotno, zato je Applova glavna evropska podružnica za prodajo registrirana tam (mimogrede, v Sloveniji je ta davek 17-odstoten, v ZDA pa 35-odstoten). Italija je Applu očitala, da so dobičke neupravičeno s transfernimi cenami premikali na Irsko.

Nadaljnjemu pregonu so se izognili s podpisom dogovora, ki poleg...

155 komentarjev

EU: Irska Applu nudila nedovoljeno državno pomoč

Reuters - Evropska komisija je danes pojasnila razloge, zakaj je junija začela preiskavo zoper Irsko zaradi suma davčnega popuščanja Applu, Starbucksu in Fiatu. Preliminarni rezultati preiskave kažejo, da dogovori irske vlade z Applom glede višine obdavčitve štejejo kot nedovoljena državna pomoč, zaradi česar Applu grozi večstomilijonska globa.

O Applovi davčni obravnavi smo že večkrat obširno pisali, pri čemer velja poudariti, da podobne trike in sheme uporabljajo tudi ostale multinacionalke. Ameriška podjetja prodajo na vseh tujih trgih izvajajo prek irske podružnice, ki ima na Irskem zelo ugodno davčno obravnavo. Poleg že tako nizkega davka na dobiček, ki tam znaša 12,5 odstotka, uspejo podjetja v pogajanjih z državo izposlovati še dodatno znižanje...

3 komentarji

Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Bloomberg - Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za...

28 komentarjev