»

Google, vneti sesalnik naših osebnih podatkov

The Hacker News - To, da Google ve praktično vse o nas, smo se praktično vsi zavedali že ves čas. Te dni se je iztekel trimesečni prehodni rok, v katerem morajo ponudniki aplikacij na Applovi tržnici App Store objaviti tabelo s podrobnostmi o tem, katere podatke zbirajo o svojih uporabnikih in kako so ti podatki v nadaljevanju uporabljeni. Apple se, kot vemo, zadnje čase želi pozicionirati kot podjetje, ki stavi na varnost in zasebnost svojih uporabnikov, za razliko od večkratnih "kompromitirancev" tipa Google in Facebook.

Google je s svojimi podatki za tabele na App Storu čakal vse do zadnjega dne, zaradi česar njihove aplikacije ves ta čas niso doživele nobene nadgradnje. Takoj po objavi, pa so jih na Twitterju izzvali predstavniki DuckDuckGo, spletnega brskalnika, ki se orientira na zasebnost, češ, da je zdaj jasno, zakaj Google te podatke skriva in na koncu še zbodli: "Vohunjenja za uporabniki pač nima nič skupnega z razvojem vrhunskega brskalnika ali iskalnika."

Chrome tako zbira celo množico...

181 komentarjev

Več kot 50 podpisnikov nad Androidov "bloatware"

vir: Needpix

Slo-Tech - Več kot 50 organizacij in podjetij, med njimi Amnesty International, Privacy International, Digital Rights Foundation, DuckDuckGo in Electronic Frontier Foundation je na vodstvo Alphabeta in izvršnega direktorja Googla Sundarja Pichaija naslovilo odprto pismo glede prednaloženega programja na napravah s platformo Android oz. t. i. "bloatwara".

Tovrstne aplikacije po njihovem mnenju ogrožajo zasebnost uporabnikov, saj jih ni mogoče odstraniti, zaradi svojega posebnega statusa v operacijskem sistemu pa tudi niso podvržene siceršnjemu režimu dodeljevanja dovoljenj za zbiranje podatkov ter za dostop do kamere, mikrofona, lokacije in drugih podatkov o uporabniku, brez da bi slednji mogel na to kakorkoli vplivati.

Zato podpisniki zahtevajo, da Google uporabnikom omogoči popolno odstranjevanje takih aplikacij, ne le njihov izklop, ki v resnici to ni, saj nekatere tudi potem še vedno zbirajo določene podatke. Dalje, prednaložene aplikacije naj gredo skozi enako mero preverjanja kot...

63 komentarjev

Prvi rezultati Googlove dražbe iskalnikov

vir: Android Police

Slo-Tech - Potem, ko je Google poleti 2018 skupil rekordno, 4,34 milijarde evrov težko kazen s strani Evropske komisije zaradi preferiranja lastnega iskalnika na platformi Android, se je podjetje lani zavezalo, da bo konkurenco zagotovilo s pomočjo iskanja najboljšega ponudnika. Dražba poteka za vsako državo posebej, ponudniki pa Googlu sporočijo, koliko so za mesto alternativnega ponudnika pripravljeni plačati.

Zdaj so objavili prve rezultate in od prvega marca dalje bodo novi uporabniki Androida v Evropi, natančneje v državah Evropskega gospodarskega prostora (EGP) lahko izbirali ponudnika iskanja. Absolutna zmagovalca prve dražbe - te se bodo predvidoma ponavljale vsake štiri mesece - sta zasebnostno orientirani DuckDuckGo in relativno neznan kalifornijski ponudnik Info.com, ki se bosta kot možnost izbire pojavila v vsaki državi članici. Drugi uspešnejši ponudniki so še PrivacyWall, Ruski Yandex in češki Seznam. Če pogledamo Slovenijo bodo naša izbira lahko samo ponudniki DuckDuckGo,...

64 komentarjev

Google zaradi hrošča zaustavil nadgradnjo Chroma

Slo-Tech - Potem, ko je od 10. decembra že skoraj polovica uporabnikov Androida prejela nadgradnjo brskalnika Chrome 79, je bil Google prisiljen suspendirati nadaljnje namestitve. Številni so se namreč pritoževali, da jim je nadgradnja v nekaterih aplikacijah zunanjih razvijalcev izbrisala lokalne podatke.

Šlo je za aplikacije, ki uporabljajo Androidov sistem WebView, teh pa je kar nekaj. Denimo lahka verzija priljubljenega družabnega omrežja, Twitter Lite teče izključno na njem. Na večini zadnjih različic Androida namreč prav Chrome tisti, ki v aplikacijah prikazuje spletne strani, denimo stran za prijavo uporabnika. Ali pa, če uporabljamo DuckDuckGo, ki nima svojega lastnega pogona, zato vsebino v njegovem imenu prikazuje Chrome.

Končno se je izkazalo, da nadgradnja ni izbrisala podatkov, pač pa jih je samo preselila na drugo mesto in jih s tem za aplikacije napravila nevidne. Kot je ugotovil eden od komentatorjev, pa migracija iz obeh najbolj običajnih načinov shranjevanja,...

6 komentarjev

Dan, ko je Tim Cook osebno grozil Uberju z brco iz App Stora

The New York Times - Prvi mož Appla Tim Cook je zagrozil direktorju Uberja Travisu Kalanicku, da bo osebno poskrbel, da bo aplikacija taksi podjetja odstranjena iz jabolčne trgovine App Store. Cooka je zmotilo dejstvo, da Uber tudi potem, ko je uporabnik iPhona zbrisal vse podatke na napravi in ponovno naložil operacijski sistem, še vedno pridobival določene informacije tako o uporabniku kot o napravi.

Zgodba, čeprav jo je New York Times razkril šele včeraj, se je odvijala...

23 komentarjev

WhatsApp pomanjkljivo skrbi za zasebnost

Slo-Tech - Ustroj mobilne aplikacije za pošiljanje sporočil (in v prihodnosti tudi glasovne storitve) dopušča resno varnostno pomanjkljivost, ki napadalcu omogoča globlji poseg v zasebnost uporabnika, kot bi slednji želel. Čeprav je WhatsApp napovedal šifriranje pogovorov, imajo po drugi strani v samem dizajnu luknjo, ki sicer ne omogoča prisluškovanja komunikaciji, omogoča pa pridobivati podatke o aktivnosti uporabnika.

Pomanjkljivost je opazil Maikel Zweerink in spisal orodje, ki služi kot demonstracija koncepta. Za uporabo potrebujete le napravo z mobilno številko, ki ni registrirana v WhatsApp, in že lahko za poljubnega uporabnika, čigar telefonsko številko poznate, spremljate aktivnost. To pomeni, da lahko vidite, kdaj je bil dosegljiv prek WhatsAppa in kdaj ne, kdaj je spremenil profilno sliko, kdaj je...

0 komentarjev

Google se je poravnal s FTC v primeru Buzz

PC Magazine - Google se je po septembrski poravnavi na sodišču poravnal še z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC) zaradi kršitev zasebnosti uporabnikov ob splavitvi nove storitve Buzz februarja lani. Tedaj so vanjo privzeto vključili vse uporabnike Gmaila, njihov zasebni adresar pretvorili v javno skupino stikov ipd., zaradi česar so si nakopal srd FTC-ja, EPIC-a (Electronic Privacy Information Center), EFF-a (Electronic Frontier Foundation) in skupinsko tožbo nezadovoljnih uporabnikov v San Joseju (ta je že poravnana in zaključena, Google je plačal 8,5 milijona dolarjev).

V poravnavi s FTC-jem so se sporazumeli, da bo prihodnjih 20 let vsaki dve leti neodvisna organizacija izvedla pregled spoštovanja zakonov o zasebnosti v...

2 komentarja

Uhajanje podatkov aplikacijam na pametnih telefonih

Slashdot - Wall Street Journal je opravil raziskavo o posredovanju podatkov aplikacij na pametnih mobilnih napravah. Osredotočili so se na trenutno najpopularnejše pametne telefone, tj. iPhone in Android, in sicer so testirali 101 aplikacijo. Zanimalo jih je koliko od teh aplikacij posreduje podatke o uporabniku naparve tretjim stranem, kateri so ti podatki in ali je uporabnik aplikacije s tem seznanjen.

Rezultati raziskave so pokazali, da 56 aplikacij redno posreduje unikatni ID naprave tretjim podjetjem, medtem ko kar 47 aplikacij posreduje podatke o lokaciji telefona. Le pet aplikacij je zunanjim virom poslalo tudi starost, spol in ostale podatke. Nobena od teh aplikacij o tem ne obvesti uporabnika.

Popularna iPhone aplikacija za tekstovno sporočanje TextPlus 4, posreduje unikatni ID naprave osmim podjetjem, dvem od teh osmih pa še starost in spol uporabnika. Pandora, aplikacija za glasbo na iPhone in Android platformi, posreduje starost, spol, lokacijo in unikatni identifikator...

22 komentarjev