»

EU razmišlja o začasni prepovedi prepoznave obrazov

Euractiv - Kot izhaja iz 18 strani dolgega dokumenta, ki je za zdaj še v fazi predloga, bi Evropska komisija (EK) za obdobje treh do petih let prepovedala uporabo tehnologije prepoznave obrazov na javnih mestih, kot so nakupovalna središča, športni objekti in sredstva javnega prevoza. V vmesnem času želi EK vzpostaviti regulatorni organ in predvideti potrebne zakonske varovalke, ki bi preprečevale zlorabe na tem področju. Kljub temu dokument, ki so ga pridobili novinarji Euractiva, predvideva nekatere izjeme, denimo za varnostne projekte in za znanstvene raziskave.

Dokument govori o več ravneh regulacije, ta bi za ponudnike in razvijalce v določeni meri veljala tudi povsem na prostovoljni, etični bazi, s čimer bi si pozneje lahko pridobili certifikat zaupanja. Zakonsko bi urejali predvsem najbolj tvegane oblike uporabe umetne inteligence, denimo na področju zdravstvene oskrbe, javnega transporta in pravosodja.

Besedilo tudi opozarja, da državljani EU že po določbah GDPR ne morejo biti...

72 komentarjev

Boeing razmišlja o začasni ustavitvi proizvodnje 737 Max

The Wall Street Journal - Po poročanju The Wall Street Journala ni pred Boeingom 737 Max nič kaj rožnata prihodnost. Proizvajalec namreč resno razmišlja o zmanjšanju ali popolni ustavitvi proizvodnje. Trenutno namreč sploh ni jasno, kdaj in kako bo letalo ponovno poletelo. Minuli teden je ameriška agencija za civilno letalstvo (FAA) podjetje opozorila, da ima povsem nerealistična pričakovanja glede časovnice za ponovno uporabo letala. Podjetju so tudi povedali, da trenutno obnašanje razumejo kot pritisk na regulatorja in so zato podjetju svetovali, naj se raje osredotoči na pravočasno dostavo kakovostne dokumentacije za certificiranje.

Podjetje je proizvodnjo novih modelov prvikrat zmanjšalo aprila letos, in sicer z 52 na 42 mesečno, dodatni rezi ali ustavitve pa bi dodatno načeli Boeingovo dobičkonosnost. V tem primeru bi se namreč fiksni stroški obratovanja porazdelili na manj izdelanih letal, kar bi podražilo njihovo izdelavo, medtem ko so pogodbe s kupci že podpisane. To lahko ima učinke tudi v širši...

51 komentarjev

Boeing 737 Max bo poletel šele leta 2020

Slo-Tech - V ameriškem proizvajalcu letal Boeing so opustili načrte, da bi nesrečni Boeing 737 Max 8 ponovno poletel še letos. Iz podjetja so sporočili, da januarja pričakujejo potrditev novega usposabljanja za pilote, ki bodo upravljali to letalo. Po prvotnih napovedih bi moralo letalo ponovno vzleteti že septembra, a so se roki vsakokrat znova odmaknili.

Zaradi tega povpraševanje po tem modelu pada. Boeing je razkril, da so oktobra dobavili le 20 novih letal. Pred vsemi težavami, torej leta 2018, je Boeing dobavil 806 teh letal. Tudi število naročil modela 737 Max 8 upada. Septembra so dobili 56 novih naročil, oktobra le še 45. Air Lease, ki se ukvarja z oddajanjem letal v najem, je na primer odpovedal 15 letal 737 Max 8 in namesto teh raje naročil pet 787 Dreamliner.

Pričakovati je
, da bo 737 Max v polnem obsegu začel leteti v prvem kvartalu prihodnjega leta. Čeprav je vsaj v ZDA dovoljenje pričakovati januarja, bodo morebitne dodatne zahteve glede usposabljanja pilotov in usklajevanje v...

72 komentarjev

Boeing namenoma zavajal FAA glede Boeinga 737 Max

Reuters - Afera z Boeingovimi letali 737 Max, ki jo je sprožilo strmoglavljenje dveh letal zaradi ponorelega sistema MCAS, je dobila nov zagon s sporočili med zaposlenimi, ki jih je objavil Reuters. Sporočila iz leta 2016, ko se je MCAS še razvijal, kažejo, da so vedeli za težave, a so jih agenciji za civilno letalstvo (FAA) namerno prikrivali in jo zavajali. Mark Forkner, tedaj glavni pilot za 737 Max pri Boeingu, je zapisal, da je MCAS v simulatorju večkrat ponorel. Priznal je, da je regulatorju (nehote) lagal. Patrik Gustavsson, sedanji glavni pilot za 737 in tedaj eden izmed pilotov, odvrnil, da to ni bila laž, ker (Boeingovi piloti) niso bili obveščeni o podrobnostih delovanja MCAS-a. Forkner je dejal tudi, da ima sistem še vedno fundamentalne težave. Boeing jih ni odpravil pred predajo letal kupcem.

FAA je ob objavi teh sporočil od Boeingovega izvršnega direktorja Dennis Muilenburga zahtevala takojšnja pojasnila, zakaj tega dokumenta, ki ga je objavil Reuters in Boeing odkril pred...

11 komentarjev

EU še ni zadovoljna z Boeingom 737 Max in ne bo verjela ZDA

Slo-Tech - Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA) je sporočila, da ne bo priznala izsledkov in certifikatov ameriške letalske agencije (FAA) glede varnosti letal Boeing 737 Max. Namesto tega bodo morala letala skozi celoten postopek testiranja še v Evropi, kjer ga bo vodila EASA. Boeing si prizadeva, da bi omenjena letala ponovno poletela v zadnjem četrtletju tega leta, a še ni jasno, ali jih bo FAA sploh dovolj hitro certificirala. V EASA bo trajalo še dlje, omenja pa se tudi možnost dodatnega usposabljanja pilotov.

Boeingi 737 Max so prizemljeni od marca letos, ko je postalo jasno, da sta lanska in letošnja nesreča dveh letal povezani s pomanjkljivostmi v dizajnu. Letali sta v Indoneziji in Etiopiji zelo verjetno padli...

46 komentarjev

Razvoj Boeinga 737 Max oviralo varčevanje, FAA gledal stran

The New York Times - Boeingi 737 Max, ki so zaradi dveh nesreč prizemljeni od letošnjega marca, še nekaj časa ne bodo leteli. Boeing upa, da bodo letalo uspelo popraviti in predvsem popravek certificirati v začetku zadnjega četrtletja, medtem pa na dan prihajajo nove informacije o varčevanju in ubiranju bližnjic pri razvoju tega letala.

Nekdanji Boeingov inženir in vodja ekipe za model 737 Max Adam Dickson je v intervjuju za BBC povedal, da za razvoj letala niso imeli dovolj denarja. Inženirji so bili ves čas pod velikim pritiskom, naj znižujejo stroške, in jasne cilje, za koliko jih je treba oklestiti. Hkrati so od inženirjev pričakovali, da nove funkcije na letalu označijo kot manjše izboljšave, s čimer so zmanjšali strogost pregleda...

102 komentarja

Boeing se je svojcem opravičil, 737 Max še vedno prizemljen

Slo-Tech - Vodja oddelka za komercialno letalstvo pri Boeingu Kevin McAllister se je v imenu podjetja opravičil vsem svojcem 346 žrtev letalskih nesreč, v katerih sta bila udeležena Boeinga 737 Max. Oktobra lani in marca letos sta namreč tik po vzletu strmoglavili letali, ki sta imeli Boeingov sistem MCAS. Čeprav uradnih poročil o preiskavi nesreče še ni, sta, kot kaže, povezani z MCAS-om, ki je zaradi napačnih podatkov z okvarjenih senzorjev letali usmeril proti tlom.

McAllister je dejal, da je absolutna prioriteta podjetja poskrbeti, da se prizemljena letala varno vrnejo na nebo. Ob tem se je opravičil tudi potnikom in prevoznikom, ki so jim zaradi prizemljitve letal (te so zahtevale vse pomembnejše države, tudi ZDA, EU, Rusija, Kitajska in Japonska) povzročili motnje....

62 komentarjev