»

Facebook predstavil VR konferečno okolje Horizon Workrooms

Facebook - Facebookova platforma družabnega VR programja Horizon bo dobila konferenčno aplikacijo Workrooms, ki naj bi bila eden začetkov tistega, kar si Mark Zuckerberg predstavlja pod nazivom metaverse.

Ko je Mark Zuckerberg pred mesecem dni pompozno oznanil, da v Facebooku aktivno in odločno snujejo Metaverse, ki bo po njegovem nič manj kot naslednik interneta, je vse skupaj še najbolj izpadlo kot dimna bomba, s katero je želel zakriti aktualne težave, s katerimi se podjetje srečuje. Toda pred dnevi smo vendarle dobili prvi praktični zametek nečesa, kar bi lahko peljalo v to smer, kajti podjetje je pognalo odprto beta testiranje VR-konferenčne aplikacije Horizon Workrooms, ki naj bi po njihovem eventuelno nasledila videokonferenčno programje, kot je Zoom. Zaenkrat je zanjo nujno potrebno imeti Oculusove naočnike Quest 2 (enica ne zadostuje), Mark in druščina pa še ne govorijo, kdaj se lahko nadejamo končne inačice.



Workrooms podpira do 50 uporabnikov, od tega 16 s čeladami na glavi in...

5 komentarjev

Ne glede na nastavitve iPhone 11 pozna lokacijo

Krebs On Security - Na pametnih telefonih sicer lahko izklopimo lokacijske storitve, a to telefonu ne prepreči, da nam ne bi vseeno sledil. Brian Krebs je ugotovil, da četudi na iPhonu 11 (z vsemi najnovejšimi posodobitvami, torej iOS 13.2.3) izključimo funkcijo Location Services in vsem aplikacijami odvzamemo privilegije za dostop do podatka o lokaciji, telefon še vedno pridno beleži lokacijo.

Sprva se je zdelo, da gre za hrošča, a je odgovor iz Cupertina to spremenil. Apple je potrdil, da gre za pričakovano in želeno obnašanje, zato ni pričakovati nobenih popravkov. To je tudi v nasprotju z navedbami o politiki zasebnosti, kjer jasno piše, da bo iPhone periodično pošiljal lokacijo bližnjih omrežij Wi-Fi in baznih postaj Applu, če imamo vključeno funkcijo Location Services. Če tega ne želimo, lahko funkcijo izključimo, še piše v navodilih.

Toda na novem iOS 13 je iPhone ne glede na nastavitve radoveden. Zanimivo je, da na starejšem telefonu iPhone 8, ki je imel prav tako najnovejšo verzijo iOS, tega hrošča Krebs ni uspel poustvariti. Kaže torej, da je Apple spremembo uvedel v najnovejšem iPhonu, čeprav se rad ponaša s svojim spoštovanjem zasebnosti uporabnikov.

44 komentarjev

Facebookov srhljivi hrošč s kamero na iPhone

Slo-Tech - Po internetu se je kot tekmovanje razširilo iskanje, kot bo odkril več kombinacij, ki pripeljejo do pojavitve bizarnega hrošča v Facebookovi aplikaciji za iPhone. Na Twitterju so najprej opazili, da je pri drsanju po seznamu objav (feed) v ozadju (skrajno levo) moč videti odprto aplikacijo za kamero. Če odpremo fotografijo in jo zgolj malo potegnemo navzdol, je učinek še posebej viden. To pa ni edini način. Če si ogledujemo videoposnetek in telefon zavrtimo, tako da se pogled spremeni iz pokončnega v ležečega, se aplikacija za kamero pojavi za hip. Enako se zgodi, ko telefon obrnemo še nazaj. To se ne zgodi na vseh telefonih, a na tistih z iOS 13.2.2 jo je uspelo reproducirati več ljudem, medtem ko je iOS 13.1.3 imun. Na Androidu se to ne zgodi.

Najpomembnejše vprašanje, ki se ob tem zastavlja, je jasno. Ali Facebookova aplikacija v ozadju uporablja kamero ali ne. Za pravico do uporabe vedno vpraša, ker je ta potrebna, kadar želimo neposredno fotografirati in objaviti. Rešitev je...

39 komentarjev

Apple Googlu in Facebooku že obnovil certifikate

Slo-Tech - Kratkotrajni spor med Facebookom in Googlom na eni strani ter Applom na drugi strani se je končal. Podjetji sta od Appla ponovno pridobili posebne certifikate (Enterprise Developer Certificate), ki omogočata nameščanje aplikacij mimo uradnega App Stora. Podjetji sta morali tudi obljubiti, da ne bosta več kršili pogojev uporabe in certifikatov uporabljati za nudenje aplikacij uporabnikom, saj so namenjeni samo za preizkušanje na napravah v zaposlenih v podjetju.

Gre za afero, ki je izbruhnila ob odkritju, da je Facebook svojo aplikacijo Facebook Research ponujal mladoletnim uporabnikom iOS in Androida. Šlo je za aplikacijo, ki je prek VPN (navidezno zasebno omrežje) preusmerjala ves promet na Facebookove strežnike in v celoti spremljala aktivnosti na pametnih telefonih....

7 komentarjev

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Android Police - WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna,...

12 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev

Facebook Home iz telefona napravi "Facebook-phone"

The Verge - Precej časa se je špekuliralo, da bo Facebook predstavil svoj mobilni telefon. Danes smo videli, da kjer je dim, tam je tudi ogenj. Facebook ni predstavil svojega telefona, so pa s HTC-jem pripravili Facebook Home, kakor se imenuje globoka integracija Facebooka v Android. Rezultat je telefon, ki je tako povezan s Facebookom, kakor da bi ga bi slednji izdelal. Tehnično gledano pa je Facebook Home sklop aplikacij, ki se zažro globoko v drobovje telefona (še pomnite integracijo Internet Explorerja 4 v Windows 95?).

Prvo besedo na dogodku, ki je potekal na Facebookovem sedežu v Kaliforniji, je imel sicer HTC-jev Peter Chou, ki je predstavil First. Tako se imenuje nov...

23 komentarjev

Facebook prevzel Instagram

Facebook - Facebook je včeraj napovedal, da bodo za milijardo dolarjev kupili Instagram. Za podjetje, ki trži omenjeno storitev, bodo odšteli milijardo dolarjev, kar bo največji prevzem v Facebookovi (kratki) zgodovini. Instagram zagotavlja, da jih Facebook ne bo pogoltnil in degradiral na raven ene izmed Facebookovih storitev, ampak da bo aplikacija ostala samostojna in še vedno podpirala tudi ostala socialna omrežja. Mark Zuckerberg iz Facebooka poudarja, da bo Instagram pomembno dopolnil Facebookove možnosti za deljenje datotek na mobilnih platformah.

Instagram sta leta 2010 začela razvijati...

32 komentarjev