»

Facebookovi algoritmi pol leta promovirali dezinformacije

The Verge - Odkar ljudje čedalje več informacij prejemajo z družbenih omrežij in ne tradicionalnih medijev, algoritmi nadomeščajo urednike. Algoritmi določajo, čemu bomo sploh izpostavljeni in kaj bomo lahko videli, zato je njihovo mnogokrat nejasno delovanje problematično. Čeprav algoritmi zasledujejo interese upravljavca družbenega omrežja in ne uporabnikov, na kar pogosto pozabimo, se včasih zgodi, da ne drži niti to. Facebook je na primer v interni preiskavi ugotovil, da so zaradi napake algoritmi šest mesecev v časovnicah uporabnikom prikazovali vsebine, ki so predstavljale "tveganje za integriteto". Po domače, algoritmi so delali po svoje, ne kot je želel Facebook.

Inženirji so odstopanja opazili lanskega oktobra, ko se je v časovnicah začelo pojavljati veliko dezinformacij, proti katerim se Facebook (vsaj na načelni ravni) odločno bori. Algoritmi so za vsaj 30 odstotkov povečali vidnost in število ogledov, ki so po ugotovitvah neodvisnih preverjevalcev dejstev (fact-checkers) vsebovali...

103 komentarji

Jack Dorsey sestopil s čela Twitterja

vir: Axios
Axios - Izvršni direktor Twitterja, razvpiti Jack Dorsey, je nepreklicno odstopil s položaja in bo predvidoma prihodnje leto zapustil podjetje. Nasledil ga je Parag Agrawal.

Jack Dorsey je bil v zadnjih letih eden vidnejših obrazov ameriških informacijskih velikanov. Predvsem na račun vloge, ki jo je njegovo družbeno omrežje Twitter igralo med vladavino ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je čivkanje res učinkovito izkoriščal kot ogromen megafon. Dorsey je bil sicer pred petnajstimi leti med ustanovitelji Twitterja in krajši čas tudi na mestu direktorja, a ga je uprava leta 2008 odstavila. Vrnil se je leta 2015, najprej kot vmesni, nato kot stalni CEO, ko je zamenjal Dicka Costola. Lansko leto ga je želel eden od investitorjev že zamenjati, a se je z njim sporazumel. Sedaj odhaja sam in je danes, na presenečenje mnogih, hitropotezno sestopil s položaja izvršnega direktorja ter ga po odločitvi uprave predal Paragu Agrawalu. Sam bo član uprave še do prihodnjega maja, ko se mu izteče...

14 komentarjev

Twitterjevi algoritmi imajo raje objave desnega spektra

Slo-Tech - Twitter je objavil rezultate raziskave lastnega raziskovalnega oddelka, s katero so želeli ugotoviti, ali daje Twitter enake možnosti za širjenje svojih idej politikom s celega spektra. Primerjali so doseg v ZDA, na Japonskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Španiji, Kanadi in Nemčiji. Odkrili so, da v vseh preiskovanih državah razen Nemčiji desnica uživa več podpore Twitterja pri razširjanju idej in zagotavljanju dosega. To velja za politike iz glavnega toka, medtem ko skrajna desna ali leva stališča ne dobivajo podpore pri širjenju.

Raziskave so se lotili, ker so politične debate na Twitterju pomemben in velik del ekosistema. Ne le politiki, tudi organizacije in državljani o tem veliko objavljajo, doseg teh debat pa je znaten in vpliva na dinamiko v družbi. Povod pa je ureditev objav na začetni strani, ki je bila sprva kronološka v obrnjenem vrstnem redu (najprej najnovejše), sedaj pa Twitter omogoča (in do neke mere vsiljuje) algoritemsko prikazovanje objav, ki bi po njihovem...

37 komentarjev

Prvi tvit Jacka Dorseya v obliki NFT prodan za skoraj tri milijone USD

Jack Dorsey vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Jack Dorsey, soustanovitelj in izvršni direktor Twitterja, je svoj premierni čivk postavil na digitalno dražbo kot NFT oz. non-fungible token, trenutno popularen način za prenašanje lastništva umetnin na ethereumovemmu blockchainu. Tvit je sicer nastal 21. marca 2006, glasi pa se precej impresionistično: “just setting up my twttr”.

Dorsey je z dražbo začel 6. marca, najboljši ponudnik pa je na koncu bil Sina Estavi, izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle, ki je svojo ponudbo zadnji trenutek zvišal na 1630,5825601 ethrov, kar je pomenilo 2,915.835.47 ameriškega dolarja. Številki, s katerima si spletna skupnost zdaj razbija glave, kaj neki naj bi pomenili.

Estavi je po nakupu prejel digitalni certifikat tvita, ki je menda unikaten zato, ker je potrjen in podpisan s strani avtorja. Dorsey pa je denar pretvoril v nekaj manj kot 51 bitcoinov in jih namenil dobrodelni organizaciji Give Directly Africa.

67 komentarjev

Jack Dorsey prodaja prvi čivk

vir: CNBC
CNBC - Tehnologija NFT, ki omogoča potrdila o lastništvu digitalnih vsebin, zapisana v verige blokov, dobiva vse bolj bizarne razsežnosti, saj se bo očitno uporabljala tudi za prodajo tako vsakdanjih reči, kot so spletne objave. Šef Twitterja, Jack Dorsey, namreč na ta način prodaja svoj prvi čivk.

Kdor je v koraku s časom glede digitalnih tehnologij, je v zadnjih mesecih obvezno opazil norijo z nezamenljivimi kriptožetoni (NFTs - non-fungible tokens). Ker so ti, v nasprotju z denimo bitcoini, unikatni, se lahko uporabijo za certifikat lastništva, zapisan v blockchain. To je podlaga za eksplozivno širjenje prodaje digitalnih umetnin, kjer preprosti videi in memi na spletnih tržnicah ter dražbah dosegajo tudi milijonske dolarske zneske. Potrebno je poudariti, da gre skoraj gotovo za balon, ki se napihuje zaradi dotoka investicijskega denarja, ki zaradi pandemije in z njo povezanih gospodarskih razmer ni odšel v smeri bolj tradicionalnih dobrin ali imovine. Toda marsikateremu opazovalcu se...

47 komentarjev

Facebook bo izbrisal neresnične navedbe o cepivih

Slo-Tech - Facebook je sporočil, da bo še zaostril svojo politiko zoper škodljive objave na platformi, ki je bila še pred enim letom izjemno medla. Brisati nameravajo objave, ki vsebujejo neresnične trditve o cepivih, denimo o večkrat ovrženi teoriji, da cepiva povzročajo avtizem, in da je varneje dobiti covid kakor se cepiti proti njemu.

Izvršni direktor Mark Zuckerberg je kot velik zagovornik svobode govora dolgo vztrajal, da na Facebooku razen zakonsko prepovedanih objav in objav, ki vodijo do neposredne nevarnosti za telo, omejitev skorajda ne bo. A v letu 2020 je Facebook začel intenzivneje patruljirati po platformi. Oktobra so onemogočili nakup oglasov, ki so promovirali neresnice in zavajanja o cepivih. Decembra so dodali, da bodo odstranili objave s trditvami, ki so v nasprotju s podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) ali pristojnih državnih agencij. Po januarskem napadu na kapitol, je tedanjega ameriškega predsednika odstranil s platforme.

Z novo politiko bodo prizadete...

176 komentarjev

Šefa Facebooka in Twitterja na zagovor pred senat

vir: Pikist

vir: BBC
BBC - Mark Zuckerberg in Jack Dorsey, izvršna direktorja Facebooka in Twitterja, bosta prejela poziva na zaslišanje pred Odborom za pravosodje ameriškega senata. Tako je danes sklenila dvanajsterica republikanskih senatorjev, deset demokratskih pa je sejo obstruiralo iz protesta proti glasovanju o nominaciji Amy Coney Barrett za vrhovno sodnico.

Senatorji so zaslišanje zahtevali potem, ko sta obe družbeni omrežji domnevno cenzurirali razširjanje članka iz časnika New York Post. V njem so objavili elektronsko korespondenco in fotografije, najdene na prenosniku Hunterja Bidena, sina demokratskega kandidata za ameriškega predsednika.

Twitter se je glede blokade članka New York Posta zagovarjal, da je šlo za kršitev njihovih pravil glede objavljanja vsebin, pridobljenih s hekanjem, poleg tega so posnetki zaslona vsebovali tudi zasebne email naslove, medtem ko je Facebook objavo zadrževal toliko časa, da so njihovi zunanji sodelavci preverili resničnost vsebine. V resnici ni preveč...

7 komentarjev

Facebook prilagajal pravila, vrstijo se oglaševalski bojkoti

Slo-Tech - Ameriška podjetja so začela bojkotirati Facebook, ker po njihovem mnenju ne stori dovolj proti sovražnemu govoru ter širjenju neresnic in manipulacij. Coca-Cola, The Hershey Company, Levi Strauss & Co, Unilever, Honda, Verizon, Pepsi in več kot sto manjših podjetij so napovedali ustavitev oglaševanja na Facebooku. Gre za odziv na kampanjo #StopHateforProfit, ki so jo 17. junija sprožile civilnodružbene organizacije NAACP, Color of Change in Anti-Defamation League. Kampanja je nastala kot odziv na smrt Georgea Floyda ob policijski aretaciji in sledečim protestom, v ozadju pa gre za dolgotrajne težave s širjenjem neresnic in netenjem sovraštva, za kar so prav družbena omrežja najboljši poligon.

Facebook večino svojih prihodkov ustvari z oglasi, zato ima prekinitev oglaševanja za podjetje velike finančne posledice. Delnice podjetja so po najavi bojkotov minuli teden izgubile skoraj desetino vrednosti. Kot pojasnjujejo v Starbucksu, ki ni del kampanje, a vseeno ne bo več oglaševal na...

37 komentarjev

Med zaposlenimi v Facebooku raste nezadovoljstvo nad odzivom podjetja na proteste

The New York Times - Medtem ko sta se Twitter in Google javno postavila na stran protestnikov proti rasizmu in policijskemu nasilju, Facebook vztraja pri nevtralni drži ter odsotnosti cenzure Trumpovih objav. To pa je vznemirilo zaznaven del kadra podjetja, tudi mnogih ljudi na višjih položajih, ki so se odločili javno izraziti nesoglasje.

V Združenih državah bo danes tekel sedmi dan vsesplošnih protestov proti rasizmu in policijskemu nasilju, ki jih je sprožil uboj Georgea Floyda med aretacijo pred tednom dni. Večina tehnoloških velikanov se je že javno postavila na stran protestnikov, toda med njimi je opazna odsotnost enega imena: Facebooka. Mark Zuckerberg je namreč tudi tokrat odločen držati se principa nevtralnosti in znova poudarja, da mora biti družbeno omrežje medij, ki neopredeljeno nosi objave vseh vpletenih strani. Tako na Facebooku, za razliko od Twitterja, niso cenzurirali objave predsednika Donalda Trumpa, da "ko se bo začelo ropanje, se bo tudi streljanje". Mark namreč pravi, da objava...

117 komentarjev

Twitter bo označeval neresnice politikov

Slo-Tech - Twitter sodi med družbena omrežja, ki so obljubila aktivnejšo borbo proti širjenju lažnih novic in neresnic. Ta mesec je Twitter že objavil prepoved objavljanja sintetičnih in zmanipuliranih medijskih vsebin, kar z drugimi besedami pomeni prikrite fotomontaže (deepfake). Sankcije bodo odvisne od namena objave in možnih vplivov ter bodo segale od označitve do izbrisa. Definicija lažnih in zavajajočih novic je široka lahko obsega tudi posnetke, ki so zgolj nepošteno zmontirani. Twitter napoveduje, da bo 5. marca še zaostril lovljenje zavajajočih objav.

NBC News je dobil vpogled v predlog sistema za označevanje zavajajočih novic, lažnih novic in laži, ki jih bodo objavljali politike in druge javne osebnosti. Tovrstne objave bodo imele spodaj veliko oranžno oznako, da so zavajajoče. To oznako bodo dodelili preverjevalci dejstev (fact-checkers) in novinarji, morda pa bodo lahko sodelovali tudi navadni uporabniki. To bo potekalo podobno kot pri Wikipediji, torej ne bo imel moči...

32 komentarjev

Facebook odstranil omrežje s strojno generiranimi profilnimi slikami

Slo-Tech - Iz Facebooka so sporočili, da so odstranili razvejano omrežje še ene propagandne skupine, ki je širila politične dezinformacije. Kar ta primer loči od prejšnjih, pa je dejstvo, da so bile lažne profilne podobe njenih uporabniških računov očitno množično napravljene s pomočjo strojnega učenja.

Upravljalci socialnih omrežij so do vratu potopljeni v spopad z raznoraznimi interesnimi skupinami, ki po spletu širijo dezinformacije in skušajo s tovrstno propagando ojačati vpliv te ali one politične struje. Objava, da je Facebook pred dnevi odstranil še dve takšni grupi - eno iz Gruzije in drugo iz ZDA ter Vietnama - tako ne bi bila nič posebnega, če ne bi poleg druge stal poudarek, da je imel velik delež od njenih 610 odstranjenih uporabniških računov lažne profilne slike, napravljene z umetno inteligenco. Ti avtomatizirani accounti so samodejno všečkali, delili in komentirali objave medijske firme The BL, ki so na ta način dosegle kar okoli 55 milijonov ljudi.

Skupini strokovnjakov za...

2 komentarja

Težki časi za politično oglaševanje

Slo-Tech - Google je najavil, da bodo v podjetju v bodoče omejili ciljano politično oglaševanje, torej tako, kjer so oglasi naslovljeni na uporabnike z določenimi političnimi vzgibi. Še vedno bo pa mogoče oglasna sporočila naslavljati po drugih atributih, denimo po starosti, spolu, območju bivanja ali pa glede na uporabnike, ki so si ogledali določeno vsebino.

Scott Spencer, vodja Googlovega oddelka za oglaševanje, je ob tem zapisal, da želijo s tem izboljšati zaupanje volivcev glede oglasov, ki jih ti ugledajo na njihovi oglaševalski platformi, zlasti v luči zadnjih razprav okoli političnega oglaševanja in pomena zaupanja v demokratične procese nasploh.

Prepoved bo že v tednu dni začela veljati v Veliki Britaniji, kjer imajo 12. decembra parlamentarne volitve, do konca leta v celotni EU, 6. januarja pa tudi drugod po svetu. Mimogrede, ciljanje uporabnikov po političnih preferencah je bilo v številnih državah prepovedano že doslej, denimo v veliki Britaniji, ne pa tudi v ZDA. Ukrep tako ne...

22 komentarjev

Twitter prepoveduje politične oglase

Slo-Tech - Twitterjev izvršni direktor Jack Dorsey je napovedal popolno ukinitev političnega oglaševanja na platformi. Povedal je, da je internetno oglaševanje izjemno učinkovito, s čimer prinaša tveganja, če se uporablja za vplivanje na volivce. Problematične so zlasti plačane (in tudi neplačane) objave, ki namenoma širijo dezinformacije in laži, da bi vplivale na javno mnenje. To ne pomeni, da politiki na Twitterju ne bodo smeli več objavljati, pomeni pa, da ne bodo mogli več plačati za večjo izpostavljenost in vidnost svojih objav. To bo veljalo tudi za druge ljudi, ki niso politiki, in bi želeli kupiti vidnost objav s politično vsebino. Dorsey pojasnjuje, da ne gre za nikakršno omejevanje svobode izražanja, temveč za omejevanja plačljivega dometa, kar prinaša v današnji politiki tveganja, ki je trenutna demokratična infrastruktura ni sposobna obvladovati.

Spremenjena politika bo začela veljati 22. novembra. Twitter še ni sporočil, kako bo definiral politično oglaševanje, bodo pa to...

8 komentarjev

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

vir: Pxhere

vir: Reuters
Reuters - V intervjuju za agencijo Reuters je Facebookova direktorica za globalno politiko Katie Harbath napovedala vpeljavo varnostnih ukrepov, ki naj bi zagotovili transparentnost oglaševanja v politične namene na njihovi platformi. Tako bodo od prihodnjega tedna politični oglaševalci v Nigeriji - tam bodo sredi februarja potekale predsedniške volitve - lahko objavili oglas na Facebooku le, če imajo svoj sedež v tej državi. Podoben ukrep je veljal že lani maja med irskim referendumom za dekriminalizacijo splava, naslednja država, ki jo čaka vpeljava takega pravila pa je Ukrajina, kjer bodo zadnji dan marca potekale predsedniške volitve.

Še za korak dlje...

11 komentarjev

SEC preiskuje ponudbe kritožetonov, Twitter prepoveduje oglaševanje kriptovalut

Slo-Tech - Ether je prvič po letu 2017 padel pod mejo 500 dolarjev, ko so iz ameriške Agencije za trg vrednostnih papirjev (SEC) sporočili, da preiskujejo več deset javnih ponudb kriptožetonov (ICO). Po objavi tega sporočila je valuta omrežja Ethereum izgubila petino vrednosti. Kasneje se je spet okrepila, a negotovi ostajajo. Stephanie Avakian, ki v SEC-u vodi enoto za pregon nepravilnosti, je namreč na konferenci dejala, da je njena enota zelo aktivna na področju kriptovalut in da bodo svoje aktivnosti še stopnjevali.

Vpliv te izjave na ether gre povezati z dejstvom, da velika večina ICO-jev kot infrastrukturo uporablja Ethereum. To je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vzpodbuja rast ethra, zato bi omejitev ICO-jev pomembno vplivala na povpraševanje po ethru. SEC je...

57 komentarjev

Twitter za tretjino predrago zaračunaval oglase

Slo-Tech - Twitter je v obdobju med 7. novembrom in 12. decembrom oglaševalcem, ki uporabljajo njegovo platformo, predrago zaračunaval oglase. V šestih tednih so oglaševalcem video oglase zaračunavali 35 odstotkov predrago, je razkril Business Insider. Twitter je očitke potrdil in dejal, da je šlo za nesrečno napako, ki je bila posledica hrošča v programski opremi, ki so jo že odpravili, preveč zaračunane zneske pa pobotali.

Konkretno naj bi problem tičal v Twitterjevi aplikaciji za Android, ki je zaradi hrošča prikazovala napihnjene številke o ogledih. Twitter v prvotni izjavi za javnost ni nikjer zapisal, da je napaka povzročila nepravilne prikaze o številu ogledov video...

7 komentarjev

Francija prepoveduje zgoščeno obliko gesel

Takole so po napadu pri Gawker Media od bralcev zahtevali zamenjavo gesel - v Franciji to ne bi pretirano pomagalo

vir: Slashdot
Slashdot - Na Slashdotu so prek BBC-ja objavili vest, da je nov zakon v Franciji prepovedal shranjevanje gesel na spletnih straneh in spletnih servisih v zgoščeni vrednosti (hash value), namesto česar morajo upravljalci storitev, npr. spletne elektronske pošte, ponudniki glasbe in videa, spletne trgovine, itd., v svojih bazah shranjevati gesla v obliki običajnega besedila (plain-text). Poleg neposredno zapisanega gesla naj bi pri vsakemu uporabniku imeli napisan še ime in priimek, naslov prebivališča in telefonske številke, vse te podatke pa bi v primeru sprejetja zakona morali posredovati oblastem, če bodo te to zahtevale. Podatke lahko zahteva policija, davčni in socialni urad, carina in urad za boj proti...

29 komentarjev

EU prepoveduje navadne žarnice

Heise - Na našem forumu že nekaj časa teče debata o klasičnih žarnicah z volframovo nitko, ki se počasi poslavljajo. Evropska komisija je že konec lanskega leta začela postopke za njihovo prepoved, sedaj pa je vse skupaj formalizirano. Kot poroča Heise, so namreč v Bruslju sprejeli dve direktivi za izboljšanje izrabe energije pri gospodinjskih žarnicah, javni razsvetljavi ter osvetljavi v podjetjih in industriji. Prehod bo stopenjski.

Od septembra 2009 ne bo več moč kupiti žarnic, ki bi bile močnejše od 100 W in bi imele izkoristek slabši od razreda C - ker navadne volframove žarnice proč vržejo 95 odstotkov energije, se v to skupino ne bodo mogle kvalificirati. Septembra 2010 bo zgornja meja znižana na 75 W, še leto kasneje pa na 60 W. Od leta 2012 bodo na prodaj zgolj še žarnice razreda C, od leta 2016 pa razreda B (z izjemo halogenk).

Evropska komisija načrtuje do leta 2020 prihranek 20 milijard kilovatnih ur na ta račun, s čimer bo letno v ozračje spuščenega 32 milijonov ton manj...

321 komentarjev