»

Alexa je otroku predlagala smrtno nevaren izziv

posnetek Alexine zgodovine

vir: Twitter
bleepingcomputer.com - Pri Amazonu se soočajo s sila kočljivim dogodkom - digitalna pomočnica Alexa je namreč 10-letni deklici naložila izziv, v katerem bi morala kovanec položiti na izpostavljen električni vod.

Sodobni digitalni pomočniki vztrajno širijo spisek svojih sposobnosti in ko jih ne sprašujemo za vreme ali naročamo spletnih nakupov, jih lahko pobaramo za razne kratkočasne izzive. Alexa in druščina takšne nasvete ter naloge dostikrat samodejno poberejo s spleta - za katerega pa dobro vemo, da je vse kaj drugega kot hram brezmejne učenosti. Nevarnost takšnih metod je okoli božiča izkusila ameriška družina Livdahl: Alexa je namreč njihovi 10-letnici naložila izziv, v katerem naj bi telefonski napajalnik do polovice potisnila v električno vtičnico in nato skušala na izpostavljeni vod položiti kovanec tako, da bi se obdržal na njem. K sreči je bila mati poleg in je tovrsten poskus preprečila, pa tudi sicer naj bi bila hčerka dovolj prisebna, da takšne nevarne neumnosti ne bi izvedla.

Nespametna...

59 komentarjev

Amazon predstavil robotka z Alexo

robotek Astro

vir: Amazon
Amazon - Na tradicionalni jesenski predstavitvi strojne opreme so pri Amazonu pokazali več novih naprav s pametno asistenco, pri čemer pa je bržkone prednjačil robotek Astro.

Naposled je na vrsti za jesenske hardverske osvežitve tudi Amazon (krajši video povzetek). Njihove tiskovke so že več let v znamenju tlačenja Alexe in kamer v vsako mogočo reč v naši okolici in tudi tokratni dogodek se od tega ni bistveno razlikoval - smo pa videli nekaj več dobro izčiščenih in uporabnih izdelkov kot običajno. Družina pametnih zaslonov Echo Show bo tako proti koncu leta dobila 15-palčnega člana, ki je s svojo velikostjo videti prav imenitno in ga bo mogoče obesiti tudi na steno, kjer bo služil kot prikazno središče pametnega doma. Za razliko od manjših članov linije bo mogoče na zaslon postaviti več uporabnih pripomočkov, je pa videti, da bomo pri tem rahlo omejeni, saj bo pol zaslona togo namenjenega tem widgetom, druga polovica pa dinamični vsebini običajnih echov. Cena bo 250 dolarjev (ZDA, brez...

10 komentarjev

Amazon čez slabih deset dni požene storitev Sidewalk

vir: Amazon
Ars Technica - 8. junij je datum, ko bodo pri Amazonu v ZDA prižgali Sidewalk: sistem, ki bo del uporabnikove brezžične pasovne širine izkoristil za pomoč sosedom pri povezovanju njihovih naprav na omrežje. Pomenljivo je, da morajo uporabniki ročno izstopiti (opt-out), če tega ne želijo.

Ko so v Amazonu pred dvema letoma najavili lasten brezžični komunikacijski protokol Sidewalk, je bil še videti kot le eden od vzporednih podatkovnih kanalov za njihove informacijsko pogoltne naprave. Toda razvil se je v po eni plati zanimivo in po drugi strašljivo storitev: zamisel je, da uporabniki majhen del svoje brezžične pasovne širine nevidno in avtomatsko delijo s svojo okolico, z namenom krpati luknje v dosegu brezžičnih naprav. To se pravi: če pride v našem omrežju do motenj ali nam pes s pametno ovratnico zatava predaleč od hiše, se lahko zvočniki Echo, kamerice Ring in obeski Tile zasilno povežejo na katerokoli Amazonovo brezžično napravo, ki je del omrežja Sidewalk. Projekt je bil doslej v ZDA v...

22 komentarjev

Bi zaupali policiji pogled skozi svojo varnostno kamero?

vir: Pikrepo

vir: EFF
EFF - Policija v Jacksonu, prestolnici ameriške zvezne države Mississippi, bo izvajala 45-dnevni pilotski program, v katerem bodo zasebne varnostne kamere prebivalcev v živo povezali z njihovim Real Time Crime centrom. Prebivalci bodo v programu sodelovali prostovoljno, a kljub temu vse skupaj predstavlja precejšnjo grožnjo zasebnosti tamkajšnje skupnosti. Tudi če s svojo kamero ne želite sodelovati, je namreč zelo verjetno, da prag vaše hiše zajema kader kamer katerega od sosedov. Ker ljudje v imenu varnosti radi počnemo neumnosti, ni zanemarljiva nevarnost, da se bi taki pilotni projekti v bodoče razmahnili povsod po svetu.

Mimogrede, Jackson je še kar ozaveščeno mesto, ko gre za zasebnost, saj so kot prvo mesto na jugu ZDA policiji prepovedali uporabo samodejne prepoznave obrazov.

Omrežene kamere zadnja leta postajajo precejšen zasebnostni problem v ZDA, ki se je še posebej razmahnil potem, ko je Amazon s svojo popularno kamero Ring začel sklepati partnerstva z lokalnimi...

18 komentarjev

Je mogoče blažiti tudi hrup, ki prihaja skozi odprta okna?

IEEE Spectrum - Singapurski inženirji so se lotili aktivne nevtralizacije mestnega hrupa, ki vdira skozi odprta okna, na podoben način, kot to počno slušalke, in prišli do spodbudnih rezultatov.

Aktivno blaženje hrupa v slušalkah poteka tako, da naprava zaznava zunanji trušč in nato proizvede "dušilni" zvok, katerega zvočni valovi imajo ravno nasprotno fazo od hrupa, s čimer ga ob interferenci uničijo. Prijem je s področja zvočne periferije prodrl tudi drugam, na primer v letala in pa avtomobile, kjer znamo z zvočniki ublažiti hrup motorja. Raziskovalci s singapurske Tehnološke univerze Nanyang pa so se odločili pristop preizkusiti kar na odprtih oknih, da bi tako morda ob zračenju zmanjšali jakost zvoka mestnega vrveža. Uporabili so 24 majhnih zvočnikov, razporejenih v mrežo 3×8, in prišli do spodbudnih rezultatov.

V frekvenčnem spektru med 300 in 1000 herci, kjer se nahaja večina mestnega hrupa, so jakost uspeli zmanjšati za približno polovico, oziroma okrog deset decibelov. To pomeni razliko...

58 komentarjev

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

Amazon pošilja Alexo od doma

The Verge - Prejšnji teden so pri Amazonu na jesenski tiskovni konferenci predstavili vrsto naprav, od novih članov družine Echo do kameric Ring. Poleg vsesplošne osvežitve repertoarja je bila rdeča nit osamosvajanje Alexe, ki odločno prestopa hišni prag.

Amazonova Alexa je bržkone najbolj poznana digitalna pomočnica, vendar ima v primerjavi s Siri in Google Assistantom važno slabost: dobro se počuti predvsem v domačih napravah Echo, medtem ko priklic prek telefona ni nativen in je zato okoren. Letošnjo jesen namerava podjetje zrahljati njene okove, saj bo lansiralo več naprav(ic), s katerimi bo mogoče Alexo odpeljati na potep. Najbolj običajen tosorten izdelek bodo slušalke Echo Buds, ki prispejo v prihodnjih mesecih za ceno 130 dolarjev (vse cene so v ameriških dolarjih brez davka), kar je manj od večine konkurenčnih. Amazon se je povezal z Bosejem, da je zanje razvil aktivno blaženje hrupa. Če slušalke niso modni dodatek za nas, se bomo lahko z Alexo pogovarjali skozi naočnike Echo Frames...

15 komentarjev

Amazon predstavil ducat novih izdelkov Echo z Alexo

Slo-Tech - V Seattlu se je končala Amazonova tiskovna konferenca, ki bi jo lahko povzeli kot Echo vsepovsod. Gigant je predstavil ducat novih izdelkov, ki kažejo na namero, da se Amazon tako ali drugače prebije v čim več dnevnih sob oziroma domovanj. Novo preobleko sta dobila Echo Dot (že tretja generacija), ki je najbolj priljubljen pametni zvočnik, ter Echo Plus (druga generacija). Echo Dot je dobil zaobljene robove, preobleko iz tkanine in boljši zvok, večji brat Echo Plus pa poleg tekstila še termometer.

Poleg teh dveh pa je tu še cel kup novosti. Echo Input je pamet brez zvočnika, ki omogoča uporabo eksternih neumnih zvočnikov, in je namenjen ljudem, ki že imajo dobre zvočnike in ne želijo zapraviti preveč še za funkcionalnosti Echa. Echo Sub je 100-vatni nizkotonec, ki v...

46 komentarjev

Tudi Amazon kmalu na zagovor v senat?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Ameriška senatorja, republikanec Jeff Flake in demokrat Chris Coons sta izvršnemu direktorju Amazona Jeffu Bezosu napisala pismo in zahtevala podrobnejše informacije o tehnični zasnovi in varovanju zasebnosti pri njihovih pametnih zvočnikih Echo in v njih domujoči digitalni asistentki Alexi. Flake je sicer predsedujoči, Coons pa član senatnega pododbora za zasebnost, tehnologije in pravo.

Pred kakim mesecem dni je namreč par iz Oregona doživel hladno prho, potem ko je Alexa posnela njun pogovor in ga poslala enemu njunih znancev. Kot so že tedaj pojasnili pri Amazonu, je zvočnik Echo nekajkrat napačno razumel njun pogovor, ključne besede, ki jih je pri tem razumel kot ukaz, pa so sprožile serijo neljubih dogodkov. Najprej je zvočnik...

17 komentarjev

Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku

Slo-Tech - Po definiciji morajo Alexa (Amazon Echo), Google Home, mobilni telefoni in podobne naprave ves čas poslušati pogovore v okolici, če naj se odzovejo na ključne besede in postorijo želeno. To lahko predstavlja varnostno tveganje, če hekerji uspejo vdreti vanje, saj jih zlahka spremenijo v prisluškovalno napravo. Še bizarnejša zgodba pa se je zgodila paru iz Oregona, ki sta prejela telefonski klic od enega izmed moževih zaposlenih. Po telefonu je dejal, naj takoj izključita Alexo, ker da njune pogovore trosi naokoli. Amazon je bizaren incident potrdil.

O incidentu je sprva poročala lokalna televizija Kiro-TV, na katero se je obrnila uporabnica Danielle. Povedala je, da imata z možem doma Amazonovo Alexo. Pred nekaj tedni...

59 komentarjev

Siri, Alexa in Google Assistant slišijo tudi ljudem neslišno

Slo-Tech - Elektronske pomočnike, kot so Alexa, Siri in Google Assistant, načeloma upravljamo z govorjeno besedo, a razumejo tudi še kaj drugega. Raziskovalci iz ZDA in Kitajske so ugotovili, da lahko razločijo in razumejo tudi ukaze, ki so skriti in ljudem neslišni. Zakamuflirani so lahko v glasbi na radiu, videoposnetkih na YouTube ali kod drugod. Ker lahko ti pomočniki naročajo izdelke na internetu, odklepajo hiše, potrjujejo rezervacije in podobno, je to precej velika varnostna luknja.

Sama bojazen pa niti ni nova. Skupini študentov z Berkeleyja in Univerze Georgetown sta že leta 2016 pokazali, kako lahko skrijeta ukaze v glasbo, tako da je potem...

10 komentarjev

Cortana in Alexa sta lepi par

Slo-Tech - Microsoft in Amazon sta presenetila z napovedjo, da se bosta Cortana in Alexa začeli pogovarjati in sodelovati. Alexi bo tako mogoče reči odpri Cortano, pa se bomo lahko pogovarjali s slednjo, šlo pa bo seveda tudi v drugi smeri, torej Cortana, odpri Alexo. V prihodnosti želijo integracijo še poglobiti, tako da niti ne bo treba reči, s katero pomočnico se želimo pogovarjati, temveč bosta družno izbrali najprimernejšo.

Tu se tudi skriva razlog, zakaj bi si želeli sodelovanja med njima. Cortana in Alexa ima precej različne sposobnosti, ki izvirajo iz različne programske opreme, do katere imata dostop, hkrati pa tudi precej različno bazo uporabnikov. Medtem ko ima Cortana veliko množico uporabnikov, ki imajo nameščen Windows 10 - po Microsoftovih ocenah jih je...

16 komentarjev