»

Acer kljub zavezam nadaljeval prodajo v Rusijo

Reuters - Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je med 8. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 v Rusijo prodal za vsaj 70 milijonov dolarjev računalnikov in komponent, čeprav se je formalno pridružil sankcijam in napovedal prekinitev dobave komponent v Rusijo. Acerjevo početje ni bilo nezakonito, je bilo pa v nasprotju s potezami drugih zahodnih dobaviteljev (Dell, HP), ki so aprila lani prenehali dobavljati v Rusijo, in tudi v nasprotju z javnimi navedbami. Acer je za prodajo v Rusijo uporabljal svojo podružnico v Švici.

Čeprav je Tajvan uvedel sankcije proti Rusiji, v tem primeru ni šlo za kršitve, ker so pošiljke izvirale iz Švice. Prav tako tedaj Švica ni prepovedovala izvoza računalniških komponent v Rusijo, zato je bila prodaja povsem zakonita. A Acer je 8. aprila lani dejal, da so zaradi nedavnih dogodkov ustavili poslovanje z Rusijo. Formalno je to držalo, v resnici pa so poslovanje nadaljevali prek švicarske podružnice. Acer je sedaj dejal je, da je Acer Sales International SA...

29 komentarjev

Nvidia in AMD ne smeta prodajati GPGPU čipov na Kitajsko in v Rusijo

Slo-Tech - Nvidia in AMD sta razkrila, da so jima ameriške oblasti pred kratkim prepovedale prodajo grafičnih čipov za superračunalnike na Kitajsko in v Rusijo.

Politično-trgovinski spopad med ZDA na eni strani in Kitajsko ter sedaj tudi Rusijo na drugi se ne umirja. Ravno nasprotno, saj sta ruska invazija na Ukrajino in ojačane kitajske grožnje Tajvanu v zadnjem času še prilila olje na ogenj. Posledice je mogoče med drugim videti v ukrepu, ki ga je pretekli teden razkrila Nvidia v poročilu, ki ga je oddala ameriškemu Zveznemu uradu za trg vrednostnih papirjev (SEC). V njem piše, da so ji oblasti naložile nove izvozne omejitve; natančneje, na Kitajsko in v Rusijo ne sme več prodajati modernih čipov za pospeševanje strojnega učenja. To konkretno pomeni zadnji dve generaciji GPGPU izdelkov, kot sta liniji A100 in H100. Mediji so takoj odhiteli še do AMDja, kjer so potrdili, da se s takšnim ukazom soočajo tudi sami, v njihovem primeru za družino izdelkov MI200.

Uradna razlaga ameriških organov...

76 komentarjev

Skupine na Telegramu uporabljajo UI za slačenje žensk na fotografijah

Technology Review - Pravilo 34, ki velja za internet, velja tudi za umetno inteligenco. Že lani smo poročali o aplikaciji DeepNude, ki je uporabnikom proti plačilu 50 dolarjev digitalno retuširala fotografije tako, da je ženskam na njih (na moške ni delovala) odstranila oblačila. Aplikacija je po zgražanju, ki ga je povzročila, kmalu izginila, ne pa tudi ideja. Sensity AI v poročilu ugotavlja, da je manj kot mesec dni pozneje na Telegramu vzniknila skupina, ki omogoča povsem enako. Gre za sedem skupin na Telegramu, kjer je glavna namenjena slačenju žensk na posnetkih, preostale pa služijo kot različne tehnične podpore in za deljenje posnetkov.

Sistem deluje enostavno. Uporabnik v skupino pošlje fotografijo, na kateri je ženska, algoritem oziroma bot pa mu odgovori s fotografijo, na kateri so odstranjena oblačila. Čim bolj je posnetek, tem boljši so rezultati. V skupini je 100.000 uporabnikov (nekateri se podvajajo, a vsaj 45.000 je unikatnih), ki so do julija slekli že vsaj 100.000 žensk na...

452 komentarjev

Ali FaceApp res pošilja podatke v Rusijo

Slo-Tech - Ta teden je splet obnorela aplikacija FaceApp, ki računalniško postara obraz na fotografiji in z uporabo umetne inteligence prikaže zelo realistično podobo. V resnici aplikacija ni nova, saj je prva verzija izšla že januarja 2017. Aplikacija ponuja različne možnosti manipulacije fotografij, od pomlajevanja, spreminjanja spola, dodajanja nasmeška, brade, spreminjanja pričeske, do - staranja, ki je pritegnilo največ pozornosti. Toda za obilico prahu je poskrbelo odkritje, da je aplikacija iz pod prstov ruskega avtorja in da ob namestitvi zahteva dovoljenje za dostop do vseh fotografij na telefonu.

Aplikacijo razvija Wireless Lab, v katerem je vodja Yaroslav Goncharov. Ta se je na navedbe, da naj bi aplikacija kradla in v...

29 komentarjev

Umetna inteligenca, ki slači

Slo-Tech - Sredi tedna se je na internetu znašla aplikacija DeepNude, ki je obljubljala točno to, na kar namiguje njeno ime. Aplikacija je iz čim več fotografij oblečene osebe ženskega spola z algoritmi izdelala posnetek, kako je verjetno videti ta oseba brez oblek. Pričakovano je aplikacija dvignila precej prahu in polemik, ali je takšna uporaba sploh zakonita. Odgovor na tako vprašanje ni tako premočrten, kot bi na prvi pogled sklepali. Ni namreč vedno res, da so dovoljene vse vsebine, ki ne posegajo v zasebnost drugih in ne vplivajo nanje. Ekstremen primer je na primer otroška pornografija, kjer so prepovedane tudi realistične podobe, četudi bi šlo v celoti za izmišljene, izrisane like. A vrnimo se k aplikaciji DeepNude (ki sedaj ni več dostopna).

Ta deluje le na...

421 komentarjev

Kitajska blokira WhatsApp

Slo-Tech - Kitajska stopnjuje cenzuro interneta in komunikacij z blokado priljubljene aplikacije za hipno sporočanje WhatsApp. Bliža se namreč 19. kongres komunistične partije, kjer bodo po predvidevanjih precej prevetrili vodstvo stranke in s tem tudi vzvode moči v državi. Kot je že v navadi, Kitajska pred kongresi stopnjuje nadzor nad internetom. Letos so tako že začeli blokirati navidezna zasebna omrežja (VPN), iskalniki so stalno cenzurirani, prav tako je na Kitajskem trajno onemogočen dostop do številnih zahodnih strani. Facebook in Instagram sta med blokiranimi, WhatsApp pa je bil edini na Kitajskem dostopen Facebookov izdelek.

Sedaj se spreminja tudi to, saj se že cel teden slabša dosegljivost WhatsAppa, ki je pripeljala do popolne blokade. Julija so WhatsApp že dodobra ohromili, a so ga vmes ponovno omogočili, sedaj pa so spet...

8 komentarjev

Dropbox ukinja Mailbox in Carousel

Slo-Tech - Iz Dropboxa so sporočili, da bodo prihodnje leto ukinili aplikaciji Mailbox in Carousel. Razlogov za ukinitev je več, v glavnem pa gre za nezadostno priljubljenost, saj so uporabniki raje posegali kar po klasični aplikaciji za dostop do Dropboxa. Elektronska pošta pa zadosti svojih problemov, da je zgolj na nivoju odjemalca ni mogoče popraviti.

Carousel je del Dropboxove ponudbe poldrugo leto in je namenjen lažjemu upravljanju s fotografijami. Dropbox je - sedaj priznava, da zmotno - verjel, da bo uporabnikom bliže namenska aplikacija, a se je izkazalo, da jih večina do fotografij v oblaku najraje dostopa kar prek osnovne aplikacije za Dropbox. Zaradi tega so se odločili, da bodo 31. marca prihodnje leto ugasnili Carousel. Vse fotografije bodo uporabnikom...

0 komentarjev

NSA brska po igri Angry Birds in Googlovih zemljevidih

Slo-Tech - Guardian, The New York Times in ProPublica so danes skupaj razkrili, kako NSA prisluškuje podatkom, ki iz pametnih telefonov uhajajo zaradi uporabe aplikacij. Igre, kot je na primer Angry Birds, in druge aplikacije namreč po internetu pošiljajo cel kup podatkov o uporabniku telefona, kar je za NSA zlata jama. Na ta način jim sploh ni treba vdreti v telefon ali k operaterju, ampak lahko uporabijo že izdelane metode za prestrezanje internetnega prometa. Pri tem početju sodeluje tudi britanska agencija GCHQ.

Pametni telefoni so vir najrazličnejših podatkov o uporabniku. NSA v enem izmed dokumentov opisuje idealni scenarij, ko uporabnik z mobilnim telefonom posname fotografijo in jo...

31 komentarjev

Mobilne aplikacije z dostopom do interneta lahko kradejo fotografije

The New York Times - Ta teden sta se na tapeti ponovno znašla Apple in Google, ko je postalo jasno, da lahko aplikacije za njuna mobilna sistema (iOS oziroma Android) preveč enostavno pridobijo dostop do uporabnikovih fotografij. Najprej so to odkrili pri Applovem iOS-u. Izkazalo se je, da je nadzor nad dostopnostjo podatkov in pravicami različnih aplikacij zelo slab. Vsaka aplikacija namreč lahko zaprosi za dostop do lokacijskih informacij, o čemer je uporabnik pobaran z zelo splošnim vprašanjem, "ali želi podeliti dostop do podatkov o lokaciji v slikah in fotografijah." Kdor odgovori pritrdilno, vprašujoči aplikaciji dovoli popoln dostop do vseh fotografij in videoposnetkov, ki jih lahko brez nadaljnje interakcije pošlje v splet.

Apple je potrdil, da je to...

19 komentarjev