»

Sodni spopad Twitterja proti Elonu Musku se pripravlja

Slo-Tech - Twitter je mislil zelo resno in je po Muskovem odstopu od prevzemne namere vložil tožbo, s katero ga želi prisiliti v izpolnitev pogodbene obveze. Na kocki je 44 milijard dolarjev, kolikor je bil Musk ponudil za podjetje. Prvi korak bo že v torek, ko ob 11. uri po lokalnem času (17.00 v Sloveniji) na sodišču v Wilmingtonu potekal prvi predobravnalni narok. Primer je bil dodeljen sodnici Kathaleen McCormick.

To za Muska ni najboljši obet. Sodišče v Delawaru je znano prizorišče pravnih bitk v gospodarskem pravu, saj je v Delawaru registrirani več kot polovica podjetij s seznama Fortune 500. Kathaleen McCormick je sodnica od leta 2018 in je bila za vodjo sodišča imenovana lani in je že vodila nekaj odmevnih primerov. Med drugim je ena izmed redkih sodnic ali sodnikov, ki so doslej dosodili obvezno izvedbo prevzema. Lani je odločila, da mora zasebni sklad Kohlberg & Co LLC dokončati 550 milijonov dolarjev vreden prevzem podjetja DecoPac Holding Inc, potem ko je prvi skušal odstopiti...

31 komentarjev

Ukradli osebne podatke vseh Argentincev

Slo-Tech - V vdoru, ki se je minuli mesec primeril argentinski državni upravi, so neznani storilci ukradli osebne podatke vseh prebivalcev države. Podatkovna baza se na temnem spletu (darknet) že prodaja.

Hekerji so septembra vdrli v RENAPER (Registro Nacional de las Personas), torej v centralni register prebivalstva. RENAPER je del ministrstva za notranje zadeve in med drugim skrbi za izdajo osebnih izkaznic, hkrati pa v digitalni obliki hrani osebne podatke vseh prebivalcev, da lahko do njih dostopijo tudi druge državne agencije. Argentina ima 45 milijonov prebivalcev in sedaj so razgaljeni vsi.

Da je nekaj hudo narobe, je postalo jasno v začetku meseca, ko je na Twitterju novi uporabnik @AnibalLeaks objavil posnetke osebnih izkaznic in osebne podatke 44 znanih Argentincev, med njimi predsednika, Lionela Messija in Sergia Aguera. Dan pozneje se je na temnem spletu znašel oglas, ki je prodajal osebne podatke kateregakoli Argentinca. Tri dni pozneje so oblasti potrdile, da se je vdor res...

11 komentarjev

OnePlus (spet) utrpel krajo uporabniških podatkov

OnePlus 7, trenutna uspešnica podjetja.

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Predstavniki kitajskega proizvajalca mobilnih naprav so sporočili, da so neznanci z njihovih strežnikov pred tednom dni odnesli naročniške podatke uporabnikov. Gre za imena, telefonske številke, e-mail naslove in naslove za dostavo. So pa obenem zagotovili, da so podatki o plačilih ter podatki za vpis, torej uporabniška imena in gesla, na varnem. Na vprašanje, za koliko uporabnikov gre iz podjetja za zdaj ne odgovarjajo, prav tako ne, zakaj so z obveščanjem javnosti čakali teden dni. O incidentu so vsakega prizadetega uporabnika namreč o tem obvestili šele pretekli petek.

Podrobnosti vdora niso znane, razen, da se je najverjetneje odvil prek ene od njihovih spletnih trgovin. Kljub temu, da iz OnePlus mirijo, da je najhujša možna negativna posledica dogodka prejemanje spama in phishing sporočil, pa ukradeni podatki vendarle zadostujejo za kako resno krajo identitete. Če ste med nekdanjimi kupci njihovih izdelkov, zamenjava gesla na uporabniškem računu morda ni slaba ideja.

...

29 komentarjev

V Nemčiji aretirali slovenskega obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca

Dnevnik - Nemška policija je minuli teden aretirala 33-letnega slovenskega hekerja Matjaža Škorjanca (nadimek Iserdo), za katerim so ZDA razpisale priporni nalog in mu čez Lužo grozi 50 let zapora. Novico o aretaciji je potrdil tudi Škorjančev oče. Škorjanca obtožujejo, da je v letih 2008-2013 sodeloval v hudodelski združbi, ki je z računalniškimi vdori ukradla več milijonov evrov. Nemška policija ga je ustavila pri rutinskem nadzoru prometa na avtocesti A8 na nemško-avstrijski meji.

Obtožnica, ki jo je ameriško tožilstvo vložilo zoper Škorjanca, je javno dostopna od septembra. V njem Škorjancu in še trem članom hudodelske združbe, med katerimi je tudi v Sloveniji živeči srbski državljan Mentor Leniqi iz Gorišnice, očitajo vodenje foruma Darkode. Škorjanc naj bi bil njegov ustanovitelj. Poleg Slovencev sta obtožena še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick, ki je že aretiran. Žrtvam so med delovanjem foruma Darkoda, kjer so si delili zločinske prakse in metode,...

90 komentarjev

Našima hekerjema grozi ameriški zapor

vir: Pixabay

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Washingtonu je sporočilo, da so vložili obtožnico proti četverici, osumljeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar, kraje identitet, vdiranja in izsiljevanja, vse to v povezavi s spletnim forumom Darkode. Med njimi sta tudi dva prebivalca naše države, in sicer Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan tudi po vzdevku Iserdo, drugi pa je Mentor Leniqi iz Gorišnice, sicer srbski državljan. Poleg njiju sta med obtoženimi še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick. Mccormicka je ameriška policija pridržala že lani, trojica tujcev pa je za zdaj še na svobodi, sodišče pa je izdalo nalog za njihovo aretacijo.

Obtožnica jih dolži, da so od leta 2008 pa vse do 2013 kradli osebne...

88 komentarjev

Kralj spama po petih letih obsojen na poltretje leto zapora

Sanford Wallace

Slo-Tech - Na Sanforda Wallacea, samooklicanega kralja spama, smo skorajda že pozabili, saj se je v mediji nazadnje znašel leta 2011, ko je ameriško tožilstvo zoper njega vložilo kazensko obtožnico zaradi 27 milijonov poslanih spamerskih sporočil. Po petih letih je postopek končan. Wallace je bil obsojen na dve leti in pol zapora ter plačilo 310.000 dolarjev odškodnine.

Zgodba sega v leti 2008 in 2009, ko je med novembrom in marcem prek 500.000 računov na Facebooku poslal 27 milijonov spamerskih sporočil. Wallace je nezakonito pridobil prijavne podatke za te račune, s svojim...

19 komentarjev

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona...

20 komentarjev

Avtor Maripose v Mariboru obsojen na skoraj pet let zapora

Foto: zurnal24.si

RTV Slovenija - V Mariboru je sodišče obsodilo Matjaža Škorjanca, ki je širši javnosti znan kot pisec programske opreme, ki je okuževala računalnike po vsem svetu in jih združila v botnet Mariposa. Zaradi izdelave zlonamernega programa in vdora v informacijske sisteme ter pranja denarja je bil Škorjanc obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora, odvzem protipravno pridobljene premoženjske koristi, plačilo 3.000 evrov kazni in stroškov postopka. Njegova nekdanja partnerica Nuša Čoh je bila spoznana za krivo pranja denarja, za kar je dobila osem mesecev pogojne kazni.

To pomeni, da bo Škorjanc, nekdanji študent medicine in kasneje računalništva, izgubil stanovanje in osebni avtomobil, ki si ju je kupil iz nezakonito pridobljenega denarja. Koliko bodo znašali stroški...

28 komentarjev

Manning obsojen na 35 let zapora

Slo-Tech - Vojaško sodišče v Fort Meadu je pravkar izreklo kazen za Bradleyja Manninga, ki je bil obsojen zaradi posredovanja tajnih dokumentov organizaciji Wikileaks. Sodišče ga je konec prejšnjega meseca spoznalo za krivega v 19 točkah obtožnice od 21 (za najhujše kaznivo dejanje, to je pomoč sovražniku, je bil sicer oproščen), izrek kazen pa je bil danes. Manning bo moral v zaporu preživeti 35 let, je odločilo sodišče.

Sodnica Denise Lind je sodbo izrekla ekspresno, saj je danes cel postopek trajal dobri dve minuti. Vojaški tožilec je sicer zahteval 60 let zapora (zagrožena kazen je znašala 25-90 let), sodišče pa je določilo 35 let. Poleg tega bo Manning degradiran za en čin na najnižjo raven, torej vojak, odpovedati se bo moral plači in dodatkom, sedaj...

36 komentarjev

V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

RTV Slovenija - Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so...

86 komentarjev