»

Konec podpore za 32-bitne igre na Steamu za macOS

Slo-Tech - Na prvi pogled ni posebej pomembna vest, da bo 15. februarja prihodnje leto Steam nehal podpirati macOS 10.13 (High Sierra) in macOS 10.14 (Mojave). Različici sta stari več kot pet let in večina uporabnikov je že zdavnaj nadgradila svoje računalnike. A vseeno gre za simbolno pomemben prelom, saj je macOS 10.14 še zadnja verzija, ki je lahko poganjala 32-bitne igre. Teh ni več veliko, a zlasti starejše so še take.

Konec podpore ne pomeni, da bo Steam čez noč prenehal delovati. Ga bo pa Valve prenehal posodabljati, vzdrževati in na sploh zagotavljati, da igre na njem normalno delujejo. Ko se bo začelo kaj lomiti, podpore ne bo več. Valve je to diplomatsko povedal, da ne bodo več jamčili za nadaljnjo funkcionalnost.

Večina iger je tako ali tako že 64-bitna. Bo pa Valve s koncem leta 2023 igre, ki imajo zgolj 32-bitne prevedene izvršljive datoteke, prenehal šteti kot združljive s platformo Mac. Po njihovih podatkih ima manj kot dva odstotka uporabnikov Macov nameščeno verzijo 10.14...

5 komentarjev

Zakaj imajo Applovi računalniki belo knjigo o bitcoinu

Slo-Tech - Bližajoča velika noč je primeren čas za odkritje skrivnosti v programski opremi oziroma pirhov (easter eggs), ki jih tja podtaknejo navihani programerji. Ti segajo od neškodljivih napisov do kompleksnih iger, kot je bil simulator letenja v Excelu 97. Enega najbolj bizarnih pirhov pa so našli v Applovih operacijskih sistemih, ki imajo od macov 2018 Mojave na diskih belo knjigo o bitcoinu. Bloger Andy Baio je odkril, da imajo vse kopije macOS od leta 2018 naložen članek, ki ga je o bitcoinu napisal Satoshi Nakamoto.

Zakaj je ta članek del aplikacije VirtualScanner.app, ki sodi v funkcionalnost Import from iPhone in je na voljo od različice 2018 Mojave, ni jasno. Po neuradnih podatkih je obstoj te datoteke v Applu širše znan že kakšno leto, a je zadolženi programer - ki je hkrati tudi ta, ki jo je tja postavil - še ni odstranil. Zanimivo je, da to ni edino presenečenje v macOS. Več let je imela aplikacija Pages datoteko apple.txt, ki je vsebovala prepis legendarne neobjavljene...

0 komentarjev

MacOS 13 Ventura je na voljo

vir: Apple
Apple - Pri Applu so lansirali operacijske sisteme macOS 13 za mace, iPadOS 16 za tablice in iOS 16.1 za telefone.

24. oktober je dan za množično posodabljanje naprav z ugriznjenim jabolkom, kajti nove različice so dobili maci, ipadi in iphoni. V ospredju je macOS 13 ali Ventura, ki prinese predvsem množico izboljšav aplikacij, kjer je eden osrednjih motivov tudi zbliževanje z mobilnimi napravami, oziroma prevzemanje nekaterih funkcij, ki smo jih pred mesecem videli v iOS 16. Pošto je tako mogoče nastaviti za pošiljanje v prihodnosti ali "od-poslati", pa spreminjati sporočila v iMessagu, medtem ko aplikacija Continuity Camera končno omogoči, da iphone nativno uporabimo kot spletno kamerico. Med novim programjem izstopa orodje za večopravilnost Stage Manager, ki je drugačna različica od tiste na tablicah, kjer ima še dosti nerodnosti. Prispela je tudi prva konkretna implementacija orodja Passkey v Safariju, za univerzalno prijavljanje v račune brez tekstovnih gesel. Z Venturo so...

6 komentarjev

Zlomili AirTag

Slo-Tech - Nemški računalniški strokovnjak Thomas Roth (Stack Smashing) je uspel zlomiti Applov AirTag, se je pohvalil na Twitterju. Naložitev nove kode (reflashing) na mikrokrmilnik v napravi je zadoščala, da je uspel spremeniti prednastavljen URL za Lost Mode na poljubno povezavo. AirTag sicer kliče storitev Find My, ki omogoča lociranje izgubljene Applove naprave. S spremembo pa lahko odpre tudi kaj drugega.

Applov AirTag je na voljo dober teden dni. Že v tem času so ga uporabniki uspeli predelati v tanko kartico in uporabiti za sledenje. Sedaj pa je še jailbroken, saj je moč spremeniti njegov NFC URL. AirTag je naprava, ki deluje kot pomočnik pri iskanju ključev in podobnih predmetov. AirTag uporablja omrežje Find My, je pa združljiv z iphoni in ipadi z iOS 14.5 ali novejšim. AirTag pride prav, ko pogrešimo predmet, kamor je pritrjen. AirTag lahko oddaljeno prosimo, da kaj zaigra. AirTag se javlja prek Find My, in sicer tako, da anonimno izkorišča katerokoli drugo iOS napravo v bližini,...

24 komentarjev

Apple izdal iOS 14, razvijalci ogorčeni

Slo-Tech - Apple je po napovedih danes izdal novo verzijo svojega mobilnega operacijskega sistema iOS, kar pa je med razvijalci povzročilo nemalo negodovanja. Da se bo to zgodilo danes, je Apple napovedal šele včeraj. Čeprav so imeli predogledne verzije za testiranje svojih aplikacij na voljo že dlje časa, je vendarle v navadi, da Apple vsaj kakšen teden prej najavi končni datum izida, kar da razvijalcem čas dokončati še zadnje podrobnosti. Takrat namreč dobijo končno verzijo (golden master), ki je potem v roku 5-8 dni izdana. To ni tako nepomembno, saj se beta verzije dostikrat spreminjajo in včasih v njih tudi kaj zmanjka. Tokrat pa se je mudilo, za kar razlogi niso znani, posledice pač. Razvijalci v ZDA so imeli pol dneva časa, da pošljejo svoje aplikacije na tržnico, Evropejci pa so večinoma že spali. Naslednje vprašanje je, koliko časa bo potrjevanje novih verzij aplikacij trajalo; včasih gre v urah, drugič se čaka več dni.

Kakorkoli, medtem ko so razvijalci siveli, so uporabniki seveda...

25 komentarjev

Po 17 letih je tu Inkscape 1.0

Slo-Tech - Odprtokodni projekti imajo navado, da na začetku dolga leta tičijo v verzijah 0.x, ki načeloma označujejo nedokončano kodo, a se jih često navadimo in uporabljamo temu navzlic. Eden izmed popularnejših odprtokodnih grafičnih programov Inkscape je prvo verzijo v svet poslal leta 2003. Skoraj sedemnajst let pozneje je izšel Inkscape 1.0, ki predstavlja odprtokodno alternativo Adobe Illustratorju. Na voljo je za Linux, Windows in macOS v 20 različnih jezikih, med katerimi še ni slovenščine. Uporabniki macOS bodo še posebej zadovoljni, da je podpora nativna, torej ne potrebujejo več XQuartza in podobnih trikov (podpira tudi zaslone Retina) - potreben je vsaj OS X El Capitan 10.11.

Kakšnih večjih novosti v novi verziji ni
, ker so avtorji Inkscapa zadnja tri leta v glavnem odpravljali hrošče, izboljševali zanesljivost in povečevali združljivost. Glavne novosti so preglednejša in bolj logična postavitev orodij (toolbox), dodane in izboljšane funkcije Live Path Effect (LPE) ter res opazno...

11 komentarjev

WWDC 2019: Applove novosti

Slo-Tech - Danes je v San Joseju potekala vsakoletna World Wide Developers Conference, na kateri Apple predstavi novosti v svoji programski in strojni opremi. Ena izmed odmevnejših novosti, ki pa smo jo pričakovali, je bila napoved ukinitve iTunesa. Storitev, ki je v veliki meri pomagala zgraditi Applov imperij, se poslavlja. Apple ima dovolj specializiranih storitev (Apple Music, Apple TV in Apple Podcasts), da iTunesa ne potrebuje več. Z nami je bil od leta 2001 in je predstavljal prvo resno in zakonito alternativo Napsterju in drugim programov za deljenje MP3-jev. Nikoli ni bil mišljen zgolj kot orodje za urejanje glasbene zbirke, temveč je omogočal tudi nakupovanje skladb prek interneta, uvažanje glasbe iz drugih virov ter sinhronizacijo v...

123 komentarjev

Firefox 3 Release Event: program, prenos v živo in klepetalnica

Evropski izid Firefoxa 3

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Še zadnjič vas vabimo na evropski izid Firefoxa 3, ki bo potekal danes, 24. junija v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana). Na programu se bodo ob 15. uri zvrstila predavanja (v angleščini), ki jim bo ob 21. uri sledila zabava. Tisti, ki bi se radi udeležili dogodka in zabave, se čimprej registrirajte, če tega še niste storili.

Če na dogodek ne utegnete priti, brez skrbi - v udobju svojega naslonjača lahko spremljate prenos predavanj v živo. V primeru, da imate tudi kakšno vprašanje za naše goste, jih lahko po posameznem predavanju zastavite v naši klepetalnici, kjer jih bomo posredovali predavateljem: #kiberpipa-firefox na omrežju Freenode.

Program predavanj:
15.00: uvodni nagovor: The Mozilla story: our open source journey, and roads for the future of the Web, Tristan Nitot (Mozilla Europe)
16.15:...

17 komentarjev