»

Evropska komisija začela postopek proti 23 državam zaradi neprenosa direktive o avtorskih pravicah

Slo-Tech - Evropska komisija je začela postopek proti 23 državam članicam, vključno s Slovenijo, ker niso pravočasno v nacionalno zakonodajo prenesle direktive o avtorski in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Direktiva je začela veljata maja 2019, države pa so imele dve leti časa za prenos v nacionalno zakonodajo, česar niso storile. Evropska komisija je uradno sporočilo poslala Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Cipru, Češki, Danski, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Litvi, Luksemburg, Latviji, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški, Sloveniji, Španiji in Švedski.

Države imajo sedaj dva meseca časa, da se odzovejo in Komisiji pojasnijo, kako poteka postopek in kaj je razlog za zastoj. V nasprotnem primeru bo Komisija poslala uradno pritožbo, ki ji potem v skrajnem primeru sledi tožba v Luksemburgu. Sprejem direktive je bil težaven, saj so imele države zelo različne interese. Direktiva, ko je enkrat sprejeta, je zavezujoč akt glede na svoj cilj, ni pa ga...

66 komentarjev

Avstralija bo Google in Facebook prisilila v plačilo za novice

Slo-Tech - Avstralija bo prva država, ki bo giganta Google in Facebook prisilila v plačilo nadomestila za uporabo vsebin avstralskih medijev, kadar se bodo njihove vsebine pojavile na družbenih omrežjih. Avstralska komisija za konkurenco in zaščito potrošnikov (ACCC) je pojasnila podrobnosti ureditve. Razlog za zakonsko prisilo bo izrazita asimetrija v moči med gigantoma in lokalnimi novinarskimi hišami, zaradi česar pogajanja, ki so tekla že od začetka leta, niso dala rezultatov. Zato bo razmere uredila država.

Po predlogu novih pravil se bodo lokalni mediji s Facebookom in Googlom pogajali bodisi individualno ali kolektivno, kar bo lahko trajalo največ tri mesece. Če v tem času ne bodo našli skupnega jezika, bo neodvisni arbiter v 45 delovnih dneh določil, katera izmed zadnjih ponudb je sprejemljivejša in jo potrdil. ACCC pojasnjuje, da obstaja velika asimetrija v moči, saj mediji ne morejo izbirati, ali naj se njihove vsebine delijo na družbenih omrežjih, slednja pa od tega veliko...

4 komentarji

Ameriški spletni velikani zaskrbljeni zaradi avtorskih predpisov na tujem

vir: Pxhere

vir: TorrentFreak
TorrentFreak - Dve veliki ameriški združenji, Computer & Communications Industry Association (CCIA) in Internet Association (IA) sta na predsedniško predstavništvo za trgovino (US Trade Representative) naslovila posebni opozorili, katerega namen je vplivati na letno poročilo tega organa o ovirah, ki se za ameriška podjetja pojavljajo v zunanji trgovini. CCIA ima člane kot so denimo Amazon, Cloudflare, Facebook in Google. V IA pa so včlanjeni Google, Reddit, Twitter, Microsoft, Spotify in še mnogi drugi.

Osrednji problem je avtorska zakonodaja, ki vznika po svetu in, ki čedalje pogosteje vzpostavlja odgovornost ponudnikov storitev za avtorsko sporne vsebine na njihovih platformah. Še več, za kršitve predpisuje drakonske kazni. Trn v peti ni le evropska Direktiva o avtorskih pravicah na digitalnem trgu, pač pa so podobne predpise sprejeli tudi v Indiji, Vietnamu in Avstraliji. Glede direktive EU so v CCIA zapisali: "Da predstavlja neposredno grožnjo internetnim storitvam in, da njene določbe...

9 komentarjev

Evropska direktiva o avtorskih pravicah dokončno pod streho

Slo-Tech - Včeraj je nova evropska direktiva o avtorskih pravicah, ki jo Evropski parlament potrdil 26. marca, dobila še zadnjo zeleno luč. Svet Evropske unije je danes potrdil omenjeno direktivo z 19 glasovi za, šestimi glasovi proti in tremi vzdržanimi. Proti so glasovali Finska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska in Švedska. Poleg Slovenije sta se vzdržali še Belgija in Estonija. Za sprejetje je bilo treba zbrati 55 odstotkov glasov držav, ki predstavljajo vsaj 65 odstotkov prebivalstva (kvalificirana večina).

Direktiva je zavezujoč pravni akt glede na svoj cilj, imajo pa države pravico in obveznost, da ga same na najprimernejši način prenesejo v nacionalno zakonodajo. Države...

30 komentarjev

Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah

Axel Voss

vir: Evropski parlament
Slo-Tech - Evropski parlament je na današnji plenarni seji s 348 glasovi za in 274 proti podprl novo direktivo o avtorskih pravicah in enotnem digitalnem trgu, s katero želi Evropska unija modernizirati zakonodajo. Izmed slovenskih evropskih poslancev so direktivo podprli le Lozje Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS) in Ivo Vajgl (DeSUS). Prejšnja direktiva o avtorskih pravicah je namreč segala v leto 2001, ko pretočnih storitev in družbenih omrežij sploh še ni bilo, spletni iskalniki pa so bili še precej v povojih. Nova direktiva je politiko in javnost močno razklala, saj ji nasprotniki očitajo uničevanje interneta, podporniki pa vidijo v njej končno ureditev avtorskih pravic v dosedanji digitalni džungli.

Novo direktivo je...

156 komentarjev

EP podprl predlog direktive o avtorskih pravicah

Axel Voss

vir: Evropski parlament
Evropski parlament - Evropski poslanci so potrdili predlog kontroverzne direktive o avtorskih pravicah na digitalnem trgu. Za je na seji Evropskega parlamenta (EP) v Strasbourgu glasovalo 438 poslancev, 226 jih je bilo proti. Glavni promotor predlagane direktive in njen glavni poročevalec v EP, Axel Voss, je bil po glasovanju navdušen, rezultat je označil kot "dober znak za kreativno industrijo v Evropi."

Poslanci so danes glasovali o približno 200 spremembah julija zavrnjene direktive, pri čemer sta bila zopet v ospredju njena 11. in 13. člen. Prvi nalaga upravljavcem spletnih platform, da za uporabo tujih vsebin poravnajo določeno denarno nadomestilo, a so ga v razpravi nekoliko omilili, tako da je iz plačevanja izločeno objavljanje...

67 komentarjev

Evropska komisija začela postopek proti Sloveniji zaradi neuveljavitve telekomunikacijskih direktiv

Europa.eu - Evropska komisija je včeraj sprejela odločitev, da bo na Sodišču EU sprožila postopek proti Sloveniji in še štirim državam članicam, ker v nacionalno zakonodajo še niso prenesle novih predpisov EU o telekomunikacijah. Komisija sodišču predlaga, da za vsako članico odredi globo, ki bo tekla od dneva odločitve sodišča do priglasitve ustreznih nacionalnih ukrepov. Predlagana globa, ki je odvisna od velikosti članice in resnosti kršitev, za Slovenijo znaša 13.064 evrov na dan. Še vedno se ji lahko izognemo, če bo država pravočasno sprejela novo zakonodajo, to pomeni pred dokončno odločitvijo sodišča.

Gre za leta 2009 sprejete revidirane predpise o telekomunikacijskih...

15 komentarjev

Še enkrat: ISP-ji nimajo obveznosti filtriranja informacij, ki se prenašajo

Sodišče Evropske Unije je upoštevalo tako interese avtorjev kot tudi ISP-jev in uporabnikov interneta. Splošni nadzor vsega prometa v dobro omejene skupine ljudi ne pride v poštev.

Slo-Tech - Sodišče Evropske Unije nam je v četrtek dostavilo rano božično darilo, ko je v zadevi Scarlet Extended proti SABAM (povzetek v angleščini, sodba v slovenščini) odločilo, da pravo EU prepoveduje vzpostavitev celokupnega filtriranja interneta na nivoju ISP-ja samo zato, da se prepreči piratiziranje avtorsko zaščitenih vsebin s p2p in podobnim programjem. S tem so efektivno prepovedali deep packet inspection in podobne tehnologije, ki bi, če bi ostale, lahko hitro privedle do obsežne cenzure interneta v Uniji.

Sodišče je povedalo, da avtorska pravica ni absolutna, zato je pri odmeri odločitev za njeno varovanje treba upoštevati tudi pravice tako ponudnikov kot uporabnikov interneta. Pri prvih pride v poštev zlasti svobodna gospodarska pobuda, ki ne dopušča...

46 komentarjev