»

Umetna inteligenca prihaja na YouTube

Slo-Tech - Google preizkuša različne uporabe umetne inteligence, pri čemer je ena izmed tarč tudi YouTube. Z umetno inteligenco bomo v prihodnosti dobili boljše opise videoposnetkov. Za zdaj gre za pilotni projekt, ki je omejen na nekaj posnetkov v angleščini. Google bo uporabil umetno inteligenco za avtomatično izdelavo povzetkov videoposnetkov, s čimer bodo uporabniki dobili bolj verodostojno informacijo o vsebini kakor opis, ki ga pripravi avtor. Opisi seveda ostajajo. Za zdaj bo te povzetke videlo sorazmerno malo uporabnikov.

Pilotni preizkus se je začel ta teden, Google pa poziva uporabnike k povratni informaciji, kakšni se jim zdijo povzetki. Nove funkcije lahko preverimo na strani youtube.com/new, pri čemer ni jamstva, ali bomo videli vse. Google namreč funkcije izdaja postopoma in po geografskih območjih. Za nekatere funkcije pa je potrebna naročnina na YouTube Premium. To ni edina storitev, kjer bo Google uporabljal umetno inteligenco. Podobno bo opise pisala tudi za Play Store.

Druga novost pa bo avtomatična sinhronizacija. Google je že lani napovedal storitev Aloud, sedaj pa je praktično nared. Za zdaj podpira portugalščino in španščino, kmalu pa bi lahko tudi indonezijščino in hindujščino, kasneje pa še več jezikov. Aloud...

25 komentarjev

V Nemčiji preizkušajo sončne celice nad avtocesto

Slo-Tech - V Nemčiji končujejo izgradnjo prve sončne strehe nad avtocesto, ki predstavlja pilotni projekt za izkoriščanje teh površin za proizvodnjo zelene električne energije. Na počivališču Hegau-Ost na avtocesti A81 Baden-Württemberg so danes pokazali rezultate projekta PV-Süd, ki ga predstavlja 12 x 14 metrov velika "streha", ki je 5,5 metra nad voziščem in je pokrita s sončnimi paneli. Proizvedla naj bi okrog 40.000 kWh električne energije na leto, kar ustreza porabi desetih gospodinjstev.

Gre za pilotni projekt, ki je sicer manj atraktiven od ambicioznih načrtov na začetku leta 2019. Tedaj so načrtovali, da bodo paneli stali nad glavnim voziščem na avtocesti, sedaj pa so na pomožni cesti ob počivališču. V nadaljevanju projekta bodo preverjali, kje bi še lahko postavili podobne sončne strehe. Investitor poudarja, da je potencial velik, prednosti pa tudi. Pokritje avtoceste s sončnimi strehami bi izboljšalo tudi varnost, saj bi jih lahko osvetlili, hkrati pa bi preprečili padavine....

69 komentarjev

Evropski parlament se je načeloma dogovoril o vsebini zakona o umetni inteligenci

Reuters - Evropski poslanci so se na zasedanju v četrtek dogovorili o kompromisnem predlogu novega zakona o umetni inteligenci (AI Act), ki ga pripravlja Evropska komisija. O besedilu osnutka so se dogovorili poročevalci, naslednji korak pa bo glasovanje na pristojnem odboru 11. maja. Če bo predlog dobil podporo, bi ga lahko parlament na plenarni seji potrdil že junija, nato pa bo sledilo še dogovarjanje s Svetom, torej predstavniki držav članic.

V Evropski komisiji si za oblikovanje in sprejem zakona o umetni inteligenci prizadevajo že od leta 2020. Aprila 2021 so predstavili prvi osnutek, do danes pa je doživel še nekaj predelav. Gre za prvo in najbolj obsežno regulacijo umetne inteligence na svetu, ki bo uvedla številne varovalke in transparentnost pri razvoju in uporabi. Od začetka postopka do danes so vzniknili še veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT, in generativna umetna inteligenca na drugih področjih, denimo Midjourney za ustvarjanje slik. Najnovejši popravki osnutka...

36 komentarjev

Netflix za ozadje v risanem filmu uporabil umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko se ves svet čudi nad sposobnostmi umetne inteligence, ki je v zadnjih mesecih postala dostopna sleherniku, se je Netflix na Japonskem z njeno uporabo uštel. V novem animeju The Dog & The Boy, kratki triminutni znanstvenofantastični zgodbi o otroku, ki ga med odsotnostjo čaka pes, so za podobe v ozadju uporabili umetno inteligenco. Kot je razbrati iz zaključnih napisov, so ilustratorji pripravili skice, nato pa jih je dokončala umetna inteligenca. Končni izdelek je nato popravil še človek. Kot avtor je podpisan le AI + Human.

Za razliko od splošnega navdušenja nad umetno inteligenco, ki te dni preveva interneta, je bil odziv na Netflixovo bližnjico negativen. Podjetje se je na Twitterju odzvalo s pojasnilom, da je šlo za poizkus, kako se odzvati na pomanjkanje delovne sile na tem področju. To je bralce ujezilo, saj Neflixu očitajo varčevanje na umetnikih, češ da je umetno inteligenco uporabil le za to, da ni plačal človeškega dela. Ključna težava je tudi dejstvo, da so...

30 komentarjev

Evropska unija in ZDA bosta sodelovali pri umetni inteligenci

Slo-Tech - Evropska unija in ZDA sta v petek najavili dogovor o sodelovanju pri razvoju umetne inteligence. Sodelovali bosta na področjih izrednih vremenskih dogodkov in podnebnih napovedi, upravljanja odziva na izredne dogodke, izboljšanja zdravstva, optimizacije električnega omrežja ter kmetijstva. To bo prvi večji dogovor med ZDA in Evropo o področju umetne inteligence, ki jo želi Evropska unija resneje regulirati.

Evropski svet je že decembra lani sprejel tudi osnutek uredbe o določitvi harmoniziranih pravil o umetni inteligenci, s katero želijo urediti, regulirati in na nekaterih področjih tudi omejiti umetno inteligenco. Evropski parlament bo o uredbi glasoval marca letos, veljati pa bo verjetno začela prihodnje leto, čemur bo sledilo 18-mesečno prehodno obdobje. Pripravlja se tudi direktiva o odgovornosti, ki bo opredeljevala odgovornost in zavarovanja za morebitno škodo, ki bi nastala zaradi uporabe umetne inteligence.

Dogovor z ZDA o skupnem razvoju bo predvsem olajšal sodelovanje...

2 komentarja

Google nadaljuje pogrom nad etičnimi glasovi v podjetju?

Margaret Mitchell

Slo-Tech - Google je v petek odpustil Margareth Mitchell, ustanoviteljico in vodjo njihove enote za etiko umetne inteligence. V sporočilu za javnost so na kratko pojasnili, da je bila zalotena pri več kršitvah internega kodeksa, med drugim pri iznašanju zaupnih službenih datotek in osebnih podatkov zaposlenih izven podjetja. V resnici gre za že dlje časa tleči spor med vodstvom podjetja in nekaterimi zaposlenimi. Mitchellovi so tako že januarja onemogočili dostop do službenega omrežja, saj naj bi z avtomatiziranimi skripti preiskovala sporočila svoje nekdanje kolegice Timnit Gebru in iskala sledove diskriminacije, ki naj bi jo nadnjo izvajalo vodstvo. Gebrujeva je z podjetja odšla decembra, sama trdi, da je bila odpuščena, medtem ko vodstvo zatrjuje, da so zgolj sprejeli njen odstop.

Zgodba sega v lansko leto, ko so trčili poslovni interesi Googla ter na drugi strani etična zavzemanja zaposlenih, zlasti v enoti za etiko umetne inteligence, ki sta jo skupaj vodili Mitchellova in Gebrujeva....

53 komentarjev

V Ljubljani bo sedež prvega Unescovega Mednarodnega raziskovalnega centra za umetno inteligenco

Slo-Tech - Na generalni konferenci Unesca v Parizu so potrdili predlog Slovenije, po katerem bo v Ljubljani v začetku prihodnjega leta nastal mednarodni administrativno-raziskovalni center za področje strojnega učenja pod okriljem te organizacije.

Slovensko Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je lanskega maja Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo UNESCO predlagalo ustanovitev mednarodnega centra za področje umetne inteligence v Sloveniji. Predlog je naletel na pozitiven odziv, zato ga je ministrstvo v preteklem letu oblikovalo podrobneje in predvidelo, da bo center v začetni fazi zaživel v okviru Inštituta Jožef Stefan Ljubljani. Sedaj so na 40. generalni konferenci organizacije predlog tudi soglasno sprejeli. Do ustanovitve naj bi prišlo v začetku prihodnjega leta: najprej bo februarja ali marca podpisan sporazum med ministrstvom in Unescom, sledil bo dejanski nastanek centra.

Institucija bo imela uradno ime International Research Centre on...

81 komentarjev

Evropska komisija pripravila etične smernice za umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko je moral Google zaradi ponesrečene izbire članov ter upora znotraj podjetja in negodovanja zunaj po tednu dni ukiniti svet za etiko pri umetni inteligenci, je Evropska komisija danes objavila osnutek smernic za razvoj in uporabo umetne inteligence. Skupina 52 strokovnjakov je predstavila sedem ključnih elementov, ki so potrebni za umetno inteligenco, ki ji lahko zaupamo. To pomeni, da mora umetna inteligenca poleg vseh zakonov upoštevati še:
  • človekovo delovanje in nadzor,
  • robustnost in varnost,
  • zasebnost in upravljanje podatkov,
  • preglednost,
  • raznolikost, nediskriminacijo in pravičnost,
  • družbeno in okoljsko blaginjo ter
  • odgovornost.
Zato bodo poleti začeli pilotni projekt, v katerega bodo vključeni industrija, raziskovalne inštitucije in javni organi. V okviru projekta bodo preizkušali nova pravila...

16 komentarjev

Na evropske meje prihaja umetna inteligenca

Slo-Tech - V okviru evropskega projekta iBorderCtrl se začenja šestmesečna pilotna faza, v kateri bodo na štirih mejnih prehodih na Madžarskem, v Latviji in Grčiji preverili nov sistem preverjanja potnikov z umetno inteligenco. Gre za 4,5 milijona evrov vreden evropski raziskovalni projekt (v okviru sheme Obzorje 2020), v katerem sodelujejo raziskovalne inštitucije in zasebni partnerji iz Grčije, Cipra, Velike Britanije, Poljske, Španije, Madžarske, Nemčije in Latvije pod luksemburško koordinacijo. Projekt, ki se je začel septembra 2016, se bo zaključil prihodnjega avgusta.

V projektu želijo razviti animiranega virtualnega mejnega agenta z umetno inteligenco, ki bo preverjal potnike. Z umetno inteligenco bo...

94 komentarjev

Svetovni gospodarski forum: umetna inteligenca bo destabilizirala finančni sistem

Slo-Tech - Minili so časi, ko so na borzah trgovali v glavnem ljudje, banke pa so bile hranilnice in posojilnice. Danes finančni sistem sestavlja na stotine kompleksnih finančnih produktov, ki so več nivojev odstranjeni od fundamentov in katerih vrednosti vse pogosteje preračunavajo algoritmi. Trgovanje na borzi pa tako ali tako večinoma opravljajo visokofrekvenčni algoritmi. Vse to je danes realnost, pa čeprav smo z umetno inteligenco prišli le do vrha ledene gore. Kaj nam bo prinesla prava umetna inteligenca? Svetovni gospodarski forum (WEF) pravi, da nič dobrega.

WEF v najnovejšem poročilu svari, da utegne umetna inteligenca popolnoma predrugačiti finančni svet in destabilizirati svetovne finance. Povzetek intervjujev z več deset vodilnimi svetovnimi finančnimi...

15 komentarjev

Novo podjetje vsak teden: o razcvetu umetne inteligence v Veliki Britaniji

theguardian.com - Največja svetovna tehnološka podjetja so v zadnjih letih zapravila stotine milijonov za prevzeme britanskih podjetij s področja umetne inteligence. Google je tako za DeepMind leta 2015 odštel 400 milijonov dolarjev, SwiftKey je postal del Microsofta v zameno za 250 milijonov, Twitter pa je za Magic Pony odštel 150 milijonov dolarjev. Večina prevzetih podjetij je bila še v fazi startupov in posledično so novi bogataši v sektor umetne inteligence privabili tisoče novih podjetnikov, ki upajo, da bodo tudi sami obogateli. Ali spremenili svet na bolje.

In rezultat? V zadnjih treh letih se v Veliki Britaniji v povprečju skoraj vsak teden odpre novo podjetje, ki želi uspeti v svetu umetne inteligence.

Da umetna inteligenca postaja pomemben del...

3 komentarji

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

vir: Salon
futurism - Umetnost je najnovejše področje, na katerega želijo prodreti podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Že danes najdemo umetniška dela, katerih avtor je umetna inteligenca. Zato smo pogledali, kaj se dogaja na posameznih področjih umetnosti iz vidika razvoja umetne inteligence. Odpira pa pohod AI v svet umetnosti tudi zanimiva vprašanja, kot recimo, kdo je sploh lastnik teh del?

Slikarstvo

Najbolj v ospredju javnosti na področju slikarstva je Google Deep Dream, ki se uči razpoznati objekte s skeniranjem pikslov milijonih fotografij. Najprej se je program naučil, kako prepoznati...

9 komentarjev

Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Technology Review - Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako...

6 komentarjev