»

Apple kot banka v štirih dneh od uporabnikov zbral milijardo dolarjev

Slo-Tech - Applova ponudba varčevalnega računa s 4,15-odstotno obrestno mero za svoje uporabnike je naletela na dober odziv. V samo štirih dneh so nabrali približno milijardo dolarjev depozitov. Višina posamezne vloge je omejena na 250.000 dolarjev, skupno pa je račune odprlo 240.000 uporabnikov. Že samo v prvem dnevu se je nateklo 400 milijonov dolarjev.

Čeprav se sliši 240.000 veliko, je to zgolj 0,2 odstotka uporabnikov iPhonov v ZDA - ki jih je okoli 120 milijonov. Apple varčevalni račun brez vezave ali dobe odležanja ponuja v sodelovanju z banko Goldman Sachs. Obrestna mera 4,15 odstotka je visoka, ni pa ekscesna, saj so v ZDA obrestne mere trenutno nekoliko višje kot Evropi. V ZDA se pri nekaterih netveganih produktih najdejo celo višje obrestne mere, a je Applov račun priročen za uporabnike, ker ga lahko odprejo iz naslonjača. Potrebujejo le Apple Card.

Apple Savings ostaja omejen na ZDA. Tam pridobiva priljubljenost tudi zaradi propadov bank, kot sta First Republic Bank in Silicon...

22 komentarjev

Apple ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno obrestno mero

Slo-Tech - Apple je, za zdaj v ZDA, ponudil varčevalni račun s 4,15-odstotno letno obrestno mero. Čeprav je podjetje tehnološki gigant, nudi že nekaj finančno-tehnoloških izdelkov, denimo Apple Pay in Apple Card, nedavno pa še možnost odloženega plačila. Nova storitev pa uporabnikom omogoča, da do 250.000 dolarjev sredstev shranijo pri Goldman Sachsu, za kar so solidno nagrajeni.

Račun lahko uporabniki odprejo kar z Apple Card v aplikaciji Wallet, njihova sredstva z Daily Casha pa se bodo avtomatično prenašala na varčevalni račun. Daily Cash so sredstva, ki jih uporabniki dobijo vrnjena od vsakega nakupa s plačilno kartico (cashback). Poleg tega lahko na varčevalni račun prenesejo dodatna sredstva. Minimalnega časa odležanja ni.

Apple je že lani oktobra najavi nove finančne storitve, potem pa je marca letos le predstavil Pay Later, ki je v bistvu kreditna storitev. Uporabnikom omogoča plačilo izdatkov v štirih obrokih v šestih tednih, kjer Apple zagotavlja kreditno linijo. To zagotavljajo z...

42 komentarjev

Ponudniki pretočnih vsebin znižali ločljivost

Slo-Tech - Ponudniki pretočnih vsebin (streaming) so večinoma znižali ločljivost vsebin, ki jih ponujajo, da bi v teh časih visokega povpraševanja pomagali ohraniti obremenitve telekomunikacijskih povezav na obvladljivih ravneh. Minuli teden je to predlagala tudi Evropska komisija in veliko ponudnikov je to prostovoljno sprejelo.

Kot smo že pisali, je Netflix v Evropi izvedel ukrepe, ki za 25 odstotkov znižujejo prenos podatkov. To so storili tako, da so preprosto odstranili verzije, ki so najpožrešnejše. Vrnile se bodo čez 30 dni, če bodo razmere to dopuščale. Pri tem Netflix poudarja, da ne gre za ukinitev ločljivosti UHD, HD ali SD, ker te še vedno ostajajo, ampak so zgolj odstranili manj kompresirane verzije teh ločljivosti. Netflix jih ima namreč več in jih ponuja glede na hitrost povezave do uporabnika. Podobne ukrepe bodo uvedli tudi drugod, kjer bodo ponudniki internetnih povezav to potrebovali, denimo v delu Južne Amerike.

Ni pa Netflix edini. Tudi YouTube se je odločil za...

7 komentarjev

Disney+ v prvem dnevu zbral 10 milijonov naročnikov

Slo-Tech -
Nova pretočna TV storitev korporacije Disney je z oddajanjem začela včeraj po našem času. Z nekaj kolcanja, strežniki namreč niso dohajali navala uporabnikov, zato številni med njimi niso mogli vzpostaviti povezave s storitvijo, kljub temu, da je bil začetek oddajanja geografsko omejen na ZDA, Kanado in Nizozemsko. Predstavniki podjetja so zdaj z nemalo ponosa sporočili, da so v prvih 24 urah zbrali več kot 10 milijonov uporabnikov. Apptopia pa poroča, da je aplikacija Disney+ te dni najpogosteje prenesen app na spletnih tržnicah.

Da številke postavimo v kontekst povejmo, da je podjetje svojim vlagateljem v prvem letu obljubilo pridobiti med 10 in 18 milijonov uporabnikov, do leta 2024 pa med 60 in 90 milijonov, ergo, začetek je bil zares odličen.

Uporabnike je najprej privabila nizka cena - za slabih sedem dolarjev mesečno si je namreč mogoče ogledati malone kompletno Disneyjevo in Marvellovo dosedanjo produkcijo - posebej za Američane pa je mamljiva tudi paketna ponudba...

50 komentarjev

Apple ima težavo s pristranskim algoritmom za plačevanje

Slo-Tech - Po viralnem čivku ameriškega podjetnika je pretekli vikend postalo jasno, da ima algoritem, ki določa višino uporabnega denarja v plačilni storitvi Apple Card, težave s pristranskostjo, saj ženskam določa do dvajsetkrat nižji limit kot njihovim moškim partnerjem, tudi ko imajo one višje kreditne ocene.

Pretekli petek je ameriški podjetnik David Heinemeier Hansson na svojem Twitterju potožil, da sme njegova žena s kartico Apple Card mesečno plačati dvajsetkrat manj kot on - pa čeprav ima po zunanjih kreditnih ocenah višjo plačilno sposobnost od njega. Ker ima Hansson kot oče platforme Ruby on Rails več sto tisoč sledilcev, se je njegov očitek ekspresno razširil po Silicijevi dolini in širše. Steve Wozniak je potrdil, da podobno velja za njegovo ženo, ki ima na Apple Cardu desetkrat nižji limit od njega, čeprav si delita finance; kmalu se je podobnih pričevanj kar usulo.

Hitro se je oglasil Newyorški finančni urad in sprožil preiskavo o morebitni spolni diskriminaciji. Apple je...

199 komentarjev

Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Euro Gamer - Pri Googlu so po desni prehiteli norijo prihajajočega sejma E3 in pojasnili mnogo podrobnosti o ambicioznem servisu za pretočno igranje Stadia. Najbolj zagnani ga bodo lahko preizkusili letošnjega novembra, a bodo za to plačali 120 evrov. Takrat bo štartal v štirinajstih državah in z nekaj čez tridesetimi igrami. Naslednje leto dobi polno obliko z brezplačnim in premijskim računom.

Ko je Google marca najavil storitev za pretočno igranje Stadia, sta se v odzivih mešala navdušenje in zadržana previdnost. Obljub o hitrem poganjanju iger v oblaku, ki bi jih nato lahko igrali že na šibkih napravah, smo se pač doslej že naposlušali, pa jih še nihče ni v celoti izpolnil. Predvsem pa pri Googlu takrat niso navedli najpomembnejših podrobnosti: cene in izbora iger, na...

37 komentarjev

Apple bučno najavil sveženj svojih storitev

Slo-Tech - Kreditna kartica, igričarski in medijski portal ter pretočna TV storitev so kratek opis novosti, s katerimi Apple po 42 letih od ustanovitve zlagoma prodira med ponudnike storitev. Vse storitve naj bi se od konkurentov razlikovale po kaki za Apple običajni dodani vrednosti, kot so obetali iz ust izvršnega direktorja Tima Cooka ves čas izlivajoči se presežniki.

In res. Jennifer Aniston, Steven Spielberg, Sofia Coppola in Oprah Winfrey so stali na odru kot garancija, da bo Apple Tv plus zares presegel ponudbo konkurence, beri Netflixa in Amazon Prime Videa, pa prihajajočega Disneya in Wallmarta, ki prav tako pripravljata podobni storitvi. Kar bomo zares vedeli šele jeseni, ko naj bi storitev začela delovati. Ponujala bo izključno samo lastne vsebine - kar je vseeno nekakšen minus glede...

73 komentarjev

Apple predstavil lep venček novosti

vir: The Verge
The Verge - Applova prireditev je mimo, predstavili pa so vse že pričakovane novosti, poleg nekaterih zanimivih presenečenj.

Da, iPad Mini je realnost. Ima zaslon z ločljivostjo 1024 x 786 pikami v diagonali 7,9 palca, kar se skorajda popolnoma sklada z napovedmi. Je tanjši od vseh ostalih Applovih tabličnih naprav, debelina meri vsega 7,2 mm, obenem pa tehta manj kot polovico trenutnega 10-palčnega iPada (Mini tehta dobrih 300 gramov). Zaslon poganja dvojedrni procesor A5, na zadnji strani slike zajema senzor s 5 milijoni točk, z računalnikom se povezuje prek vmesnika Lightning, na voljo pa so različice s 16, 32 in 64 GB pomnilnika, tako zgolj z WiFi kot z WiFi in mobilno povezljivostjo. Naprodaj bo 2. novembra v obilici držav, že v...

61 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev

Kaj bo Apple predstavil 27. januarja

Ars Technica - Apple je uradno naznanil posebni dogodek, ki se bo odvil 27. januarja v San Franciscu in o katerem se na spletu že lep čas špekulira. Kot se za mojstre oglaševanja spodobi, so s sveže razposlanimi vabili razkrili ravno malenkost premalo, da bi potešili radovednost širnega občinstva. Ob 10.00 uri dopoldne po lokalnem času (to je ob 19.00 v Evropi) bo v Yerba Buena Center for the Arts Apple pokazal nekaj novega. Za zdaj to čudo imenujejo še najnovejša stvaritev (latest creation), a nekaj idej se že podi po spletu. Šlo bi lahko za 10- ali 11-palčni Apple tablet s cenovno značko tisoč dolarjev, za kaj več pa bo potrebno počakati.

23 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Apple predstavil Mac Pro

Mac Pro

Slo-Tech - Apple-ov prehod na Intelova srca je s predstavitvijo Mac Pro končan. V kateri koli konfiguraciji boste dobili par Woodcrestov (Xeon 5100 – 4 MB L2 in 1.33 GHz FSB), od 2, preko 2.66, do 3 GHz. Mac Pro z dvema 2.66 GHz Xeon 5100, z 1GB RAM-a, GeForcem 7300GT (256MB RAM) in 16x SuperDrive pogonom, bo denarnico stanjšal za 2.499 dolarjev. Na očitke, da gre še vedno za (pre)drage stroje, Jobs odvrača, da podobe Dell-ove postaje stanejo skoraj 1000 dolarjev več.



Najnovejša delovna postaja je na zunaj enaka kot prejšnja, G5. Ohišje se na zunaj ni spremenilo, novosti so...

126 komentarjev