»

Francija bo prepovedala kratke lete

Slo-Tech - Evropska komisija je sprejela izvedbeni sklep, s katerim je francoski ukrep prepovedi kratkih notranjih letov razglasila za skladen s členom 20(1) Uredbe (ES) št. 1008/2008. Tovrstna omejitev uveljavljanja prometnih pravic ni v neskladju z evropskim pravnim redom, kar sta neuspešno zatrjevala dva pritožnika, in sicer letališča in letalski prevozniki.

Francija je namreč sprejela zakonodajo, ki prepoveduje storitve rednega javnega potnega zračnega prevoza, če med istimi točkami obstaja železniška povezava, ki omogoča potovanje v dveh urah in pol ali hitreje. Ta mora biti direktna, večkrat dnevno, s sprejemljivimi voznimi redi in omogočati vsaj osemurno prisotnost na enem kraju med dnevom. Taki primeri so letalske povezave med letališčem Pariz-Orly in Bordeauxom, Nantesom in Lyonom. V nekaterih primerih prepoved ne velja navkljub hitrejši povezavi, ker je vozni red neustrezen (tak primer je Lyon-Marseille). Francija je odločitev sprejela zaradi zniževanje emisij ogljikovega dioksida...

48 komentarjev

Francija nadaljuje pobiranja davka na digitalne storitve

Slo-Tech - Francija je začela znova pobirati digitalni davek na tehnološke multinacionalke, katerega uveljavitev so letos poleti odložili, piše The Wall Street Journal. Kot so napovedali jeseni, bo treba poravnati vsa plačila za leto 2020, tudi začasno odložene obroke v aprila in oktobru. Davek na digitalne storitve znaša 3 odstotke od prihodkov, ki so jih ustvarili od francoskih potrošnikov. Zajema podjetja, ki v Franciji ustvarijo več kot 25 milijonov evrov prihodkov in več kot 750 milijonov evrov po vsem svetu.

Podobno nameravajo v letu 2021 davek pobirati tudi v Veliki Britaniji in Italiji, kjer so sprejeli podobno zakonodajo. Davek pripravljajo tudi v Avstriji. Ker so velikani večinoma ameriška podjetja, bodo ZDA odgovorile 6. januarja z uvedbo carin na 1,3 milijarde dolarjev francoskih izdelkov, med drugim kozmetiko in žensko garderobo.

Izvorni problem ostaja. Tehnološki giganti lahko svoje storitve in izdelke prodajajo tako, da v državi kupca ne plačajo praktično nič davkov, saj tam...

45 komentarjev

ZDA se umikajo iz razprave o globalnem digitalnem davku, EU pripravlja protiukrepe

Paolo Gentiloni in Donald Trump

vir: Financial Times
Financial Times - ZDA so izstopile iz več večstranskih pogajanj v okviru OECD o uvedbi pravičnega globalnega davka na multinacionalke, ki svoje prihodke ustvarjajo v digitalni ekonomiji. Gre za podjetja, kot so zlasti Google, Amazon ali Facebook, ki večino davka na dobiček plačujejo v ZDA, po svetu pa z domišljenimi manevri in uporabo davčnih oaz zbijejo davčno osnovno na minimum. Problem predstavlja zlasti obdavčitev v državah, kjer multinacionalke nimajo pravnih oseb ali drugih oblik, a tam spričo interneta še vedno poslujejo.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden v pismu evropskim kolegom sporočil, da ZDA v pogajanjih ne bodo več sodelovale. Kot razlog je navedel zastoj v pogajanjih, ki ga niso uspeli preseči. Uradno so s tem državam dali možnost, da se bolj osredotočijo na odziv na pandemijo covida-19 in varno odpiranje gospodarstva.

Evropske države so se na odločitev ostro odzvale. Francoski finančni minister Bruno Le Maire je odločitev označil kot provokacijo. Evropski...

14 komentarjev

Tudi Španija v sprejem digitalnega davka

vir: Needpix

Slo-Tech - Španski spodnji dom parlamenta je danes začel zakonodajni postopek za sprejem kontroverznega davka na promet velikih spletnih podjetij, kot so Facebook, Google, Apple in Amazon. Več podrobnosti ni znanih, razen, da naj bi državna blagajna na račun davka prejela milijardo evrov več prilivov. Sprejemanje zakona naj bi trajalo 3-4 mesece, pri čemer se utegne manjšinska vlada soočiti s problemom zagotavljanja potrebna večine poslanskih glasov.

Druga težava se navezuje na morebitne protiukrepe s strani ZDA. Te so jih že napovedale zoper Francijo, ki je tak davek uvedla pred slabim letom dni, njihov finančni minister Bruno Le Maire pa je včeraj na konferenci G7 - kot že večkrat doslej - vnovič potrdil, da nameravajo pri njem vztrajati, kljub pritiskom z one strani Atlantika. Obenem je pozval članice Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), naj pohitijo s poenoteno, mednarodno različico davka, ki bi po njegovem mnenju morala biti nared do konca letošnjega leta.

Robert...

9 komentarjev

Bo Francija multinacionalke prisilila k objavi dobička na svojih tleh?

Mounir Mahjoubi

vir: Wikipedia
Fortune - Mounir Mahjoubi, nekdanji francoski minister za digitalizacijo, zdaj pa poslanec socialistov v nacionalnem parlamentu, je napovedal vložitev amandmaja k zakonu o proračunu, s katerim bi velikim tehnološkim podjetjem naložili razkritje dejanske višine dobička, ustvarjenega na tleh Francije. V nasprotnem primeru, je še dodal Mahjoubi, bo država pobrala le približno polovico predvidenega digitalnega davka. Ob vpeljavi davka so veljale ocene, da bi se iz tega naslova v proračun letos nateklo 400, do leta 2022 pa že 650 milijonov evrov.

Znano je, da je Francija je na začetku poletja vpeljala t. i. digitalni davek, 3 odstotno dajatev, ki jo morajo plačevati podjetja z najmanj 750 milijoni globalnega prometa, od tega z najmanj 25 milijoni ustvarjenimi na njenih tleh. Uvedba je zanetila precejšen diplomatski spor med Parizom in Washingtonom, ki je zaradi davka uvedel poseben, Section 301 postopek, ki ameriškemu predsedniku omogoča uvedbo povračilnih ukrepov. Francija sicer zagotavlja, da...

10 komentarjev

Bo digitalni davek podražil francoska vina v ZDA?

Trump in Macron med lanskim obiskom v Parizu

vir: Wikipedia
Ars Technica - Ameriški predsednik Donald Trump se je odzval na t. i. digitalni davek, ki ga je nedavno sprejela Francija, minuli petek pa s podpisom v veljavo potrdil tudi še predsednik Macron. Trump je sicer svojemu francoskemu kolegu že prejšnji teden v telefonskem razgovoru izrazil zaskrbljenost zaradi uvedbe davka, v petek pa se je ujezil še na Twitterju: "Če kdo sme obdavčiti ameriška podjetja, potem je to njihova matična država. " In napovedal, da bo "Macronovo neumnost" kaznoval s protiukrepom, obdavčitvijo francoskih vin. Dodal je še, da so po njegovem mnenju ameriška vina tako in tako boljša od francoskih.

Čez nekaj minut je stopil pred novinarje, kjer je nekoliko bolj umirjeno napovedal, da bo protiukrep sprejet v...

91 komentarjev

Francija uvedla spletni davek na multinacionalke

Slo-Tech - Po napovedih je tudi zgornji dom francoskega parlamenta potrdil novo zakonodajo, ki obdavčuje tehnološke gigante, ki v Franciji ustvarjajo prihodke, a tam ne plačujejo davka na dobiček. Novi zakon uvaja 3-odstotni davek na promet, ki ga v Franciji ustvarijo podjetja, ki imajo globalno vsaj 750 milijonov evrov prometa, če ga vsaj 25 milijonov evrov ustvarijo v Franciji. Z drugimi besedami, gre za Google, Amazon, Apple in podobne, ki prodajajo svoje izdelke ali storitve po celem svetu, a v Franciji nimajo stalne poslovne enote ali pa ta v tujino plačuje visoke licenčnine in najemnine, zato v Franciji ne izkazujejo (skoraj nič) dobička.

Na seznamu je približno 30 podjetij, od tega jih je večina v ZDA. To je ameriškega...

2 komentarja

Francoski davek na spletne gigante korak bliže

NDTV - Davek na spletne velikane je v Franciji še korak bliže. Ta teden je spodnji dom francoskega parlamenta potrdil zakonski osnutek, ki uvaja 3-odstotni davek na prihodke v Franciji za digitalne velikane. Zakon velja za podjetja z letnimi prihodki nad 750 milijonov evrov, ki v Franciji zaslužijo vsaj 25 milijonov evrov. Prihodnji teden bo o zakonu glasoval še Senat, kjer težav ni pričakovati. Iz tehnoloških podjetij so se že odzvali z besedami, da bi lahko zakon povišal stroške za končne uporabnike.

Francosko finančno ministrstvo ocenjuje, da bodo z zakonom letos zbrali vsaj 500 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa še bistveno več. Zakon predstavlja zasilno rešitev problema obdavčitve multinacionalk, ki izdelke prodajajo...

30 komentarjev

Tudi Slovenija uvaja digitalni davek

vir: Pixabay

vir: RTV Slovenija
RTV Slovenija - Potem, ko so propadla pogajanja za skupni evropski okvir za uvedbo takega davka, so se nekatere države članice na tem področju odločile za solistične akcije, no, Slovenija je bila še pred mesecem dni proti. Zdaj pa je odbor Državnega zbora za finance na predlog Levice sprejel sklep, s katerim vladi nalaga, da do aprila prihodnje leto pripravi ustrezen predlog zakona, ki bi nato začel veljati jeseni istega leta.

Predlog so podprli vsi člani odbora, razen Andreja Širclja iz SDS. Slednji je opozoril, da bi si morali pred uvedbo takega davka odgovoriti na vprašanja, kakšen učinek bi njegova uvedba imela na gospodarstvo, javne finance in na davčno konkurenčnost Slovenije. Vsi člani odbora pa so se strinjali, da je področje...

112 komentarjev

ZDA razmišljajo o tožbi Francije pred WTO

vir: Pixabay

vir: Bloombergtax
Bloombergtax - T.i. digitalni davek, ki ga je nedavno napovedal francoski finančni minister, se že sooča s prvimi preprekami. Chip Harter, visoki uradnik ameriškega finančnega ministrstva je namreč pred pariškim srečanjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) na temo digitalnih davkov napovedal, da ZDA intenzivno razmišljajo o primernem odzivu na davek, za katerega menijo, da je diskriminatoren do ameriških podjetij.

Po njihovi oceni bi ga bilo mogoče spodbijati v okviru sklenjenih trgovinskih sporazumov in pred organi Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Sam ukrep pa bi po njegovem mnenju bolje izpeljati s širšim mednarodnim dogovorom, sprejetim v okviru OECD. Harter je še poudaril, da bodo ZDA nasprotovale vsakemu takemu davku, ki bi ga sprejela katerakoli posamezna...

34 komentarjev

Francoski digitalni davek bo navrgel pol milijarde letno

vir: Maxipixel

vir: Reuters
Reuters - Francoski finančni minister Bruno Le Maire je konec tedna povedal nekaj več podrobnosti o t. i. digitalnem davku, ki ga namerava uvesti Francija. Davek naj bi po načrtih plačevala samo podjetja, ki prihodke ustvarijo na spletu, globalno vsaj 750 milijonov, v Franciji pa najmanj 25 milijonov evrov. Gre za podjetja, ki na svojih platformah povezujejo ponudnike in stranke in pri tem pobirajo provizije, pa podjetja, ki služijo s prodajo osebnih podatkov v oglaševalske namene. Podjetij, ki svoje izdelke in storitve prodajajo na lastnih straneh, pa novi davek ne bo prizadel.

Davek bi tako po ministrovi oceni moralo plačevati približno 30 podjetij, večinoma ameriških (omenjajo se Google, Amazon, Facebook,...

68 komentarjev

Avstrija razmišlja o davku na digitalne storitve

Slo-Tech - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v intervjuju za Tiroler Tageszeitung napovedal, da Avstrija pripravlja uvedbo davka na digitalne storitve. Finančno ministrstvo že pripravlja ustrezno ureditev, o prvem predlogu pa bo vlada odločala januarja. Gre za del večje davčne reforme, ki jo bo prihodnje leto pripravilo avstrijsko finančno ministrstvo in o kateri bo odločal parlament.

Kurz je v intervjuju dejal, da je cilj novega davka preprost: obdavčiti želijo multinacionalke, ki s poslovanjem prek interneta ustvarjajo velike dobičke, a skorajda ne plačujejo davkov - denimo Facebook in Amazon. V preteklosti je Evropska komisija že poizkusila doseči enotne obdavčitve digitalnih velikanov. Predlagala je obdavčitev vseh podjetij, ki imajo letni promet nad 750 milijoni...

13 komentarjev

Francija sama v obdavčitev velikih tehnoloških podjetij

Slo-Tech - Francija bo, potem, ko v EU za to (še) ni dobila širše podpore, s 1. januarjem sama vpeljala davek na velika tehnološka podjetja. Ta naj bi v prvem letu v proračun prinesel dodatne pol milijarde evrov, je za medije povedal finančni minister Bruno Le Maire. Velika Britanija, ki se sicer pripravlja na odhod iz EU, je oktobra prav tako napovedala 2 % davek na digitalne storitve, o podobnem ukrepu pa razmišljata tudi španska in italijanska vlada.

EU GAFA tax, imenovan po začetnicah Googla, Amazona, Facebooka in Appla, za katerega se poleg Francije najbolj zavzema še Nemčija, naj bi predstavljal odgovor na izogibanje plačevanja davkov s strani velikih podjetij, ki so v ta namen spletla kompleksno strukturo hčerinskih...

27 komentarjev

Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih

Financial Times - Ni skrivnost, da Google, Apple in ostale multinacionalke v evropskih državah plačajo zelo malo davka na dobiček, ker večino dobička prikažejo v državah z nizko davčno stopnjo (denimo na Irskem) ali ga v celoti prelijejo v davčne oaze. Airbnb je na primer lani v Franciji plačal manj kot 100.000 evrov davka, na splošno pa so efektivne davčne stopnje okrog odstotka. Zaradi tega je francoski finančni minister Bruno Le Maire sprožil pobudo, ki se ji pridružujejo tudi finančni ministri Nemčije, Italije in Španije, s katero želijo multinacionalke v Evropi obdavčiti glede na prihodke in ne dobiček.

Pobudo za tako imenovan "izenačitveni davek", po katerem bi v Evropi obdavčevali prihodke in ne dobička, so opisali v skupnem...

79 komentarjev

Kaj torej piše v ACTI

Zakaj se je ta sporazum pripravljal v taki tajnosti? Kako točno je to koristilo interesom Evropejcev?

vir: sott.net
Slo-Tech - Kratek pregled čez člene sporazuma, za katerega je Vlada Republike Slovenije 8. septembra lani zapisala, v ničemer "ne bo vplival na [slovenski] pravni red, ne bo imel posledic za proračun, ne na upravo in ne na okolje", bo pa "pozitivno vplival na gospodarstvo, [saj] bo omogočal večjo učinkovitost v boju proti ponarejanju.". Slaba dva tedna zatem, 22.9., oz. dva dni po izglasovanju nezaupnice bivšemu predsedniku vlade so se na vladi tudi formalno odločili za podpis sporazuma.

ACTA je kratica za Anti-Counterfeiting Trade Agreement oz. po naše Trgovinski sporazum za boj proti ponarejanju. Besedilo si lahko preberete v slovenskem oz. angleškem jeziku. Ima 45 členov, razdeljenih na 6...

137 komentarjev