»

Samsung predstavil četrto generacijo prepogljivih telefonov

Samsung - Pri Samsungu so na dogodku Unpacked August 2022 predstavili prepogljiva telefona Galaxy Fold4 in Flip4, slušalke Buds2 Pro ter pomlajeno serijo ur Watch5.

Po februarski zimski različici predstavitvenega dogodka Unpacked je avgusta običajno čas za poletno. Ta je postala namenjena predvsem najavljanju Samsungove linije prepogljivih telefonov Fold in Flip in tudi letošnja se je odvila praktično brez presenečenj, saj smo čisto vse najave lahko že slutili (krajši video povzetek). Dogodek je tako izzvenel v premišljenem, da ne rečemo kar malo sramežljivem izpopolnjevanju preverjenih modelov telefonov, ur in slušalk, ki vsi prispejo 26. avgusta. Prepogljiva telefona Fold4 in Flip4 sta na pogled videti zelo podobno kot lanska predhodnika, le da s hitrejšim drobovjem, osrediščenim okoli sistemskega čipa Snapdragon 8+ Gen1. Podrobnejši pregled nato pokaže še nekaj izboljšav. Fold4 ima prenovljen predel s kamericami, povzet po Galaxyju S22, kar pomeni 50-megapikselno glavno tipalo. Sebči...

65 komentarjev

Huawei predstavil nove telefone Mate 40

Porschejeva različica za 2.295 evrov.

Slo-Tech - Paradna modela sta Huawei Mate 40 Pro in Pro+, oba si delita zaobljen 6,76-palčen OLED zaslon z ločljivostjo 2772 x 1344 pik, 50 W brezžično in 66 W ožičeno polnjenje svojih 4.400 mAh akumulatorjev, sta odporna proti vodi in prahu po standardu IP 68, oba poganja novi čip Kirin 9000, izdelan po 5 nm tehnološkem postopku. Za slednjega pri Huaweiju pravijo, da je prvi 5 nm 5G procesor in da je zaradi več tranzistorjev obenem tudi močnejši od procesorjev, ki bodo poganjali nove iPhone.

Na Kirinu sicer moči združujeta osemjedrni osrednji in 24 jedrni grafični procesor, glavno vprašanje pa je, koliko zaloge imajo pri Huaweiju, saj jih bodo zaradi uveljavitve ameriških sankcij morali prenehati izdelovati. Ocene analitikov pravijo, da naj bi najmočnejši Kirini pošli nekje prihodnje leto, zaradi česar se novi telefoni odlično prodajajo na Kitajskem, namreč zaradi bojazni uporabnikov, da se bo morda treba že čez nekaj mesecev sprijazniti z manj močno napravo.

Kot običajno je tudi tokrat...

87 komentarjev

Tudi Galaxy Z Fold2 stane dva tisočaka

Samsung - Samsung je na mini predstavitvi, namenjeni izključno drugi generaciji svojega prepogljivega telefona Fold, končno razkril, da naprava prispe 18. septembra, za ceno 2000 evrov.

Samsung je načeloma Galaxy Z Fold2 razkril že pred mesecem dni, skupaj z Note20 in drugimi napravami, toda takrat še precej površno, saj telefon še ni bil nared. Pred dnevi je imel nalašč zanj še dodaten dogodek, kjer so nas seznanili s ceno in razpoložljivostjo ter ga srečnim izbrancem tudi položili v roke. Galaxy Z Fold2 prispe 18. septembra, za ceno dveh tisočakov evrov, kar je desetak ali dva višja cena od prve inačice. V zameno obljubljajo, da so odpravili večino njenih nerodnosti. Zunanji zaslon je po novem dejansko uporaben, saj ima 6,2-palca, z ločljivostjo 2260×816. Notranji je v razprtem načinu velik 7,6 palca, z resolucijo 2208×1768 pik, se pravi za odtenek več kot prvič. Zaslonov ne kazijo več reže za kamerice, saj se objektivi sedaj skrivajo v luknjicah: tako prednji kot notranji imata sebči...

54 komentarjev

Samsung predstavil Galaxy Note20, naslednjega Folda in druge posodobitve repertoarja

Samsung - Pri Samsungu so na predstavitvenem dogodku Unpacked August 2020 pokazali prestižne telefone Galaxy Note20, Note20 Ultra in zložljivega Galaxy Z Fold2; pa tablici Galaxy Tab S7 in S7+, uro Galaxy Watch3 ter slušalke Galaxy Buds Live.

Samsungova tiskovna konferenca Unpacked August 2020 logično sledi februarski, a so jo bili spričo pandemije primorani izpeljati brez občinstva (krajši video povzetek). V uri in pol smo videli osvežitev širšega spiska naprav iz ekosistema pod znamko Galaxy, začenši s prestižnima telefonoma Note20 in Note20 Ultra. Izvedenki se med seboj tokrat razlikujeta nekaj bolj kot tisti v generaciji Note10. Medtem ko ima Note20 raven 6,7-palčni zaslon ločljivosti 2400×1080 in osveževanja 60 Hz, ima Ultra 6,9-palčnega ločljivosti 3088×1440 in z osveževanjem 120 Hz, ki je malo zapognjen čez stranska robova. Prvi ima 8 GB Rama in do 256 GB shrambe, drugi do 12 GB pomnilnika ter do 512 GB prostora. Kot ponavadi, je znatna razlika pri fotografskem sklopu. Note20 ima za...

31 komentarjev

TCL kaže možno prihodnost prepogljivih telefonov

vir: CNET
CNET - V TCLu so naposled pokazali prototip prepogljivega telefona z dvema tečajema v delujoči obliki, obenem pa tudi napravo, kjer se ekran zvije v notranjost. Še vedno gre za eksperimentalne različice in ni nujno, da bomo na njihovi osnovi dobili konkretne izdelke.

Pametni telefoni z upogljivimi zasloni so v zadnjem letu dni postali razvpiti bolj zaradi tehničnih težav kot pa uporabnosti, toda poznavalci so si kljub temu bolj ali manj edini, da bodo po nekaj generacijah izboljšav, loščenja in pocenitev nared za vsakogar ter pomembno krojili prihodnost. Kako utegne to izgledati, je mogoče videti v dveh prototipih družbe TCL. Napravo z dvema zgloboma, oziroma kar tremi stranicami, so prvič pokazali lansko jesen, toda še brez zaslona, tokrat pa so izbranci v Barceloni lahko potipali delujočo verzijo. Koncept je zanimiv, ker se tečaja gibljeta v različnih smereh, zato ima površina cik-cak obliko, kar omogoča več različnih režimov rabe. Povsem razprt je ekran velik deset palcev, torej za...

13 komentarjev

Samsung najavil telefone Galaxy S20, s poudarkom na fotografiranju, in svoj drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip

engadget - Pri Samsungu so na dogodku Unpacked 2020 v San Franciscu pokazali najnovejšo linijo prestižnih pametnih telefonov Galaxy S20, s katero bodo skušali konkurenco potolči predvsem pri kamericah. Obenem so, po presenetljivem oglasu med oskarji, uradno oznanili tudi drugi prepogljivi telefon, Galaxy Z Flip, ki bo s svojo obliko konkuriral Motorolinemu Razrju.

Ko gre za zmogljivost fotografskega sklopa telefonov, se je Huawei Samsungu v zadnjem času pošteno sprehodil v zelje. Prihajajočo dražjo linijo Galaxyjev zato Korejci osrediščajo okoli kameric s precej podivjanimi lastnostmi. Na predstavitvi Unpacked (skrajšan video povzetek) so pokazali Galaxyje S20, S20+ in še dodatno zrejenega S20 Ultra. Velikost zaslonov znaša po vrsti 6,2 palca, 6,7 in pa hudo zajetnih 6,9 palca, medtem ko je panel pri vseh vrste OLED ter enake ločljivosti - 1440×3200 pik, z osveževanjem do 120 hercev. Čez Lužo jih poganjajo Snapdragoni 865, v Evropi pa Exynosi 990. Manjša modela bosta na voljo v različicah...

59 komentarjev

Huaweijev prepogljivi telefon je tu

Slo-Tech - Proizvajalci pametnih telefonov so že ugotovili, da je narediti prepogljiv telefon tehnološki izziv, ki se lahko tudi ponesreči. Tudi Huawei je to ugotovil, ko je svoj primerek večkrat preložil. Sedaj pa je z nekaj mesečno zamudo Mate X vendarle tu. Telefon je sicer za zdaj na voljo le na Kitajskem, kjer stane 17000 juanov (2200 evrov), a bo v prihodnosti dobavljiv tudi v drugih državah.

Končni izdelek je zelo podoben napovedim z začetka leta. Zaslon OLED ima diagonalo dolžine 8 palcev, ki ima ločljivost v iztegnjeni konfiguraciji 2480 x 2200. Ko ga zapremo, dobimo dva ločena zaslona z ločljivostjo 2480 x 1148 in 2480 x 892, ki merita 6,6 in 6,3 palca. Procesor Kirin 980 je enak kot v Mate 20, družbo pa mu dela 8 GB pomnilnika in 512 GB flasha. Baterija s kapaciteto 4500 mAh je nuja, da ima tako velik zaslon normalno avtonomijo. Podpora za 5G je namenjena kitajskemu trgu, medtem ko na Zahodu gradijo omrežja 5G z drugimi frekvencami.

Najpomembnejši zaščitni znak telefona pa je...

19 komentarjev

Huawei predstavil Mate 30 Pro - brez Googlovih aplikacij

AnandTech - Na tiskovni konferenci v Münchnu je Huawei predstavil svoja paradna telefona naslednje generacije, Mate 30 in Mate 30 Pro. Ob vseh tehničnih odlikah pa je bil najpomembnejši podatek programske narave: na teh telefonih ne bo Googlovega programskega ekosistema.

Huaweijeva predstavitev najnovejših članov družine pametnih telefonov Mate je bila težko pričakovan dogodek - pa ne toliko zaradi samih naprav, temveč vprašanja, kako se bo trenutno drugi največji proizvajalec telefonov na svetu soočil s serijo ameriških prepovedi, ki so ga pahnile v sredo trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA. Na hardverski ravni se je tokrat še izšlo, kajti procesorje Kirin 990, ki tiktakajo v notranjosti, so izgotovili, še preden je ARM odrekel zvestobo. Tudi glede operacijskega sistema še ni katastrofe, saj so uporabili vejo Androida 10, preoblečeno v lastno podobo EMUI 10. Toda zaradi prepovedi na teh telefonih ne bo Googlovih mobilnih storitev (Google Mobile Services - GMS).

To pomeni, Mate 30 (Pro) bo...

112 komentarjev

Prihajajo sistemski čipi z vgrajenim modemom 5G

AnandTech - Huawei in Samsung sta na berlinskem sejmu IFA najavila novi inačici sistemskih čipov Kirin in Exynos, ki bosta imeli vdelan modem 5G, kar bo omogočilo kompatnejše in varčnejše 5G naprave.

Berlinski sejem potrošne elektronike IFA pri Huaweiju redno izrabljajo za napovedi svojih paradnih SoCjev in letos ni bilo nič drugače. Naslednjo generacijo njihovih sistemskih čipov bo vodil Kirin 990, ki pa bo tokrat prvič prišel v dveh inačicah: s 5G modemom in brez njega. V sam SoC vgrajen modem standarda 5G je velika stvar, saj se pri vseh doslej razpoložljivih napravah nahaja zunaj njega, na matičnem vezju. To povzroča vsakovrstne probleme, od povečevanja naprav do njihovega pregrevanja. Vdelavo...

53 komentarjev

Končno. Galaxy Fold bo na voljo ... jutri!

vir: Samsung

Slo-Tech - Po vseh zapletih, ki so spremljali začetek prodaje Samsungovega prepogljivega telefona Galaxy Fold (pa tudi Huaweijevega Mate X), so iz podjetja sporočili, da bodo dva tisočaka vredno napravo začeli prodajati 6. septembra v Južni Koreji. 18. septembra pa še v Franciji, Nemčiji, Singapurju, ZDA in Veliki Britaniji.

Spomnimo, konec aprila je Samsung zaradi tehničnih težav moral preložiti predstavitev revolucionarne naprave, ki naj bi z velikim, prepogljivim zaslonom postala nekakšen most med telefoni in tablicami. Da so vse napake odpravili, so iz podjetja sicer sporočili že konec junija, za vmesni prosti tek pa so najverjetneje krive počitnice, ki so slab čas za začetek prodaje česarkoli tehničnega.

V sporočilu za javnost omenjajo tudi novost po imenu Galaxy...

35 komentarjev

Samsung razvija že drugi zložljiv telefon

engadget - Medtem ko Samsungovega prepogljivega telefona Galaxy Fold še vedno ni in že precej zamuja, saj težav nima le Samsung, temveč tudi drugi proizvajalci, podjetje že razvija njegovega naslednika. Novi telefon, ki za zdaj še nima uradnega imena, naj bi bil tanjši in cenejši od nesojenega Galaxy Folda. Imel bo kar 6,7-palčni zaslon, a se bo zložil v kvadrat, podobno kakor stari mobiteli na poklop.

Telefon bo imel eno kamero za selfije na vrhu notranjega zaslona, dve kameri za posnetke na zadnji strani telefona in Ultra Thin Glass, ki ga Samsung že preizkuša. Ker ima telefon zaslon bolj konvencionalnih dimenzij, za razliko od zelo kvadratnega Galaxy Folda, tudi aplikacij ne bo treba predelovati, da bi delovale na novem telefonu. Kdaj...

6 komentarjev

Narediti prepogljiv telefon je težko

Slo-Tech - Napovedal jih je že marsikdo, a njihov dokončni prihod se čedalje bolj odmika. Samsung je s prepogljivimi telefoni poizkusil v začetku leta, pa so kmalu ugotovili, da to pomeni, da se zvijajo. Aprila so zato izid Galaxyja Folda uradno preložili na nedoločljivo prihodnost. Pozimi je svoj prepogljivi telefon napovedal tudi Huawei, ki ima sicer trenutno druge, večje težave, a tudi s prepogljivim telefonom Huawei Mate X nima sreče. Mate X bo zamudil.

Fizika je neizprosna, zato prepogibanje, tečaji in zgibi ne gredo dobro skupaj z na dotik občutljivimi zasloni. Huawei bo po neuradnih podatkih izid telefona Mate X zamaknil vsaj na november, za kar ni krivo pričkanje z ZDA glede Androida, temveč...

30 komentarjev

Galaxy Fold zdaj menda nared za trg

vir: CNet
CNet - Potem, ko so morali pri Samsungu aprila letos preložiti izid svojega prepogljivega telefona, je eden od šefov Samsung Display pred dnevi napovedal, da so na napravi končno odpravili vse probleme in bo kmalu v prodaji. Gre za hčerinsko podjetje Samsung Electronics, ki je obenem glavni dobavitelj upogljivih zaslonov za Galaxy Fold.

Kot je znano, so bili prav ti najbolj zaslužni za spomladansko preložitev, saj so na primerkih, razdeljenih med preizkuševalce in novinarje pojavile poškodbe in okvare posameznih delov zaslona, zlasti ob osi prepogibanja. Odpoved je bila za največjega ponudnika...

14 komentarjev

Huawei zaradi ameriške blokade zmanjšuje proizvodnjo pametnih telefonov

Slo-Tech - Huawei je zaradi težav, ki jih je prinesla ameriška blokada, začel zmanjševati proizvodnjo pametnih telefonov, poročajo viri blizu podjetja in dobaviteljskih verig. V kitajskem Foxconnu, ki je največji proizvajalec elektronike na svetu in ki proizvaja tudi Applove in Huaweijeve naprave, so že ustavili proizvodne linije za Huaweijeve pametne telefone. Pred nekaj meseci je Foxconn še zaposloval novo delovno silo in širil proizvodnje kapacitete za Huaweijeve telefone, saj je bila rast prodaje izjemna. Huawei je v prvem letošnjem kvartalu prodajo povečal za 50 odstotkov. Sedaj pa je situacija obrnjena. Ni še znano, ali so zmanjšanja proizvodnje trajna ali zgolj kratkoročna. Iz Foxconna in Huaweija uradnih komentarjev ne dajejo.

S tem se pod vprašaj...

44 komentarjev

Uradno: Samsung Galaxy Fold preložen za nedoločen čas

Slo-Tech - Poročila o novih Samsungovih telefonih Galaxy Fold, ki se prepognejo, a se ob tem često poškodujejo, so bila dovolj resna, da je Samsung preložil začetek prodaje novih telefonov. Včeraj so sporočili, da bodo odpovedali predstavitvena dogodka v Šanghaju in Hongkongu, danes pa so odpoved razširili na cel svet. To pomeni, da tudi ameriški in evropski kupci telefona še ne bodo mogli kupiti. V ZDA bi moral prispeti 26. aprila, v Evropo pa 3. maja.

Telefon, ki stane 2000 dolarjev, se prepogne in ima zaslon po celotni strani. Samsung je trdil, da je po rezultatih laboratorijskih testiranj moč telefon odpreti in zapreti vsaj 100.000-krat, ne da bi ga poškodovali. Toda v praksi se je izkazalo, da ga je moč vidno poškodovati že v nekaj dneh. Samsung je zato napovedal...

24 komentarjev

Samsung odpovedal predstavitvi Galaxy Folda na Kitajskem

vir: engadget
engadget - Samsung je odpovedal predstavitvena dogodka za svoj prepogljivi telefon v Hongkongu in Šanghaju, ki naj bi potekala prihajajoči torek in sredo. Kaj je razlog, ni znano, nekateri viri poročajo o težavah z lokacijama, kjer naj bi splovitvi potekali. No, preložitev se je zgodila samo nekaj dni zatem, ko so novinarji, ki so telefon dobili na preizkus, začeli poročati o pokanju zaslonov in o zaščitni foliji, ki prekriva zaslon in se zdi odstranljiva, a v resnici ni. Predstavniki Samsunga so zato napovedali preiskavo, ki naj bi odkrila vir pomanjkljivosti na napravi, ki stane 2000 dolarjev.

Ko gre za Samsung, še ni povsem zbledel spomin na debakl z modelom Galaxy Note 7, telefon, ki so ga...

16 komentarjev

Saga o Huaweiju in 5G omrežjih se utegne v EU zaplesti

Mariya Gabriel, evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo

vir: Wikipedia
TechCrunch - Na letošnjem MWC v Barceloni je z uvodnim nagovorom nastopila tudi evropska komisarka za digitalno ekonomijo in družbo, Mariya Gabriel, ki je predstavnike mobilne industrije starega kontinenta posvarila, da pričakuje njihov odziv na varnostne pomisleke glede omrežne opreme kitajskega proizvajalca Huawei....

30 komentarjev

Huawei pokazal prepogljiv telefon Mate X

Ars Technica - Huawei je na sejmu Mobile World Congress v Barceloni pokazal telefon Mate X, svojega prepogljivega tekmeca Samsungovemu Foldu. Tudi po ceni, ki bo v Evropi znašala 2300 evrov.

Prepogljivi telefoni so področje nove tekme med mobilnimi velikani. Po tem, ko je Samsung pred dnevi najavil Galaxy Folda, je Huawei na sejmu MWC razkril lastnega prepogljivčka, Mate X. Podjetji sta ubrali različna pristopa v zasnovi. Za razliko od Folda ima Mate X samo en zaslon, ki objema vso zunanjo stran telefona in je v razprti obliki velik osem palcev, z ločljivostjo 2480×2200 pik. Ob pregibanju se prelomi na približno enako veliki polovici - toda ne povsem, ker ima zadnja stran naprave odebeljen skrajni rob, kamor so...

64 komentarjev

Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Bloomberg - Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi...

19 komentarjev

Prihaja prvi Samsungov telefon Tizen

CNet - Samsung je že lani napovedoval prve telefone na platformi Tizen, a iz vsega skupaj ni bilo nič. Letos pa bo, saj so jim na splet ušli posnetki prvega Tizena.

Tizen je naslednik Nokiinega MeeGoja, ki je neslavno propadel, a je potem dobil drugo priložnost pod okriljem Intela in Samsunga. Posnetki in informacije o novem Samsungu ZEQ9000 so ušli na internet na neki korejski strani. ZEQ9000 deluje kakor križanec med videzom Galaxyjem in uporabniškim vmesnikom Windows Phone. Imel naj bi 4,8-palčni zaslon (ločljivost 720p), štirijedrni 2,3 GHZ procesor Qualcomm Snapdragon 800, podatkov o drugih detajlih pa še ni. Če lahko sklepamo iz posnetkov, je uporabniški vmesnik na...

20 komentarjev

MWC 2011 končan z rekordnim obiskom

vir: Heise
Heise - Včeraj se je zaključil sejem Mobile World Congress 2011, ki je od ponedeljka potekal v Barceloni. Prireditelj GSM Association je z izkupičkom zadovoljen, saj smo na sejmu videli predstavitve mnogo zanimivih tehnologij, vrsto pomembnih konferenc in, zanje najpomembneje, rekorden obisk. Sejem si ogledalo 60.000 ljudi iz 200 držav, kar je za 20 odstotkov več kot lani. Na 58.600 kvadratnih metrov razstavnih prostorov se je predstavilo skoraj 1400 razstavljavcev, ki jim je dan in noč za vrat dihalo 2900 novinarjev. Pokazat se in kakšen posel sklenit je prišlo 131 državnih delegacij, kar je za 50 odstotkov več kot lani.

Glavna tema letošnje prireditve so bili tako imenovani ekosistemi mobilnih aplikacij (Applov, Microsoftov, BlackBerry in Android). Pametne telefone in klasične telefone so povsem...

0 komentarjev

Začenja se Mobile World Congress 2011

Slo-Tech - V katalonski Barceloni se danes začenja (prve novinarske konference so bile že včeraj zvečer) vsakoletni sejem Mobile World Congress, kjer se srečajo proizvajalci, prodajalci, razvijalci in drugi partnerji v svetu pametnih in klasičnih mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in drugih mobilnih naprav. Na dogodku, ki bo trajal do četrtka, prireditelj GSM Association pričakuje okoli 1300 razstavljavcev. Lani se je sejma...

0 komentarjev

Resnična resničnost!

RTV Slovenija - 14 dni je mimo, kar pomeni, da bo danes zvečer ponovno na sporedu Resnična resničnost. Pred male zaslone, naravnane na drugi program nacionalke, ste vabljeni četrt čez deseto zvečer, torej ob 22:15. Ponovitev oddaje bo v torek ob 13:15, oddaja pa bo seveda na voljo tudi v arhivu RTV Slovenija, tako da si jo lahko preko spleta ogledate, ko vam najbolj ustreza.

Tokrat bomo v oddaji predstavili področje animacije. Pokazali bomo, kako se sodobna tehnologija uporablja v animacijskih studiih ter kakšna programska in strojna orodja se uporabljajo za izdelavo animacij. Pogledali smo tudi v zakulisje oddaje Hribar in preverili, kako se rodijo animirani liki naših politikov v oddaji.

V Linux kotičku bomo pokazali, da lahko zelo dobro risanko tudi brez drage opreme naredimo kar sami. Sprehod po novostih iz sveta iger seveda ne bo izostal, v novicah pa bomo predstavili dogajanje na nedavno končanem sejmu Mobile World Congress v Barceloni.

Vabljeni k ogledu!

18 komentarjev