»

Mastodon izgublja uporabnike

Slo-Tech - Ko je Elon Musk lani prevzel Twitter in opazno predrugačil kulturo v podjetju ter razmere na družbenem omrežju, so številni dolgoletni uporabniki platformo zapustili. Nemalo jih je prebežalo na decentralizirano omrežje Mastodon, kjer se je število uporabnikov od novembra do decembra s 400.000 povzpelo na 2,5 milijona. A kot kaže, se velika pričakovanja ne bodo udejanjila - kar ni nujno slabo.

Vse od začetka leta Mastodon počasi izgublja uporabnike. Od vrha jih je odšlo že več kot milijon, samo leto več kot pol milijona. Trenutno ima platforma okrog 1,4 milijona aktivnih uporabnikov, kar je še vedno precej več kot pred eksodusom s Twitterja, a bistveno manj kot na vrhuncu. Razlogov za odhode je več, precej uporabnikov pa omenja zahtevnejši registracijo in uporabo. Neredki so odšli celo nazaj.

A Mastodon ne bo nikoli Twitter niti to ne želi postati. Mastodon je del Fediversa, omrežja neodvisnih strežnikov z odprtokodno programsko opremo. S prihodom velikega števila uporabnikov se...

8 komentarjev

Twitter kmalu tudi s plačljivo storitvijo?

vir: Pixabay

Slo-Tech - Storitev naj bi se imenovala Twitter Blue in bo veljala 2,99 ameriškega dolarja mesečno, z njo pa bi uporabniki dobili nekaj dodatnih funkcionalnosti. Omenja se Collections, torej možnost urejanja tvitov v nekakšne zaznamke, pa Undo Tweets, pri katerem gre za nekajsekundni zamik pri objavljanju tvitov, v katerem si lahko glede objave premislimo. Kot pri Gmailu. Proti koncu leta naj bi za plačnike omogočili še storitev, ki so jo pridobili od nedavno prevzetega startupa Scroll. Ti vam v zameno za pet dolarjev mesečne naročnine umaknejo oglase s spletnih medijev, ki sodelujejo v njihovem projektu, pri čemer slednji od tega dobijo tudi nekaj sredstev.

Novica sicer prihaja iz povsem neuradnih virov, pri Twitterju je za zdaj še ne želijo ne potrditi ne ovreči. So pa v zadnjih tednih v podjetju najavili kar nekaj novosti, denimo prenovljena obvestila o potencialno žaljivih tvitih, aplikacija po novem omogoča polno prikazovanje "visokih" fotografij na mobilnih napravah, iskanje po...

8 komentarjev

Twitter začasno ukinil račun madžarske vlade

Slo-Tech - Brez predhodnega obvestila je Twitter začasno onemogočil uradni račun madžarske vlade, so sporočili iz Budimpešte. Račun, ki je sedaj spet dostopen, je bil nedosegljiv nekaj ur. Namesto vsebine je bilo zapisano sporočilo, da Twitter ukine račune, ki kršijo pravila uporabe (Twitter suspends accounts which violate the Twitter rules). Istočasno so onemogočili tudi račun Remix News & Views (@RMXnews), ki pripada vladi naklonjeni medijski hiši in ki je še vedno nedostopen. Vladni predstavnik za odnose z javnostjo Zoltan Kovacs je dejal, da je naposled le prispel krasni novi svet, v katerem tehnološki giganti utišajo tiste, ki nimajo enakih mnenj kot zmešani liberalci (loopy liberals). Twitter še ni komentiral dogodka.

Twitter je v preteklosti že deaktiviral na primer Trumpov račun, a je šlo za dejanje posameznika, ki je to storil na lastno pest in je bil zato tudi sankcioniran. Še najbliže odstranjevanju vsebin politikov je bil Twitter, ko je napovedal jasno označevanje neresnic, kar

32 komentarjev

Na družbenih omrežjih 95 odstotkov lažnih računov ostane

Slo-Tech - Na družbenih omrežjih mrgoli lažnih računov, botov in ostalega, kar niso ljudje. Čeprav je to v nasprotju s pravili uporabe, družbena omrežja ne odstranjujejo niti prijavljenih lažnih računov, za katera jim je nekdo jasno sporočil, da kršijo pravila uporabe. To ugotavlja raziskava, ki jo je izvedel StratCom (NATO Strategic Communication Centre of Excellence).

Med majem in avgustom letos so preverjali, kako težko si je kupiti lažne računi na družbenih omrežjih in kako dolgo bodo obstali. Porabili so 300 evrov, da so nakupili aktivnost na Facebooku, Instagramu, Twitterju in YouTubu. S tem zneskom je bilo moč dobiti 3520 komentarjev, 25.750 všečkov, 20.000 ogledov in 5.100 sledilcev. Od tega so potem z vzvratno analizo odkrili 19.000 lažnih računov, s katerih so dobili vso to aktivnost.

Ko so mesec dni pozneje preverili, ali so ti računi še aktivni, jih je 80 odstotkov še vedno obstajalo. Zato so vzorec teh računov in prijavili ter pričakovali, da jih bodo upravljavci hitro...

11 komentarjev

Twitter ječi pod količino nesnage

Slo-Tech - Od leta 2016 se javnost bolj zaveda, da je družbenih omrežij precej lažnih, avtomatiziranih in drugih zlonamernih računov, s katerimi se poizkuša manipulirati z javnim mnenjem. Enega večjih problemov ima Twitter, kjer mrgoli lažnih računov in aplikacij za širjenje nesnage. Čeprav se bori proti njim in jih bolj ali manj uspešno briše, njihovo število ne usahne. Najnovejša raziskava je pokazala, da Twitter še vedno prepočasi odstranjuje nesnago.

Z umetno inteligenco (strojno učenje) sta raziskovalca v 16-mesečni raziskavi identificirala 167.000 aplikacij, ki so poslale več deset milijonov škodljivih tvitov, ki so širili spam, povezave do malware itd. Medtem ko je umetna inteligenca te aplikacije prepoznala že po nekaj tvitih, je Twitter potreboval več kot 100 objav, da jih je odstranil. Raziskovalca pravita, da je njuno orodje s 93-odstotno natančnostjo uspelo ugotoviti,...

3 komentarji

Boti na Twitterju bistveni za širjenje dezinformacij

Phys.org - Ameriški znanstveniki so dognali, kako so boti na Twitterju ključno pripomogli k širitvi lažnih informacij v času okrog ameriških volitev leta 2016, čeprav niso sami ustvarili večine takšnih objav.

Množična širitev digitalnih dezinformacij je po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma ena poglavitnih nevarnosti za človeško družbo. Analize zdaj naposled ustvarjajo konkretne modele tokov podatkov po socialnih omrežjih, ki bodo ključni za razumevanje teh novodobnih pojavov. Po tem, ko so strokovnjaki z Univerze Indiana v Bloomingtonu v začetku leta odkrili, da večino "lažnih novic" po socialnih omrežjih razširijo stvarni uporabniški računi, so zdaj vendarle ugotovili, da ogenj zanetijo avtomatizirani accounti.

Preštudirali so slabih...

31 komentarjev

Ameriško tožilstvo začelo preiskavo Tesle zaradi Muskovih čivkov

Bloomberg - Ameriško ministrstvo za pravosodje, katerega del je tožilstvo, uradno preiskuje Teslo zaradi zavajajočih objav na Twitterju, ki jih je izvršni direktor Elon Musk objavil v začetku avgusta. Zapis, da bo Teslo odkupil in da ima financiranje že zagotovljeno, je delnico najprej katapultiral kvišku, ko pa je postalo jasno, da se to sploh ne more zgoditi, je padla pod prejšnje nivoje. Čeprav je Musk kasneje, ko je priznal, da bo Tesla ostala kotirajoče podjetje, skušal izjave omiliti, se je znašel v velikih pravnih težavah. Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) je kmalu zatem začela preiskavo zaradi suma manipulacije cene delnic z objavo neresničnih podatkov. Sedaj je svoj postopek začelo tudi ministrstvo za pravosodje, poroča Bloomberg.

To pa je...

39 komentarjev

Hekerji vdrli v več sto računov na Instagramu

Slo-Tech - V zadnjih dneh je več sto uporabnikov Instagrama ugotovilo, da so jim hekerji vdrli v račun, a pri tem niso povzročili večje škode. Spremenili so jim uporabniška imena in profilne fotografije, poleg tega pa so zamenjali tudi elektronske naslove in telefonske številke, da so otežili prevzem računov. Po drugi strani pa niso izbrisali nobenih fotografij ali dodali novih.

Primerov je več, nekateri so se javili na Twitterju, drugi so odprli tudi teme na Redditu. Na Talkwalkerju so zaznali 5000 tvitov o vdoru, ki jih je objavilo 899 računov na Twitterju, kar priča o več sto, potencialno pa več tisoč vdorih. Instagram, ki ima več kot...

20 komentarjev

Učeči robot Tay v 16 urah od mladenke do vulgarnega nacista

Slo-Tech - Microsoft je bil po 16 urah delovanja prisiljen izključiti svojega avtomatiziranega sogovornika z imenom Tay, ki so ga pripravili z namenom poustvariti komunikacijo deklet, ki so stara med 18 in 24. Tay se je sam učil komunikacije iz sporočil, ki so mu jih ljudje pošiljali po Twitterju, in jim odgovarjal. Eksperiment jim je uspel tako dobro, da je v 16 urah Tay postal bolj primitiven, vulgaren in žaljiv kot večina ljudi, zato ga je moral Microsoft izključiti, saj se je storitev začela spreminjati v marketinško katastrofo. In teh si po fiasku na zabavi res ne smejo privoščiti.

Tay se je pač nekritično učil od ljudi, ki imajo seveda zanimivo lastnost, da tujca najprej naučijo vse neumnosti in kletvice v svojem jeziku, še toliko raje pa...

59 komentarjev

Twitter račun @NBCNews kompromitiran

Fantje pri skupini Script Kiddies so se potrudili vsaj z izbiro logipa.

vir: CNet
CNet - Na predvečer 10. obletnice terorističnih napadov 11. setembra 2001 je hekerska skupina The Script Kiddies (@s_kiddies) uspela pritibiti dostop do twitter računa ameriške televizijske mreže NBC (@NBCNews) in objaviti par lažnih tvitov o domnevnem napadu na Ground Zero, lokacijo nekdanjih WTC stolpnic. Twiti (glej sliko) so bili napisani humorističnem stilu in opremljeni z ikonico trola, kar je dalo vsem jasno opozorilo, da novice po vsej verjetnosti niso pristne.

NBC se je hitro odzval in od Twitterja zaprosil za blokado računa, čemur je bilo tudi ugodeno (isto z računom @s_kiddies). Njihova direktorica za digitalne medije, Vivian Schiller, pa je na svojem profilu potrdila napad...

3 komentarji