»

Kanada v plamenih, na Facebooku pa onemogočeno deljenje novic o tem

Reuters - Medtem ko v Kanadi divjajo eni najhujših gozdnih požarov doslej, so ljudje pri komunikaciji in informiranju naleteli na nepričakovano prepreko. Od začetka tega meseca je na Facebooku v Kanadi onemogočeno deljenje povezav do lokalnih novic, zaradi česar imajo težave pri širjenju vesti. Kanadske oblasti so zato Meto pozvale, naj to nesprejemljivo politiko nemudoma odpravi.

Geneza težave sega daleč v preteklost, neposredni povod pa je bila nova kanadska zakonodaja, ki od upravljavcev platform zahteva, da z založniki sklenejo dogovore o deljenju dela prihodkov. Objavljanje vsebin, ki jo producirajo medijske hiše, je eden izmed razlogov za obiskanost družbenih omrežij, zato je po mnenju kanadskega zakonodajalca edino pravilno, da se tudi dobički delijo. Podobno zakonodajo so že sprejeli v Avstraliji, kjer sta se Facebook in Google na koncu vdala in privolila v plačilo. V Kanadi pa bitka še traja in trenutno Facebook ne dovoljuje deljenja povezav do kanadskih novic.

To pa je problem,...

31 komentarjev

Na Facebooku in Instagramu v Kanadi ne bo več novic

Slo-Tech - Meta je potrdila napovedi z začetka meseca, da bodo v Kanadi ob sprejemu novega zakona Online News Act onemogočili deljenje povezavo do spletnih novic. Včeraj je kanadski parlament zakon resnično sprejel, na kar se je Meta odzvala v nekaj urah. Še pred začetkom veljavnosti zakona bodo svoje napovedi udejanjili.

Online News Act podobno kot zakonodaja v Avstraliji in Franciji obravnava padajoče oglaševalske prihodke klasičnih medijev. Zato od spletnih velikanov, kakršna sta Meta ali Google, zahteva plačevanje nadomestil. Logika je preprosta: omenjene platforme oziroma spletišča ustvarjajo oglaševalske prihodke zaradi obiska, ki je posledica tudi deljenja medijskih vsebin. Te ustvarjajo novinarske hiše, Meta ali Google pa nudita povezave nanje skupaj z naslovi in kratkimi povzetki (snippets).

A velikani temu nasprotujejo. Ko je Avstralija na enak način regulirala splet, je Meta zagrozila z blokado novičarskih objav na svoji platformi. Na koncu je obveljal kompromisni predlog, ki je...

5 komentarjev

Google zaradi medijske zakonodaje napenja mišice v Kanadi

Slo-Tech - V Kanadi se obeta sprejetje novega zakona o spletnih novicah (Online News Act), katerega osnutek (Bill C-18) je spodnji dom parlamenta potrdil decembra lani, sedaj pa bo o njem odločal še zgornji dom. Zakon uvaja nadomestila kanadskim medijem, ki jih bodo morali plačevati spletni velikani v zameno za poobjavo njihovih vsebin na svojih platformah. Google je že novembra javno izpostavil svojo nestrinjanje z novo ureditvijo, sedaj pa je začel preizkušati protiukrepe. Kanadske medije je izbrisal s svojih platform Google News in Search.

Za zdaj gre le za preizkus, ki je prizadel približno štiri odstotke kanadskih uporabnikov Googlovih storitev. Ti ob iskanju po aktualnih dogodkih ne dobijo povezav do kanadskih medijev, temveč le do tujih, denimo ameriških. Pri tem početju Google ni edini, saj je tudi Meta (Facebook) napovedala, da bo odstranila povezave do kanadskih medijev. Kanadska vlada je dejala, da novi zakon vzpostavlja ogrodje za določitev primernega nadomestila za ustvarjalce...

3 komentarji

Kanada v pričakovanju kitajskih protiukrepov

Meng Wanzhou

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kanadsko vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da se lahko nadaljuje postopek izročitve ZDA za Meng Wanzhou, hčer ustanovitelja Huaweija, podpredsednico in glavno finančnico v podjetju. Po mnenju sodnika je dejanje, ki ga očitajo Wanzhoujevi, kaznivo tako v ZDA, kot v Kanadi, kar je bilo ključno za presojo v tej zadevi.

Spomnimo, ZDA jo obtožujejo, da je med letoma 2009 in 2014 prek slamnatega hongkonškega podjetja SkyCom Iranu prodajala telekomunikacijsko opremo, narejeno v ZDA, s čimer je kršila ameriške sankcije proti tej državi. Meng Wanzhou je zato že vse od decembra 2018 v hišnem priporu v Vancouvru.

Kitajska ambasada v Ottawi se je na odločitev sodišča odzvala z ostro izjavo, zaostrujejo se tudi siceršnji odnosi med državama. Analitiki namreč ocenjujejo, da bo tudi predsednik Xi Jinping želel pred svojimi državljani pokazati nepopustljivo držo in bo zoper Kanado tako ali drugače ukrepal.

Njegov adut sta dva kanadska državljana, ki ju je kitajska aretirala konec leta 2018,...

16 komentarjev

Začenja se izročitev Huaweijeve finančne direktorice ZDA

Slo-Tech - Kanadsko pravosodno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo pridržano Huaweijevo finančno direktorico izročili ZDA. Meng Wanzhou, hčerka ustanovitelja podjetja, je bila v Kanadi aretirana decembra in je odtlej na prostosti po plačilu varščine, a brez potnega lista. Podjetje obtožujejo vohunjenja, kraje intelektualne lastnine in poslovanja z Iranom. ZDA so od samega začetka zahtevale izročitev, čemur je Kitajska ostro nasprotovala. Odločitev, da Meng Wanzhou izročijo, bo zagotovo tarča pritožb, zato postopek še nekaj tednov ali mesecev ne bo končan.

V izjavi za javnost je kanadsko ministrstvo za pravosodje zapisalo, da v Kanadi velja vladavina prava, zato so danes začeli postopek za izročitev Meng Wanzhou, za kar so se odločili po temeljitem...

8 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou bo na odločitev počakala na prostosti

Slo-Tech - Huaweijevo finančni direktorico Meng Wanzhou so izpustili iz kanadskega pripora, potem ko je sodišče določilo varščino v višini 10 milijonov kanadskih dolarjev - sedem milijonov v gotovini, preostanek pa v obliki poroštev, ki jih je dal njen soprog Liu Xiaozong. Sodišče je po tridnevnem zaslišanju ocenilo, da lahko Mengova na odločitev glede izročitve počaka na prostosti. Mengova je osumljena kršenja ameriških sankcij zoper Iran.

Odločanje je trajalo dlje zato, ker je sodišče presojalo, ali je lahko kitajski državljan Liu, ki je v Kanadi s šestmesečnim vizumom, porok. Kasneje so poroštvo ponudile še štiri osebe (tudi njun nepremičninski agent in učitelj joge), ki sedaj solidarno...

28 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

Lenovo bi kupil BlackBerry

The Wall Street Journal - Kitajski Lenovo bo najverjetnejši kupec obubožanega kanadskega BlackBerryja, piše Wall Street Journal. Prevzemna namera je za zdaj še neuradna in je nobeno podjetje noče komentirati. Četudi se bo udejanjila, bodo morali pred končnim prevzemom svoje soglasje dati še varuhi konkurence v Kanadi, ZDA, Evropi in na Kitajskem. Ker je posel dražji od 331 milijonov dolarjev, mora dati Kanada še posebno dovoljenje za prodajo.

Lenovo je zgolj eno bolj znanih imen iz množice kitajskih podjetij, ki si želijo postati pomembni igralci tudi na Zahodu in si bodo vstopnico tja kar kupili. Pred devetimi leti je Lenovo kupil del IBM za osebne računalnike, letos so odkupili še strežniški del. Lenovo v ZDA

11 komentarjev

ACTA in SOPA se vračata

Zahvalni šopki za evropske poslance, res lepa gesta.

vir: falkvinge.net
AMC - Prejšnji teden je Evropski parlament torej odločno zavrnil ACTO, z 478 glasovi proti sporazumu in zgolj 39 za. Od naših poslancev jih je šest glasovalo proti, poslanki Jordan in Mazej Kukovič (obe Evropska ljudska stranka) pa sta se vzdržali glasovanja. K temu so veliko prispevali državljani širom unije, ki so s klici in e-poštnimi sporočili dobesedno zasuli prenekatere parlamentarce. Po glasovanju so se ti spremenili v zahvale, veliko pa jih je začelo pošiljati rože. Kot na svojem blogu beleži Falkvinge, ustanovitelj švedske piratske stranke, spremna pisarna v Strasburgu trenutno izgleda kot ena velika cvetličarna.

V slabih 400 km oddaljenem Bruslju medtem Komisija nadaljuje svoje delo, kot da se ne bi zgodilo nič. Komisar de Gucht je že pred tedni napovedal,...

139 komentarjev

Kanada se umika iz kjotskega protokola

vir: BBC
BBC - Kanada je včeraj kot prva država na svetu objavila, da se bo umaknila iz Kjotskega protokola. Sporazum, ki je bil podpisan leta 1997 v japonskem mestu Kjoto, so podpisale in ratificirale domala vse države na svetu, pri čemer so edina velika izjema ZDA. Sporazum je od najbolj razvitih držav na svetu zahteva znižanje izpustov toplogrednih plinov za 5,2 odstotka glede na referenčno leto 1990.

Sporazum preneha veljati 31. decembra 2012, zato po svetu trenutno intenzivno iščejo politično voljo za sprejem zavezujočega dokumenta, ki bo veljal po tem času. V južnoafriškem Durbanu je te dni potekala podnebna konferenca, na kateri pa so se v zadnjem hipu uspeli dogovoriti le o načelnem...

56 komentarjev