» »

Google zaradi medijske zakonodaje napenja mišice v Kanadi

Google zaradi medijske zakonodaje napenja mišice v Kanadi

Slo-Tech - V Kanadi se obeta sprejetje novega zakona o spletnih novicah (Online News Act), katerega osnutek (Bill C-18) je spodnji dom parlamenta potrdil decembra lani, sedaj pa bo o njem odločal še zgornji dom. Zakon uvaja nadomestila kanadskim medijem, ki jih bodo morali plačevati spletni velikani v zameno za poobjavo njihovih vsebin na svojih platformah. Google je že novembra javno izpostavil svojo nestrinjanje z novo ureditvijo, sedaj pa je začel preizkušati protiukrepe. Kanadske medije je izbrisal s svojih platform Google News in Search.

Za zdaj gre le za preizkus, ki je prizadel približno štiri odstotke kanadskih uporabnikov Googlovih storitev. Ti ob iskanju po aktualnih dogodkih ne dobijo povezav do kanadskih medijev, temveč le do tujih, denimo ameriških. Pri tem početju Google ni edini, saj je tudi Meta (Facebook) napovedala, da bo odstranila povezave do kanadskih medijev. Kanadska vlada je dejala, da novi zakon vzpostavlja ogrodje za določitev primernega nadomestila za ustvarjalce vsebin, od katerih imajo tehnoloških giganti ekonomske koristi. Google medtem trdi, da je zakon preširok in da bo vplival na izdelke, do katerih bodo imeli Kanadčani dostop. Svarijo tudi, da zaradi pomanjkljive opredelitve medijev in odsotnosti varovalk glede vsebine lahko promovira nastanek lažnih medijev in zavajajočih vsebin. Zakon pa predvideva tudi visoke globe, vse do 10 milijonov kanadskih dolarjev za prvo kršitev.

Podobno zakonodajo je predlani uvedla tudi Avstralija, kar je takisto sprožilo hude odzive internetnih velikanov. Na koncu so se uklonili in začeli plačevati nadomestila, ki jih je predvideval zakon. Podobno kot v Kanadi je dejansko nadomestilo predmet pogajanj med spletnimi velikani in založniki, predvidene pa so varovalke v primeru, da se ne morejo dogovoriti.

3 komentarji

fulk ::

Too big to fail pomeni dve stvari. Če imaš nastavljene svoje politike, pomeni, da ne moreš bankrotirat, če imaš pa nastavljene sovražnikove, pomeni, da ne moreš se ne uklonit njihovi volji.
To sicer ne pomeni, da je Justing Blackface Trudeau sovražnik googla. Mišljeno je bilo bolj v splošnem.

darkkk ::

Ko macki na rep stopis...

globoko grlo ::

Hehe, direkt so blokiral vse, ku so vsaj cisto cisto malo anti gov.

Demokracija po diktatorsko.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Facebook Avstraliji pokazal zobe. In nrav.

Oddelek: Novice / NWO
266059 (4006) pffff

Trudeau v težavah zaradi "rasističnega" kostuma (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18820085 (17592) Miki N
»

Domače branje: novinarstvo (1. del)

Oddelek: Novice / Domače branje
145753 (2257) Mandi
»

Domače branje: internet (1. del)

Oddelek: Novice / Domače branje
124864 (1788) Mitch
»

Kanada želi uvesti davek na prazne pomnilniške kartice

Oddelek: Novice / NWO
3911073 (9143) yani2000

Več podobnih tem