»

Freedom House: Koronakriza krči svobodo na internetu

Slo-Tech - Neprofitna organizacija Freedom House, ki vsako leto izda tudi poročilo o svobodi na internetu Freedom on the Net, ugotavlja, da je koronakriza pospešila fragmentacijo interneta, uvajanje preprek in krčenje svobode. V letošnjem poročilu so zapisali, da gre za dramatičen padec svobode na internetu, sicer pa je to že 10. leto, ko se svoboda na internetu zmanjšuje. Situacija je sicer v različnih državah precej različna.

Soavtor poročila Adrian Shahbaz dodaja, da bomo v retrospektivi na koronakrizo gledali kakor podobno prelomnico kot 11. september 2001, ki so jo oblasti izkoristile za uvedbo novih sredstev nadzora državljanov. V svojem poročilu so se osredotočili na tri področja: nadzor, cenzuro in fragmentacijo (razpad globalnega interneta na slabo povezane nacionalne koščke).

Na področju nadzora so posebej kritični do razširjenosti aplikacij za boj proti koronavirusu, ki so marsikod po svetu zlorabljene za nadzor. V Indiji je na primer na voljo aplikacija, ki na vladne strežnike...

26 komentarjev

Končno enotna aplikacija za spremljanje koronavirusa v EU?

vir: Pixabay

vir: Reuters
Reuters - Wojciech Wiewiorowski, evropski nadzornik za varstvo podatkov, je članice EU pozval k razvoju enotne mobilne aplikacije za spremljanje širjenja koronavirusa. Enotna aplikacija naj bi nadomestila trenutno stihijsko uvajanje digitalnega nadzora nad državljani, ki se ga loteva vsaka članica zase, pri čemer bolj ali manj uspešno upoštevajo pravila zasebnosti.

Uvajanje mobilnih aplikacij je sicer sprožilo številna ugibanja ali ne gre za postopno uvajanje nadzora nad državljani, ki bo med nami ostalo tudi po koncu epidemije, spet drugi pa dvomijo v učinkovitost takih aplikacij, ki bo seveda okrnjena, če jih ne bo uporabljala večina prebivalcev.

Evropski nadzornik želi k projektu pritegniti tudi Svetovno zdravstveno organizacijo, po vsem sodeč pa je najbolj navdušen nad aplikacijo, ki naj bi jo te dni zagnali v okviru pobude PEPP-PT (Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing). Ta deluje na podlagi Bluetooth vmesnika in na način, ki je skladen z GDPR. Aplikacija beleži stike z...

22 komentarjev

Svoboda na internetu v zatonu

Freedom House - Poročilo think tanka Freedom House o stanju svobode na spletu za letošnje leto ni preveč spodbudno. Internetne svoboščine globalno upadajo že osmo leto zapovrstjo, še zlasti potem, ko so nekatere vlade pogrom nad lažnimi novicami in naraščajoče zbiranje osebnih podatkov izkoristile še za utišanje političnih nasprotnikov. Poročilo navaja, kako je širjenje govoric, lažne propagande in sovražnega govora pomagalo razplamtevati nasilje v Mjanmaru, Šri Lanki in Indiji. Za nazadovanje ima, tako poročilo, precejšnje zasluge Kitajska, ki drugim vladam uspešno izvaža svoje standarde ter tudi strojno in programsko opremo za izvajanje nadzora nad državljani. Kitajska je tudi sicer v poročilu označena kot najhujša kršiteljica spletnih svoboščin.
...

8 komentarjev

Nemški informacijski pooblaščenec pregledal BND, slovenski še vedno nič

Slo-Tech - Nemška obveščevalna služba BND je nezakonito zbirala in analizirala podatke z uporabo metod za množično nadzorovanje tako Nemcev kot drugih državljanov, je v do sedaj zaupnem poročilu vladi Angele Merkel zapisal nemški informacijski komisar. Ja, za dogajanje je vedel tudi urad Merklove.

Celotna zgodba je javnosti prvič postala znana pred tremi leti, ko je Edward Snowden razkril vseobsežno spremljanje komunikacij na svetovni ravni, v katero je vključena tudi nemška tajna služba BND (Bundesnachrichtendienst). Nemška vlada je želela to po hitrem postopku pomesti pod preprogo, Informacijski...

22 komentarjev

Za ZDA hudi kršiteljici intelektualne lastnine tudi Kanada in Švica

Slo-Tech - V uradu ameriškega trgovinskega predstavnika so pripravili letošnjo izdajo Posebnega poročila 301, v katerem ovrednotijo "ustreznost in učinkovitost varstva intelektualne lastnine" po svetu in "identificirajo ovire za trgovanje". Pri tem gre za intelektualno lastnino v najširšem pomenu besede, torej tako za kršitve avtorskih pravic založnikov, kraje programske opreme, izdelave ponarejenih zdravil, kopiranje znamk oblačil itn. Poročilo vsako leto dvigne precej prahu, saj je v njem vsako leto redno izpostavljena tudi Kanada kot ena večjih kršiteljic.

Na prioritetnem seznamu so Alžirija, Argentina, Čile, Kitajska, Indija, Indonezija, Kuvajt, Rusija, Tajska, Ukrajina in Venezuela. To so države, ki so po ameriškem mnenju...

13 komentarjev

Internetni napadi na pisce poročila o sestreljenem letalu nad Ukrajino

Slo-Tech - Nizozemski odbor za varnost v letalskem prometu, ki je ta mesec izdal končno poročilo o nesreči potniškega letala MH17 nad Ukrajino 17. julija 2014, je bil tarča ponavljajočih internetnih napadov skupine Pawn Storm, so ugotovili v Trend Micru. V poročilu so zapisali, da je letalo strmoglavilo zaradi sestrelitve z raketo zemlja-zrak Buk ruske proizvodnje, ki so jo izstrelili s 320 kvadratnih kilometrov velikega področja v vzhodni Ukrajini. Poročilo ni odgovorilo na vprašanje, kdo je raketo izstrelil, se je pa ukvarjalo z vprašanjem, zakaj zračni prostor ni bil zaprt; ugotovili so, da zaprtje visokega zračnega prostora nad področji z oboroženimi konflikti nikjer po svetu ni običajno.

Je pa nekatere silno...

4 komentarji

IPCC: drugi in tretji del poročila o podnebnih spremembah

Slo-Tech - Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) je objavil še drugi in tretji del Petega poročila o podnebnih spremembah. Prvi del, ki se je ukvarjal s fizikalnim ozadjem, meritvami in trendi, so objavili lani. V drugem delu izpred dveh tednov se analizirali še vpliv s posledicami, v čisto svežem tretjem delu pa so predstavili ukrepe za zajezitev nadaljnjega dvigovanja temperature.

Drugi del je izšel konec marca, v njem pa je 679 znanstvenikov iz celega sveta pregledalo več kot 12.000 študij in strnilo vplive globalnega segrevanja, pripadajoča tveganja in prilagoditve na nove pogoje. V poročilu ugotavljajo, da se je podnebje že spremenilo, kar se kaže na vseh področjih...

17 komentarjev

ZDA doslej najodločneje kritizirale kitajske internetne napade

Slo-Tech - Ameriško zunanje ministrstvo je v ponedeljek Kongresu poslalo poročilo o vojaških in varnostnih vidikih Ljudske republike Kitajske v letu 2013, v katerem so temeljilo analizirali vso kitajsko vojaško udejstvovanje. Poročilo je na tem mestu zanimivo zlasti zato, ker so v njem ZDA odločneje kot doslej obtožile Kitajsko, da izvaja obsežne hekerske napade proti ZDA. Ploščo so namreč ZDA obrnile šele marca letos, ko so prvikrat javno izpostavile Kitajsko kot vir državno sponzoriranih internetnih napadov. Kmalu so na internet pricurljale informacije o kitajski vojaški enoti za elektronsko vojskovanje, medtem ko so Kitajci vztrajno ponavljali, da se le branijo in da v resnici ZDA redno napadajo...

37 komentarjev