»

Objava lažne novice Bloomberg stala pet milijonov evrov

Slo-Tech - Lažne novice so čedalje večji problem in včasih nasedejo celo ugledni mediji. Bloomberg je poleg še nekaj drugih medijev 22. novembra 2016 objavil vest, da je francoski gradbeni gigant Vinci odpustil svojega finančnega direktorja zaradi neverodostojnih poslovnih izkazov. Domnevno naj bi se pripravljali na revidiranje izkazov za leto 2015 in prvo polovico leta 2016, saj naj bi manjkalo več milijard dolarjev. To je imelo posledice na borzi, saj so delnice podjetja izgubile petino vrednosti (in jo sicer v naslednjih dneh pridobile nazaj).

Francoska agencija za trg vrednostnih papirjev (AMF) je Bloombergu zaradi incidenta izrekla globo v višini pet milijonov evrov. Povedali so, da je Bloomberg objavil lažno informacijo, to pa je storil, ker ni spoštoval pravil novinarske etike. Vest bi pred objavo zlahka preveril pri podjetju, a tega niso storili. Resda je bila lažna objava na prvi pogled videti verodostojno, saj sta bila oblika in grafična podobna enaka kot sicer, a je bila...

12 komentarjev

Amazon želi postati tudi mobilni operater

Slo-Tech - Amazon že zdavnaj ni več prodajalec knjig niti prodajalec vseh mogočih fizičnih izdelkov, saj na primer večino svojega dobička ustvari z Amazon Web Services. Pred dvema letoma je na primer kupil še trgovsko verigo s hrano Whole Foods. Amazon Prime Video ponuja internetno televizijo (oziroma video) na zahtevo in ima celo lastno produkcijo. Amazon ima lastne letalnike za dostavo, prodaja digitalne vsebine, načrtuje satelitski internet, ima strani za streaming (Twitch.tv) in nudi osebnega asistenta. Zato ni presenetljivo, da je naslednji trg, kamor si Amazon prizadeva, trg mobilne telefonije.

Priložnost se mu odpira z združitvijo ameriških operaterjev T-Mobile in Sprint, od katerih regulatorji zahtevajo prodajo nizkocenovnega operaterja...

11 komentarjev

Neodvisna preiskava Super Micra ni odkrila famoznih kitajskih prisluškovalnih čipov

vir: Bloomberg
The Wall Street Journal - Proizvajalec matičnih plošč in drugih računalniških komponent Super Micro, ki se je pred dvema mesecema znašel v središču afere s kitajskimi prisluškovalnimi čipi, je dobil rezultate zunanje preiskave. Iz podjetja so sporočili, da preiskava ni našla nobenih dokazov o obstoju prisluškovalnih čipov, kar so številni napovedovali že kmalu po izbruhu afere, čeprav je Bloomberg trdil drugače.

V pismu strankam so v podjetju Super Micro zapisali, da nad rezultati preiskave niso presenečeni. Preiskavo so naročili po Bloombergovi objavi zgodbe, čeprav je nihče ni mogel neodvisno potrditi. Preiskavo je za Super Micro izvedlo podjetje Nardello & Co, ki je preizkusilo več primerkov matičnih plošč, ki se trenutno proizvajajo, ter...

15 komentarjev

Bloombergova zgodba o kitajskih čipih čedalje manj verjetna

vir: Bloomberg
Slo-Tech - Zgodba s skrivnimi čipi, ki naj bi jih Kitajci med izdelavo matičnih plošč podjetja Super Micro podtaknili nanje in s tem prisluškovali strežnikom več ameriških podjetij, se v dveh tednih še vedno ni razpletla. Nabirajo se le demantiji. Potem ko je Bloomberg minuli teden ponovil, da vztrajajo pri trditvah, noben drug medij ni uspel neodvisno preveriti navedb, nenavadno odločno in prepričljivo pa so to zanikali tudi vsi vpleteni akterji.

Precej neobičajno je Applov izvršni direktor sedaj malodane zahteval, da Bloomberg zgodbo umakne. Apple je kmalu po izidu prvega članka izdal dolg demanti, sedaj pa se je oglasil še Tim Cook. Dejal je, da v zgodbi ni ni resničnega (kar se tiče Appla) in da je edino pravilno, da jo...

22 komentarjev

Bloomberg vztraja, svet pa ne najde kitajskih prisluškovalnih čipov

vir: Bloomberg
Slo-Tech - Minuli teden je veliko prahu dvignil Bloombergov članek o domnevni kitajski vohunski akciji. V strežnike, ki so jih sestavljali v ameriškem podjetju Super Micro, naj bi Kitajci vrinili vohunske čipe. Kompromitirane strežnike naj bi uporabljali Amazon, Apple in celo vladne službe. Toda teden dni pozneje zgodba ni bolj, temveč manj jasna. Medtem ko vsi implicirani odločno demantirajo navedbe, Bloomberg nadaljuje zgodbo, čeprav ni nobenih materialnih dokazov zanjo.

Tako Amazon kakor Apple sta objavila nenavadno dolga demantija, ki sta enostavno preveč gostobesedna, da bi bilo mogoče, da imata podjetji prepoved razkrivanja (gag order). Tudi neodvisno preverjanje zgodbe ni odkrilo nobenih dokazov zanjo. Viri iz Appla, ki se...

21 komentarjev

Kitajska v strežnike za ZDA vgrajevala "dodatno opremo"?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Bloomberg poroča o verjetno največji aferi industrijske špijonaže doslej. Okoli trideset ameriških podjetij - med njimi Apple, Amazon in nekaj družb, ki so tesno povezane z vlado - je pred leti prejelo strežnike zasnovane v ameriškem podjetju Super Micro Computer, poznano tudi pod imenom Supermicro, v katere je bil med proizvodnjo na Kitajskem vgrajen dodaten čip. Vgradnjo naj bi s pritiski na kitajska podjetja dosegli predstavniki tamkajšnje vojske. Čip je bil nekaterih primerih velik zgolj kot riževo zrno in naj bi omogočal vzpostavitev skrite vstopne točke v sisteme teh podjetij, s pomočjo katere bi pozneje lahko na daljavo pridobili dostop do občutljivih podatkov.

Čipe naj bi prvi odkrili pri Amazonu in sicer med...

85 komentarjev

LG novi dobavitelj zaslonov za iPhone?

vir: Bloomberg
Bloomberg - Včeraj smo poročali, da sta mobilna konkurenta Apple in Samsung po dolgih letih sodnih sporov, vendarle sklenila poravnavo. A rivalstvo se, kot kaže, nadaljuje z drugimi sredstvi. Kot so iz neimenovanih virov izvedeli pri Bloombergu, bo namesto Samsunga vsaj del OLED zaslonov za naslednjo generacijo iPhonov dobavil prav tako južnokorejski LG Display. Sprva naj bi priskrbeli med dvema in štirimi milijoni zaslonov, kar pa predstavlja bolj pičel delež, glede na število telefonov, ki jih prodajo pod blagovno znamko odgriznjenega jabolka. Pogodba med Samsungom in Applom za dobavo zaslonov za Iphone X je namreč obsegala 100 milijonov kosov. Samsung naj bi tako od vsakega prodanega telefona zaslužil solidnih 110 dolarjev.

...

14 komentarjev

Applu v EU grozi plačilo sedmih milijard evrov zaostalih davkov

Bloomberg - Preiskava Applovega izogibanja plačila davkov, ki jo je Evropska komisija začela leta 2014, se bliža koncu in bi lahko epilog dala že marca. Pri Bloombergu ocenjujejo, da bi Komisija utegnila Applu naložiti plačilu sedmih milijard evrov davkov. Apple seveda ni edino podjetje, ki ga Komisija preiskuje, saj so pod vprašajem tudi finančne konstrukcije Amazona, Starbucksa in McDonaldsa.

Do številke sedem milijard evrov so prišli z izračunom dejanskega dobička, ki bi ga lahko EU ugotovila za Apple za obdobje 2004-2012. Ker ima Apple evropsko podružnico registrirano na Irskem, bi bilo slabih 60 milijard evrov dobička obdavčenih po 12,5-odstotni stopnji. Komisija je že predlani namignila, da bo Apple skoraj zagotovo kaznovan, vprašanje je le višina kazni. Prav tako spomnimo, da...

49 komentarjev

Apple pred največjim prevzemom - Beats

Slo-Tech - Čeprav uradnih potrditev ne iz Appla ne iz Beatsa še ni, Bloomberg in The Wall Street Journal poročata, da bo Apple kmalu - mogoče že prihodnji teden - najavil prevzem podjetja Beats za 3,2 milijarde dolarjev, kar bo Applov največji prevzem v zgodovini.

Apple se zanima za oba dela podjetja, tako za naročniško storitev Beats Music kakor tudi za proizvodnjo slušalk in zvočnikov. Apple v svojih prodajalnah že nekaj časa ponuja Beatsove izdelke, ta pa je minuli mesec začel omogočati nakup naročnine na svojo storitev kar prek Applovih aplikacij (in-app purchase). S tem je do neke mere konkurenčna Applovemu iTunes Radio, a Beats zahteva plačilo naročnine (10 dolarjev mesečno), katere del seveda dobi tudi Apple.

Beats sta leta 2008 ustanovila Jimmy Iovine in Dr....

54 komentarjev

Apple terja prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA

CNet - Spor med Applom in Nokio, ki se je začel oktobra s tožbo Nokie, ki je Applu očitala kršitev patentov, nadaljeval z Applovo protitožbo, v kateri Nokii očitajo kršenje njihovih patentov, in vnovičnim finskim odgovorom v obliki pritožbe pri ameriški komisiji za mednarodno trgovino (USITC), se nadaljuje. To pot je iniciativo prevzel Apple.

Apple je pri Mednarodni trgovinski komisiji (ITC) vložil pritožbo, v kateri Nokii očita nepoštene prodajne prakse, zlorabo patentov ter kršenje blagovne znamke in avtorskih pravic. Z njo želijo doseči prepoved uvoza in prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Nokiin tiskovni predstavnik Mark Durrant je za Bloomberg dejal, da bo Nokia natančno preučila pritožbo, takoj ko jo prejme, in se z vsemi pravnimi sredstvi branila. Apple medtem še ni podal uradnega komentarja.

ITC je ameriška vladna agencija, ki skrbi za zaščito ameriškega trga pred nepoštenimi trgovskimi praksami, kamor sodi tudi kršenje patentov. Če bo Applovo pritožbo obravnavala, lahko odločitev...

55 komentarjev