»

Pretočno igranje prihaja na xboxe kot nadstandardna ugodnost

Xbox News - V Microsoftu so najavili, da njihova storitev pretočnega igranja iz oblaka, s katero so doslej skušali xboxove igre razširiti na druge platforme, konec leta prihaja tudi na same konzole, s čimer gre za zanimivo širitev funkcionalnosti takšnega načina igranja.

Pretočno igranje iz oblaka je doslej slonelo na premisi, da uporabniku ni potrebno zapravljati za drag igričarski hardver, saj igro poganja strežnik, nakar se slika pošilja na praktično katerikoli zaslon - če seveda odmislimo manjše ali večje tegobe z latenco in nižjo kvaliteto grafike. Tako delujejo vsi aktualni tovrstni servisi, od Stadie do Geforca Now. Toda na predvečer začetka prireditve Gamescom, ki bo tudi letos potekala virtualno, so pri Microsoftu naznanili idejo, ki kaže, da cloud game streaming le dozoreva in postaja vse bolj normalen del ponudbe. Približno okoli božiča bodo lahko uporabniki računa Game Pass Ultimate pričeli Microsoftov Cloud Gaming (nekdanji xCloud) uporabljati tudi na konzolah Xbox Series X/S in...

1 komentar

Jeseni prispe prenovljeni Switch z OLED zaslonom

Nintendo - Nintendo je razkril novo inačico konzole Switch, ki pa v nasprotju z letošnjimi govoricami ne bo imela močnejšega drobovja, temveč le nov zaslon in nekaj posodobljenih malenkosti.

V začetku marca so pri Bloombergu (plačljiv vir, alternativa) objavili, da naj bi Nintendo poleti sprožil proizvodnjo prenovljene različice konzole Switch. Vir naj bi bil nekdo med proizvajalci zaslonov, saj naj bi nova verzija nosila večji OLED ekran, toda govorice so od tu dalje povsem podivjale in šušljalo se je o napravi z močnim Nvidiinim čipom, ki naj bi na televizorje pošiljal 4K sliko. Ker sta od zadnje novosti v družini, ročne konzole Switch Lite, pretekli že dve leti in sta tako Sony kot Microsoft lansirala novo generacijo svojih konzol, je znaten del skupnosti govorice vzel precej resno. Toda tole bo primera o tem, zakaj je ob nepotrjenih čenčah potrebno biti previden, kajti danes najavljena naprava je precej bolj krotka.



Novost v podjetju imenujejo preprosto Switch OLED Model, njena...

41 komentarjev

Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Euro Gamer - Pri Googlu so po desni prehiteli norijo prihajajočega sejma E3 in pojasnili mnogo podrobnosti o ambicioznem servisu za pretočno igranje Stadia. Najbolj zagnani ga bodo lahko preizkusili letošnjega novembra, a bodo za to plačali 120 evrov. Takrat bo štartal v štirinajstih državah in z nekaj čez tridesetimi igrami. Naslednje leto dobi polno obliko z brezplačnim in premijskim računom.

Ko je Google marca najavil storitev za pretočno igranje Stadia, sta se v odzivih mešala navdušenje in zadržana previdnost. Obljub o hitrem poganjanju iger v oblaku, ki bi jih nato lahko igrali že na šibkih napravah, smo se pač doslej že naposlušali, pa jih še nihče ni v celoti izpolnil. Predvsem pa pri Googlu takrat niso navedli najpomembnejših podrobnosti: cene in izbora iger, na...

37 komentarjev

Znani prvi podatki o prihodnjem Playstationu

Euro Gamer - Šef razvoja konzol Playstation je razgrnil prve podrobnosti o ustroju naslednice PS4-ke, med katerimi sta najbolj zanimivi uporaba shrambe SSD in pa ohranitev fizičnih nosilcev za igre.

Sony se je letos odpovedal tradicionalni pomladanski tiskovki na sejmu E3, a da privrženci tabora Playstation ne bodo trpeli prehude informacijske suše, je poskrbel konzolni arhitekt Mark Cerny, ki je v intervjuju za Wired razkril prve podrobnosti o naslednici štirice. Zaenkrat je sicer še ne imenujejo uradno Playstation 5, a bi bilo skrajno čudno, če bi jo poimenovali kako drugače. Naprava bo zgrajena okrog AMDjevega osemjedrnega centralnega procesorja na arhitekturi Zen 2, izdelanega v 7-nanometrskem proizvodnem procesu. Tudi grafični čip bo AMDjev, na osnovi arhitekture Navi, ni pa Cerny...

51 komentarjev

Google najavil prelomno platformo za pretočno igranje Stadia

Slo-Tech - Na GDCju v San Franciscu se je že odvila najbolj pričakovana najava, saj je Google odgrnil tančico s platforme Stadia, ambicioznega servisa za pretočno igranje, ki je doslej nosil delovno ime Project Stream in bi lahko pomenil največji premik v igričarstvu v naslednjem desetletju.

Ideja "Netflixa za igre", kjer kodo namesto domače naprave poganja strežniški oblak in k nam pretaka video, je stara že skoraj dve desetletji, medtem ko so prvi zaresen tovrsten servis, OnLive, pognali leta 2010. Pa vendar pri večini igričarjev pojem pretočnega igranja še vedno sproža odpor, saj kvaliteta izvedbe doslej še ni dosegla ravni, ki bi povzročila vsesplošno rabo takšnih storitev. Zamik zaradi potovanja signala do strežnika in pa skompresirana slika sta za večino še vedno...

17 komentarjev

xCloud: še Microsoftova pretočna storitev za igre

vir: Microsoft
Microsoft - Storitev bo omogočala igranje iger z Xboxa - pozneje pa menda tudi drugih naslovov - na konzolah, računalnikih in mobilnih napravah. Koncept sicer ni nekaj novega, bo pa xCloud menda s pomočjo Microsoftovega Azura v ozadju, uspešno naslovil večni problem spletnih iger za več igralcev, to so zakasnitve oz. latence.

Po besedah predstavnikov Microsofta xCloud potihem pripravljajo že nekaj časa, prvi javni preizkus pa pripravljajo za prihodnje leto, ko naj bi se tudi prvič soočili s prakso, kako zadeva deluje z različnim številom igralcev na oddaljenih lokacijah. Že zdaj pa storitev interno preizkušajo na različnih napravah, njihovi inženirji pa s kombinacijo naprednih omrežnih tehnologij ter kodiranja in dekodiranja videa, iščejo rešitev za kar najmanjše...

26 komentarjev

Google vstopa v pretočno igranje s Project Streamom

Slo-Tech - Google je najavil Project Stream, servis za pretočno igranje iger kar skozi brskalnik Chrome.

Poganjanje iger v oblaku je prehodilo že zajetno trnovo pot, saj se sooča z resnimi tehničnimi izzivi. Zamik v sliki in še posebno nadzoru bo vselej večji kot na lokalni napravi, saj se fizike ne da prinašati okoli. Poleg je treba prišteti obvezno kompresijo slike in pa potrebo po novih načinih trženja iger, kot je najem. Ni nenavadno, da eden pionirjev na tem področju, razvpiti servis OnLive, ni uspel in je pred tremi leti ugasnil. Po drugi strani ima Sony s storitvijo Playstation Now več uspeha in tudi Nintendo na Japonskem preizkuša podobno tehnologijo na konzoli Switch.

Zdaj se je namenil val pretakanja vsebin zajahati še Google in naznanil blazno originalno...

9 komentarjev

Googlov I/O 2015 ni prinesel revolucije

Slo-Tech - Danes ponoči je Google organiziral tradicionalno novinarsko konferenco I/O, kjer so predstavili prihajajoče novosti. Google I/O 2015 je bila v glavnem posvečena Androidu, ki ga želi Google preseliti s pametnih telefonov in tablic v vse naprave - od ur do hladilnikov. Pokazali so tudi nekaj strojne opreme, povezane z navidezno resničnostjo.

Prihaja Android M, ki je videti podobno kot Android Lollipop, katerega bo nadomestil, a ima kopico novosti in izboljšav. Pomembna novost je dodeljevanje pravic aplikacijam. Te so doslej ob namestitvi na običajno precej strašljivem in obsežnem seznamu navedle, kaj vse zahtevajo. Odslej bo aplikacija ob prvem poizkusu dostopa do določene storitve (recimo do kamere, imenika itd.) vprašala za dovoljenje....

17 komentarjev

Čim večji so, tem močneje padejo - OnLive

BBC - OnLive, ki je upravljal istoimensko platformo za igranje iger na zahtevo, kjer je uporabnikov napredek shranjen v oblaku, so prodali za vsega 4,8 milijona dolarjev. Podjetje, ki so ga še pred letom cenili na 1,8 milijarde dolarjev, je za drobiž odkupil sklad tveganega kapitala, ki ga vodi Gary Lauder. Prodaja je bila zadnja rešilna bilka pred začetkom stečajnega postopka, saj je OnLive prezadolžen in ne more izpolnjevati svojih obveznosti. Lauder je tako v prisilni poravnavi za drobiž odkupil ostanke podjetja (tehnično gledano novo podjetje, na katerega je bila prenesena vse vredna aktiva podjetja).

OnLive je imel za 18,7 milijona dolarjev zapadlih terjatev. V skladu z dogovorom...

65 komentarjev

OnLive neuradno na voljo za Linux

OnLive Informer - OnLive je platforma za igranje iger na zahtevo, pri katerem je igra shranjena v oblaku. Tam se izvedeta tudi vso potrebno računanje in sinhronizacija, tako da se do končnega uporabnika prenaša le končni video. Ta je v ločljivosti 720p, zato je za igranje potrebna vsaj dvomegabitna internetna povezava. OnLive je zaživel leta 2010, uradno pa je na voljo za Windows in Mac OS X. Z nekoliko čaranja pa so ga uporabniki neuradno uspeli prenesti tudi na Linux.

Za delovanje na Linuxu potrebujemo emulatorski paket Wine, ki pa sam po sebi ni dovolj. Poleg tega ga je treba nekoliko prilagoditi (patch je skupaj z navodili na voljo na internetu), da bo v njem deloval odjemalec OnLive za Windows. Na OnLive Informer po obsežnem testiranju pravijo, da...

35 komentarjev

Izšel Chrome 10

Google - Danes je izšla deseta verzija Googlovega odprtokodnega brskalnika Chrome. Glavne novosti so hitrejše izvajanje JavaScripta, ki mu je Google v testu V8 nameril 66-odstotno pohitritev, izboljšan videz, še zlasti lažje orientiranje in dodana možnost iskanja v nastavitvah. Mogoče je sinhronizirati shranjena gesla med različnimi računalniki, če imamo gesla v oblaku, pri čemer je seveda prenos šifriran. Za večjo varnost brskanja so v peskovnik vključili tudi vgrajen Flash Player, za večjo hitrost pa je dodano strojno pospeševanje videa. Odpravili so tudi nekaj hroščev. Prenos je mogoč z domače strani ali z izbiro funkcije Posodobi v brskalniku.

59 komentarjev

Google Cloud Print tudi na mobilnih napravah

Meni z dodatnimi možnostmi v mobilnem GMailu

vir: Google
Google - Google je Cloud Print zagnal predvsem s Chrome OS v mislih, saj so se tako enostavno izognili namestitvi gonilnikov za tiskalnike na s tem operacijskim sistemom opremljene prenosnike. A že ob splavitvi so povedali, da bodo to storitev razširili tudi na mobilne naprave (mobilne telefone in tablične računalnike), kar so v obliki beta različice storili danes. Žal mora biti tiskalnik še vedno...

4 komentarji