»

Tudi 50 let stari podnebni modeli pravilno napovedali segrevanje planeta

Slo-Tech - Klimatologi so v zadnjih desetletjih ustvarili na desetine bolj ali manj natančnih modelov, ki napovedujejo spreminjanje podnebja v odvisnosti od številnih spremenljivk. Spričo velike računske moči so ti modeli bistveno kompleksnejši od njihovih prednikov pred pol stoletja, saj lahko vključujejo številne interakcije, od snega in ledu ter povezave z albedom, do pokritosti površine z gozdovi in vpliv odbojnosti oblakov. Toda eno lastnost imajo ti modeli skupno tudi z betežnimi starčki - prav vsi napovedujejo dvig globalne temperature.

Na univerzi v Berkeleyju so preverili napovedi starejših modelov, ki danes niso več v uporabi. Nekateri od teh modelov so bili stari tudi 50 let, napisani na luknjanih karticah, tako da so morali podatke odčitavati z digitaliziranih grafov. Skupno so primerjali 17 napovedi iz 14 modelov iz let 1970-2001. Rezultati so bili strašljivo usklajeni. Večina modelov je pravilno napovedala porast globalne temperature 0,9 °C, kolikor se je ta od leta 1970...

141 komentarjev

SEC ovadil Elona Muska zaradi goljufije

vir: Wikipedia
The Verge - Ameriška agencija za trg vrednostnih papirjev SEC (The Securities and Exchange Commission) je vložila kazensko ovadbo zoper izvršnega direktorja (in solastnika) Tesle Elona Muska. Glavni razlog je njegov tvit, objavljen 7. avgusta, v katerem je napovedal umik podjetja z borze in pri tem zatrdil, da ima za to potezo že zagotovljena sredstva. No, Musk je čez nekaj dni svojo potezo preklical in pozneje pojasnjeval, da se je za sredstva pogajal z Državnim investicijskim skladom Savdske Arabije. Zadnje dni avgusta pa je idejo o umiku z borze postopoma opustil.

Iz tožbe SEC je še razvidno, da želijo Musku za nekaj časa prepovedati opravljanje vodstvenih funkcij...

117 komentarjev

Savdijci vlagajo v Teslo .... in v konkurenco

Lucid Air

vir: Wikipedia
Bloomberg - Saudova Arabija bo v razvoj Tesli potencialno konkurenčnega električnega vozila podjetja Lucid Motors, vložila milijardo ameriških dolarjev. To bo Lucidu omogočilo dokončanje svojega prvega avtomobila Lucid Air, kot tudi dokončanje proizvodne linije v ameriški Arizoni. Air naj bi sicer premierno na ceste zapeljal že leta 2020. Po, v resnici ne preveč prepričljivih napovedih, naj bi bil povsem konkurenčen Teslinemu Modelu S, zlasti glede dosega z enim samim polnjenjem, saj naj bi ta znašal do 400 milj, kar je nekaj več od Modela S. Pri tem pa bo Air imel nekoliko prostornejšo potniško kabino in zadnje sedeže, ki jih bo moč nagibati do 55 stopinj. Cena osnovnega modela naj bi znašala okoli 60.000 dolarjev, z dodatki in opcijami pa vse do 100.000.

So pa Savdijci...

7 komentarjev

Musk v težavah zaradi tvita o prevzemu Tesle

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Elon Musk se je zaradi devetih besed ali 61 znakov, ki jih je tvitnil pred tednom dni, znašel v pravnih škripcih. Zapisal je, da razmišlja o odkupu Tesle po 420 dolarjev za delnico in da je financiranje zagotovljeno. Pričakovano je to delnico izstrelilo kvišku za več kot 10 odstotkov, a se je kasneje izkazalo, da se je Musk vsaj malo prenaglil. In izvršni direktorji družb, ki kotirajo na borzi, se ne smejo prenagliti, zato ga je SEC (Agencija za trg vrednostnih papirjev) že začela preiskovati. Tesla je že dobila uradne zahtevke po izročitvi dokumentacije, hkrati pa se obetajo tožbe nekaterih borznih posrednikov, ki so trgovali (oziroma zapirali kratke...

35 komentarjev

Musku bodo Teslo pomagali kupiti Savdijci

Slo-Tech - Ko je Elon Musk minuli teden napovedal, da želi izvesti odkup Tesle in njen umik z borze, je završalo. Musk ima v lasti okrog 20 odstotkov podjetja, njena tržna kapitalizacija pa znaša okrog 70 milijard dolarjev. Kje bi Musk dobil toliko denarja, da bi izvedel največji odkup v zgodovini? Zakaj bi to sploh želel in kaj imajo pri vsem tem Savdijci, ki so kupili 5 odstotkov podjetja za 2 milijardi dolarjev?

Elon Musk je danes razkril več podrobnosti. Za delnico podjetja naj bi ponudil 420 dolarjev, kar predstavlja 20-odstotno premijo glede na trenutno ceno pri 350 dolarjih. Musk delničarjev ne bi iztisnil, temveč bi delnice po 420 dolarjev odkupoval le od tistih, ki bi to želeli. Najpomembnejša pa je izjava, da ima...

11 komentarjev

Saudova Arabija terja registracijo spletnih medijev

Saudova Arabija sodi med najbolj cenzurirane države. Cenzura spleta. Modra: brez, rumena: nekaj, rdeča: veliko; črna: največ.

Slo-Tech - Saudova Arabija je objavila nov zakon o medijih, ki zahteva registracijo vseh spletnih časopisov, blogov in forumov pri Ministrstvu za informacije in kulturo. Nov režim bo pričel veljati februarja.

Medije bodo lahko registrirali le državljani Saudove Arabije, ki so starejši od 20 let, imajo zaključeno vsaj srednjo šolo in dokumente, ki izpričujejo njihovo dobro obnašanje. Spletni časniki bodo morali postaviti tudi odgovornega urednika, ki ga bo odobrilo ministrstvo. Za kršitelje so predvidene kazni v obliki glob do višine 100.000 rijalov (20.000 evrov) in različno dolgih prepovedi objavljanja, vključno s stalno.

Na ministrstvu pravijo, da je zakon popolnoma v skladu z razvojem dogodkov v medijskem sektorju. Dodajajo, da po njihovem mnenju ne ovirajo svobode govora in da bodo...

25 komentarjev

Božič letos že oktobra

X-Bit Labs - V Microsoftu so potrdili, da bo njihov novi način upravljanja in krmiljenja iger, ki se imenuje Natal (ime je dobil po istoimenskem brazilskem mestu, v portugalščini pa to pomeni rojsten in tudi božič), nared in naprodaj še v oktobru letos. Pričakovali smo, da ga bodo dokončali najkasneje do novembrskega zahvalnega dne, saj se naslednji dan v ZDA začne mrzlično božično nakupovalno obdobje. Syed Bilal Tariq iz Microsofta Saudova Arabija je uradno naznanil, da bo Natal pripravljen še oktobra. Točen datum bo Microsoft sporočil na E3, ki bo junija.

Natal, ki je še vedno kodno ime, saj bodo pravo ime poiskali v oddelku za trženje in ga predstavili na E3, je po Microsoftovih besedah več kot le detektor gibanja za krmiljenje iger. Govorice o novi razsežnosti večpredstavnosti in z vsem do sedaj poznanim neprimerljivi igralni izkušnji je seveda jemati z rezervo, kot vse reklamne krilatice. Februarja so MTV-jevci dobili napravo na posodo in ugotovili, da se prototip Natala obnese dobro, a...

8 komentarjev

Lucid Hydra 200 že oktobra

MSI Big Bang P55

vir: AnandTech
AnandTech - Pred približno enim letom je na računalniško sceno z drznimi napovedmi prišla družba Lucid. Obljubljali so multi-GPU sisteme, ki se ne ozirajo niti na proizvajalca uporabljenih grafičnih kartic kartice, niti na njihove modele in zmogljivostne razrede. Prvotno so popravljali model Hydra 100, izdelan v 130 nm-proizvodnem procesu, ki ni nikoli prišel na trg. To naj bi se spremenilo že naslednji mesec, ko naj bi splavili novejši čip, Hydra 200, ki ga uporablja tudi MSIjeva matična plošča z veznim čipovjem P55, Big Bang P55.

Čip prestreza grafične ukaze, ki gredo iz procesorja v grafične kartice, razdeli sceno na dele, ki so primerno zahtevni zmogljivosti grafične kartice ter jih tja pošlje. Po obdelavi le-te...

26 komentarjev