»

Amazonovi zaposleni na črni petek protestirajo za boljše delovne pogoje

Slo-Tech - Začenja se za trgovce najdobičkonosnejši, za njihove zaposlene pa najnapornejši čas v letu. Današnji črni petek, ki se je iz ZDA splazil tudi v Evropo, so zaposleni v več evropskih podružnicah Amazona izkoristili za proteste proti nehumanih delovnim pogojem. V minulih letih so delavci, zlasti v Nemčiji, decembra pogosto stavkali, ker jim Amazon še vedno ne zagotavlja želenih delovnih pogojev. Eden izmed temeljnih kamnov spotike je klasifikacija dejavnosti, saj Amazon v Nemčiji ne priznava kolektivne pogodbe za prodajo na drobno in prodajo po pošti, češ da to ni njegova dejavnost.

Danes so protestirali
nekateri Amazonovi zaposleni v Veliki Britaniji, in sicer v več skladiščih v državi....

20 komentarjev

Po 24 letih razkrita zadnja skrivnost Dooma II

Slo-Tech - Pričakovali bi, da po 24 letih od izida kultne prvoosebne strelske igre Doom II o njej vemo že vse, da so igralci postavili vse možne hitrostne rekorde in igro dokončali s 100-odstotno uspešnostjo, a bi se zmotili. Zadnjo skrivnost je igra izdala šele ta teden. Gre za Skrivnost 4 v Zemljevidu 15 (Industrial Zone), ki je v originalni verziji igre ni bilo mogoče sprožiti, zato igre ni bilo mogoče končati s 100 %. Vsaj tako smo menili. Dolga leta so ljudje verjeli, da gre za hrošča, a na YouTubu se je pojavil posnetek, ki jasno prikazuje in pojasnjuje, kako lahko to skrivnost vendarle aktiviramo.

Skrivnosti v Doomu II sprožimo tako, da stopimo v določen sektor. Težava Skrivnosti 4 je bila njena nerodna postavitev, saj leži skoraj na...

26 komentarjev

Amazon iznašel "navdušene" skladiščne delavce

Amazonovo skladišče v Španiji

vir: Wikipedia
TechCrunch - Na Twiterju se je pojavila skupina šestnajstih zaposlenih v Amazonu, ki o delovnih razmerah v tem podjetju govorijo precej navdušeno in se odzivajo predvsem na kritične tvite v zvezi s tem. Gre za resnične ljudi, ki imajo k svojemu imenu dodano pripono FC Ambassador, po pisanju medijev pa gre za nekdanje zaposlene v skladiščih, ki so dobili nove zaposlitve: obiskovalcem razkazujejo delovne prostore Amazona in na Twitterju branijo njihove barve. Vsi njihovi uporabniški računi so nastali v zadnjih nekaj tednih.

Tiskovni predstavniki podjetja so se že odzvali z besedami, da gre za način zunanjega komuniciranja prek ljudi, ki že dovolj časa delajo pri njih in zato odlično poznajo delovne razmere. Pomembno je, da je javnost seznanjena z...

11 komentarjev

Jeff Bezos, najbogatejši človek v moderni zgodovini

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Ustanovitelj in solastnik Amazona je s 150 milijardami dolarjev premoženja postal najbogatejši človek moderne zgodovine, vsaj v času od leta 1982, ko je revija Forbes začela spremljati neto vrednost posameznikov, primerjalno za nazaj obteženo z učinki inflacije. Samo od prvega junija letos se je Bezosovo imetje povečalo za 5 milijard. Doslej je prvo mesto zasedal Bill Gates, čigar premoženje se je leta 1999 za kratek čas povzpelo...

67 komentarjev

Za Amazonom najuspešnejša božična nakupovalna sezona

Reuters - Božično-novoletna nakupovalna mrzlica se počasi umirja, vsaj kar se daril tiče, zato je čas za prve statistike. Spletni trgovski gigant Amazon je sporočil, da je bila letošnja nakupovalna sezona, ki je trajala od začetka novembra, daleč najuspešnejša v zgodovini. Z luksuzno storitvijo Amazon Prime so dostavili več kot milijardo izdelkov po vsem svetu, kar je petkrat več kot v enakem obdobju lani.

Najbolj zaželen izdelek je bil Echo Dot, ki so ga zelo hitro razprodali in ga kljub trudu niso uspeli imeti na zalogi v ustreznih količinah. Podobno velja za celo serijo Echo, saj sta šla za med tudi prenosni Tap in zvočnik Echo. Prodaja vseh je lansko presegla za devetkrat in če Echo naročite danes, ga boste prejeli šele po...

10 komentarjev

NYT: Amazonov eksperiment, kako daleč lahko žene zaposlene

The New York Times - Amazon je mogoče začel kot spletna prodajalna knjig, a njegov ustanovitelj in izvršni direktor Jeff Bezos je imel že od samega začetka večji načrt. Knjige je izbral le zato, ker je z nečim pač treba začeti in ker so knjige v ta namen idealne - sorazmerno poceni, nepokvarljive, dovolj majhne za pošiljanje po pošti in hkrati nudijo precej podatkov za profiliranje kupcev. Dvajset let pozneje je Amazon tehnološki gigant, ki prodaja domala vse (od knjig do procesorskih ciklov v računalniških oblakih), hkrati pa raziskuje in uvaja številne nove tehnologije.

Temnejšo plat Amazon smo mnogokrat spoznavali v povezavi s slabo plačanimi delavci v skladiščih in distribucijskih centrih, a tudi beli...

64 komentarjev

Amazon uporablja že 15.000 robotov

Amazon - Prek spleta se je lani prodalo za 4500 milijard dolarjev blaga. Največji spletni trgovec Amazon je zabeležil 37 milijonov naročil oziroma dobrih štiristo vsako sekundo. Pravkar smo vstopili v najbolj obremenjen čas leta, ki traja od črnega petka do novega leta, zato je Amazon pokazal, kako izpolnijo čedalje več naročil - z roboti!

Robotizacija proizvodnih procesov ni nič novega. Eden odmevnejših primerov je pogodbeni proizvajalec strojne opreme Foxconn, kjer so natančni roboti že cenejši od parov pridnih kitajskih rok. Ne gre le za proizvodnjo in logistiko - roboti resnično prevzemajo čedalje več opravil.

V Amazonu jih je danes kar 15.000, je razkril spletni gigant. Pred dvema letoma so za 775 milijonov dolarjev kupili...

117 komentarjev

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Slo-Tech - Statistik in esejist Nassim Nicholas Taleb ni prav velik oboževalec zgodovinopisja. V knjigi Črni labod je zapisal, da zgodovinarji skoraj vedno zagrešijo »pripovedno napako«, saj podležejo človeški potrebi, da iz naključnih in nepovezanih dogodkov napletejo prepričljivo, a neresnično zgodbo. Največ kritik je namenil podjetniškim biografijam, saj je trdil, da pripovedovalci vedno poiščejo in izberejo samo tiste dogodke, ki navidez logično pojasnijo razloge za uspešne zgodbe ali jih celo pripišejo »preroškim«, »karizmatičnim« in »drznim« junakom. Čeprav so morda imeli zgolj – srečo.

S podobno zgodovinopisno zagato se je v uvodnem delu knjige o Amazonu (Učila, 2014) srečal tudi ameriški publicist in novinar Brad Stone.

Spraševal se je, kako naj zapiše zgodbo o uspehu Amazona, da ne bo zagrešil talebovske pripovedne napake. Naj jo zgradi okrog izjemno inteligentnega, megalomanskega in družbeno neprilagojenega ustanovitelja z nenavadno življenjsko zgodbo? Jo prikaže kot preplet...

8 komentarjev