»

Amazon omejil število knjig za avtorje v samozaložbi

Slo-Tech - Po aferi z lažnimi knjigami o gobarjenju, ki so jih nepridipravi sestavili kar z umetno inteligenco in nato prodajali na Amazonu, ob tem v nevarnost spravljali vse kupce, je Amazon ukrepal. Iz podjetja sporočajo, da so omejili število knjig, ki jih lahko objavi in v samozaložbi prodaja posamezni avtor. Po novem je meja pri treh naslovih na dan.

Amazon je v sporočilu za javnost zapisal, da sicer niso zaznali povečanja števila naslovov, a spremembe uvajajo zaradi preprečevanja zlorab. Prek KDP (Kindle Direct Publishing) je namreč možno knjigo založiti in prodajati na Amazonovih straneh brez kakršnihkoli ovir. Za zdaj bo meja pri treh naslovih na dan, a bodo to mejo še spreminjali, če bo to potrebno.

Ob tem dodajajo, da aktivno spremljajo dogajanje na področju umetne inteligence in njen vpliv na branje, pisanje in objavljanje. Sprememba bo vplivala na zelo majhno število avtorjev, menijo v podjetju. Cilj je seveda preprečiti kopičenje nesmiselnih knjig, ki jih piše umetna...

15 komentarjev

Revolut tudi za Slovence postal banka

Slo-Tech - Uporabniki finančne aplikacije Revolut so te dni dobili obvestilo, da lahko pristopijo k novim pogojem uporabe in začno uporabljati storitev tudi kot Revolut Bank. Novost je posledica registracije Revoluta kot prave banke, saj je Revolut Bank UAB dobil bančno licenco, ki velja tudi v Sloveniji. To pomeni, da je Revolut sedaj bolj podoben pravi banki, medtem ko je bil pred tem družba za izdajo elektronskega denarja. Licenca v Litvi je sicer še stara, a doslej v Sloveniji niso ponujali storitev prek te banke.

Bistvena razlika za komitente je varnost vlog. S pristopom k Revolut Bank - novih pogojev namreč ni treba sprejeti, torej lahko uporabniki ostanejo pri starem režimu poslovanja prek Revolut Payments UAB - postanejo komitenti, ki imajo odprt brezobrestni račun na vpogled pri litovski banki Revolut Bank UAB. Vloge so zavarovane po splošni jamstveni shemi, ki jo vodi litovsko državno podjetje Indėlių ir investicijų draudimas in jamči do višine 100.000 evrov oziroma v devizni...

40 komentarjev

N26 z novimi storitvami za Slovence

Slo-Tech - Nemška digitalna banka, ki je pri nas pritegnila že 40.000 uporabnikov, razširja ponudbo svojih storitev pri nas. Če smo si doslej lahko omislili le brezplačni račun in osnovno debetno kartico, z današnjim uvajajo še tri nove kartice oz. storitve, gre za N26 You, N26 Business You in N26 Metal.

Dosedanji osnovni račun poleg plačevanja s kartico omogoča še do pet dvigov gotovine v tujini in obveščanje o porabi. N26 You pa temu (za 9,9 evra mesečno) dodaja še brezplačne dvige tuje valute v tujini, zdravstveno zavarovanje na potovanjih in pri zimskih športih, pa zavarovanje pri izgubi prtljage ali zamudi letala. N26 Metal, ki stane 16,90 evra mesečno, zajame tudi zavarovanje najetega vozila, pa tudi krajo ali poškodovanje mobilnega telefona. Razlika je tudi v zunanjem videzu kartic; pri paketu You izbiramo med petimi barvami, medtem ko so pri Metal kartice kovinske, izbiramo pa lahko med tremi barvami.

Pri N26 še ugotavljajo, da Slovenci njihove račune uporabljamo pogosteje kot...

136 komentarjev

Mednarodna delavnica in okrogla miza: "Soobstoj z umetno inteligenco"

Max Pixel/CC0

Slo-Tech - Zavod 14 organizira 21. novembra v ljubljanskem Poligonu mednarodno delavnico in okroglo mizo "Soobstoj z umetno inteligenco: vizija Družbe 5.0". Z uglednimi strokovnjaki, govorci in zainteresiranim občinstvom bodo tokrat iskali konkretne rešitve o prihodnosti razvoja algoritmov, umetne inteligence, kibernetike, kognitivnih sistemov in kibernetske varnosti, tudi iz socialno-etičnega vidika, nagovorili kakšna bi morala biti vloga EU na področju umetne inteligence z namenom, da bi dosegli cilj največ koristi za oblikovalce politike, gospodarstvo EU, državljane in družbo na splošno.



Program omizja
17.00 – 17.10 Pozdravni nagovor
dr. Aleksander Aristovnik | Direktor, Zavod 14
Goran Neralić | Član upravnega odbora ELF
Zdravko Počivalšek | Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo
17.10 – 17.30 Predstavitev sklepov delavnice na temo sobivanja z umetno inteligenco
dr. Aljaž Košmerlj | IJS |strokovnjak na področju umetne inteligence
17:30 – 19:30 Panel: Sobivanje z umetno...

74 komentarjev

Evropska komisija pripravila etične smernice za umetno inteligenco

Slo-Tech - Medtem ko je moral Google zaradi ponesrečene izbire članov ter upora znotraj podjetja in negodovanja zunaj po tednu dni ukiniti svet za etiko pri umetni inteligenci, je Evropska komisija danes objavila osnutek smernic za razvoj in uporabo umetne inteligence. Skupina 52 strokovnjakov je predstavila sedem ključnih elementov, ki so potrebni za umetno inteligenco, ki ji lahko zaupamo. To pomeni, da mora umetna inteligenca poleg vseh zakonov upoštevati še:
  • človekovo delovanje in nadzor,
  • robustnost in varnost,
  • zasebnost in upravljanje podatkov,
  • preglednost,
  • raznolikost, nediskriminacijo in pravičnost,
  • družbeno in okoljsko blaginjo ter
  • odgovornost.
Zato bodo poleti začeli pilotni projekt, v katerega bodo vključeni industrija, raziskovalne inštitucije in javni organi. V okviru projekta bodo preizkušali nova pravila...

16 komentarjev

EA gradi z umetno inteligenco podprto razvojno platformo

Slo-Tech - Pri Electronic Artsu so razkrili Project Atlas, napredno platformo za razvoj iger v oblaku, podprto s strojno inteligenco.

Kljub temu, da je pojem umetne inteligence skozi obnašanje entitet v navideznih svetovih že dolgo neločljiv del igričarske industrije, pa se na videz zdi, da so igre od novodobnih prebojev v strojnem učenju zaenkrat odnesle bolj malo - vsaj v primerjavi s prepoznavo govora in slik, avtonomno vožnjo in podobnim. Kdor igričarstvo spremlja natančneje, bo znal povedati, da na akademskem področju delo teče neprenehoma, omenil nekatere najnovejše možnosti v razvojnih orodjih in naštel kupček obskurnih špilov z napredno umetno pametjo. Toda velika imena industrije so bila glede strojnega učenja doslej bolj tiho in so tovrstna...

8 komentarjev

Svetovni gospodarski forum: umetna inteligenca bo destabilizirala finančni sistem

Slo-Tech - Minili so časi, ko so na borzah trgovali v glavnem ljudje, banke pa so bile hranilnice in posojilnice. Danes finančni sistem sestavlja na stotine kompleksnih finančnih produktov, ki so več nivojev odstranjeni od fundamentov in katerih vrednosti vse pogosteje preračunavajo algoritmi. Trgovanje na borzi pa tako ali tako večinoma opravljajo visokofrekvenčni algoritmi. Vse to je danes realnost, pa čeprav smo z umetno inteligenco prišli le do vrha ledene gore. Kaj nam bo prinesla prava umetna inteligenca? Svetovni gospodarski forum (WEF) pravi, da nič dobrega.

WEF v najnovejšem poročilu svari, da utegne umetna inteligenca popolnoma predrugačiti finančni svet in destabilizirati svetovne finance. Povzetek intervjujev z več deset vodilnimi svetovnimi finančnimi...

15 komentarjev

Filmi, slike in glasba: Ko se srečata umetna inteligenca in umetnost

vir: Salon
futurism - Umetnost je najnovejše področje, na katerega želijo prodreti podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Že danes najdemo umetniška dela, katerih avtor je umetna inteligenca. Zato smo pogledali, kaj se dogaja na posameznih področjih umetnosti iz vidika razvoja umetne inteligence. Odpira pa pohod AI v svet umetnosti tudi zanimiva vprašanja, kot recimo, kdo je sploh lastnik teh del?

Slikarstvo

Najbolj v ospredju javnosti na področju slikarstva je Google Deep Dream, ki se uči razpoznati objekte s skeniranjem pikslov milijonih fotografij. Najprej se je program naučil, kako prepoznati...

9 komentarjev

Nvidia razvija samovozeče avtomobile, Michigan najliberalnejši

Slo-Tech - Seznam tehnoloških in avtomobilskih velikanov, ki se podajajo na področje samovozečih avtomobilov, vsebuje vsako podjetje, ki kaj pomeni - med velikani denimo Google, Tesla, Ford, Mercedes-Benz, Apple, BMW, Honda, VW. Zato ni presenetljivo, da sedaj dobiva tudi Nvidio. Ta teden je kalifornijska agencija za promet Nvidii izdala dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil na javnih cestah.

Nvidia že zdavnaj ne proizvaja več le grafičnih kartic, temveč razvija umetno inteligenco ter sisteme za računalniški vid (Drive PX2 so pokazali že na CES-u) in strojno učenje, ki jih uporabljajo tudi nekateri proizvajalci samovozečih avtomobilov (npr. Tesla in Delphi). Kot kažejo posnetki prvih testov,...

90 komentarjev

Podjetje imenovalo računalnik v upravni odbor

Betabeat - Podjetje Deep Knowledge Ventures iz Hongkonga, ki se ukvarja s tveganim kapitalom in njegovim investiranjem, je v svoj upravni odbor imenovalo program VITAL. To z drugimi besedami pomeni, da bo en glas v upravnem odboru pripadal računalniškemu algoritmu, preostali pa bodo še vedno v rokah ljudi.

VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) je novo orodje z lastnostmi umetne inteligence, ki ga je razvil britanski Aging Analytics, ki se sicer ukvarja z raziskavami v biotehnologiji in regenerativni biologiji. VITAL uporablja tehniko strojnega učenja, da bi napovedal, katera podjetja iz panoge ved o življenju (biotehnologija, regenerativna medicina, onkologija, razvoj zdravil, bioinformatika, osebna medicina) bodo uspela.

V izjavi za javnost...

36 komentarjev

Kiberpipinih pet...

Razstava: 30 let x86 arhitekture

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ...dogodkov v tem tednu. Kot smo že pisali, se je s tem tednom v Kiberpipinem računalniškem muzeju pričela razstava, posvečena 30. obletnici t.i. x86 arhitekture, ki povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Razstava bo na ogled do začetka junija.



Ste se vprašali, na kakšni infrastrukturi delujejo storitve tipa Youtube, MySpace, Facebook, Flickr, Zemanta, in podobne? Kakšne računalniške gruče poganjajo tako zelo obiskane spletne...

0 komentarjev