»

NLB podprl Google Pay

Slo-Tech - Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo...

104 komentarji

Google vendarle ne bo nudil bančnih računov

Slo-Tech - Pred dvema letoma je Google najavil, da bodo uporabniki digitalne denarnice Google Pay lahko dobili tudi pravi tekoči račun in debetne plačilne kartice. Novi računi Plex bi se avtomatično sinhronizirali z Google Payem in bi jih podjetje ponujalo v sodelovanju z obstoječimi bankami. Nič od tega se ne bo zgodilo, je sedaj sporočil Google. Projekt bi bil moral zaživeti že lani, a je po več zamudah projekt sedaj preklican. Iz Googla so sporočili, da bodo raje omogočali digitalno delovanje bankam in drugim finančnim ustanovam, ne bodo pa sami nudili teh storitev.

Google sploh ni edini tehnološki gigant, ki ga mika pohod v segment fintecha. Amazon je podobno skušal ponuditi bančne račune, iz česar na koncu ni bilo nič. Apple ponuja plačilno kartico Apple Card, Facebook pa je najprej želel lastno kriptovaluto libra, sedaj pa je tik pred izdajo nekoliko okleščene, a vendarle svoje kriptovalute.

Da tehnološki velikani želijo prodreti v fintech, ni nič čudnega. Predvsem je to zakladnica...

0 komentarjev

Mastercard: delež brezstičnih plačil v Evropi strmo raste

Slo-Tech - Plačilne kartice, ki omogočajo brezstično plačevanje, so sprva prispele sramežljivo, a so se do danes že zelo uveljavile. Iz družbe Mastercard sporočajo, da v Evropi že polovico plačil s karticami opravimo na tak način. To pomeni, da se je od leta 2017 delež teh transakcij kar podvojil (97-odstotna rast).

Več kot 50-odstoten delež imajo na Danskem, Hrvaškem, v Grčiji, na Madžarskem, Nizozemskem, Poljskem in v Rusiji. V tej statistiko so kot brezstična plačila šteli tudi plačila prek pametnih telefonov. Najvišjo rast beležijo Poljaki, kjer se je število transakcij z brezstičnimi karticami letos povečalo za 80 odstotkov.

Glavni razlog za porast tovrstnih plačil je gotovo praktičnost in hitrost, saj pri nizkih vrednostih ni treba vpisovati niti PIN-a (v Sloveniji pri vrednostih do 15...

69 komentarjev

Hrvaška dobila Google Pay

Slo-Tech - Hrvaška je prva izmed naših sosed, ki je dobila Google Pay. Storitev, ki jo je Google pred tremi leti ponudil v ZDA in se je do danes razširila v 19 držav, na Hrvaškem ponujajo v sodelovanju s Privredno banko Zagreb (PBZ). Google Pay za delovanje potrebuje pametni telefon ali drugo napravo z Androidom, ki podpira NFC. Naprava je sparjena s kreditno ali debetno kartico in uporabnika identificira bodisi s prepoznavanjem obraz ali po prstnem odtisu, v nasprotnem primeru pa zahteva vpis PIN-a. Deluje na vseh brezstičnih plačilnih terminalih, torej praktično povsod.

Google Pay se je šele lani začel resno širiti po Evropi. Po Veliki Britaniji in Irski leta 2016 so ga lani dobili še Španci, Ukrajinci in Čehi, letos pa Slovaki, Nemci in...

60 komentarjev

Prenovljen Google Pay

Slo-Tech - Google, kot so napovedali na svoji I/O konferenci, postopoma konsolidira svojo NFC plačilno aplikacijo. Ta se je sprva imenovala Google Wallet, nato Android Pay, zdaj pa jo poznamo kot Google Pay. Te dni je končno dobila še podporo za upravljanje letalskih in drugih kart. Kar recimo Apple Pay pozna že dolgo. Google sicer za zdaj podpira le storitve Ticketmasterja in Eventbrita ter peščice letalskih družb, kar pa naj bi se že kmalu spremenilo.

Druga pomembnejša novost je, da je zdaj z denarnico mogoče tudi nakazovati denar drugim uporabnikom oz. ga od njih zahtevati ali pa si s kom (največ peterico) razdeliti plačilo nekega izdatka. Za kaj takega smo do zdaj morali imeti nameščeno še eno aplikacijo, Google Pay Send. Tudi ta storitev je v...

55 komentarjev

LG najavil plačilni sistem LG Pay

LG - LG je napovedal vstop v precej zasičen segment mobilne telefonije, kjer si trenutno največji kos pogače režeta Apple in Google, le nekoliko zadaj pa se bori tudi Samsung, ki ponuja nekaj unikatnih rešitev. Gre za mobilna plačila, za katera bo LG ponudil svoj sistem z neizvirnim imenom LG Pay. Ker so Apple Pay, Android Pay in Samsung Pay globalno premočni, da bi jih lahko LG napadel na vrat na nos, bo LG Pay sprva deloval le v domači Južni Koreji. Če bo tam dobro zaživel, pa ga lahko kasneje pričakujemo tudi v ZDA. Evropa je pri teh storitvah navadno na vrsti za Američani. Spomnimo, da je tudi pametna ura Watch Urbane najprej ugledala luč sveta v Južni Koreji,

Prihajajočo novost je LG objavil kar na Facebooku. Pri vzpostavitvi...

1 komentar

Samsung začel testirati svoj mobilni plačilni sistem

Samsung - Samsung je v Južni Koreji začel preizkušati svoj mobilni plačilni sistem Samsung Pay, s katerim želi konkurirati Apple Payu in ostalim konkurentom. Vstopnico v svet mobilnih plačil si je Samsung kar kupil, saj so letos prevzeli podjetje LoopPay, ki se je s tem že ukvarjalo. LoopPay je ob prevzemu razvijal primitivno verzijo mobilnih plačil, ki prebere magnetne zapise kartic in jih ob plačilu ponovno ustvari. Tak način je uporaben tam, kjer trgovci še niso podprli NFC. Ker bo prihodnosti takšnih mest čedalje manj, bo tudi LoopPay oziroma sedaj Samsung Pay seveda moral podpirati NFC.

Iz Samsunga so sporočili, da bodo storitev začeli preizkušati v Južni Koreji, kjer bo zanjo potreben nov telefon Galaxy S6 ali Galaxy S6...

0 komentarjev

Microsoft Payments je na poti

Ars Technica - Bolje pozno kot nikoli, zato se tudi Microsoft pridružuje tekmi za vzpostavitev platforme za mobilna plačila. Google Wallet, Apple Pay in Samsung Pay bodo dobili konkurenco v obliki Microsoft Payments, lahko razberemo iz vlog, ki so jih vložili v Redmondu. Uradno sicer niso potrdili ničesar, a je iz uradnih zaznamkov razvidno, da so se v vseh 50 zveznih državah ZDA in ameriških odvisnih ozemljih prijavili za izdajo licence za opravljanje finančnih storitev.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) bo tako odločal o Microsoftovi zahtevi, da postane MSB (money services business), kar bodo najbrž dovolili. Prva zvezna država, ki je dovoljene že izdala, je Idaho.

Zanimivo je, da čeprav Google Wallet obstaja že štiri...

7 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji