»

Pariz ekstremno podražil parkiranje za SUV-e

Reuters - Parižani so na referendumu o parkirninah potrdili predlog županje Anne Hidalgo o izdatnem povišanju parkirnin za športne terence in druga težka vozila. Skoraj 55 odstotkov glasov za je bilo dovolj, da se bodo parkirnine potrojile. V centru mesta bo za športne terence na bencin, nafto in tudi hibride, ki tehtajo več kot 1600 kilogramov, ura parkiranja stala 18 evrov, izven strogega centra pa 12 evrov. Naslednje ure bodo še dražje. Enake cene bodo veljale tudi za električna vozila z maso, ki presega dve toni. Referenduma se je sicer udeležilo le okoli pet odstotkov volilnih upravičencev.

Županja Anne Hidalgo je dejala, da želijo s tem zmanjšati onesnaženje in mesto narediti varnejše. Raziskave so že večkrat pokazale, da težki terenci porabijo več goriva, bolj onesnažujejo zrak in so tudi nevarnejši. Hkrati zasedejo več dragocenega prostora, ki je v mestih luksuz. Pariz se sicer zadnja leta trudi postati kolesarska metropola, kar mu precej dobro uspeva. V zadnjih letih so izboljšali...

107 komentarjev

Waymovi avtomobili nekajkrat varnejši od človeških voznikov

Slo-Tech - Waymo je izdal novo poročilo o varnosti svojih avtonomnih vozil, ki so doslej prevozila že 11,5 milijona kilometrov v prometu. Waymova vozila so na cestah v Phoenixu, San Franciscu in občasno tudi v Los Angelesu.

V vseh teh kilometrih so bila vozila udeležena v treh prometnih nesrečah s telesnimi poškodbami. Enkrat je v kraju Tempe v Arizoni (predmestje Phoenixa) Waymov avtomobil sunkovito zavrl pred vejo na cesti, kar je povzročilo nalet dveh vozil, v katerem se je poškodoval nepripet sopotnik v Waymovem vozilu. V drugem primeru je Waymo na križišču najprej pospešil, nato pa ustavil, kar je povzročilo nalet vozila, ob čemer se je sopotnik v Waymovem avtomobilov lažje poškodoval. Tudi v tretjem primeru je šlo za nalet vozila, a je to pot med vožnjo po večpasovnici vozilo z neprilagojeno hitrostjo trčilo v Waymo, ki je vozil po predpisih. To pomeni, da so zabeležili 0,24-0,36 poškodb na prevožen milijon kilometrov. V Waymu so izračunali, da se človeški vozniki v enakih pogojih -...

35 komentarjev

V Seulu začel voziti avtonomni avtobus

Slika: Anthony Wallace / AFP

Slo-Tech - V južnokorejski prestolnici so začeli preizkušati prvi avtobus brez voznika, ki je namenjen splošni javnosti in v katerega lahko sede kdorkoli. Avtobus je opremilo mlado podjetje 42 Dot, ki se ukvarja s tehnologijo samovozečih avtomobilov in ki ga je nedavno kupil Hyundai. Ne gre za avtobus polne velikosti za petdeset ljudi, temveč nekakšen polovični avtobus, v katerega gre dobrih deset ljudi.

Oblikovan je v zaobljenih potezah in z ogromnimi okni, s čimer je še najbolj podoben izdelku iz legokock. Vodja avtonomnih vozil pri 42 Dot Jeong Seong-gyun pojasnjuje, da je to namerno, saj želijo ljudem novo tehnologijo približati in jim pokazati, da ni razlogov za strah. Avtobus vozi na električni pogon in je izdelan iz kompozitnih delov, ki jih je enostavno zamenjati in ki so poceni. Nizki ceni je podrejen tudi način vožnje, saj uporablja kamere in radar, ne pa dragih senzorjev, denimo lidarja. Novi dizajn pa je takisto del prihodnosti, dodaja Jeong Seong-gyun.

Avtobus sicer vozi brez...

22 komentarjev

V San Franciscu prvi taksiji brez voznika

Slo-Tech - V San Franciscu bodo začeli prvi komercialni taksiji, ki ne bodo imeli voznikov. California Public Utilities Commission je podjetju Cruise podelila licenco za opravljanje taksiprevozov potnikov brez voznika. Cruise, ki je v lasti podjetja General Motors, bo imel 30 električnih vozil, ki bodo v manj prometnih delih San Francisa med 22. in 6. uro prevažala potnike. Te omejitve za zdaj veljajo zato, da bi zmanjšali možnosti poškodb in nesreč, ki bi se lahko zgodile zaradi uporabe nove tehnologije. Če bo šlo vse po načrtih, se bo storitev širila.

Drugi pionir področja je Waymo, ki v delih San Francisca prav tako vozi ljudi v avtonomnih vozilih, a ima v vozilih voznika, ki lahko prevzame nadzor nad vozilom v primeru težav. Tega Cruise ne bo imel. Waymo je avtonomne taksije uvedel oktobra 2020, a jih doslej ni uspel razširiti na celotno mesto. Najbolj obremenjeni deli mesta še vedno predstavljajo nerešljivo uganko za avtonomne taksije.

Izvršni direktor Cruisa Gil West je dejal, da...

62 komentarjev

Odstopil direktor Googlovega podjetja za avtonomna vozila

Slo-Tech - Izvršni direktor Wayma, Googlovega podjetja za razvoj samovozečih avtomobilov, je odstopil. John Krafcik je podjetje prevzel leta 2015, ko se sploh še ni imenovalo Waymo. Googlov izvršni direktor Larry Page je bil prepričan, da je tehnologija tik pred komercializacijo, ki naj bi jo uspešno izvedel Krafcik. A izkazalo se je, da so proizvajalci avtomobilov še skeptični do Googlove tehnologije, zato komercialnih izdelkov ni in ni bilo.

Sprva je najbolj kazalo s Fordom, a je potem leta 2016 dogovor padel v vodo. Potem so se s Fiat Chryslerjem dogovorili za 100, kasneje za 500 vozil. Leta 2018 se je zdelo, da bodo samovozeči taksiji realnost vsak hip. Waymo je najavil nakup do 20.000 Jaguarjevih električnih I-PACE in do 62.000 Chryslerjev Pacifika. A šlo je počasneje od pričakovanj in ko so decembra 2018 začeli v omejenem obsegu nuditi samovozeče taksije, so ti še vedno potrebovali varnostnega voznika za krmilom. Šele lani oktobra so preizkusili brez.

Danes imajo šesto vozil namesto...

0 komentarjev

Googlov Waymo odstira statistiko preizkušanja avtonomnih vozil

Slo-Tech - Waymo, ki je bil do leta 2016 del Googla, odtlej pa je njegov lastnik holding Alphabet (ki tudi nadzoruje Google), je izdal obsežno poročilo o preizkušanju samovozečih avtomobilov v Phoenixu. Poročilo, ki se ukvarja zlasti z varnostnim vidikom, sestavljata dva dokumenta in predstavlja doslej najpodrobnejši pogled v Waymove teste. V prvem dokumentu so bolj splošno opisali večstopenjski pristop k varnosti. Zanjo skrbijo na treh ravneh: s strojno opremo, kamor sodijo vozilo, senzorji, krmiljenje in zavore, s sistemom avtonomnega krmiljenja, ki skrbi za izogibanje oviram in spoštovanje prometnih predpisov, ter z ustrezni postopki na nivoju podjetja.

Precej zanimivejši pa je drugi dokument, v katerih so konkretne informacije o delovanju v Phoenxiu. V letih 2019-2020 (letos do septembra, torej 21 mesecev) je 600 avtomobilov prevozilo 9,8 milijona kilometrov z varnostnim voznikom, še 100.000 kilometrov pa povsem avtonomno. Pri tem so se vozila zapletla v 47 stikov z drugimi udeleženci...

6 komentarjev

Googlovi samovozeči taksiji so resničnost

TechCrunch - Sicer še niso na voljo prav sleherniku, so jih pa novinarji in izbrani posamezniki že lahko preizkusili. Googlovi samovozeči taksiji v Phoenixu na omejenem območju že vozijo stranke, ne da bi v vozilu sedel voznik - ali kdorkoli drug. Že pred dvema letoma so vozili na zaprti progi, sedaj pa so šli tudi v resnični promet.

Z aplikacijo Waymo One pokličemo taksi, ki se pripelje in nam odpre vrata. Da ne bi nič hudega sluteči potnik pobegnil, mu vozilo najprej predstavi dejstvo, da človeškega voznika ni, in ponudi možnost komunikacije z živim človekom, če želi kaj vprašati. Nato pa odpelje in pri hitrosti 70 kilometrov na uro je pogled na vozilo brez voznika nenaraven. Ni pa nič nenaravna vožnja, saj se zdi, da je Google (oziroma Waymo) uspel ugotoviti, kako voziti nekoliko manj robotsko in šablonsko. Ljudje grešijo, zato mora temu primerno grešiti tudi samovozeči avtomobil, da se bo laže vklopil v promet. In se je.

Google ima trenutno okrog 600 samovozečih avtomobilov, ki pridno...

32 komentarjev

Waymo pošilja na ceste povsem samodejna vozila

Slo-Tech - Waymo, podjetje za prevoz potnikov v lasti Alphabeta, je te dni svoje stranke v Phoenixu v ameriški zvezni državi Arizoni obvestilo, da lahko v bodoče za prevoz dobijo vozilo, v katerem za volanom ne bo več sedel nadzorni šofer iz mesa in krvi. Sporočilo ne omenja točnega začetka takih prevozov, niti kakih drugih podrobnosti, ki bi utegnile zanimati javnost in uporabnike. Njihova vozila brez človeškega nadzornika so bila sicer doslej že večkrat opažena v prometu, a doslej še niso opravljala komercialnih prevozov.

Sporočilo so prejeli samo udeleženci Waymovega programa Eary rider, torej tisti, ki so v testiranju samodejnih prevozov sodelovali že od samega začetka, pri čemer so morali podpisati t. i. NDA dogovor, ki jim zapoveduje popolno molčečnost glede morebitnih doživetij med vožnjo. Potnike, po katere bo prišlo vozilo brez nadzornika, bodo o tem prej obvestili prek aplikacije, da ne bi prišlo do prevelikih presenečenj, po telefonu pa jim bo za morebitna pojasnila vas čas na...

19 komentarjev

Uber opustil razvoj samovozečih tovornjakov

vir: Wikipedia
BBC - Kot so sporočili iz podjetja, se bodo poslej posvetili zgolj svojemu programu samovozečih osebnih vozil. Kot so pojasnili odločitev, bodo namesto, da bi vzdrževali dve skupini, ki vzporedno delata na različnih platformah vozil, raje vse skupaj poenotili. Zaposlenim, ki jih potrebujejo, bodo ponudili premestitev iz San Francisca v Pittsburgh - tam je namreč sedež razvoja samovozečih avtomobilov - v nasprotnem primeru pa se lahko nadejajo odpravnine.

S tovornim prometom so se pri Uberju pravzaprav začeli ukvarjati pred dvema letoma, ko so si za 680 milijonov dolarjev pripojili podjetje Otto. Ustanovitelj Otta je bil Anthony Levandowski, inženir, ki je dotlej pri Googlu...

11 komentarjev

Googlov Waymo avtonomno prevozi 40.000 kilometrov na dan

Slo-Tech - Googlovo podjetje Waymo ostaja vodilno na področju avtonomnih vozil, saj so po besedah izvršnega direktorja Johna Krafcika dosegli nov mejnik. Od začetka projekta so prevozili že osem milijonov milj (12,8 milijona kilometrov), kar bi bilo dovolj za 320 voženj okrog Zemlje po ekvatorju ali 16-krat do Lune in nazaj. Dnevno prevozijo že 40.000 kilometrov.

Waymo hitro povečuje številno prevoženih kilometrov, saj ima v voznem parku čedalje več avtomobilov. Prvi milijon milj so zmogli junija 2015, naslednjega čez 16 mesecev,...

55 komentarjev

Arizona prepovedala Uberjeva avtonomna vozila

Slo-Tech - Po pričakovanjih je Arizona Uberju prepovedala preizkušanje samovozečih avtomobilov na cestah v državi, kar praktičnih posledic ni imelo, saj je Uber takoj po nesreči s smrtnim izidom ustavil vse teste na cestah. Kljub temu je razumljivo, da se je še guverner Arizone Doug Ducey in uradno povedal, da so Uberju sporočili, da je varnost prva prioriteta. Četudi se bo Uber v prihodnosti odločil ponovno zagnati sistem, avtonomnih vozil ne bo smel voziti po Arizoni.

To je velika sprememba v Duceyjevem odnosu do avtonomnih vozil, saj je pred tem incidentom Arizona veljala kot do te tehnologije zelo gostoljubna država. Podjetja so lahko samovozeče avtomobile testirala brez večjih preprek,...

35 komentarjev

Tudi Google in Waymo začela uporabljati avtonomne tovornjake

Slo-Tech - Medtem ko ima Tesla električne tovornjake, ima Googlov Waymo avtonomne. Waymo je Googlovo podjetje, ki razvija samovozeče avtomobile. V Phoenixu že vozijo samovozeči taksiji. Del programa pa so tudi samovozeči tovornjaki, ki bodo kmalu začeli voziti po Atlanti, so sporočili iz Wayma. Sprva jih bodo uporabljali za lastne potrebe, kar pomeni za dostavo v Googlove podatkovne centre.

Waymo je avtonomne tovornjake že preizkušal v Kaliforniji in Arizoni, sedaj pa se začenja naslednja faza tega projekta. Tovornjaki ne bodo vozili več zgolj v testne namene, temveč bodo obenem opravljali tudi praktično delo, to je dostavo. Seveda ne bodo v prometu čisto sami, saj bodo zraven še vedno sedeli...

98 komentarjev

Začela se je sodna bitka za samovozeči avtomobil med Google Waymo in Uber

Reuters - Ta teden se je v ZDA začel eden največjih in najodmevnejših sodnih procesov, v katerem Waymo, to je Googlova oziroma Alphabetova enota za avtonomna vozila, toži Uber. Waymo namreč trdi, da je nekdanji zaposleni ukradel poslovne skrivnosti in jih odnesel k Uberju, kjer se je zaposlil. Proces je pomemben, ker bo v marsičem oblikoval prihodnost samovozečih avtomobilov v prihodnosti. Končno razsodbo pričakujemo še ta mesec. Anthony Levandowski je bil med vodilnimi Googlovimi inženirji, preden je domnevno prekopiral več tisoč dokumentov in jih odnesel k novemu delodajalcu, Uberju.

Včeraj so bile na vrsti otvoritvene izjave, kjer je Google seveda trdil, da je Uber krajo izvedel, ker bi ga sicer konkurenca prehitela pri...

7 komentarjev

Tudi Samsung bo preizkušal samovozeče avtomobile

Slo-Tech - Dolgemu seznamu proizvajalcev, ki preizkušajo avtonomna vozila, se pridružuje še eno podjetje, ki ga poznamo po pametnih telefonih. Samsung je v domači Južni Koreji dobil dovoljenje za preizkušanje samovozečih avtomobilov na javnih cestah, so včeraj sporočili s pristojnega korejskega ministrstva. V Južni Koreji ima tako dovoljenje že skoraj dvajset podjetij in drugih ustanov (recimo univerz), potem ko je prvo februarja lani dobil Hyundai. In Samsung bo uporabljal prav Hyundaijeva vozila, ki jih bo nadgradil z lastno tehnologijo.

Le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Samsung dobil dovoljenje za to početje, saj avtonomna vozila razvijajo vsi njegovi konkurenti. Google, Uber, Waymo in Apple jih testirajo v ZDA, Samsung pa jih bo seveda na rodni grudi....

32 komentarjev

Samovozeči avtomobili pogosteje udeleženi v nezgodah kot klasični, a nikoli krivi

Slo-Tech - Google redno objavlja poročila o nezgodah samovozečih avtomobilov, ki iz meseca v mesec kažejo ponavljajočo sliko: krivi so vedno človeški vozniki, poškodovanih pa je zanemarljivo malo, pa še ti zgolj laže. Raziskovalci z Univerze v Michiganu so te številke primerjali s statistiko vseh prometnih nezgod na ameriških cestah in ugotovili, da so avtonomna vozila v resnici pogosteje udeležena v nesrečah kakor klasična vozila, če jih preračunamo na prevožene kilometre. Paradoksalno pa razlog ni tehnika, temveč človek.

V zadnjih treh letih so Googlovi samovozeči avtomobili prevozili 1,9 milijona kilometrov in v tem doživeli 11 nesreč; enkrat so bili poškodovani tudi potniki. Prav vsakokrat je nesrečo povzročil voznik drugega...

123 komentarjev