»

NLB podprl Google Pay

Slo-Tech - Včeraj so uporabniki NLB-jeve mobilne plačilne storitve NLB Pay dobili možnost "nadgradnje" na Google Pay. NLB Pay je začela uporabljati Googlovo tehnologijo digitalizacije (tokenization) plačilnih kartic, zato je odslej možno brezstično plačevanje brez vnosa PIN-a in neposredno dodajanje plačilnih kartic v Google Pay. A pred spremembo berite dalje.

Dosedanja raba NLB Pay je obravnavale digitalne kartice enako kot fizične, vključno s pogoji plačevanja in zahtevami, kdaj je treba vnesti PIN in podobno. To je med drugim pomenilo, da so bili brez PIN-a nakupi do 50 evrov, vsakih sedem plačil pa je bilo treba PIN spet vnesti. Sedaj so kartice - Visa in Mastercard - lahko digitalizirane po Googlovem postopku. S tem se preverjanje pristnosti delegira telefonskemu aparatu in ne več terminalu, zato odpade vnašanje PIN-a. Telefon bo istovetnost uporabnika preverjal na primer s prstnim odtisom - če bo telefon odklenjen, bo plačilo sprovedeno.

Uporabniki se lahko odločijo, ali bodo...

104 komentarji

Google Wallet podprl Slovenijo

Slo-Tech - Google Wallet, ki smo ga do avgusta poznali kot Google Pay, je ta teden podprl 12 novih držav, s čimer je 57 podprtim dodal tudi Slovenijo. Novinke so poleg naše še Armenija, Ciper, Gruzija, Kirgizistan, Liechtenstein, Luksemburg, Malezija, Malta, Mehika, Tajska in Vietnam. Hkrati so kot izdelka, kjer je Wallet na voljo, podprli še Fitbit Sense 2 in Versa 4. Že minuli mesec so podprli tudi Google Pixel Watch.

Aplikacija podpira brezstično plačevanje s podprtimi napravami, torej s pametnimi telefoni in urami prek tehnologije NFC. Za delovanje potrebujemo kartice bank, ki sodelujejo v programu, kar je v Sloveniji za zdaj še precej omejen nabor. Kartice v Google Wallet dodamo ročno, iz nekaterih aplikacij pa jih zna uvoziti sama. V Sloveniji so ta hip podprte Intesa Sanpolo, mBills, ter tuje N26 (neuradno), Curve in Wise.

Konkurenčni Apple Pay že podpira Slovenijo, in sicer iste banke. Za komitente ostalih slovenskih bank so na voljo oskubljene lokalne mobilne banke in sistemi. V...

119 komentarjev

Hrvaška dobila Google Pay

Slo-Tech - Hrvaška je prva izmed naših sosed, ki je dobila Google Pay. Storitev, ki jo je Google pred tremi leti ponudil v ZDA in se je do danes razširila v 19 držav, na Hrvaškem ponujajo v sodelovanju s Privredno banko Zagreb (PBZ). Google Pay za delovanje potrebuje pametni telefon ali drugo napravo z Androidom, ki podpira NFC. Naprava je sparjena s kreditno ali debetno kartico in uporabnika identificira bodisi s prepoznavanjem obraz ali po prstnem odtisu, v nasprotnem primeru pa zahteva vpis PIN-a. Deluje na vseh brezstičnih plačilnih terminalih, torej praktično povsod.

Google Pay se je šele lani začel resno širiti po Evropi. Po Veliki Britaniji in Irski leta 2016 so ga lani dobili še Španci, Ukrajinci in Čehi, letos pa Slovaki, Nemci in...

60 komentarjev

Prenovljen Google Pay

Slo-Tech - Google, kot so napovedali na svoji I/O konferenci, postopoma konsolidira svojo NFC plačilno aplikacijo. Ta se je sprva imenovala Google Wallet, nato Android Pay, zdaj pa jo poznamo kot Google Pay. Te dni je končno dobila še podporo za upravljanje letalskih in drugih kart. Kar recimo Apple Pay pozna že dolgo. Google sicer za zdaj podpira le storitve Ticketmasterja in Eventbrita ter peščice letalskih družb, kar pa naj bi se že kmalu spremenilo.

Druga pomembnejša novost je, da je zdaj z denarnico mogoče tudi nakazovati denar drugim uporabnikom oz. ga od njih zahtevati ali pa si s kom (največ peterico) razdeliti plačilo nekega izdatka. Za kaj takega smo do zdaj morali imeti nameščeno še eno aplikacijo, Google Pay Send. Tudi ta storitev je v...

55 komentarjev

LG najavil plačilni sistem LG Pay

LG - LG je napovedal vstop v precej zasičen segment mobilne telefonije, kjer si trenutno največji kos pogače režeta Apple in Google, le nekoliko zadaj pa se bori tudi Samsung, ki ponuja nekaj unikatnih rešitev. Gre za mobilna plačila, za katera bo LG ponudil svoj sistem z neizvirnim imenom LG Pay. Ker so Apple Pay, Android Pay in Samsung Pay globalno premočni, da bi jih lahko LG napadel na vrat na nos, bo LG Pay sprva deloval le v domači Južni Koreji. Če bo tam dobro zaživel, pa ga lahko kasneje pričakujemo tudi v ZDA. Evropa je pri teh storitvah navadno na vrsti za Američani. Spomnimo, da je tudi pametna ura Watch Urbane najprej ugledala luč sveta v Južni Koreji,

Prihajajočo novost je LG objavil kar na Facebooku. Pri vzpostavitvi...

1 komentar

Googlov I/O 2015 ni prinesel revolucije

Slo-Tech - Danes ponoči je Google organiziral tradicionalno novinarsko konferenco I/O, kjer so predstavili prihajajoče novosti. Google I/O 2015 je bila v glavnem posvečena Androidu, ki ga želi Google preseliti s pametnih telefonov in tablic v vse naprave - od ur do hladilnikov. Pokazali so tudi nekaj strojne opreme, povezane z navidezno resničnostjo.

Prihaja Android M, ki je videti podobno kot Android Lollipop, katerega bo nadomestil, a ima kopico novosti in izboljšav. Pomembna novost je dodeljevanje pravic aplikacijam. Te so doslej ob namestitvi na običajno precej strašljivem in obsežnem seznamu navedle, kaj vse zahtevajo. Odslej bo aplikacija ob prvem poizkusu dostopa do določene storitve (recimo do kamere, imenika itd.) vprašala za dovoljenje....

17 komentarjev

Microsoft Payments je na poti

Ars Technica - Bolje pozno kot nikoli, zato se tudi Microsoft pridružuje tekmi za vzpostavitev platforme za mobilna plačila. Google Wallet, Apple Pay in Samsung Pay bodo dobili konkurenco v obliki Microsoft Payments, lahko razberemo iz vlog, ki so jih vložili v Redmondu. Uradno sicer niso potrdili ničesar, a je iz uradnih zaznamkov razvidno, da so se v vseh 50 zveznih državah ZDA in ameriških odvisnih ozemljih prijavili za izdajo licence za opravljanje finančnih storitev.

FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) bo tako odločal o Microsoftovi zahtevi, da postane MSB (money services business), kar bodo najbrž dovolili. Prva zvezna država, ki je dovoljene že izdala, je Idaho.

Zanimivo je, da čeprav Google Wallet obstaja že štiri...

7 komentarjev

Samsung z nakupom LoopPaya vstopa v tekmo za mobilna plačila

Slo-Tech - Apple ima svoj Apple Pay, Google ima svoj Google Wallet, Samsung pa doslej še ni pripravil svojega odgovora. Da ne bi zamudili, so kupili podjetje LoopPay, o čemer se je začelo šušljati konec minulega leta, in vstopili v dirko sredi polčasa. V ZDA se namreč letos in prihodnje leto obeta ogromen kos pogače, saj bodo izdajalci kreditnih kartic uvedli nove kartice s čipi, ki jih imamo v Evropi že nekaj let. Hkrati pa se obeta razmah tehnologije NFC.

LoopPay je začel kot mobilna denarnica za iPhone. Prek posebnega modula potegnemo vse kartice z magnetnim trakom, s čimer v LoopPay preberemo podatke s kartice. Ko podatke shranimo v telefon, lahko na klasičnih POS-terminalih plačujemo kar s telefonom, namesto da bi uporabljali kartice. Ima tudi odstranljiv...

3 komentarji