»

Preiskovalci zaprli tržnico Hydra

Slo-Tech - Nemški organi pregona so zasegli strežnike v teh časih največjega bazarja s kriminalno dejavnostjo na temnem spletu, Hydra. Po drugi plati aretacij administratorjev ni bilo, saj se domnevno nahajajo v Rusiji in okoliških državah.

Ko je dolga roka zakona pred petimi leti razbila takrat največjo tržnico s temnega spleta, AlphaBay, je bila njena naslednica že pripravljena v nizkem štartu, da prevzame štafeto. Tržnica Hydra, sicer ustanovljena leta 2015, je hitro postala največji kraj preprodajanja drog, ponarejenih dokumentov in hekerskih orodij na svetu. Predvsem pa so njeni upravljalci izpopolnili moderne načine pranja denarja iz naslova malverzacij s kriptovalutami. Tržnica je ponujala široko bero storitev mešanja kriptonovcev (coin mixing in coin tumbling), to je metod, ki skušajo s pomočjo hitrega prenašanja kriptokovancev med različnimi denarnicami zabrisati sled do njihovega izvora. Na koncu verige je med drugim stala tudi storitev fizične dostave denarja s kurirji, ponavadi v...

6 komentarjev

Pri poslovanju z bitcoinom so kriminalce prehiteli zaslužkarji

vir: Bloomberg
Bloomberg - Raziskovalci Ameriške agencije za boj proti drogam (DEA), so zaznali močan padec deleža ilegalnih dejavnosti povezanih s transakcijami v bitcoinih. Poseben oddelek v okviru DEA z deseterico zaposlenih, se namreč ukvarja predvsem s preučevanjem temnega spleta v povezavi s kriptovalutami in ena od uslužbenk je o svojem delu spregovorila za Bloomberg.

Seveda pa to ne pomeni, da je s kriminalom povezanih transakcij s kriptovalutami kaj manj. Nasprotno, njihovo število se skladno z razmahom temnega spleta od leta 2013 strmo povečuje, se je pa njihov delež zmanjšal zaradi razmaha popularnosti bitcoina. Še pred petimi leti je bilo takih transakcij kar 90 %, trenutno pa zajemajo le še kako desetino vseh. Večino aktivnosti...

8 komentarjev

Ameriški organi po letu dni analize blockchaina aretirali več deset spletnih preprodajalcev mamil

Slo-Tech - Ameriški organi pregona so več kot leto dni kot vabo vzdrževali zaseženo stran za pranje bitcoinov na Toru, v katero so se ujeli številni preprodajalci mamil in drugih prepovedanih snovi. V 19 zveznih državah so že aretirali več kot 35 posameznikov, zasegli 3,6 milijona dolarjev gotovine in zlata, več kot 2000 bitcoinov, okrog 100 kosov orožja in večje količine mamil ter zdravil na recept.

Doslej so se akcije proti internetni preprodaji mamil osredotočale na identifikacijo upravljavcev spletnih tržnic in njihovo zapiranje, kar pa ni prinašalo dolgoročnih rezultatov. Čeprav smo brali o odmevnih zaprtjih Silk Roada, Silk Roada 2.0 in AlphaBaya, so se preprodajalci v večini zgolj preselili...

15 komentarjev

Bitcoin nič kaj anonimen, kriminalci imajo raje zcash in monero

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Katarju so pokazali, da transakcije z bitcoini niso le javne, kar je osnovni koncept njegovega delovanja, temveč tudi nič kaj anonimne, saj tudi leta po izvedbi ni težko povezati naslovov denarnic z resničnimi osebami. To niti ni kakšna večja pomanjkljivost bitcoina, temveč posledica njegovega ustroja in varnostnih praks, ki jih ljudje zasledujemo na internetu. Raziskovalci zaključujejo, da moramo pri vsaki transakciji predpostavljati, da je identiteta sodelujočih znana (ali pa bo nekoč v prihodnosti), če nimamo res dobrih argumentov, zakaj ne bi bila.

V svoji raziskavi so najprej zbrali več deset naslovov, ki so se valjali na straneh na Toru in kamor se...

50 komentarjev

Živahno dogajanje na sojenju v primeru Silk Road

Ars Technica - V New Yorku se nadaljuje sojenje Rossu Ulbrichtu, ki je obtožen kaznivih dejanj preprodaje mamil, izsiljevanja in naročanja umorov v času, ko je vodil ilegalno spletno borzo Silk Road. V prvem tednu sojenja je obramba skušala opozoriti na relativnost dokazov o identiteti skrbnika strani z vzdevkom Dread Pirate Roberts (DPR) z izpostavljanjem, da niti agent na primeru nekaj časa ni vedel, koga bi sumil, in je sumil napačnega človeka.

Sreda je minila v pregovarjanju, izvajanje katerih dokazov bo sodnica Katherine Forrest dopustila. Obramba namreč zatrjuje, da je povsem mogoče, da je DPR kdo drug in ne Ulbricht. Največkrat so omenili ime lastnika nekdanje bitcoinske borze Mt.Gox Marka Karpelesa, ki je bil dejansko nekaj časa tarča preiskave, a so jo potem...

4 komentarji

Silk Road 3.0 namesto na Toru na I2P

Slo-Tech - Spletna stran Silk Road, kjer je (bilo) možno kupiti najrazličnejše nezakonite stvari, je po zaprtju prve in druge različice dosegljiva še v tretje. To pot je ne najdemo na omrežju Tor, temveč na sorazmerno manj znanem omrežju I2P.

FBI je prvi Silk Road onesposobil oktobra 2013, ko so aretirali tudi domnevnega upravljavca strani, kasneje pa še nekaj drugih sodelujočih. Le dober mesec pozneje na internetu vzniknila stran Silk Road 2.0, za katero so se najprej spraševali, ali gre morebiti za FBI-jevo past. Izkazalo se je, da ne, in FBI je stran lani zaprl ter aretiral tudi njenega skrbnika. Stran je bila pod budnim nadzorom tajnih agentov od samega začetka.

Očitno je pred nami nov krog igre mačke z mišjo. Tu je Silk Road Reloaded, ki ima enako poslanstvo kot prvi verziji...

30 komentarjev

Poleg Silk Roada zaprli še 414 strani, Benthall ujet zaradi površnosti

Wired News - Silk Road 2.0, ki ga je FBI zaprl in v četrtek pred sodnika pripeljal njegovega najpomembnejšega moža, je bil pod budnim očesom organov pregona že od same ustanovitve. Hkrati to ni bila edina stran, ki jo je FBI minuli teden ugasnil; skupno naj bi jih bilo več kot 400.

Včeraj so Europol, FBI in ameriški Oddelek za domovinsko varnost povedali, da je šlo za večjo operacijo z imenom Onymous, v okviru katere so ugasnili 414 domen .onion na Toru in aretirali 17 oseb v več državah ter zasegli za milijon dolarjev bitcoinov, 250.000 dolarjev gotovine in več računalnikov ter večje količine mamil,...

12 komentarjev

Razbili internetno mamilarsko združbo

Digital Trends - Omrežje TOR omogoča anonimno brskanje po spletu, kar pride prav zlasti v boju zoper nedemokratične režime, ki zatirajo svobodo govora in pretoka informacij. Orodje je tako uporabno, da ga blokirajo tako nedemokratične kakor tudi demokratične države, a z enako lahkoto kot politični oporečniki ga lahko zlorabijo tudi hudodelske združbe. Iz ZDA in Nizozemske prihajajo vesti o razbitju velike organizirane združbe, ki je prek interneta vodila pravo spletno prodajalno nedovoljenih mamil.

Ameriška Agencija za nadzor mamil (DEA), FBI ter nizozemska in kolumbijska policija so ob zaključku operacije Adam Bomb aretirali osem ljudi, ki jih bremenijo razpečevanja mamil prek interneta, in sedem posameznikov, ki so bili njihove največje stranke. Aretirani so upravljali...

18 komentarjev