»

Poldrugo leto pozneje britanska podjetja iz eksperimenta vztrajajo pri štiridnevnem delovniku

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni se je v Veliki Britaniji končal šestmesečni preizkus, v katerem je sodelovalo 61 podjetij, ki so začasno uvedla štiridnevni delovnik. Več kot leto dni pozneje jih je polovica spremembo trajno uveljavila, kar 89 odstotkov pa jih trenutno še deluje s štiridnevnim delovnikom. Več kot polovica menedžerjev in direktorjev je dejala, da je uvedba krajšega delovnika pozitivno vplivala na podjetje.

Izboljšalo se je počutje zaposlenih, v polovici primerov se je zmanjšala fluktuacija kadra, tretjina pa jih je laže našla nove sodelavce. V 46 odstotkih sta se produktivnost in količina opravljenega dela celo povečali. Zaposleni so bili nad novostjo še bolj navdušeni. Kar 96 odstotkov je opazilo pozitivne učinke na svoje zasebno življenje, 86 odstotkov jih je bolje delalo, 38 odstotkov pa jih meni, da je tudi celotno podjetje postalo učinkovitejše. V praksi se je delovnik skrčil za 6,6 ure na 31,6 ure, večinoma so zaposleni dobili celoten peti dan prosto. Nekatera podjetja...

47 komentarjev

Na Otoku bodo preizkusili štiridnevni delovnik

Slo-Tech - Približno trideset podjetij - med njimi je najbolj znan verjetn Canon - v Veliki Britaniji bo preizkusno sodelovalo v shemi, ki jo koordinira novozelandska neprofitna organizacija 4 Day Week Global. Preizkus bo trajal šest mesecev in v tem času bodo zaposleni delali štiri dni na teden, prejemali pa bodo nespremenjeno plačilo. Raziskavo bodo spremljali raziskovalci z Univerze v Oxfordu, Univerze v Cambridgeu in Boston Collegea. To ni prvi tovrstni pilotni preizkus.

Zaposleni, ki bodo udeleženi v preizkusu, naj bi obdržali 100 odstotkov dosedanje storilnosti, za kar bodo delali le štiri dni. Poleg britanskih podjetij bodo letos preizkuse izvedli še na Irskem, v ZDA, Kanadi, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Uradni rok za prijavo v program za podjetja je konec marca, nato pa bodo izobrazili vodje in zaposlene ter postavili metrike, s katerimi bodo ocenjevali uspešnost. Preizkus bo trajal od junija do decembra, ko bodo zaposleni delali 32 ur za isto plačilo kot doslej.

Krajši delovni...

127 komentarjev

Microsoft preizkusil štiridnevni delovnik, rezultati pozitivni

Bloomberg - Microsoft je v svoji japonski podružnici letos avgusta preizkusil štiridnevni delovni teden in ugotovil, da vpliv na količino opravljenega dela ni linearen. Zaposleni so delali le štiri dni na teden, a so bili plačani enako kot sicer, prav tako jim niso zmanjšali količine dopusta. Rezultati eksperimenta, kjer je sodelovalo 2300 zaposlenih, so pokazali številne pozitivne posledice uvedbe podaljšanih vikendov in porast storilnosti.

Pričakovano je bilo, da so zaposleni v tem času izkoristili 25 odstotkov manj dopusta, ker so ga pač za enako dolge odsotnosti potrebovali manj. Prihranili so tudi pri obratovalnih stroških, in sicer je poraba električne energije padla za 23 odstotkov, pisarniškega papirja pa kar za 59 odstotkov. Zanimivo pa je, da je storilnost (merjena kot ustvarjena RVC na zaposlenega) porasla za 40 odstotkov. To v glavnem pripisujejo manj in krajšim sestankom, ki so bili pogosteje tudi virtualni namesto v živo. Sestanki so bili omejeni na največ 30 minut.

V končni...

57 komentarjev

Evropska podjetja imajo težavo: sprejemanje različnosti

vir: Pxhere

Slo-Tech -
Raziskava londonske družbe Atomico, sicer gre za sklad tveganega kapitala, je pokazala, da je sprejemanje drugačnosti in njeno vključevanje tudi v razvitih državah stare celine še vedno predstavlja problem. Kar 93 odstotkov sredstev zbranih s strani rizičnih skladov je denimo šlo v roke podjetjem s kompletno moško posadko.

Raziskava, ki je potekala letos jeseni, je zajela 5000 posameznikov, od ustanoviteljev podjetij, vlagateljev, odločevalcev in drugih posameznikov, povezanih s tehnološkimi panogami. 55 % tistih, ki sami sebe opisujejo kot temnopolte, večinoma gre za prišleke iz afriških in karibskih držav, je izpovedalo,...

88 komentarjev

Kljub napredku v Silicijevi dolini 90 odstotkov plač nižjih kot pred dvema desetletjema

Slo-Tech - Silicijeva dolina velja za eno izmed področij, ki jim je razvoj računalniške tehnologije prinesel največ, saj se tam kar tre računalniških gigantov, ki izplačujejo visoke plače. A raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi v Kaliforniji v Santa Cruzu v sodelovanju z organizacijo Working Partnership USA, kaže, da so koristi izrazito neenakomerno razporejene. V primerjavi z letom 1997 so plače 90 odstotkov zaposlenih danes nižje (z upoštevano inflacijo). Najslabše so jo odnesli zaposleni s plačo blizu mediane, ki danes zaslužijo skoraj 15 odstotkov manj.

Najbolje se seveda godi zaposlenim v tehnoloških branžah, ki danes v Silicijevi dolini zaslužijo 32...

111 komentarjev

Apple na Novi Zelandiji desetletje ni plačal nič davka na dobiček

Slo-Tech - Apple tudi na Novi Zelandiji izkorišča metode, ki jih skoraj povsod po svetu uporabljajo multinacionalke, da se izognejo plačilu davkov. Kot poroča New Zeland Herald, Apple v zadnjih desetih letih na Novi Zelandiji ni plačal nič davka na dobiček, čeprav so imeli 4,2 milijarde dolarjev prihodkov in verjetno niso poslovali sebi v izgubo. V tem času so sicer plačali 37 milijonov dolarjev davkov, a so ti romali v Avstralijo. Če bi Apple na Novi Zelandiji prikazoval normalno bruto maržo kot drugod po svetu, bi bil plačal 356 milijonov dolarjev davkov od leta 2007.

Apple se je na očitke odzval z izjavo, da se pri poslovanju na Novi Zelandiji držijo zakonodaje, v podrobnosti pa niso šli. Dodali so še, da izdelke ustvarjajo, načrtujejo in proizvajajo v ZDA, kjer zato...

93 komentarjev

WebCamp Ljubljana 2017

Slo-Tech - V soboto, 22. aprila, slovenska spletna skupnost ponovno organizira konferenco WebCamp Ljubljana 2017. Vsebinsko je razdeljena na frontend, backend in DevOps vsebine. Kdor pa danes želi ostati na tekočem z vsemi novostmi pa se skoraj zagotovo nekaj časa počuti tudi čisto zgubljenega. Zato bo pa dodatni poudarek na skrbi zase in kako se ubraniti izgorelosti in pritiskom vodstva.

Do 31. januarja še zbiramo prijave za predavanja. Majhne lokalne konference so odlično izhodišče za kasnejše večje konference in s tem tudi boljše karierne zmožnosti. Pomagali vam bomo pri pripravah in poskrbeli, da bo vaše predavanje nasploh uspešno.

V primeru, da bi samo prišli poslušat, se prijavite na dopisni seznam in obvestili vas bomo, ko bodo na voljo zastonj karte. Predavanja v letu 2016 in...

16 komentarjev

Niti v Foxconnu roboti še ne morejo nadomestiti vseh delavcev

Slo-Tech - Čeprav v ne tako daljni prihodnosti grozi robotizacija skorajda vseh poklicev in so proizvodne linije na vrsti med prvimi, niti proizvodnje in sestavljanja visoko standardiziranih elektronskih naprav ni mogoče v celoti prepustiti robotom, ugotavlja Foxconn. Največji svetovni proizvajalec elektronike, ki sestavlja izdelke za vse velikane od Appla do Microsofta, se že več let postopno robotizira. Do leta 2018 želijo kar 70 odstotkov proizvodnje opraviti z roboti, a v celoti ljudi še lep čas ne bodo nadomestili. Letos junija je tako izvršni direktor Terry Gou nekoliko bolj spravljivo dejal, da želijo z roboti nadomestiti 30 odstotkov zaposlenih za tekočim trakom.

Foxconn sodi med največje razvijalce in uporabnike...

76 komentarjev

Volkswagen po izteku delovnega časa ugasne interno elektronsko pošto

Heise - Elektronska pošta je revolucionarno spremenila način komunikacije s podjetji in v podjetjih. Po eni stran omogoča, da sporočilo pošljemo v poljubnem času in prejemniku dovoljuje odgovor, ko bo imel čas, a se po drugi strani vse prevečkrat pričakuje takojšnji odgovor ne glede na čas. Ker se je odgovarjanje na elektronsko pošto vedno bolj zažiralo tudi v del dneva, ko zaposleni niso v službi, so v Volkswagnu našli zanimivo rešitev.

Vodstvo podjetja se je s sindikatom dogovorilo, da bodo strežniki prenehali pošiljati prejeto elektronsko pošto na službene pametne telefone zaposlenih pol ure po izteku delovnega časa (ob 18.15) in jo znova začeli pol ure pred pričetkom (ob 7.00; Volkswagen uporablja fleksibilni delovni čas med 7.30 in 17.45). Na ta način želijo ugoditi vedno pogostejšim pritožbam, da...

51 komentarjev

Še več odpuščanj

CNET News - Nič novega, bi lahko dejali, ko zopet poročamo o odpuščanjih v računalniški branži.

Začeli bomo z RealNetworks, ki je v četrtek začelo obveščati zaposlene, da jih v prihodnosti ne bodo potrebovali več tako veliko. Od približno 1800 zaposlenih jih bo na cesto letelo dobrih sedem odstotkov oz. 130. Na svojem uradnem blogu so zapisali, da bodo delovno silo zmanjšali z namenom znižanja stroškov poslovanja, ki je potrebno zaradi manjše potrošnje. Kljub temu načrtujejo, da bo poslovni rezultat za leto 2008 dosegel pričakovanja.

Precej bolj množično se je tega lotil ameriški telekomunikacijski velikan AT&T, ki bo sicer odslovil samo štiri odstotkov delavcev, kar pa pomeni 12.000 delovnih mest. Z odpuščanjem bodo začeli decembra in nadaljevali vso prihodnje leto, prav tako pa bodo začeli varčevati pri vseh nepotrebnih izdatkih. Zapisali so še, da jih bo v tem zadnjem četrtletju odpuščanje stalo 600 milijonov dolarjev, kolikor bodo odšteli za odpravnine.

Treji danes pa so pri podjetju...

48 komentarjev