»

Ali je zadnja rast bitcoina posledica manipulacije?

Yahoo News - John Griffin z Univerze v Austinu, ki je z analizo trgovanja dokazoval, da je bila rast bitcoina leta 2017 posledica tržnih manipulacij, sumi, da je tudi letošnji odboj podobne provenience. Ob tem priznava, da je sedaj podatkov za analizo bistveno več, zato ne more z gotovostjo trditi, da se to res dogaja. Indici pa kažejo v to smer, dodaja.

Leta 2018 sta John Griffin in njegov doktorski študent Amin Shams analizirala 200 GB podatkov o trgovanju z bitcoinom, ki so se nanašali na meteorski vzpon v letu 2017. S precejšnjo verjetnostjo sta sklepala, da je nekdo umetno napihoval vrednost bitcoina. Našla sta drugo kriptovaluta, ki bi morala biti v celoti pokrita z dolarji, a so jo tedaj množično in nekrito sproščali v obtok. Vsakokrat ko se je pojavila nova količina v obtoku, je zrasla tudi cena bitcoina. Ugotovila sta, da za rastjo bitcoina stoji en posameznik ali povezana skupina.

Nenavadno obnašanje je Griffin opazil tudi lani, ko je bil bitcoin kot pribit med 16.000 in 17.000...

18 komentarjev

Tether se je poravnal v obtožbah, da nima kritja

Slo-Tech - Tether se je poravnal s Komisijo za trgovanje s terminski pogodbami (Commodity Futures Trading Commission) glede obtožb, da zavaja javnost z izjavami o kritju. Več let so namreč izpostavljali, da imajo za vsak kripto žeton tethra kritje v višini enega ameriškega dolarja. A to ni držalo, je ugotovila Komisija. Na primer med junijem in septembrom 2017 niso imeli več kot 61,5 milijona dolarjev kritja, čeprav je bilo v obtoku več kot 442 milijonov žetonov tethra.

V ekosistemu kriptovalut ima tether pomembno funkcijo, saj je zaradi kritja stabilen in odporen na nihanja, še vedno pa omogoča hitro poravnavanje transakcij in menjavo za druge kriptovalute. A številni trgovci so bili skeptični, da ima tether res toliko kritja, kot trdi. Trenutno je namreč v obtoku za 69 milijard dolarjev tethra, kar predstavlja sistemska tveganja, saj bi se lahko preko tethra pretresi s kriptotresa prelili v konvencionalni finančni sistem.

CFTC ugotavlja, da Tether investitorjem ni razkril, da so imeli...

63 komentarjev

V Južni Koreji več deset kriptomenjalnic zapira vrata

Slo-Tech - Prihodnji petek bo v Južni Koreji začela veljati nova zakonodaja, ki bo zahtevala registracijo vseh kriptomenjalnic pri finančnem regulatorju ter partnerstvo z bankami. Medtem ko so največje štiri menjalnice, med njima tudi Upbit in Bithumb, to uspele postoriti, jih bo dobrih 40 prenehalo delovati, 20 pa jih bo moralo omejiti poslovanje. Ocenjujejo, da bo izpuhtelo za 2,6 milijarde dolarjev kriptovalut, predvsem tako imenovanih kimči kovancev, kakor imenujemo alternativne južnokorejske digitalne kriptovalute, s katerimi se trguje na teh manjših menjalnicah. Oteženo bo tudi unovčevanje ali dvigovanje drugih kriptovalut.

Pričakovati je ekvivalent navala na banke (bank run), saj bodo imetniki teh kovancev skušali te na vsak način unovčiti, kar bo bržkone vodilo v padce vrednosti. Menjalnice, ki sploh niso pridobile licence - postopek traja od 3 do 6 mesecev - bodo morale prenehati poslovati. Druge, ki licenco sicer imajo, a nimajo ustreznega bančnega partnerja, pa ne bodo smele več...

22 komentarjev

Bitcoin z rekordom presegel 30.000 dolarjev

Slo-Tech - Tečaj bitcoina je včeraj presegel 30.000 dolarjev, s čimer nadaljuje vrtoglavo rast v zadnjem letu. V nekaj urah je potem njegova vrednost presegla 34.000 dolarjev. Z novim absolutnim rekordom je bitcoin v enem letu zrasel za 550 odstotkov, od zadnjega minimuma sredi marca lani pa se je njegova vrednost povečala za več kot šestkrat.

Že dober mesec dni, odkar se je rast bitcoina okrepila, se seveda strokovnjaki in laiki sprašujejo, kaj podžiga tokratno rast in do kam lahko gre. Napovedati prihodnost je nehvaležno, zato pa si lahko pogledamo preteklost. Prvo veliko rast in padec je bitcoin doživel davnega leta 2011, ko večina še sploh ni vedela zanj. Z ničle je zrasel do 29 dolarjev, potem pa od junija do novembra 2011 izgubil 93 odstotkov vrednost (z 29 na 2 dolarja). Potem je z nekaj premori zrasel do 230 dolarjev aprila 2013, pa se hitro prekucnil za več kot polovico julija našel minimum malo pod 70 dolarji. Že konec leta 2013 je bitcoin presegel 1200 dolarjev, potem pa je...

30 komentarjev

Eksplozivno rast bitcoina povzročil en lastnik

Slo-Tech - Raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu sta lani pokazala, da je bila eksplozivna rast tečaja bitcoina leta 2017 posledica tržne manipulacije na borzi Bitfinex s sedežem na Karibih. Sedaj sta analizo še izpopolnila in ugotovila, da je bila manipulacija delo enega velikega lastnika bitcoinov, ki mu v žargonu pravijo tudi kit (whale). Raziskave kažejo, da ima veliki anonimni lastnik možnost dvigovanja cene, ko ta pade pod določene nivoje, pri čemer uporablja kriptovaluto tether, ki je priklenjena na dolar v protivrednosti ena proti ena.

Griffin je dejal, da je nova analiza pokazala, da ni šlo za usklajeno delovanje nekaj velikih lastnikov, temveč enega. Čez leta bodo ljudje začudeni, ko se bo izkazalo, kako so milijarde dolarjev tekle v roke ljudi, ki jih niso poznali in nad katerimi ni bilo nobenega nadzora, je še dodal. Stuart Hoegner iz pravne službe Tethra pa pravi, da so trditve v članku neresnične, ker da sta raziskovalca obravnavala premajhen nabor...

36 komentarjev

Bitcoin po dolgem času presegel 7000 dolarjev

Slo-Tech - Po dolgem času je na trgu kriptovalut zavladal optimizem, saj so bitcoin in večina drugih kriptovalut dosegle večmesečne vrhove. Potem ko se je bitcoin od decembra 2017 z 20.000 dolarjev v naslednjem letu razletel na 3000 dolarjev in s seboj potegnil tudi ostale kriptovalute, je sedaj njegov tečaj spet više. Včeraj je bitcoin prvikrat po lanskem septembru dosegel vrednost 7000 dolarjev. Minimum je dosegel letos pri 3200 dolarjih. Rast cene v zadnjih dneh spet spominja na najbolj nore čase, saj je bitcoin v manj kot dveh tednih pridelal 40-odstotno rast. Kvišku vleče tudi druge kriptovalute.

Razlogov za tako burno rast v zadnjem mesecev ne moremo enostavno ugotoviti. Zanimivo je, da so bile v zadnjih tednih novice o bitcoinu predvsem negativne, denimo napoved prepovedi rudarjenja...

148 komentarjev

Bitfinex in Tether pogrešata 850 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Newyorško tožilstvo od novembra 2018 izvaja preiskavo podjetja iFinex, ki upravlja eno večjih in bolj kontroverznih menjalnic kriptovalut Bitfinex. Sedaj so dobili sodno odredbo, ki iFinexu in povezanim podjetjem prepoveduje nadaljnje kršitve newyorške zakonodaje. Preiskava je namreč pokazala, da je izginilo 850 milijonov dolarjev združenih sredstev podjetja in vlagateljev.

Denar se je izgubil v poslu s panamskim podjetjem Crypto Capital, ki ga je iFinex izbral kot izvajalca plačilnega prometa, ker klasične banke v ZDA s podjetjem niso želele poslovati. Wells Fargo je Bitfinexu in Tetherju odpovedala gostoljubje marca 2017 in tedaj so se začele težave. Ko je Crypto Capital zadržal 850 milijonov dolarjev (menda naj bi...

73 komentarjev

Sesutje turške lire podžgalo promet na turških kriptomenjalnicah

vir: Forbes
Forbes - Nagli premiki turške lire, ki je v minulih dneh izgubila tretjino vrednosti, skupno pa v celem letu skoraj polovico, danes pa je manjši del izgub nadoknadila, so povzročili povečanje zanimanja za kriptovalute v Turčiji. Največja turška menjalnica Koinim je zabeležil 63-odstotno rast prometa v bitcoinih, BTCTurk 35-odstotno rast, Paribu pa kar podvojitev prometa. V Turčiji kriptovalute niso prepovedane ali strogo regulirane, tako da lahko prebivalci enostavno nakazujejo denar na menjalnice in kupujejo kriptovalute. Zaradi tega je zrasel promet predvsem na običajnih menjalnicah, ne pa na primer na LocalBitcoins, ki je P2P menjalnica, uporabna zlasti v državah z omejitvami, denimo v Iranu.

Zanimivo je, da nekateri Turki...

9 komentarjev

Nov milijonski vdor v južnokorejsko kriptomenjalnico

Slo-Tech - V najnovejšem vdoru na bitcoinske menjalnice in borze so neznani napadalci odnesli za 28 milijonov evrov, so sporočili iz šeste največje menjalnice na svetu. Južnokorejski Bithumb je bil žrtev vdora, ki je potekal v noči s torka na sredo po lokalnem času. Po zagotovilih upravljavcev strani bodo vsem strankam iz lastnih rezerv povrnili škodo, ki je nastala, tako da ne bo nihče izgubil svojih prihrankov oziroma premoženja. Vseeno pa so stranke pozvali, naj do ureditve razmer na vplačujejo bitcoinov na račune pri menjalnici. Prav tako so do nadaljnjega zaustavili vsa izplačila denarja ali dvige kriptovalut.

To je drugi večji vdor v južnokorejske menjalnice. Pred desetimi dnevi so napadalci...

13 komentarjev

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Slo-Tech - Ko je bitcoin leta 2013 eksplozivno rasel in svojo vrednost posedmeril, je bila to posledica tržne manipulacije. Raziskovalci iz Tel Aviva in Tulse so namreč letos pokazali, da je šlo za manipulacijo, ki sta jo izvedla dva bota.

Naslednjo eksplozivno rast je bitcoin doživel konec minulega leta, ko je s 1000 dolarjev splezal na skoraj 20.000 dolarjev. Letos ima bitcoin za seboj težavno polletje, saj se negativni dnevi kar vrstijo in prav te dni je najnižje od decembrskega vrha, ko se komajda drži nad 6000 dolarji. Danes sta raziskovalca John Griffin in Amin Sham z Univerze v Austinu

35 komentarjev

Kako je dvojica leta 2013 manipulirala s tečajem bitcoina

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Tel Avivu in ameriške Univerze v Tulsi so objavili zanimiv članek, v katerem so analizirali dogajanje leta 2013 na tedaj največji borzi za prodajo bitcoinov Mt.Gox. Ugotovili so, da se je 10 mesecev dogajala manipulacija cen, ki jo je zagrešil en ali največ dva velika lastnika bitcoinov. Največ dva človeka sta odgovorna, da je cena tedaj poletela s 150 na 1000 dolarjev.

Manipulacije so se izvajale prek botov Markus in Willy. V dnevih, ko so se dogajale sumljive transakcije, je v približno 80 odstotkih cena bitcoina zrasla, medtem ko cena rasla le 55 odstotkov dni, ko ni bilo sumljivih transakcij. Na dneve s sumljivimi transakcijami je cena povprečno zrasla 4-5 odstotke dnevno, medtem ko se na ostale dni cena ni bistveno spreminjala. Podobno so sumljive...

50 komentarjev

Bitcoin najviše po balonu iz leta 2013

Slo-Tech - Najpopularnejša kriptovaluta bitcoin je spet vredna 860 dolarjev, s čimer je dosegla troletni vrh. Več je bil bitcoin vreden le kratek največje mrzlice v začetku decembra 2013, ko je nekaj dni kotiral med 900 in 1000 dolarjev. Sledil je padec do minimuma tik nad 200 dolarji januarja 2015, od tedaj pa vrednost bitcoina spet narašča. Letos je bila rast še posebej izrazita, saj se je vrednost bitcoina podvojila. Decembra smo bili priče tudi največjemu številu transakcij z bitcoinom v zgodovini.

Ker se količina bitcoinov v obtoku v geometrični vrsti povečuje, je z zadnjo rastjo vrednosti bitcoina njegova tržna kapitalizacija dosegla absoluten rekord pri 14 milijardah evrov. To je približno dvakrat več, kot se v slovenski proračun nateče prihodkov vsako leto. Za primerjavo: evrski denarni agregat M1 (gotovina in vloge na vpogled) znaša dobrih 7100...

38 komentarjev

Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Slo-Tech - Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem...

15 komentarjev

Kitajska domačim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom

Slo-Tech - Po noriji v novembru je zadnji teden na trgu bitcoinov sorazmerno mirno. Tečaj se giblje okrog 1000 dolarjev za bitcoin, pri čemer dnevni nihljaji za več kot deset odstotkov niso presenetljivi. Danes pa je novo bombo spustila Kitajska, ki je svojim bankam prepovedala trgovanje z bitcoinom.

Kitajska centralna banka je namreč danes vse banke v državi obvestila, da ne smejo trgovati z bitcoinom, s čimer želi Kitajska vsaj malo omejiti in regulirati valuto, ki je v zadnjih dveh mesecih skoraj podeseterila svojo vrednost. Velik del rasti izvira prav iz Kitajske, kjer je dostopnost tujih valut omejena. Vlada namreč umetno drži tečaj juana nizko v primerjavi z dolarjem, kar pomaga kitajskim izvoznikom, a predstavlja težavo za prebivalstvo, ki bi želelo kupiti...

43 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev