»

Britansko sodišče policiji prepovedalo samovoljno uporabljanje avtomatičnega prepoznavanja obrazov

Slo-Tech - V državi, ki je po številu nadzornih kamer na število prebivalcev na tretjem mestu na svetu, je sodišče razsodilo, da je policijska uporaba tehnologije za prepoznavanje obrazov v trenutni obliki kršitev več zakonov in človekovih pravic. Glavni problem je nedoločenost ureditev in premalo varovalk, ki dajejo policiji široke možnosti interpretacije, kdaj in kako uporabljati avtomatično prepoznavanje obrazov (AFR).

Prva je tehnologija v Veliki Britaniji začela uporabljati policija v južnem Walesu pred tremi leti. Na večjih dogodkih, kot so na primer nogometne tekme, so s prepoznavanje obrazom iskali osebe, ki so jih že pred tem želeli iskali. Rezultati so bili katastrofalni, saj je bilo od 2500 zadetkov kar 92 odstotkov lažno pozitivnih. A tehnologije niso nehali uporabljati, temveč so jo nadgrajevali. Prebivalec Cardiffa je zato policijo leta 2019 tožil, češ da so mu z optičnim prepoznavanjem obraza v letih 2017 in 2018 kršili pravice. Čeprav je na prvi stopnji izgubil, je sedaj...

10 komentarjev

Face recognition: Prakse in problemi

Slo-Tech - Tehnologije prepoznavanje obraza se iz sveta znanstvene fantastike vedno bolj širijo v svet okrog nas. Telefoni in drugi produkti zabavne tehnologije, nadzorne kamere, plačilni promet - zdi se, kot da brez tehnologije prepoznavanja obraza ni mogoče več živeti. Z razširjeno rabo se odpira tudi vedno več dilem na področju zasebnosti, varnosti in osebnih podatkov. Je tehnologija že zrela za tako široko rabo? So varovala ustrezna? Kako močna je politična volja na tem področju?

V uvodu bo Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd) predstavil primer nadzornih kamer Huawei v mestu Beograd, izpostavil zasebnostne probleme, ki jih tak režim odpira in navedel nekaj aktivnosti boja proti njim.

Na okrogli mizi se bomo z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

Program srečanja

18:10 - 19:00 = Bojan Perkov (Share Foundation, Beograd): Ko korporacija ugrabi mesto - primer Huawei in Beograd
19:15 - 20:00 =...

6 komentarjev

Indija želi sistem za množično prepoznavanje obrazov

Bloomberg - Po vzoru Kitajske tudi Indija želi postaviti enotni državni sistem za prepoznavanje obrazov, s katerim želi pomagati kronično kadrovsko podhranjeni policiji (1 policist na 724 prebivalcev, v Sloveniji je to razmerje 1:294). Prihodnji mesec načrtujejo objavo javnega razpisa za postavitev centraliziranega sistema, ki bi bil povezan s podatki, ki jih zajame več milijonov kamer po državi, in z drugimi bazami podatkov, denimo z bazo prstnih odtisov. Sistem bodo uporabljali za prepoznavanje kriminalcev, pogrešanih oseb in mrtvih, so dejali.

Nevladne organizacije, kot je Internet Freedom Foundation, so že izrazila zaskrbljenost. Indija je država, ki nima zakonodaje o varovanju osebnih podatkov in ki ima dolgo zgodovino cenzure interneta. Postavitev sistem brez ustreznih varovalk, ki ga bodo zgradile in verjetno tudi vzdrževale tuje multinacionalke, predstavlja potencialno veliko nevarnost.

V državi imajo slabe izkušnje s postavitvijo sistema Aadhaar, ki povezuje biometrične podatke...

10 komentarjev

Prepovedi uporabe prepoznavanja obrazov se širijo

Slo-Tech - Potem ko je San Francisco pred dvema mesecema postal prvo mesto, ki je prepovedalo uporabo tehnologije za prepoznavanje obrazov, zgledu sledijo še druga mesta. Drugi je bil Somerville v Massachusettsu, tretji pa postaja Oakland. Mestna oblasti so zakonodajo sprejele v torek in z njo prepovedale "pridobivanje, posedovanje, uporabo ali dostop" do opreme za avtomatsko ali polavtomatsko prepoznavanje obrazov, ki služi identifikaciji posameznika.

Oakland je imel že doslej precej stroga pravila, saj so morali morebitni uporabniki tehnologij za nadzor predhodno dovoljenje Komisije za zasebnost, kar je veljalo tudi za državne in zvezne oblasti ter financiranje. Predsednica mestnega sveta pojasnjuje, da je zanesljivost...

8 komentarjev

Na Japonskem Yahoo uvaja bonitetne ocene uporabnikov

Slo-Tech - Yahoo je na Japonskem uvedel nov sistem ocenjevanja uporabnikov, ki v obrisih spominja na, sicer precej obsežnejši, kitajski sistem družbene bonitetne ocene. V ocenjevalnem sistemu Yahoo! Japan ID je privzeto vključenih 48 milijonov uporabnikov, ki se sicer lahko izpišejo, a morajo to aktivno storiti (opt out).

Sistem avtomatično izračunava oceno uporabnika na podlagi več faktorjev, denimo zgodovine plačil, ocen pri nakupih, preteklih rezervacijah in morebitnih preklicih, dostopnosti osebnih podatkov itd. Te podatke lahko dobijo različne strani, denimo Crowdworks, ki se ukvarja s posredovanje oglasov za delo. Uporabniki so besni, zlasti ker je sistem privzeto vključen za vse.

Eden izmed razlogov, da si kitajska...

40 komentarjev

Na križarke prihajata prepoznavanje obrazov in umetna inteligenca

Slo-Tech - Medtem ko je San Francisco prepovedal uporabo tehnologije za samodejno prepoznavanje obrazov, je na križarkah prepoznavanje obrazov zelo aktualno. Primer je denimo družba Royal Carribean, ki je na svoje križarke začela nameščati to in sorodne tehnologije, da bi pospešila vkrcavanje potnikov. Podpredsednik za digitalizacijo Jay Schneider je pojasnil, da so s tem skrajšali čas vkrcavanja s poldruge uro na piškavih deset minut.

Novejše križarke uporabljajo mobilne vstopne kupone in avtomatično prepoznavanje obrazov, kar omogoča hitrejše vkrcanje, hkrati pa posadka ob vstopu že takoj dobi informacije o potniku. Ob tem Schneider zagotavlja, da se po vsaki plovbi zajete obrazne fotografije izbrišejo. Royal Carribean preizkuša...

4 komentarji

Kitajska zaradi slabe družbene bonitetne ocene 23 milijonom odrekla potovanje

Slo-Tech - Na Kitajskem že resno uporabljajo sistem beleženja družbene bonitetne ocene prebivalcev, ki ima resne posledice za življenje posameznikov. Kdor se ne vede primerno, mu lahko odrečejo potovanje z letalom, hitrimi železnicami, odobritev posojil, šolanje otrok, ga javno sramotijo itd.

V minulem letu so tako na Kitajskem 23 milijonom ljudem onemogočili nakup letalskih vozovnic ali vozovnic za hitre vlake. Nacionalni center za družbeno bonitetno oceno je v svojem poročilu za leto 2018 sporočil, da na primer 17,5 milijona ljudi ni moglo leteti, ker so bili označeni kot slabi državljani. Leta 2016 je bilo takšnih nesrečnikov 6,2 milijona. Gre za sistem, ki so ga začeli uvajati leta 2014 in vzpodbuja odgovorno in zaupanja...

95 komentarjev

Kitajski sistem družbene bonitetne ocene v praksi: zaradi grehov staršev otroci ne morejo na univerze

Slo-Tech - Kitajski sistem družbene bonitetne ocene posameznikov, ki posamezniku na podlagi njegovega vedenja omogoči ali onemogoči dostop do določenih storitev tudi s pomočjo tako imenovanih črnih seznamov (blacklist), v praksi zaradi grehov staršev vpliva tudi na otroke. Te dni na Kitajskem veliko pozornosti zbuja zgodba dijaka, ki je bil po maturi sprejet na eno izmed elitnih pekinških univerz, potem pa so mu vpis zavrnili, ker je imel njegov oče neporavnane dolgove do kitajske banke.

Nacionalni izpit gaokao, ki ga dijaki opravljajo ob zaključku srednje šole, je eden najpomembnejših dogodkov za dijake. Izpit opravlja funkcijo izbirnega postopka za vpis na univerze in rezultat na tem devet ur trajajočem izpitu (ki poteka v dveh dneh) odločilno vpliva na...

51 komentarjev

Kitajska preizkuša neprekinjen videonadzor dijakov

Slo-Tech - V 11. srednji šoli v kitajskem mestu Hangzhou uvajajo tehnologijo prepoznavanja obrazov, ki pa je ne bodo uporabljali za identifikacijo ali prepoznavanje nepridipravov, temveč za nadzor nad pozornostjo dijakov v realnem času. S to tehnologijo bodo vsakih 30 sekund analizirali izraze na obrazu dijakov, ki jih bodo razvrstili kot vesel, jezen, prestrašen, zbegan ali razburjen. Prav tako bo sistem beležil, kako pogosto dijaki zapisujejo snov, berejo, postavljajo vprašanja ali spijo med poukom. Gre za sistem inteligentne učilnice, ki bo nadgradil obstoječe prepoznavanje obrazov, ki ga uporabljajo za beleženje prisotnosti, zaračunavanje obrokov in pri izposoji knjig iz knjižnice.

Podatki se bodo hranili na lokalnem strežniku, učitelj pa bo imel do njih dostop v realnem času kar izza...

65 komentarjev

Singapursko letališče bo s prepoznavanjem obrazov iskalo zamudnike

BBC - Identifikacija s prepoznavanje obrazov na letališčih ni nič posebej novega, a v večini primerov služi preverjanju istovetnost med kontrolo dokumentov. Na letališču v Singapurju pa preizkušajo tak sistem za skrajševanje zamud letal. Eno največjih letališč na svetu Changi v Singapurju, ki na novem terminalu T4 prepoznavanje obrazov že uporablja pri prijavi na let, oddaji prtljagi in kontroli dokumentov, bo sedaj sistem uporabljalo za iskanje zablodelih potnikov. Testiranje že poteka.

Zamude letov se dogajajo tudi zato, ker potniki ne najdejo vrat za vkrcanje oziroma iz kakršnegakoli drugega razloga zamudijo na vkrcanje, potem ko so prtljago že oddali. Na letališču bodo sistem integrirali z nadzornimi kamerami po letališki...

18 komentarjev

Facebookovo prepoznavanje obrazov

Slo-Tech - Facebook začenja široko uporabljati algoritem za prepoznavanje obrazov, kažejo obvestila, ki jih je v zadnjem dnevu prejelo več uporabnikov. Funkcija, ki je privzeto vključena, a jo lahko uporabniki ugasnejo, analizira fotografije in s precejšno natančnostjo ugotovi, kdo je na njih. Facebook pravi, da bo to uporabnikom omogočilo najti neoznačene fotografije, na katerih so, zatreti predstavljanje neznancev z lažnimi fotografijami in slabovidnim ljudem olajšalo ugotoviti, kdo je na fotografiji. Prepoznavanje obrazov ne bo delovalo v EU in Kanadi, ker zakonodaja to prepoveduje.

Nobena skrivnost ni, da Facebook že dlje časa razvija algoritem za prepoznavanje obrazov, ki ga tudi s pridom...

15 komentarjev

EU začenja preiskavo Facebooka?

Bloomberg - Včeraj smo poročali, da je Facebook začel globalno uvajati funkcijo prepoznavanja obrazov na slikah, ki jih nanj naložijo uporabniki, tako da jim lahko sam ponudi imena prijateljev, ki so najverjetneje na njih. Storitev, ki je bila že predhodno na voljo v ZDA, je v konzervativnejši in na varovanje zasebnosti občutljivejši Evropi dvignila obilico prahu.

Bloomberg poroča, da so evropski varuhi zasebnosti že napovedali uradno preiskavo Facebookove novotarije. Preiskavo je napovedala delovna skupina za 29. člen, ki jo sestavljajo evropski informacijski pooblaščenci iz vsake države in Evropska komisija, oglasile pa so se tudi lokalne organizacije v Veliki Britaniji in na Irskem. Luksemburški informacijski pooblaščenec Gerard Lommel je povedal, da je prepoznavanje...

241 komentarjev

Microsoft osvežuje Windows Live

Prenovljen Movie Maker

vir: TechCrunch
TechCrunch - Večina uporabnikov (vsaj tisti z uradnim klientom v operacijskih sistemih Windows) Microsoftovega sistema za komunikacijo Messenger verjetno veste, da se je uradni Microsoftov klient pred časom premaknil pod okrilje skupine Windows Live Essentials, v katero je Microsoft vključil še nekaj bonbončkov. Poleg Messengerja je mogoče namestiti tudi odjemalec elektronske pošte Mail, pripomoček za urejanje slik Photo Gallery, znotraj paketa je Microsoftov Movie Maker, namestit pa je mogoče še orodno vrstico za brskalnik.

Prav Photo Gallery in Movie Maker sta tokrat deležna največjih sprememb. V Movie Makerju je zdaj lažje ustvarjanje animacij iz video posnetkov in slik, dodanih je več stilov prehodov,...

14 komentarjev

Policijska država 2.0: Kitajska v okviru projekta Golden Shield gradi videonadzorne sisteme in biometrično bazo celotnega prebivalstva

Slashdot - Naomi Klein v članku China's All-Seeing Eye, objavljenem na portalu Rollingstone.com opisuje eksperiment Kitajske z nadzorno tehnologijo v mestu Šenžen.

Kitajska je mesto Šenžen ustanovila pred 30 leti in sicer kot posebno ekonomsko cono. Mesto so zgradili iz nič (pred tem je bila tam manjša ribiška vasica), danes pa ima mesto 100.000 tovarn in 12,4 milijona prebivalcev, v njem pa proizvajajo vse od prenosnikov, TV aparatov, mobilnih telefonov, iPodov, tiskalnikov in avtomobilov.

Šenžen je po eni strani kitajski ekonomski in socialni eksperiment, hkrati pa se je Kitajska v Šenženu odločila izvesti še en eksperiment. V okviru projekta Zlati ščit (Golden Shield) so se Kitajci tako odločili - seveda zgolj zaradi nadzora kriminala - razviti, testirati in pilotno uvesti obsežno nadzorno tehnologijo.

V zadnjih dveh letih so tako v mestu Šenžen namestili okrog 200.000 videonadzornih kamer (v prihodnjih letih načrtujejo namestitev do dveh milijonov kamer), kamere pa nameravajo povezati...

53 komentarjev