»

Čistejši ladijski izpuhi dodatno segrevajo ozračje

Slo-Tech - Medtem ko je bil letošnji julij najtoplejši izmerjeni mesec doslej, je v Severnem Atlantiku položaj precej ekstremnejši. Rekordne podira že od aprila in je bil julija celo najtoplejši dotlej. Temperaturne anomalije so marsikod presegale 3 °C, k čemur pa je pripomogel tudi manj razvpit dejavnik: čistejši ladijski promet.

Poleg izpustov toplogrednih plinov, ki so globalni dejavnik, in regionalnega dejavnika letošnjega vremena nad Atlantikom, ki oba segrevata ocean, je svoje dodal tudi ladijski promet. Pred tremi leti je Mednarodna pomorska organizacija pri Združenih narodih uvedla pravila, ki so za 80 odstotkov znižala emisije žvepla. To je izboljšalo kakovost zraka po vsem svetu, a je hkrati močno znižalo koncentracijo sulfatnih delcev v ozračju, ki imajo vlogo pri sejanju oblakov in njihovi večji odbojnosti (albedo). Duncan Watson-Parris z Oceanografskega inštituta Scripps je dejal, da smo spremenili tip oblakov.

Pojav je še zlasti izrazit v Atlantiku, kjer je ladijskega prometa...

32 komentarjev

ICAO: do leta 2050 bo letenje ogljično nevtralno

Slo-Tech - Članice Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO) so v petek sprejele dolgoročni cilj (long-term apirational goal), da bo letalski promet do leta 2050 ostal ogljično nevtralen. Dogovor je sicer nezavezujoč, a predstavlja prvi korak pri prepoznavanju, da predstavlja letalski promet enega pomembnih prispevkov k antropogenim izpustom toplogrednih plinov. Količinsko izpusti predstavljajo 2,5 odstotka, a ker nastajajo visoko v atmosferi, je njihov vpliv nesorazmerno večji. Medtem ko so evropske države želel ambicioznejši dogovor, sta Rusija in Kitajska nezadovoljni že s sklenjenim.

Na skupščini ICAO, ki poteka vsaka tri leta, sklenjeni dogovor predstavlja sklepno dejanje dlje časa trajajočih pogajanj in dogovarjanj. Že na pripravljalnem srečanju julija letos so pripravili predlog dogovora, ki je bil sedaj potrjen. Provizoričen dogovor so letalske družbe sprejele že lani in ob tem pozvale ICAO k usklajenemu ukrepanju, da ne bi imeli različnih pravil v vsaki državi. Čeprav...

15 komentarjev

Google Flights razpolovil prikazane emisije ogljikovega dioksida

vir: BBC
BBC - Pri iskanju letov na Google Flights med najdenimi povezavami že leto dni najdemo oceno, koliko izpustov ogljikovega dioksida bo vsak potnik prispeval v ozračje. Čeprav najmanj izpustov ustvarimo, če ne letimo, so te vrednosti vendarle namenjene orientaciji, kako bi lahko leteli vsaj malce manj škodljivo. Sedaj je Google algoritem za izračun spremenil, tako da so ocenjene vrednosti nižje. Kaj se je zgodilo?

Lani oktobra je Google ob uvedbi nove funkcionalnosti pojasnil, da ocene izračunajo iz več faktorjev, med katerimi so razdalja, število postankov, število in vrsta sedežev na letalu, model letala in drugi podatki Evropske agencije za okolje. Čeprav je bil tedaj Google deležen tudi kritik, da gre za lažno prijaznost do okolja (greenwashing) in da vso odgovornost poverja potrošnikom, zanemarja pa prispevke letalskih družb k nižjim izpustom, je obveljala ocena, da je Googlov podatek boljši kot nič. Sedaj so se te številke spremenile brez velikega pompa, pojasnilo pa najdemo šele na...

6 komentarjev

Evropska komisija predlaga ogljične carine

Slo-Tech - Evropska komisija je v sredo predlagala uvedbo ogljičnih carin, ki bi jih EU izrekala na nekatere vrste uvoženih izdelkov iz držav, kjer se ogljični izpusti niso obdavčeni na enak način kakor v EU. Komisija meni, da te države oziroma proizvajalci izvajajo okoljski damping, saj nadpovprečno onesnažujejo z izpusti ogljikovega dioksida, česar v ceno ne vračunajo. Zaradi tega potem evropski proizvajalci, ki morajo spoštovati višje okoljske standarde in ki jih tepejo dragi kuponi za izpuste ogljikovega dioksida, niso konkurenčni.

Komisija zato predlaga, da bi leta 2026 uvedli ogljične carine na uvoz jekla, aluminija, cementa, gnojil in električne energije, s čimer bi vzpodbujali spoštovanje okoljskih standardov in zaščitili domače proizvajalce, ki se jih že držijo. Z novo ureditvijo bi bili najbolj prizadeti Rusija, Turčija, Kitajska in Velika Britanija, medtem ko ZDA niti ne. V Komisiji pričakujejo, da bo z dvigom okoljske zavesti v ZDA tudi tam uvedena podobna ureditev.

Toda tudi...

43 komentarjev

Države G7 sprejele dogovor o globalni obdavčitvi multinacionalk

vir: Pixabay

Slo-Tech - Sedmerica najrazvitejših držav je na sinočnjem srečanju finančnih ministrov v Londonu sprejela zgodovinski dogovor o obdavčitvi multinacionalk. Ključna dela dogovora sta dva, prvi je zaveza, da bodo velika podjetja poslej primorana davke plačati v državah, kjer svoje storitve oz. izdelke dejansko prodajajo, ministri pa so se obenem dogovorili še za minimalno stopnjo davka na dobiček v višini 15 odstotkov, kar bo preprečevalo, da si države z davčno stopnjo med sabo konkurirajo.

Sporazum je pomemben zaradi dosedanje prakse velikih podjetij, da so za sedež poslovanja izbrale katero od držav z nizko davčno stopnjo, nato pa dobiček prikazovale in davke plačevala tej državi. Še vedno odmeva primer Amazona.

Podrobnosti bodo sicer še predmet pogajanj v prihodnjih mesecih, bo pa sporazum najverjetneje zajel podjetja z več kot desetodstotno stopnjo dobička. To je že sprožilo bojazen nekaterih držav, da novost ne bo doletela Amazona, ki ima nekoliko nižji delež dobička v prometu. A je to

135 komentarjev

Manj poletov, slabše vremenske napovedi

Slo-Tech - Eden izmed manj očitnih stranskih učinkov upada letalskih potovanj spričo pandemije so slabše vremenske napovedi, kar so strokovnjaki napovedali že v prvem valu. Zlasti Severni Atlantik je prava avtocesta med Evropo in Severno Ameriko, zaradi česar se tam običajno kar tare letal. Ta med poleti zbirajo tudi podatke o trenutnem vremenu, ki jih meteorologi s pridom uporabljajo pri izdelavi vremenskih napovedi. Podatki (vlažnost, temperatura, veter) se v realnem času prenašajo do več meteoroloških organizacij na svetu.

V prvih mesecih pandemije je letalski promet upadel za približno 75 odstotkov, za kolikor se je zmanjšala tudi količina podatkov. Ameriška Nacionalna agencija za oceanografijo in atmosfero (NOAA) je sporočila, da se je razlika med dejanskim vremenom in napovedmi merljivo povečala. Za zdaj to še ne vpliva na uporabnost, saj poleg letal, ki še letijo, podatke pridobivajo tudi s satelitov, vremenskih balonov, boj v oceanih in kopenskih postaj. Prav tako se tovorni...

3 komentarji

KLM: Letite odgovorno, letite manj

Slo-Tech - Redko se zgodi, da kakšno podjetje izda reklamo, kjer ljudi prepričuje, naj njihove izdelke ali storitve uporabljajo manj. To pot se je tega lotil nizozemski nacionalni letalski prevoznik KLM v okviru nove akcije Letite odgovorno. Gre za varovanje okolja (in tudi prodajo dražjih vozovnic CO2ZERO). A za marketinško akcijo se vseeno skrivajo resnični izzivi sodobnega sveta.

Zelo malo osebnih odločitev tako močno vpliva na posameznikov ogljični odtis kakor nakup letalske vozovnice. Povratni čezatlantski let ustvari poldrugo tono ogljikovega dioksida na potnika, kar je primerljivo z letnimi izpusti ob 25-kilometrski vožnji v službo z avtomobilom. Druga velika osebna odločitev je prehranjevanje z mesom, ki prav tako poskrbi za...

62 komentarjev

V letu 2018 izpusti ogljikovega dioksida najvišji doslej

Slo-Tech - Po stabilizaciji človeških izpustov ogljikovega dioksida v letih 2014-2016 bomo letošnje leto zaključili z najvišjimi izpusti v zgodovini in s tem presegli lanski rekord. V primerjavi z minulim letom bodo letos izpusti na svetovni ravni 2,7 odstotka višji kot lani, in sicer bodo znašali 37,1 milijarde ton. Če k temu prištejemo še vplive deforestacije in ostalih neindustrijskih dejavnosti, bodo letošnji izpusti 41,5 milijarde ton. Tako kažejo analize Global Carbon Project, katerih rezultate so objavili v Nature, Environmental Research Letters in Earth System Science Data.

Lansko povečanje je znašalo 1,6-odstotka, v treh letih...

76 komentarjev

Prvi dogovor o omejevanju izpustov ladijskega prometa

The Wall Street Journal - Ob sprejetju kjotskega protokola leta 1997 je bil ladijski promet izvzet iz omejitev za izpuste ogljikovega dioksida in tako je ostalo do danes, vključno s pariškim dogovorom. Ladijski promet dandanes ustvari dva odstotka vseh izpustov CO2, a bi se brez nadzora ta delež močno povečal. V študiji za Evropsko komisijo so raziskovalci izračunali, da bo brez regulacije do leta 2050 ladijski promet predstavljal 17 odstotkov, letalski promet pa 22 odstotkov vseh izpustov CO2. Leta 2012 je bil njun kumulativni delež 3-4 odstotke. Nadaljnji problem predstavljajo druga onesnažila, ki jih ladje brizgajo v ozračje v mednarodnih vodah. Tedaj njihovi motorji uporabljajo slabo rafinirano gorivo, ki ima veliko zlasti žveplovih primesi. Ladje so zato eni...

35 komentarjev

Nemčija bo preizkusno elektrificirala avtocestna odseka

Slo-Tech - Tovorni promet po evropskih cestah predstavlja veliko okoljsko breme, zato države intenzivno iščejo načine za rešitev tega problema. Običajen predlog predvideva čim večjo izrabo železniških zmogljivosti, ni pa to edina pot. Nemčija bo do konca prihodnjega leta poizkusno elektrificirala dva odseka na svojih avtocestah, kjer bodo preizkušali, kako se obnesejo hibridna tovorna vozila (nekakšen križanec med tovornim trolejbusom in navadnim tovornjakom). S tem se želijo spopasti s pričakovanim povečanjem obsega tovornega prometa, ki naj bi se do leta 2050 po predvidevanjih nemškega prometnega ministrstva početveril.

Podrobne informacije bodo razkrili prihodnji mesec, že sedaj pa vemo, da bodo elektrificirali dva 12-kilometrska odseka. Eden leži v zvezni deželi...

22 komentarjev

Volkswagen pojasnjuje ozadje afere z izpusti

Slo-Tech - Nekoliko se je polegel prah, ki ga je dvignilo razkritje Volkswagnovega goljufanja pri izpustih dušikovih oksidov, zato lahko sedaj jasneje in z razdalje pogledamo, kaj se je zgodilo in kaj se ima zgoditi. Danes je Volkswagen na novinarski konferenci na sedežu podjetja v Wolfsburgu opisal, kako se je takšna nepravilnost sploh mogla zgoditi, ter predstavil sprejete in prihodnje ukrepe. Teh ne bo malo. Novi izvršni direktor Matthias Müller, ki je nadomestil Martina Winterkorna, je skupaj s predsednikom Hansom Dieterjem Pötschem pojasnjeval tudi reorganizacijo podjetja. Vse kaže, da se kot nobena niti ta juha ne bo pojedla tako vroča, kot se je sprva zakuhala.

Poleg afere z izpusti dušikovih oksidov je minuli mesec odjeknila še novica, da je Volkswagen goljufal

127 komentarjev

Velika Britanija bo do leta 2025 ugasnila termoelektrarne na premog

Drax je bila včasih največja britanska termoelektrarna na premog, sedaj pa uporablja biomaso, zato je njena električna energija dvakrat dražja.

Slo-Tech - Velika Britanija bo postala prva gospodarska velesila, ki se bo v celoti odpovedala proizvodnji električne energije s termoelektrarnami na premog. Zaradi geografskih omejitev v nasprotju z državami kontinentalne Evrope Velika Britanija uvozi izjemno malo električne energije, in sicer nekaj iz Irske in Francije, torej ne moremo reči, da bodo goljufali z uvozom elektrike iz termoelektrarn. Britanska ministrica, pristojna za energetiko, Amber Rudd, je danes v uradni izjavi napovedala zaprtje vseh termoelektrarn na premog na Otoku do leta 2025. Do leta 2050 pa želijo izpuste ogljikovega dioksida znižati za 80 odstotkov v primerjavi z referenčnim letom 1990.

Dejala je, da je "perverzno", da še vedno v tolikšni meri uporabljamo najbolj umazano med...

70 komentarjev

Skoraj vsi dizli presegajo normative, proizvajalci zahtevajo zvišanje dopustnih izpustov

Slo-Tech - Čedalje jasneje postaja, da ni enostavno izdelati dizelskega motorja z dovolj nizkimi izpusti dušikovih oksidov, da bi zadovoljili stroge evropske in ameriške standarde. V ZDA in kasneje tudi v Evropi so na križ pribijali Volkswagen, ki je v 11 milijonov vozil vgradil aktivno opremo za laganje o izpustih, a težave z zadostitvijo standardom imajo tudi drugi proizvajalci. Najnovejše raziskave kažejo, da kar 95 odstotkov dizelskih vozil na evropskih cestah preveč onesnažuje.

Nemški klub ADAC je testiral motorje proizvajalcev Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat in Volvo ter ugotovil, da njihovi izpusti dušikovih oksidov do desetkrat presegajo zakonsko dovoljene vrednosti. Preizkusili so jih tako po evropskem laboratorijskem standardu (NEDC) kakor tudi daljšem...

404 komentarji

Lani kljub gospodarski rasti izpusti ogljikovega dioksida ostali enaki

Slo-Tech - Izpusti ogljikovega dioksida so dobro korelirani s porabo energije in naprej z gospodarsko rastjo. Razcvet moderne civilizacije je omogočila prav poceni energija, zato ni presenetljivo, da se poraba energije z rastjo gospodarstva veča. Lani pa se je prvikrat po 40 letih zgodilo, da je svetovno gospodarstvo zraslo, emisije ogljikovega dioksida iz energijskega sektorja pa temu niso sledile. Doslej so bila znižanja izpustov vedno posledica kriz, torej krčenja gospodarstva.

Mednarodna agencija za energije (IEA) je sporočila, da so lani izpusti ogljikovega dioksida znašali 32,3 milijarde ton, kar je enako kot leta 2013. Glavni razlog za umiritev rasti količine izpustov so Kitajska in članice...

31 komentarjev