»

Meta bo zaradi škandala Cambridge Analytica plačala 725 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Meta, lastnica Facebooka, se je v kolektivni tožbi zaradi afere Cambridge Analytica poravnala. Plačala bo 725 milijonov dolarjev odškodnine, kar je najvišji znesek za kršitve zasebnosti doslej.

Afera sega v leto 2018, ko se je izvedelo, da je Facebook britanskemu podjetju Cambridge Analytica odobril dostop do osebnih podatkov 87 milijonov uporabnikov. To so izvedli z aplikacijo This is Your Digital Life, ki jo je uporabljalo 270.000 uporabnikov, a ker je aplikacija pridobila tudi podatke o njihovih prijateljih, je bilo prizadetih več deset milijonov uporabnikov. Velika večina ni niti Facebooku niti Cambridge Analytici nikoli dala dovoljenja za zbiranje in obdelavo teh podatkov. To zbiranje je potekalo v letu 2015, a so ga šele tri leta pozneje razkrili v The New York Timesu. Kmalu zatem je Cambridge Analytica propadla.

Proti Facebooku je bila nato vložena kolektivna tožba, v kateri se je podjetje sedaj poravnalo. Ta vključuje 280 milijonov uporabnikov, ki jim skupno pripada 725...

6 komentarjev

Zaradi afere Cambridge Analytica tožilstvo preganja Zuckerberga osebno

Slo-Tech - Generalni tožilec v ameriškem zveznem okrožju District of Columbia Karl Racine je vložil obtožnico zoper ustanovitelja in izvršnega direktorja Facebooka Marka Zuckerberga zaradi njegovega sodelovanja v aferi Cambridge Analytica. Tožilstvo meni, da je Zuckerberg osebno odgovoren za škandal, zato mora tudi finančno odgovarjati. Tožijo ga zaradi zavajanja uporabnikov in nezadostne zaščitne njihove zasebnosti.

V obtožnici trdijo, da je Zuckerberg leta 2010 predlagal, da se platforma Facebook odpre tretjim stranem oziroma zunanjim partnerjem, kar je omogočilo najprej zbiranje ogromnih količin podatkov prek teh zunanjih aplikacij, potem pa so to agregirali in prodajali. Vrhunec je predstavljal incident Cambridge Analytica, v katerem je istoimensko podjetje zbralo ogromno podatkov o uporabnikih, jih profiliralo in potem to izkoristilo da vplivanje na volitve. Medtem ko je Cambridge Analytica dobro vedela, kakšne podatke lahko pridobiva s Facebooka, in so tudi v podjetju poznali načine za...

7 komentarjev

Sedemletna prepoved vodenja podjetij za nekdanjega šefa Cambridge Analytice

Alexander Nix, nekdanji CEO SCL Elections

vir: Wikipedia
theguardian.com - Britanski Urad za nesolventnost je Alexandru Nixu, nekdanjemu šefu SCL Elections, krovne družbe nekoliko bolj zloglasnega podjetja Cambridge Analytica, za sedem let prepovedal zasesti direktorsko mesto, pa tudi ustanoviti, promovirati ali upravljati podjetje. Kot razlog so navedli, da so v obsežni preiskavi ugotovili, da je SCL Elections več let ponujalo dvomljive politične storitve.

Konkretno je dopustil ali pa ukazal svojim podjetjem ponujati neetične storitve, med njimi tudi podkupovanje oz. zvabljanje v past, izvajanje kampanj za abstinenco volivcev, pridobivanje informacij za diskreditacijo političnih nasprotnikov in razširjanje anonimnih informacij v času političnih kampanj.

Nix v postopku obtožbam ni nasprotoval.

Spomnimo, afera Cambridge Analytica je izbruhnila, ko se je razvedelo, da so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem uporabili za razvoj močnega orodja, ki...

5 komentarjev

Facebook bo sodelujočim v raziskavi plačal, če bodo deaktivirali svoj račun

Slo-Tech - Z bližajočimi ameriškimi predsedniškimi volitvami se veliko ukvarja tudi Facebook, ki je dokončno spoznal, da ni le obrobni igralec, temveč za številne uporabnike (in s tem volivce) ključni vir informacij, zaradi česar ima velik vpliv na končni rezultat. Omejitvam novega oglaševanja v zadnjem tednu in možnosti izklopa vseh političnih oglasov se pridružuje nova raziskava: Facebook bo 200.000-400.000 uporabnikov plačal 120 dolarjev, če bodo šest tednov pred volitvami deaktivirali svoj profil. In počeli še marsikaj drugega, saj je izklop le ena izmed možnosti.

Raziskavo so napovedali že pred dobrim tednom, a ni pritegnila veliko zanimanja, dokler niso prvi ljudje začeli dobivati ponudbe za sodelovanje. V raziskavi, ki jo bodo izvajali neodvisni znanstveniki, bodo preverjali, ali ima Facebook kakšen vpliv na volilne izbire. Kdor se bo pripravljen začasno odpovedati svojemu profilu na Facebooku, bo prejel 20 dolarjev za vsak teden deaktivacije. Sodelovali bodo lahko tudi uporabniki...

3 komentarji

Čedalje več oglaševalcev umika oglase s Facebooka, Zuckerberg miri zaposlene

Slo-Tech - Ko se je sredi junija začela kampanja Stop Hate for Profit za boj proti sovraštvu na Facebooku in drugih družbenih omrežjih, je malokdo verjel v širši uspeh akcije. Dobra dva tedna pozneje je več kot 600 podjetij, med njimi tudi velikani, kot so Coca-Cola, Adidas in Ford, ustavila oglaševanje na Facebooku. Glavni očitek podjetju je neukrepanje proti sovražnemu govoru, zaradi česar se družbeno omrežje spreminja v toksično okolje.

Če bi oglaševanje prekinilo eno podjetje, Facebook posledic en bi čutil. Toda gibanje je doseglo kritično maso, ki je zaskrbela tudi Facebook. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je zaposlenim dejal, da verjame v skorajšnji povratek oglaševalcev. Dodal je, da Facebook ne spreminjal svojih politik in pristopa zaradi možnosti izpada manjšega deleža prihodkov. Se pa namerava sestati z organizatorji kampanje Stop Hate for Profit.

Največji oglaševalci sicer še vedno vztrajajo na Facebooku. V Veliki Britaniji so to Tesco, Microsoft, Proctor & Gamble, BT, Vodafone...

22 komentarjev

Facebook še pred avstralsko sodišče zaradi Cambridge Analytice

vir: Pixabay

Slo-Tech - Avstralski pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov je končal skoraj dve leti trajajočo preiskavo, v kateri je ugotovil, da je Facebook resno kršil zasebnost 300.000 Avstralcev.Postopek se bo zato nadaljeval pred zveznim sodiščem. Gre za posledice znane afere Cambridge Analytica.

Kot je še povedal pooblaščenec, je podjetje odgovorno zato, ker je bila njihova platforma zasnovana tako, da je ob privzetih nastavitvah omogočala prosto razpolaganje z uporabniškimi podatki. Facebook sam pa ni uporabil razumnih ukrepov, da bi uporabnike zaščitil pred njihovo nepooblaščeno zlorabo. Kazen, ki jo sodišče lahko izreče za resnejšo in ponavljajočo obliko tovrstnih dejanj, lahko seže vse do 1,7 milijona avstralskih dolarjev, kar znese le nekaj manj kot milijon evrov.

Facebook se je na novico odzval z običajnim zatrjevanjem, da že od samega začetka sodelujejo s preiskovalci in da so odtlej na svoji platformi vpeljali precejšnje spremembe glede zaščite in upravljanja z osebnimi podatki.

...

2 komentarja

Facebooku pet milijard dolarjev globe in 20 let nadzora

Slo-Tech - Facebook se je tudi uradno poravnal z ameriško Zvezno komisijo za trgovino (FTC), da bo plačal pet milijard dolarjev globe zaradi kršenja pravice uporabnikov do zasebnosti. Poravnavo so najavili že pred dvema tednoma, saj pa je tudi uradno potrjena. Poleg višine so znane tudi ostale podrobnosti. Med drugim to, da je FTC glasoval po strankarski liniji, torej 3-2, ali naj poravnavo sprejme. Demokratska člana sta želela Facebook tožiti, medtem ko so republikanci potrdili poravnavo.

Glavni problem je, da je Facebook kršil zaveze iz leta 2012 glede zasebnosti. Sodu je dno izbila afera Cambridge Analytica, ko so aplikacije na Facebooku dostopale tudi do podatkov o prijateljih uporabnikov (ki se tako sploh niso imeli možnosti zavarovati), podatke pa so potem prodajali tretjim podjetjem. FTC...

34 komentarjev

Italija oglobila Facebook zaradi afere Cambridge Analytica

Slo-Tech - Italijanski informacijski pooblaščenec je Facebooku izrekel globo v višini enega milijona evrov. Gre za novo kazen zaradi afere Cambridge Analytica, ki je izbruhnila lani aprila. Tedaj se je izkazalo, da so imeli v podjetju Cambridge Analytica več let dostop do podatkov vsaj 87 milijonov uporabnikov Facebooka, ki so namestili določene aplikacije (zlasti igre). Ker se kršitve nanašajo na obdobje pred sprejemom evropske direktive o varstvu osebnih podatkov (GDPR), so globe sorazmerno nizke.

Lani je Velika Britanija zaradi istega prekrška Facebook kaznovala s pol milijona funtov, italijanska globa pa ni dosti višja. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Italija kaznovala Facebook, ker je vsaj 57 Italijanov preneslo...

4 komentarji

Britanski parlament objavil mešetarjenje Facebookovega vodstva

Slo-Tech - 250-stranski paket dokumentov razkriva, kako je vodstvo podjetja odločalo o tem, kaj se bo dogajalo s podatki njihovih uporabnikov. Iz njih sicer ni mogoče razbrati neposrednega "prodajanja" podatkov, je pa zanimivo videti, kako in na podlagi česa je vodstvo odločalo, kdo kaj sme in kdo ne.

Podjetje je namreč po letu 2015, ko je z nadgradnjo platforme zaprlo dostop do nekaterih podatkov zunanjim razvijalcem, sproti izdelovalo nekakšno belo listo podjetij, ki so prek APIja Find Friend lahko še vedno dostopala do podatkov uporabnikovih prijateljev. Med njimi sta bila denimo Netflix in Airbnb. Pri tem ostaja neznanka ali so zato sploh imeli privoljenje uporabnikov. Na drugi strani pa so dostop hladnokrvno preprečevali podjetjem, s katerimi so imeli kakršnokoli navzkrižje interesov. Denimo video aplikaciji Vine, ki je bila v lasti Twitterja in tedaj nekakšna konkurenčna grožnja Facebookovemu Instagramu.

Leta 2015 so začeli na svoje strežnike shranjevati tudi prometne zabeležke o...

16 komentarjev

Britanci zvito zasegli Facebookovo dokumentacijo

vir: Pixabay

vir: Guardian
Guardian - Boj političnih predstavnikov posameznih držav proti globalnim tehnološkim podjetjem včasih spominja na neenak spopad Davida in Goljata. Politiki imajo pogosto premalo znanja, da bi razumeli vse razsežnosti fenomena, ki ga obravnavajo, še pogosteje pa v rokah nimajo pravega vzvoda, s katerim bi lahko vodstva nadnacionalnih podjetij učinkovito poklicali na odgovornost.

No, Britanci so se kot kaže odločili, da so suverena država.

Njihov parlament je posegel po sicer redko uporabljenem sredstvu, da je ameriškemu poslovnežu zasegel paket Facebookovih internih dokumentov, povezanih s primerom Cambridge Analytica. Kot pišejo britanski mediji, naj bi se v dokumentih nahajala pomembna razkritja glede sprejemanja odločitev v...

23 komentarjev

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

vir: Wikipedia
Bloomberg - Facebooku v Veliki Britaniji grozi denarna kazen, povezana z afero Cambridge Analytica. Pol milijona funtov sicer za informacijskega giganta predstavlja pljunek v ocean, a je to najvišja kazen, ki jo lahko izreče britanski Information Commissioner’s Office (ICO). Ta je danes izdal začetno poročilo o preiskavi, v kateri že od lanskega leta preiskuje odmevno posojanje podatkov o 87 milijonih podatkov uporabnikov tega družabnega omrežja, s pomočjo katerih so si pozneje pomagali pri profiliranju volivcev v kampanji ameriškega predsednika Trumpa, pa tudi pri britanskem referendumu o Brexitu.

Poročilo, ki še ni dokončno, v njem pa ob Facebooku preučujejo...

10 komentarjev

Facebook pod lupo zveznih agencij

Washington Post - Zvezna preiskava afere Cambridge Analytica se je zdaj razširila še na vlogo samega Facebooka, poroča časnik Washington Post. Agentje so namreč doslej pregledovali le poslovanje Cambridge Analytica, družbe, ki je bila domnevno povezana s kampanjo ameriškega predsednika Trumpa. Pa ne le to, najnovejšo preiskavo vzporedno izvaja več organov, med njimi pravosodno ministrstvo, FBI in Zvezna komisija za vrednostne papirje in borzo (Securities and Exchange Commission).

Predstavniki Facebooka so že potrdili, da so od omenjenih agencij prejeli vprašanja in da z njimi, kot tudi z organi drugih držav, dosledno sodelujejo. Podjetje pa je sicer že vse od marca v preiskavi s strani Zvezne komisije za trgovanje (Federal Trade Commission), ki preiskuje morebitno oškodovanje...

4 komentarji

Et tu, Gmail?*

The Wall Street Journal - Svetovni mediji so se te dni razpisali o domnevnem Googlovem deljenju vsebine naše pošte. Čeprav smo to vsi vedeli, in čeprav je Google lani zatrdil, da tega več ne bo počel. Razkritje za največjo poštno storitev - Gmail ima 1,4 milijarde uporabnikov - prihaja v neugodnem času, ko je javnost v Evropi in ZDA precej na nogah zaradi brezbrižnega ravnanja z njihovimi osebnimi podatki.

Pa je to res? Da, tako odgovarjajo predstavniki Googla, njihovi zaposleni v našo pošto pogledajo ob izjemnih dogodkih, seveda z našim izrecnim strinjanjem za to priložnost, denimo v primeru prijavljenih zlorab ali hroščev.

Kaj pa tretje osebe? Tudi. Obstaja namreč vse polno aplikacij, ki do Gmaila dostopajo...

27 komentarjev

Pri Facebooku pa vse po starem ...

The Register - Po vseh škandalih, povezanih z mačehovskim obravnavanjem osebnih podatkov svojih uporabnikov, je Facebook pred dnevi izplačal 8000 dolarjev t. i. bug bounty nagrade. Prislužil si jo je etični heker Inti De Ceukelaire, ki je na svojem blogu podrobno opisal, kako je aplikacija Nametests.com - gre za kviz, ki domnevno analizira pomen vašega imena - razgalila podatke o kakih 120 milijonov mesečnih uporabnikov največjega družabnega omrežja.

Kot je prikazal De Ceukelaire, je kviz zbiral osebne podatke in jih kopičil na naslovu nametests.com/appconfig_user, kjer so jih lahko poljubno uporabljale zunanje aplikacije. Šlo je za imena, priimke, jezik, ki ga posameznik uporablja, pa spol in datum rojstva uporabnikov. Skratka, gre za podatke, ki vsekakor zadostujejo za kakšno komercialno...

5 komentarjev

Zuckerberg pričal pred Kongresom

Slo-Tech - Facebookov šef Mark Zuckerberg je včeraj zvečer pričal pred Kongresom, kjer je skoraj pet ur odgovarjal na vprašanja, povezana z afero Cambridge Analytica, zlorabo osebnih podatkov in domnevnim ruskim vpletanjem v volilno kampanjo. Pred senatnima odboroma za pravosodje in trgovine se je Zuckerberg opravičil za fiasko in obljubil, da bo Facebook storil vse, da se to ne bo ponovilo, kar vključuje tudi številne spremembe. Danes ga čaka še zaslišanje pred odboroma za energijo in trgovino v predstavniškem domu.

Zuckerberg je potrdil, da so bili zlorabljeni podatki 87 milijonov uporabnikov in ne 50 milijonov, kot se je poročalo sprva. Zuckerberg je na zaslišanju večkrat poudaril, da Facebook bije bitko z ruskimi operativci, ki platformo skušajo zlorabiti za...

46 komentarjev

Facebook bo GDPR upošteval po celem svetu

Slo-Tech - Bliža se 25. maj, ko bo začela veljati uredba GDPR o zaščiti osebnih podatkov v EU, ki bo močno vplivala na delovanje spletnih storitev, denimo Facebooka. Sprva je kazalo, da bo Facebook GDPR upošteval le v EU, čeprav jo načeloma pozdravlja, a je bil odziv na Reutersovo poročanje tako negativen, da je Mark Zuckerberg hitro spremenil tone. Facebook se še vedno ukvarja s posledicami afere Cambridge Analytica, zato si novih spodrsljajev ne sme privoščiti. Zuckerberg je zato novinarjem v izjavi po telefonu zagotovil, da bo Facebook prostovoljno implementiral in ponudil vse varovalke iz GDPR po celem svetu, ne le...

16 komentarjev

Mozilla pripravila vtičnik za omejitev Facebooka

Slo-Tech - Odkar je izbruhnil škandal Cambridge Analytica, sta se zasebnost in Facebookovo tolmačenje zasebnosti postala zelo pomembni temi. Mozilla ni zgolj eno izmed prvih podjetij, ki je nehala oglaševati na Facebooku, temveč je celo pripravila orodje za zajezitev Facebookovega sledenja uporabnikom. Facebook namreč uporablja številne metode, da ljudi spremlja tudi, ko zapustijo njegovo spletno stran. Različne spletne strani, ki vsebujejo gumbe za všečkanje ali neposredno vpisovanje komentarjev prek Facebooka, so najočitnejši primeri elementov na strani, s katerimi Facebook izvaja sledenje.

Zato je Mozilla pripravila Facebook Container, ki poizkuša uporabnikovo identiteto na Facebooku izolirati...

41 komentarjev

Nadaljevanje afere Cambridge Analytica hud udarec za Facebook

Slo-Tech - Afera Cambridge Analytica, ki se je začela z razkritjem preiskovalnih novinarjev, kaj vse je istoimensko podjetje počelo s podatki s Facebooka, je v zadnjem tednu dobila nove razsežnosti, ki so tudi v Facebooku povzročile izredno stanje. Channel 4 je objavil videoposnetek, ki so ga pod krinko posneli z izvršnim direktorjem podjetja, v katerem ta "naročniku" (novinarju) razlaga, kako lahko vplivajo na rezultate volitev v Šrilanki. Metode gredo daleč prek podatkovnega rudarjenja in vključujejo prave mafijske prijeme, kot so podkupnine in prostitutke, za publiciteto pa zlahka poskrbijo prek interneta. V Cambridge Analytici so se na posnetke odzvali z besedami, da tega ne počnejo in da s pogovori zgolj preverijo, ali njihovi naročniki nimajo v mislih kakšnih...

45 komentarjev

Kako je 50 milijonov psiholoških profilov vplivalo na volitve

Aleksandr Kogan

theguardian.com - Ne zgolj samo v internetnih krogih temveč tudi širše zadnje dni odmeva afera Cambridge Analytica, ki kaže, kako enostavno je v moderni dobi družbenih omrežij zbirati podatke o več milijonih ljudi za izdelavo njihovih psiholoških profilov, s čimer je mogoče vplivati na izide volitev in referendumov. V središču tokratnega viharja sta Facebook in podjetje Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica je na Facebooku leta 2014 zbrala podatke o več kot 50 milijonih uporabnikov. Facebook trdi, da ni šlo za noben vdor, temveč za početje, za katerega so uporabniki dali dovoljenje. Dejansko je Cambridge Analytica uporabila aplikacijo, ki je uporabnikom ponujala izdelavo psihološkega profila, v zameno pa je za zahtevala dostop do njihovega profila in profila prijateljev. Tako so lahko od 260.000...

78 komentarjev

Srbi nad hobotnico Marka Zuckerberga in njegovih stricev iz ozadja

Vladan Joler

vir: BBC
BBC - Če bi bil Facebook država, bi bil večji tudi od Kitajske. Ameriško tehnološko podjetje ima danes dve milijardi uporabnikov, več kot 300 petabajtov podatkov in je le lani zabeležilo za slabih 30 milijard dolarjev prihodkov. "Vsi uporabniki Facebooka, ki na platformo nalagamo svoje fotografije, komentiramo objave drugih … pravzaprav na nek način delamo za Facebook. Zato je zelo problematično, da pravzaprav ne vemo, kaj se dogaja znotraj podjetja,", je motivacijo za svoje delo za BBC komentiral Srb Vladan Joler, ki s svojim podjetjem iz Beograda Share Lab analizira ozadje Facebooka.

Joler si je s svojo ekipo že pred leti zadal nalogo, da bo ugotovil, kako podatki prihajajo v svet Facebooka, kaj se z njimi zgodi znotraj platforme, in kaj se z njimi dogaja, ko...

74 komentarjev

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist - Pred več kot 100 leti je odkritje uporabne vrednosti surovine ustvarilo dobičkonosno in hitrorastočo industrijo. Največji igralci so popolnoma nadzorovali trg in seveda je prišlo do zlorab tržnih položajev ter drugih deviacij, tudi izven gospodarstva. Zato so morali posredovati državni regulatorji.

Pred stoletjem je ta surovina bila nafta podjetja pa naftarji. Danes pa se podobna vprašanja postavljajo podatkovnim velikanom, kot so Alphabet, Facebook, Apple, Amazon in Microsoft. Podobno kot naftni tajkuni tudi ta podjetja dajejo vtis, da jih je nemogoče ustaviti. So namreč tudi najvrednejša borzna podjetja na svetu in le v letošnjem prvem četrtletju so skupaj ustvarila za več kot 25 milijard dolarjev dobička. Kar polovico vseh spletnih nakupov Američani...

56 komentarjev

Tudi Facebook žrtev napada, a brez škode za uporabnike

Facebook - Dva tedna po odkritju napada na Twitter je tudi Facebook priznal, da je bil žrtev enakega napada. Pred približno mesecem dni so odkrili, da so napadalci preko iste ranljivosti kakor v primeru Twitterja uspeli pridobiti dostop do Facebookovega sistema. Tudi to pot so napadalci zaposlenim poslali elektronsko pošto, ki je vsebovala povezavo do zlonamerne strani. Slednja je izkoriščala znano ranljivost v Oraclovi Javi, tako da je že sam obisk strani zadostoval za okužbo računalnika. Še več, omenjena ranljivost Javi ne zahteva niti tega, saj lahko ustrezna koda za Javo samodejno prenese zlonamerni program, ne da bi uporabnik sploh kam odpotoval. V konkretnem primeru je nekaj zaposlenih obiskalo stran za razvijalce mobilnih aplikacij, ki je bila okužena, tako da je uspela zaobiti peskovnik v...

14 komentarjev

Aplikacije s Facebooka zbirajo osebne podatke

The Wall Street Journal - Pri Wall Street Jorunalu so raziskali početje najpopularnejših aplikacij na Facebooku in ugotovili, da velika večina zbira in avtorjem posreduje več osebnih informacij uporabnikov, kot bi smele. Med prvimi desetimi najbolj priljubljenimi so grešnice prav vse, saj posredujejo vsaj informacijo o profilni številki (profile ID), s katero je mogoč dostop do javnega dela profila. Pri nekateri pa ne pomaga niti nastavitev zasebnosti profila na najstrožjo, saj jo nekatere (med prvimi desetimi so take tri tri) aplikacije gladko ignorirajo in delijo še več.

Aplikacije so majhni vtičniki, ki jim uporabniki Facebooka lahko dovolijo dostop do svojega profila, da lahko igrajo igre, delijo svoje interese z drugimi in počno še tisoč in eno drugo (ne)pomembno stvar. Navadno jih pišejo neodvisni razvijalci in niso del uradnega kánona Facebooka, čeprav so po besedah Marka...

20 komentarjev