» »

Velika Britanija milostno kaznovala Facebook

Velika Britanija milostno kaznovala Facebook

The Verge - Facebook bo zaradi svoje nedejavnosti, katere posledica je bila zloraba uporabniških podatkov v aferi Cambridge Analytica, moral v Veliki Britaniji poravnati pol milijona britanskih funtov kazni.

Zdi se, da gre za precej milo kazen za podjetje, ki je v zadnjem četrtletju prikazalo 13,2 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, a je ta na drugi strani vendarle najvišja možna, ki jo je lahko Elizabeth Denham, otoška komisarka za varstvo osebnih podatkov, sploh izrekla. Afera je namreč izbruhnila pred začetkom veljavnosti Splošne uredbe o varstvu podatkov oz. GDPR, po kateri bi Facebooku lahko izrekli kazen v višini štirih odstotkov njegovega globalnega letnega prometa, kar bi v denarju naneslo precej krepkejših 17 milijonov funtov oz. za lažjo primerjavo, dobrih 19 milijonov evrov.

Komisarka je v obrazložitvi kot razlog navedla Facebookovo pasivnost pri izvajanju primernega preverjanja in nadzora aplikacij in razvijalcev, ki uporabljajo njegovo družabno platformo, posledično pa so bili nezadostno zaščiteni tudi osebni podatki uporabnikov. Končni rezultat teh ravnanj je bila zloraba podatkov o 87 milijonih uporabnikov, ki pa do izbruha afere v javnosti, o vsem tem niso bili niti obveščeni.

Na koncu so namreč vsi ti podatki končali v rokah najrazličnejših interesentov. Med njimi je bilo tudi podjetje za politično svetovanje Cambridge Analytica, ki naj bi nato odigralo pomembno vlogo na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA leta 2016, pa tudi na referendumu Brexit, na katerem so Britanci odločali o odhodu iz Evropske unije. Britanska komisarka bo sicer podrobnejše poročilo o vsem dogajanju novembra predstavila še poslancem britanskega parlamenta.

8 komentarjev

msjr ::

Kozel naj je devetkrat udarjen po svoji senci, Lukež, pa je moral vse to gledati z zavezanimi očmi. Andraž Slamorezec je od veselja kar poskočil in zavriskal.

Ryanair ::

Tukaj mi nekaj ne štima:
po kateri bi Facebooku lahko izrekli kazen v višini štirih odstotkov njegovega globalnega letnega prometa, kar bi v denarju naneslo precej krepkejših 17 milijonov funtov oz. za lažjo primerjavo, dobrih 19 milijonov evrov.

V linku novice namreš piše:

The ICO's plans to levy the maximum possible fine were first reported in July, but the fee is now official. Under GDPR, the maximum fine would have been GBP17 million ($22 million) or 4 percent of Facebook's global turnover.

8-O

Gaius ::

4% letnega prometa je 17 miljonov? prihodkov pa je prek 10 miljard?
kdo koga farba tukej

Ryanair ::

Gaius je izjavil:

prihodkov pa je prek 10 miljard?

In to samo v četrtletju... ;((

mkkk ::

V resnici je po Uredbi najvišja zagrožena kazen 20 mio EUR ali 4% letnega prometa, kar od tega je višje.

Besedilo (člen 83, odstavek 5):
https://eur-lex.europa.eu/legal-content...

Markoff ::

4% globalnega prihodka je višji znesek od 20 mio EUR v primeru Googla.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

euagrus ::

A seveda. FB zalaga GCHQ z podatki, se razume, da ne bojo pustili nekim anarhisticnim komisarjem zajebavati svojega poslovnega partnerja. Me prav zanima kaj si bojo tokrat "cudni ljudje" izmislili v izgovor fbju.
In regione caecorum rex est luscus.
Ker me je nekaj slotechovcev sprasevalo:
https://github.com/cullum/dank-selfhosted

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: euagrus ()

bbbbbb2015 ::

euagrus je izjavil:

A seveda. FB zalaga GCHQ z podatki, se razume, da ne bojo pustili nekim anarhisticnim komisarjem zajebavati svojega poslovnega partnerja. Me prav zanima kaj si bojo tokrat "cudni ljudje" izmislili v izgovor fbju.


A seveda. 29.3.2019 bodo Britanci samo še tujci za nas. Lepo bodo dvignili sidro, na katerem bo pisalo "Brexit" in bodo odpluli v toplejše, afriške vode. Baje. Baje je tam biznisa, kolk češ.

Če bodo pa hotli v Evropo (=civilizacijo), pa vizum pa potrdilo, da so cepljeni proti vsem nalezljivim boleznim v nulo.

Po 29.3.2019 bodo samo še "rule taker". In bo uni Cukenberg plačal, da se bo bliskalo. In prvič in drugič, potem mu bo pa počasi postajalo jasno, kak stvari stojijo. Merklica še ni pozabila, kak je VW moral globo plačati, pa Deutsche Bank tudi.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cambridge Analytica prinesla Facebooku prvo denarno kazen

Oddelek: Novice / Zasebnost
105115 (2195) Mr.B
»

Facebook sklenil poravnavo in poravnal pol milijona funtov globe v Veliki Britaniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
82745 (2220) thetech
»

Italija že drugič kaznovala Facebook

Oddelek: Novice / Zasebnost
175139 (4043) shadeX
»

EU bi kaznovala zlorabo osebnih podatkov s strani političnih strank

Oddelek: Novice / Zasebnost
165056 (4321) Markus386

Več podobnih tem