»

Virusov za Linux čedalje več

Slo-Tech - Za Linux resda obstaja virusov in druge nesnage, a to samo po sebi sploh ne zagotavlja stoodstotne varnosti. V minulem letu se je število virusov, ki so napadali sisteme na Linuxu povečalo za dobro tretjino, v svojem poročilu ugotavlja Crowdstrike. Večinoma so bile tarče napadov naprave IoT, ki jih zlonamerna programska oprema skuša vpreči v botnet za izvajanje napadov DDoS. Druge vrste zlorab so še rudarjenje kriptovalut, pošiljanje spama, uporaba kot nadzorno-krmilni strežniki za botnete in kot vstopne točke v omrežja.

V primerjavi z letom 2020 smo lani beležili 35-odstotno povečanje malwara, ki napada naprave z Linuxom. Najpogostejše variante zlonamerne kode so XorDDoS, Mirai in Mozi, med katerimi je največja rast uspela prav slednjemu. Z občasnimi odkloni se število različnih virusov, ki napadajo Linux, vseskozi povečuje. Leta 2010 je bilo novih družin devet, predlani pa že 56. Prvi indici za leto 2022 kažejo, da se bo trend nadaljeval.

20 komentarjev

Ameriški vojaški dokumenti naprodaj za 150 dolarjev

MQ-9 Reaper

vir: Wikipedia
The Register - Strokovnjaki varnostnega podjetja Recorded Future so med prečesavanjem temnega spleta (oz. dark weba) naleteli na prodajalca načrtov za ameriškega brezpilotnika MQ-9 Reaper. Ti so bili na voljo za pičlih 150-200 dolarjev. Raziskovalci so dokumente preverili in stopili v stik s prodajalcem, ki je trdil, da ima povezavo s pomembnim častnikom in da lahko priskrbi še kaj drugega. Nato so se lotili podrobnejšega preiskovanja zadeve, ki so jo pred dnevi popisali na blogu.

Ugotovili so, da je bil dostop do dokumentov precej trivialen. Napadalec je uporabil Shodan, iskalni pogon za IoT naprave, in iskal usmerjevalnike pomembnejših ustanov, ki jim administratorji niso uspeli zamenjati tovarniškega gesla. Gre...

9 komentarjev

Nov botnet na milijonih naprav IoT

Slo-Tech - Pred letom dni se je prvikrat zgodilo, da je virus, ki se širi po pametnih v internet priključenih napravah (IoT), onesposobil dostop do interneta za večje število ljudi. Virusi, ki napadajo IoT, so odtlej postali stalnica, s katero se moramo navaditi živeti. Ravno te dni strokovnjaki ugotavljajo, da se je novi botnet na napravah IoT razširil do rekordnih razsežnosti.

Novinec se imenuje IoT_reaper in čeprav si nekaj kode izposoja od legendarnega virusa Mirai, ne gre za njegovega naslednika, temveč nov kos programske opreme. Mirai je se širil tako, da je izkoriščal privzeta oziroma tovarniška gesla v strojni opremi, zato se je bilo pred njim mogoče zaščititi z nastavitvijo gesel (kjer je to šlo). IoT_reaper je bistveno nevarnejši, saj izkorišča ranljivosti za vstop v sistem. Botnet se povečuje...

69 komentarjev

Uničen botnet WireX, ki je izkoriščal androidne telefone

Slo-Tech - Večkrat smo že pisali, da so organi pregona v sodelovanju z zasebnimi podjetji uspeli demontirati kakšnega izmed velikih botnetov. Minili so časi, ko so botnete sestavljali osebni računalniki. V zadnjem času botnete čedalje pogosteje sestavljajo različne v internet priključene naprave (IoT), denimo usmerjevalniki, nad katere se je slavno spravil botnet Mirai. Sedaj pa skupina podjetij za računalniško varnost poroča, da so uspeli razbiti enega večjih botnetov, ki so ga sestavljali pametni telefoni z Androidom, kar je bila donedavna precejšnja redkost. Akamai, Cloudflare, Flashpoint, Google, Oracle Dyn, RiskIQ in Team Cymru so v sodelovanju s FBI uničili botnet WireX, ki se je začel intenzivneje širiti 2. avgusta letos.

WireX se je skrival v približno 300 različnih aplikacijah za Android, ki so se...

4 komentarji

Dobronamerni malware Hajime ščiti pred Miraijem

Slo-Tech - Minuli teden je veliko pozornosti požel nov kos malwara, ki napada pametne v interent povezane naprave IoT (zlasti usmerjevalnike) in se imenuje Hajime. Za razliko od Miraija, katerega koda je celo ušla na internet in ki povzroča nemalo težav, je Hajime očitno delo dobronamernega hekerja (whitehat), ki je za nameček še zelo sposoben.

Ta teden je Kaspersky Lab objavil rezultate podrobne analize Hajimeja, ki pričajo o dovršenosti tega kosa kode. Naprave napada na podoben način kot Mirai, to je z napadom na TR064, napadom prek telneta ali na Arrisove kabelske modeme. Zanimivo pa je, da za razliko od Miraija precej natančno napada naprave. Namesto da bi slepo poizkusil z vsemi znanimi kombinacijami tovarnških uporabniški imen in gesel, s čimer tvega zaklep, ugotovi model naprave in poizkusi le s tistimi kombinacijami, ki jih uporablja dotični proizvajale. Hajime se tudi precej bolj skriva, saj...

7 komentarjev

Napad DDoS od interneta odrezal Liberijo

Slo-Tech - Zgodilo se je že, da so bile cele države odrezane od interneta, a je bil navadno razlog prekinjen podmorski kabel. Ta teden pa je bila večkrat od interneta povsem odrezana Liberija, ker je botnet Mirai organiziral DDoS-napad na njeno infrastrukturo. Liberijo namreč od leta 2011 v svetovna omrežja povezuje en sam podmorski kabel (sistem ACE), pred tem pa so uporabljali satelitski dostop.

Zakaj je botnet 14, ki sodi pod Mirai, ta teden organiziral napad na Liberijo, ni znano. Gre za botnet, ki uporablja pametne naprave (IoT) in je letos napadel Briana Krebsa (620 Gb/s) in ponudnika Dyn (več...

6 komentarjev

Pametne naprave IoT čedalje pogosteje vektor napadov

Slo-Tech - V petek je bil dobršen del interneta precej ohromljen, ko so neznani napadalci z vsemi topovi napadli ponudnika storitev za dinamične domene Dyn. Napad je potekal v dveh valovih, pomemben pa je zato, ker je šlo za največji napad v zgodovini, ki so ga izvajale pretežno pametne naprave IoT (internet of things). Nekaj podobnega se je minuli mesec zgodilo tudi Brianu Krebsu, a to pot je bilo nedosegljivih na desetine spletnih mest.

Prvi val napada se je zgodil v petek okrog 13. ure po slovenskem času in je prizadel predvsem uporabnike Dyn na ameriški vzhodni obali. Napad so uspeli ukrotiti po približno dveh urah. Okrog 18. ure pa se je začel drugi val napada, ki ni bil omejen le na vzhodno obalo in je prizadel še več...

20 komentarjev

Na internet ušla koda za izvedbo DDoS z napravami IoT

Krebs On Security - Velikanski DDoS-napad, ki je pred dvema tednoma onesposobil spletne strani Briana Krebsa, je bil doslej največji tovrstni napad v zgodovini, saj je presegal 600 Gb/s. Zaskrbljujoče pa je, da so ga izvajale pametne naprave, ki so priključene v internet (IoT), in zato seveda delujejo kot računalniki. Težava je, da pri načrtovanju pametnih stikal, usmerjevalnikov, IP-kamer, videopredvajalnikov, televizorjev in ostale opreme varnost ni bila na prvem mestu. Zaradi množice teh naprav je bil napad tako obsežen, čeprav napadalci niso uporabili nobene tehnike za umetno potenciranje obsega (denimo reflection attack)

Sedaj je na internet ušla izvorna koda Mirai, ki je zakrivila omenjeni napad. Malware Mirai nenehno opreza po internetu za napravami, ki imajo tovarniška gesla. Ko jih najde, se ugnezdi nanje in jih uporabi kot bote za...

33 komentarjev