»

V Venezueli bitcoine rudari tudi vojska

Slo-Tech - Bitcoin še vedno leti, čeprav nihče ne ve točno, zakaj. Omenja se več razlag, med katerimi sta verjetnejši kombinacija poceni denarja in pomanjkanja konvencionalnih investicij z znatnimi donosi ter povišano zanimanje tehnoloških in bančnih gigantov zanj, na zadnje PayPala. K temu je treba prišteti še psihologijo množic, ko se trend začne, snežna kepa pa vali, in bitcoin je dosegel nov rekord. Prejšnji rekordi iz konca leta 2017 je potolkel in presegel 20.000 dolarjev. Glavno vprašanje je spet - do kam lahko gre?

Sredi leta je bitcoin vreden "le" 3500 dolarjev, potem pa je svojo vrednost pošesteril. To pa pomeni, da so spet dobičkonosne številne dejavnosti, ki med kriptozimami zamrejo. Rudarjenje bitcoinov je tak primer, ki ga z veseljem uporablja tudi venezuelska vlada. Motheboard poroča o vojaškem oporišču blizu Caracasa, kjer je venezuelska vojska vzpostavila novo farmo za rudarjenje kriptovalut. V državah, kjer so domače valute zaradi hiperinflacije neprimerno skladišče...

16 komentarjev

Nadgradnja Adobe Flash Playerja z dodatkom

Palo Alto Networks - Malware, zapakiran v nadgradnjo Adobovega Flasha ni nekaj še nevidenega, v najnovejšem primeru je novo to, da vam klik na zlobno povezavo poleg namestitve kriptominerja XMRig, dejansko nadgradi tudi Flash in s tem še nekoliko prikrije svoje namene.

Novo vrsto napada so razkrili pri Palo Alto Networks. Namestitveni program je v resnici videti kot uradna nadgradnja, najnovejšo različico Flasha med nameščanjem celo prenese z uradne Adobove strani. A ob tem namesti tudi kriptominer, ki se poveže v mining pool na xmr-eu1.nanopool.org in z rudarjenjem monera zasede praktično vso procesorsko moč prizadetega računalnika.

Medtem ko so raziskovalci iskali lažne nadgradnje flasha, so odkrili kar 113 različic datotek s predpono AdobeFlashPlayer, ki niso izhajale iz Adobovih strežnikov. Še več, nekatere med njimi so prihajale iz Amazonovega AWS. Eno od povezav so...

6 komentarjev

Večnamenski virus za Android, ki pokvari baterijo

Slo-Tech - Virusi za Android niso nič novega, je pa novoodkriti Loapi, o katerem piše Kaspresky Lab, poseben zaradi svoje večnamenskosti in agresivnosti. Gre za modularno zgrajeno zlonamerno kodo, ki počne praktično vse, kar si lahko zamislimo. Prikazuje oglase, rudari kriptovaluto monero, izvaja napade DDoS itd.

Loapi po namestitvi najprej zahteva administratorske privilegije in to ponavlja, dokler jih ne dobi. Ko se enkrat ugnezdi na disk, poskrbi, da ga ne zasačimo. Loapi ima seznam aplikacij, ki ga ogrožajo (npr. antivirusni programi) in ob namestitvi katere izmed njih prikaže obvestilo, da gre za nevarno aplikacijo in uporabnika pozove k odstranitvi. To ponavlja, dokler se uporabnik ne vda. Glavne naloge modulov, ki jih...

27 komentarjev

Rudarjenje v brskalnikih pogosto, a nepriljubljeno

Slo-Tech - Hit letošnje jeseni je očitno rudarjenje kriptovalut v brskalnikih, ki sovpada z rekordnimi vrednostmi kriptovalut. Bitcoin (ki ga v brskalniki ne rudarijo, ker je pretežko) je danes s 5500 dolarji postavil absolutni rekord, monero pa je bil na vrhuncu konec avgusta, sedaj pa je približno tretjino pod vrhom, a še vedno več kot 50-krat više kot lani. Zato interesa upravljavcev spletnih strani, da bi izkoristili procesorje obiskovalcev za dodaten zaslužek, ni težko razumeti.

Pogled na 100.000 najbolj priljubljenih spletnih strani, merjeno z indeksom Alexa, je razkril...

8 komentarjev

Zloraba procesorjev obiskovalcev za rudarjenje čedalje pogostejša

Slo-Tech - Minuli teden smo pisali o nenavadnem preizkusu strani The Pirate Bay, ki je procesorski čas obiskovalcev uporabljala za rudarjenje kriptovalute monero. Tovrstna praksa postaja vse bolj razširjena, saj jo uporabljajo tudi nekatere druge strani, ustrezno kodo pa so programi za blokiranje reklam že začeli prepoznavati in blokirati. Je to prihodnost financiranja strani?

Knjižnico v JavaScriptu, ki rudari monero, so odkrili na dveh domenah Showtima. Gre za knjižnico z imenom Coinhive, ki jo najdemo na showtime.com in showtimeanytime.com. Za zdaj še ni jasno, ali so jo tja podtaknili kakšni hekerji ali pa Showtime dejansko preizkuša rudarjenje. Je pa čez nekaj ur z omenjene strani...

27 komentarjev

Bi namesto gledanja oglasov donirali procesorski čas?

Slo-Tech - The Pirate Bay se je lotil zanimivega eksperimenta, v katerem preizkušajo eno izmed alternativnih možnosti za financiranje strani. Poizkusa so se sicer lotili katastrofalno neprimerno, saj uporabnikov niso predhodno obvestili, a zamisel je zanimiva. Namesto prikazovanja oglasov na spletni strani bi si sposodili procesor obiskovalca in za čas obiska na njem rudarili kriptovalute. Za bitcoin je že prepozno, za kakšne druge - recimo monero - pa so procesorji še dovolj zmogljivi.

Obiskovalci The Pirate Baya so včeraj opazili, da jim obremenitev procesorja precej poskoči, ko obiščejo določene podstrani na strani. Nekaj raziskovanja je pokazalo, da so na stran integrirali kodo v JavaScriptu, ki rudari kriptovaluto monero....

33 komentarjev

uTorrent namešča program za rudarjenje kriptovalut

Slo-Tech - Ta teden je na internetu odjeknila novica, da priljubljen program za prenos podatkov prek protokola torrent uTorrent na računalnike namesti programsko opremo, ki na skrivaj rudari kriptovalute. Izkazalo se je, da sicer ne gre za nameščanje na skrivaj, a lahko ob hitri namestitvi spregledamo kakšno nastavitev in tako manj vešči uporabniki res na disk dobijo nesnago, ki žre procesorske cikle.

Gre za program Epic Scale
, katerega namestitev uTorrent ponudi ob instalaciji. Kdor klika le Naprej in ne bere besedila, si ga bo namestil, ker je privzeta možnost namestitev tega programa. Precej manj pa je jasno, kaj natančno Epic Scale počne, razen...

116 komentarjev

Racija v Stockholmu zaradi The Pirate Baya

TorrentFreak - Včeraj je ugasnila spletna stran The Pirate Bay, ki je gostila datoteke torrent za prenos ogromne množice avtorsko zaščitenih vsebin. To pot ni šlo za še eno v seriji blokad ali zaplemb domen. Švedska policija je v torek izvedla obsežno racijo v okolici Stockholma, kjer so bili postavljeni strežniki, ter zasegla ogromno računalniške opreme. Policija ni ne potrdila ne zanikala govoric, da so pridržali tudi enega človeka.

Sprva se je špekuliralo, da je stran nedostopna zaradi tehničnih težav, a je kmalu postalo jasno, da so težave povsem drugačne. Švedska policija je potrdila, da so v Stockholmu izvedli racijo na neimenovani lokaciji, kjer so zaplenili opremo, ki je rabila za množično kršenje avtorskih pravic. Hitro smo izvedeli, da gre za podatkovni center Nacka v okolici Stockholma,...

127 komentarjev

Potegavščina dneva: Pirate Bay v Severni Koreji

Slo-Tech - Kdor je včeraj obiskal priljubljeno spletno stran z datotekami torrent The Pirate Bay, ga je pričakal spremenjen logotip (glej spodaj) in obvestilo, da so se preselili v Severno Korejo. Norveški, švedski in katalonski ponudniki povezav, ki so doslej skrbeli za povezljivost piratskega zaliva s svetom, so namreč svoje usluge ukinili, potem ko so jim varuhi avtorskih pravic zagrozili s tožbami. In tako The Pirate Bay sedaj trdi, da jim povezavo do interneta omogoča Severna Koreja, saj da so dobili posebno povabilo tamkajšnjega vodje Kim Jong-una. Sliši se precej neverjetno.

Internetne povezave v Severni Koreji so bile še do...

25 komentarjev

Poteka velik koordiniran napad DDOS na Pirate Bay

vir: ZDNet
ZDNet - Priljubljena spletna stran s torrenti The Pirate Bay, ki je trn v peti številnim organizacijam za zaščito avtorskih pravic po svetu, je že več kot 24 ur nedosegljiva. Sprva je kazalo, da so organi pregona končno uspeli zatreti trdovratno stran, a se je kasneje izkazalo, da je razlog drugačen. Neznani napadalci so se strani lotili s koordiniranim napadom DDOS, je stran sporočila prek Facebooka. Nedosegljiva je tako glavna stran kot tudi blog, ki gostuje na drugem strežniku.

Pirati so sicer hitro našli obvoz za svoje uporabnike in objavili seznam posredniških...

22 komentarjev

The Pirate Bay mora blokirati Nizozemce

Slashdot - Nizozemsko sodišče je v sodbi zoper The Pirate Bay, ki jo sprožil Stichting BREIN (nizozemska verzija organizacije RIAA), razsodilo, da mora The Pirate Bay v 10 dneh začeti blokirati dostop vsem obiskovalcem iz nizozemskega naslovnega prostora. V nasprotnem primeru jim grozi kazen v višini 30.000 evrov na dan (maksimalno do skupne vsote treh milijonov). Poleg tega morajo obtoženi plačati še 42.767 evrov Breinu. Zanimivo je, da so poziv za prihod na sodišče obtoženim poslali kar prek Twitterja in Facebooka, kar je sodišče štelo za veljavno. Lastniki The Pirate Baya se na sodišču niso pojavili, so pa poslali pisno obrazložitev, zakaj ne utegnejo priti na obravnavo, a je sodnik odločil, da njihovih argumentov ne bo upošteval. Odvetnik trojice obtoženih je že napovedal pritožbo.

12 komentarjev