» »

Rudarjenje v brskalnikih pogosto, a nepriljubljeno

Rudarjenje v brskalnikih pogosto, a nepriljubljeno

Slo-Tech - Hit letošnje jeseni je očitno rudarjenje kriptovalut v brskalnikih, ki sovpada z rekordnimi vrednostmi kriptovalut. Bitcoin (ki ga v brskalniki ne rudarijo, ker je pretežko) je danes s 5500 dolarji postavil absolutni rekord, monero pa je bil na vrhuncu konec avgusta, sedaj pa je približno tretjino pod vrhom, a še vedno več kot 50-krat više kot lani. Zato interesa upravljavcev spletnih strani, da bi izkoristili procesorje obiskovalcev za dodaten zaslužek, ni težko razumeti.

Pogled na 100.000 najbolj priljubljenih spletnih strani, merjeno z indeksom Alexa, je razkril že 220 strani, ki uporabljajo Coinhive ali kakšnega klona. Coinhive je vtičnik za spletno stran, ki izkoristi obiskovalčev procesor za rudarjenje. Zaslužek od posameznega obiskovalca je majhen, a če jih je veliko, se nabere. Ocenili so, da so v treh tednih na teh 220 straneh skupno zaslužili 43.000 dolarjev. To je manj kot 200 dolarjev stran, kar je premalo za obratovanje posamezne spletne strani z vsebino, lahko pa predstavlja dodatek k oglaševalskim zaslužkom. Večina spletnih strani, ki je uporabljala Coinhive, sodi v skupine strani, kjer najdemo piratske vsebine, pornografijo, torrente ipd. Skratka, gre za strani, ki imajo z nabiranjem denarja z oglaševanjem večje probleme zaradi svoje hoje po robu zakona, hkrati pa so bolj nagnjene k eksperimentiranju.

Spomnimo, da je bil prav The Pirate Bay prva izmed strani, ki je začela uporabljati Coinhive. Približno osem odstotkov strani pa ima novinarske vsebine. Tak primer smo imeli tudi v Sloveniji, a se je zaradi prenizkih prihodkov v trenutni obliki končal.

Ni rečeno, da se bo rudarjenje v brskalniki obdržalo. Čedalje več programske opreme za blokiranje reklam in za iskanje nezaželene programske opreme Coinhive blokiral. Tudi ponudniki gostovanja niso navdušeni, tako da je Cloudflare že začel blokirati račune, kjer gostujejo spletne strani s temi praksami.

8 komentarjev

marS ::

Rudariš lahko tudi sam, s svojim brskalnikom (in s tem ne motiš nikogar)...JSEcoin - Java Script Embedded Cryptocurrency
...no more heroes...
https://ilbis.com/

bambam20 ::

Ti dejansko koristijo samo procesor ali tudi delovni pomnilnik? Sumim, da FB uporablja nekaj podobnega v Firefoxu, saj mi po inštaliaciji vtičnia No Coin be raste več ram, ko imam odprt Fb in ta stoji na stabilnih 50%. Prej je zadeva rastla brez razloga do 70-75%

marS ::

Dejansko lahko nastaviš sam koliko pomnilnika in koliko procesorja. Ne vem pa koliko elektrike pol to vse skupaj porabi...kaka ideja?
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Unknown_001 ::

Now I know zakaj se mi Solidworks sesuva če imam v drugem oknu odprto spletno stran...
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Glugy ::

Fajn bi blo da bi ti že brskalnik povedal če se rudari ali ne; da se lahko potem sam odločiš če ostaneš na tej strani ali ne. Al pa vsaj da bi lahko pogledal koliko procesorske moči porabi določen zavihek ko nič ne klikaš. Ker takrt bi moral biti 0 al pa zlo blizu 0.

RC37 ::

Dokler pa te funkcije ne bodo vgradili je edini način virtualna naprava da ji določiš kolko rama in cpuja lahko požre več pa ne more. Seveda je to za vsakdanje brskanje zelo nepraktično.

PaX_MaN ::

RC37 je izjavil:

Dokler pa te funkcije ne bodo vgradili je edini način virtualna naprava da ji določiš kolko rama in cpuja lahko požre več pa ne more. Seveda je to za vsakdanje brskanje zelo nepraktično.

Edini način? Izklopiš javascript, pa je.
Strani, ki brez JS zgledajo k kup Mesčevega dreka, pa pač potem ignoriraš in/ali jim emailično jebeš mater.

Skratka, gre za strani, ki imajo z nabiranjem denarja z oglaševanjem večje probleme zaradi svoje hoje po robu zakona

Hoje po robu?
Bič pliz, illegal scum is illegal scum.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

KTr1sk ::

A je kakšen program-dodatek za brskalnik ki blokira "rudarjenje"?
i7-11700kf,32gb-3200mhz,6700xt,nvme2x,hdd4x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rudarjenuje z CPU brez kakršnim koli downloadom

Oddelek: Kriptovalute in blockchain
91222 (787) Baja
»

Zlonamerne reklame na YouTubu rudarile kriptovalute

Oddelek: Novice / Kriptovalute
146657 (4467) MrStein
»

Tudi v Sloveniji preizkušajo rudarjenje v brskalnikih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
5620559 (15154) Unknown_001
»

Zloraba procesorjev obiskovalcev za rudarjenje čedalje pogostejša

Oddelek: Novice / Kriptovalute
2711108 (7976) Markoff

Več podobnih tem