»

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

Kazen Hynixu preklicana

X-Bit Labs - Pred natanko petimi leti je v veljavo stopila odločitev Evropske komisije, da z dodatnimi 33 odstotki ocarinijo Hynixove pomnilniške čipe naprodaj v EU, saj so jim dokazali nezakonito pridobivanje vladne pomoči iz južnokorejskih bank. Svetovna trgovinska organizacija je leta 2005 ovrgla odločitev Evropske komisije, tudi Hynix pa je še vedno dokazoval svoj prav pred evropskimi sodišči. Stvar je dobila epilog šele po petih letih, ko se je Evropski svet odločil, da se (retroaktivno) s 31. decembrom 2007 odpravijo vse omejitve in dajatve na promet s Hynixovimi čipi v EU. V korejskem gigantu odločitev pozdravljajo. Klik!

6 komentarjev

Abort 2001

Cyberpipe - Že od daljnih začetkov (leta 97) je Abort ena redkih alter računalniških prireditev v naši vasi. Abort2000 je bil precej megalomanski (3 dni na v eni od hal Gospodarskega razstavišča), letos pa se bo prireditev zaradi organizacijskih težav odvila kar v Kiberpipi in sicer naslednjo soboto (15. decembra). Žural se bo cel dan in celo noč, zvrstila se bodo običajna tekmovanja (2d, 3d, glasba, animacije), link bo, nekaj tehničnih predavanj tudi, pa še pregled demo scene preteklih let. Navada je, da ljudje pridejo s svojimi mlinčki, le nabijanje iger ni zaželjeno. Na koncu bomo Abort simbolično tudi ubili. Nekaj več podatkov se najde tu.

4 komentarji

Micron kupuje Hynix?

EETimes - Micron, eden največjih proizvajalcev pomnilniških modulov, ki ima pod kapo več kot eno milijardo ameriških dolarjev sredstev za nakup konkurentov, se pogovarja s podjetjem Hynix o poslovnem sodelovanju. Hynix je podjetje (njihove pomnilniške module boste našli na ATIjevih produktih), ki se ponaša z zelo neprofitnim delovanjem, saj svoje izdelke prodaja dobesedno po dumpinških cenah. Medtem ko podjetje druge proizvajalce prisiljuje v nižanje cen, se podjetje ukvarja z ogromnimi izgubami (okoli sedem milijard dolarjev jih že ima). Micron se pogovarja o nakupu Hynixa, a problem je, da čisto noben od borznih analitikov ne vidi večje koristi v tem početju. Je to odgovor na grožnje, da se bosta združila Infineon ter Toshiba? Sicer ima pa najbrž Micron nekaj drugega v načrtu: Nakup podjetja Hynix dobesedno za drobiž, s čimer si posledično zagotovi višje cene ter posledično večji profit na trgu, ker Hynix ne bo več imel pogojev nižanja cen. Micron nato samo še razproda ter zapre podjetje....

0 komentarjev

Hynix še vedno na infuziji

100si - Hynix, ki je nastal iz podjetij Hyundai Semi in LG Semi, je najbrž eden izmed največjih izgubarjev, saj je v tej četrtini pridelal kar za 1.24 milijarde dolarjev izgube. Gotovo ni treba poudarjati, da Hynix trenutno živi samo od posojil.
Medtem, ko se Hynix in nekatera druga podjetja, ki izdelujejo pomnilnik za PC-je ubadajo s katastrofalno nizkimi cenami, pa Apple še vedno mastno služi s prodajo pomnilnika za svoje mlinčke. Če prav pomislim, je kar lepo, da imam PC in ne Appla ;).

0 komentarjev

Pomnilniška kriza se še vedno stopnjuje

The inquirer - Gotovo ste se še spomnili drznih napovedi, da si bodo pomnilniški giganti opomogli do začetka leta 2002. Marsikdo je upal, da se to ne bo zgodilo, saj bi z okrevanjem pomnilniške industrije izginile skoraj sanjsko nizke cene, ki smo jim trenutno priča. Gotovo se tudi spomnite poročil, da naj bi operacijski sistem Windows XP naredil krizi konec. Mogoče se bo to zgodilo v prihodnjih mesecih, vendar težko verjamem. Kot kažejo zadnje analize podjetja Dataquest Gartner, se bo pomnilniška kriza nadaljevala najmanj do četrte četrtine prihodnjega leta - se pravi dobro leto. Je to dobro? Za uporabnike, ki jih zanima samo nizka cena pomnilnika, ne pa tudi kvaliteta zagotovo, vendar morate vedeti, da marsikateri precej znan proizvajalec ne bo preživel tako dolgo. Viking je že zaključil s poslovanjem, Toshiba premišljuje o zaprtju svoje DRAM tovarne, prav tako pa tudi Infeneon, ki je bil med navijači v najboljših časih znan kot izredno kvaliteten proizvajalec. Najbolj žalostno je vse skupaj...

0 komentarjev

Hynix se prodaja

The Register - Tako imenovana "pomnilniška" kriza je še vedno v polnem razmahu in nič ne kaže, da bi se vsaj malce umirila. Posledice krize se odražajo v smešno nizkih cenah tako SDRAM, kot DDR SDRAM pomnilnika, kar lahko uporabniki samo pozdravimo, vendar pa proizvajalci pomnilnika niso niti malo navdušeno nad nizkimi cenami, saj jim kvarijo prihodke. Nekatera podjetja so se v krizi znašla bolje, nekatera malo slabše. Hynix spada med tiste, ki so v "pomnilniški" krizi izgubili veliko. Najprej so poizkušali umetno dvigniti cene pomnilnika z ustavitvijo proizvodnje, vendar jim to ni uspelo. Sledilo je kup raznih rešilnih ukrepov, ki pa so se izkazali za jalove. Ko vse odpove, je rešitev smo še ena - prodaja svojega premoženja. Hynix se sicer ni popolnoma prodal, saj je odpisal samo svoj oddelek za LCD zaslone, ki ga je prodal neki tajvanski firmi za 650 milijonov $. Kar lep znesek denarja, ki pa ne bo šel v blagajno Hynixa, ampak bo v večini namenjen odplačevanju ogromnih dolgov, ki jih je Hynix...

0 komentarjev

Nekaj za modifikatorje ...

Club Overclocker - Po dolgem času spet en kratek test lučk in neonk, ki so so ga pripravili na ClubOC. Tam so stestirali neonko in neke čudne svetleče cevke, ki jih lahko tudi upogibamo. Gotovo ni treba poudarjati, da se naložba v te stvari splača samo, če imate v ohišje vdelano okensko modifikacijo. Tisti, ki imate radi lepo razsvetljena ohišja se gotovo ne boste preveč sekirali, ko boste odšteli $36 za opisani komplet. Morda pa se tudi motim ...

0 komentarjev

Proizvajalci RAM-a se puntajo

The inquirer - Nekateri proizvajalci RAM-a kot sta Samsung in Hynix (Hyindai) ne prenesejo več tako nizkih cen, zato razmišljajo o umetnem zvišanju cen. Samsung in Hynix naj bi ustvarila umetno pomanjkanje tako, da bi preprosto izklopila proizvodnjo. Kar se proizvodnje samega RAM-a tiče imata prav, saj so dobički precej ubogi v primerjavi z "zlatimi" časi dragega pomnilnika. Kar pa se nas uporabnikov tiče, pa ugašanje proizvodnje ne bo naletelo ravno na kake prijateljske odzive. No, čeprav Hynix še vedno razmišlja o izklopitvi proizvodnje, je Samsung najavil, da v prihodnosti nima takih namenov (kakšen preobrat ). Na dogodke se je odzval še Micron, ki je najavil, da ga nizke cene RAM-a ne motijo in da tudi on ne bo zmanjševal proizvodnje (yeah, long live Micron ). Več na The Inquirerju.

3 komentarji

Konec Kocke?

vir: Guru 3D
Guru 3D - Applov Cube računalnik se že nakej časa ni dalo dobiti pri distributerjih. Ljudje so že takoj začeli špekulirati, da je nekaj narobe. In očitno je nekaj tudi bilo in je.
Apple je, neuradno, prenehal s proizvodnjo Cube računalnikov. Razlog je očiten; slaba prodaja. V četrti četrtini lanskega leta (oktober, november, december 2000) je Apple prodal 29000 teh kockastih škatel. Prvo četrtino letošnjega leta (januar, februar, marec 2001) je...

0 komentarjev

Vodno hlajenje

Guru 3D - Vse bolj in bolj popularno postaja zadnje čase - navsezadnje nas je tudi kar precej Slovencev, ki hladimo svoje mlinčke z vodo. Tukaj si alhko ogledate še en tak projekt, ki je zanimiv predvsem zaradi dejstva, da je tip dal rezervoar in radiator v posebno ohišje, ki ga je še dodatno zvočno izoliral. Zanimiva in najbrž tudi uporabna ideja. Bo treba preizkusit, glede na to, da imam sedaj kar precej hrupno vse skupaj.

5 komentarjev