»

Tudi Android dobiva kratka sporočila prek satelitov

Slo-Tech - Apple je telefonom prvi dodal možnost komuniciranja prek satelitov, sicer le za pošiljanje sporočil v sili, a jasno je bilo, da ne bo ostal edini. Podobno funkcijo, a še nekoliko bolj razširjeno, dobivajo tudi androidni telefoni. Qualcomm v sodelovanju z Iridiumom pripravlja Snapdragon Satellite, ki bo nudil pošiljanje sporočil prek satelitov, in to celo v obe smeri.

Nova storitev bo uporablja nič kaj novo konstelacijo Iridium, ki že četrt stoletja s 66 sateliti zagotavlja pokritost zemeljske oble. Doslej smo te satelite uporabljali z namenskimi telefoni, ki so imeli ogromne antene in astronomske stroške, a so omogočali telefoniranje od koderkoli. Sedaj pa bodo z njimi lahko komunicirali tudi običajni telefoni, ki se znajo pogovarjati v pasu L (1-2 GHz). Nekaj nove strojne opreme bodo potrebovali, a bo Qualcomm vse skupaj zapakiral v standardni paket RF, zato ne bomo dobili dodatnih, velikih, grdih anten. Telefoni bodo videti enako.

To seveda pomeni, da bo povezava nekoliko...

24 komentarjev

V Play Storu tudi vohunske aplikacije državnih hekerjev

Slo-Tech - Navajeni smo že, da se tudi v uradnem Google Play Storu znajdejo aplikacije sumljive provenience in zlih namenom, ki jih tja podtaknejo kriminalci, ki uspejo začasno pretentati Googlov (resda luknjičav) nadzor. Redkeje pa se zgodi, da zlonamerne aplikacije tja skrijejo kar državni obveščevalci. Raziskovalci iz podjetja Kaspersky poročajo o primeru skupine OceanLotus z napadom PhantomLance, ki se je ukvarjala prav s tem. Na Play Store so podtaknili malware, s katerim so vohunili po telefonih uporabnikov iz Vietnama, Bangladeša, Indonezije in Indije.

V konkretnem primeru cilj ni bil okužiti čim več ljudi, temveč nekaj točno določenih posameznikov. Napadalci so zgolj želenim tarčam poslali elektronska sporočila s povezavami na aplikacije, ki so vsebovale vohunsko kodo. V tem primeru bodo žrtve bolj verjetno zaupale, da je aplikacija legitimna, ker povezava vodi do Play Stora. Na podoben način namreč povezavo do svojih aplikacij pošiljajo legitimna podjetja, denimo nove spletne banke....

15 komentarjev

Nova ranljivost StrandHogg straši po Androidu

Slo-Tech - Raziskovalci norveškega podjetja Promon so v Androidu odkrili varnostno ranljivost, ki obstoji v vseh verzijah Androida (tudi v desetici) in jo napadalci v resničnem življenju že izkoriščajo. Poimenovali so jo StrandHogg po nekdanji vikinški praksi zajema živine in ljudi za delovno silo in sužnje.

Ranljivost tiči v večopravilnosti, kot jo ponuja Android. Zlonamerna aplikacija se lahko pretvarja, da je legitimna aplikacija, saj se zažene ob kliku na ikono legitimne aplikacije in prestreže vnesene prijavne podatke. Uporabniki menijo, da uporabljajo legitimno aplikacijo, v resnici pa zlonamerna aplikacija prikazuje lažen prijavni zaslon. Aplikacija lahko na enak način pridobi tudi privilegije za dostop do različnih delov telefona, saj zanje sprašuje, kakor da bi bila legitimna aplikacija.

V praksi to pomeni, da lahko zlikovci kradejo gesla za dostop do spletne banke, kar so dejansko počeli. Raziskovalci so odkrili 36 zlonamernih aplikacij, ki izkoriščajo omenjeno ranljivost. Teh...

9 komentarjev

Severna Koreja z virusi v Google Playu lovi prebežnike

Slo-Tech - Severnokorejski državni hekerji so januarja uspeli na Google Play naložiti vsaj tri aplikacije, ki so bile okužene z zlonamerno programsko opremo, namenjeno sledenju in zbiranju osebnih podatkov prebežnikov. Google je omenjene aplikacije odstranil šele sredi marca, ko je bil nanje izrecno opozorjen, razkriva McAfee.

Da se na Google Playu znajdejo tudi nekatere zlonamerne aplikacije, ni nič novega. Zanimivo pa je to, da je bila tokratna akcija usmerjena proti točno določenim posameznikom, ki so prebegnili iz Severne Koreje. Povezave do omenjenih aplikacij so prejeli prek Facebooka in skupno ni bilo okuženih več kot 100 ljudi. S takšno natančno odmerjeno in omejeno okužbo pisci programske opreme poskrbijo, da njihovi programi čim dlje ostanejo neodkriti.

Izmed omenjenih aplikacij sta se dve izdajali za varnostni aplikaciji, ena pa kot...

22 komentarjev

Rusija bo blokirala Telegram

Slo-Tech - Rusija začenja postopke za blokado aplikacije za šifrirano komunikacijo Telegram, ker upravljavec do 4. aprila regulatorju Roskomnadzoru ni izročil šifrirnih ključev, ki bi omogočali prestrezanje pogovorov. To je tajna služba FSB od Telegrama zahtevala lani. Telegram je pojasnjeval, da aplikacija napisana na tak način, da niti upravljavec ne vidi vsebine pogovorov in nima dostopov do zasebnih ključev uporabnikov, zato jih niti ne more izročiti. Rusija je zaradi tega vložila tožbo zoper Telegram, s katero zahteva prepoved obratovanja v Rusiji.

Telegram je deveta najbolj priljubljena aplikacija za pogovarjanje. Zlasti veliko uporabnikov ima v državah nekdanje Sovjetske zveze in na Bližnjem vzhodu. Skupno ima Telegram 200 milijonov uporabnikov. Njegov izvršni...

9 komentarjev

Odkritih več tisoč vohunskih aplikacij za Android

Slo-Tech - Da je nameščanje aplikacij na Android iz neuradnih virov tvegano početje, je precej jasno. Toda vedno znova se dokazuje, da se zlonamerne aplikacije znajdejo tudi v uradni spletni tržnici Google Play. Zadnji tak primer je družina aplikacij SonicSpy, ki obsega več kot štiri tisoč zlonamernih aplikacij, med njimi tudi so vsaj tri našle pot tudi v Google Play.

Ena izmed njih se je imenovala Soniac in je uradno ponujala okolje za varno sporočanje, ki ni bilo nič drugega kot predelan vmesnik za dostop do omrežja Telegram, v ozadju pa je vohunila. Aplikacija je snemala pogovore in imela možnost opravljanja klicev, pošiljanja sporočil in prebiranja drugih podatkov na telefonu. Poleg Soniaca sta bili na Google Play še aplikaciji Hulk Messenger in Troy Chat, a je Google vse tri...

41 komentarjev

NSA in zavezniki želeli izkoristiti Googlovo trgovino aplikacij za vohunjenje

Slo-Tech - The Intercept in CBC News objavljata tajne dokumente NSA, ki jih je priskrbel Snowden in ki dokazujejo, da si je NSA resno prizadevala izrabiti Google Play (tedaj Android Market) za vohunjenje. Skupaj s partnerji v zavezništvu Petero oči (Avstralija, Kanada, Nova Zelandija, Velika Britanija) so na več delavnicah v letih 2011-2012 razpravljali o taktikah, kako pridobiti čim več podatkov s pametnih telefonov in jih uporabiti za nadzor.

Uporabljali so sistem XKeyScore, ki lahko prepozna promet, ki ga ustvarjajo pametni telefoni. Te so potem ciljali s specializiranim programom Irritant Horn, s katerim so želeli na telefone naložiti zlonamerno programsko opremo. Vedeli smo že, da so razvili tovrstno programje, ni pa...

14 komentarjev

Začel se je Google I/O - Android

vir: The Verge
The Verge - Včeraj se je začela letošnja Googlova konferenca I/O, ki je največja prireditev te vrste za podjetje iz Mountain Viewa. Na začetni predstavitvi, t.i. keynotu, predstavijo glavne novosti, nato pa sledijo delavnice, saj je cela konferenca namenjena predvsem razvijalcem programja, povezanega z različnimi Googlovimi storitvami. Letos smo pričakovali lepo bero novosti, a smo bili, vsaj širša javnost, ki aplikacije zgolj uporablja, nekoliko razočarani. Govorilo se je namreč, da bomo dobili novo različico Androida, sprva se je govorilo o različici 5.0 (Key Lime Pie), kasneje pa o 4.3 (še vedno Jelly Bean), a dobili nismo ne ene, ne druge. Enaka je zgodba s prenovljenim Nexus 7 (novejši procesor, zaslon ločljivosti FullHD),...

29 komentarjev

Google I/O - 1. dan

Nexus Q

Slo-Tech - Te dni v San Franciscu poteka Googlova vsakoletna prireditev I/O (kjer kratica pomeni inovacije v odprtem). Na tej razvijalski konferenci Google predstavi, kaj novega so pripravili in kaj se nam še obeta, zato je dogodek vreden pozornosti. Medtem ko danes popoldne po našem času poteka drugi dan konference (od treh), si poglejmo, kaj je Google pokazal na včerajšnjem uvodu. Ta je bil po pričakovanjih namenjen Androidu.

Prihaja namreč Android 4.1 s kodnim imenom Jelly Bean, ki sicer ne bo prinesel radikalnih novosti, bo pa dobrodošla nadgradnja. Verzija 4.0 (Ice Cream Sandwich) je namreč poenotila verziji za tablice in telefone (Gingerbread in Honeycomb), Jelly Bean pa bo sedaj vse novosti v združeni verziji izpilil. Nadgrajena obvestila (Notifications) ne bodo več...

44 komentarjev

Google Play združuje razvedrilne vsebine

Google - Google je včeraj predstavil novo storitev Google Play, s kateri želijo konkurirati integriranemu Applovemu ekosistemu ter Amazonovemu Kindlu Fire in ponuditi enotno oblačno storitev, za shranjevanje in dostop do glasbe, knjig, filmov in aplikacij z vseh androidnih mobilnih naprav. Tako bodo lahko uporabniki do svojih vsebin dostopali z vseh naprav, ne da bi se morali ukvarjati s sinhronizacijo zbirk.

Gre za oblak, v katerega lahko brezplačno prenesemo do 20.000 skladb iz lastnih virov in seveda dodamo poljubno število kupljenih, prenesemo 450.000 aplikacij in iger za Android, shranjujemo elektronske knjige in si lahko izposojamo filme. To pomeni, da so Android Market, Google Music in Google eBookStore integrirani v Google Play. Google...

6 komentarjev