»

Najpopularnejši izsiljevalski virus GandCrab zlomljen

Europol - Romunska policija, Europol in podjetje za računalniško varnost Bitdefender so pripravili orodje za odklep datotek, ki jih zašifrirajo različne verzije izsiljevalskega virusa GandCrab. Komplet se imenuje Pay No More in deluje za vse razen dveh verzij GandCraba - odklepa torej datoteke verzij 1, 4 in 5.

GandCrab se je začel agresivno širiti v začetku tega leta in je do danes prizadel več kot pol milijona računalnikov. Trenutno je najbolj razširjen izsiljevalski virus. Po okužbi GandCrab zašifrira datoteke na računalniku in za izdajo ključa zahteva od 300 do 6000 dolarjev odkupnine, ki jo je treba plačati v kriptovalutah. Ko so februarja romunski organi pregona in Bitdefener razbili prvo verzijo programa, so zlikovci kmalu izdali novo verzijo. Do danes je izšlo skupaj pet verzij, od teh so odklenjene...

14 komentarjev

Izsiljevalski virus, ki bi se igral

Ars Technica - Beremo lahko o novem izsiljevalskem virusu, ki za razliko od večine svojih izkoriščevalskih sorodnikov ne terja plačila odkupnine, temveč nas prisili v igranje igre. Na internetu se je znašla koda virusa Rensenware, ki zaklene datoteke na disku, potem pa uporabnika nažene igrat TH12 Undefined Fantastic Object. Če na najtežji stopnji zahtevnosti doseže zadostno številk točk, virus sprosti šifrirni ključ in odklene datoteke.

Kmalu je postalo tudi jasno, da je bil ta virus napisan bolj...

6 komentarjev

Izsiljevalski virusi se gredo piramidni sistem

Slo-Tech - Nov izsiljevalski virus z imenom Popcorn Time (ki ni povezan z istoimensko aplikacijo za ogled avtorsko zaščitenih videovsebin) uporablja zelo domiseln način za širjenje. Kot ostala tovrstna nesnaga žrtvi zašifrira osebne datoteke in zahteva plačilo odkupnine za razkritje šifrirnega ključa, s katerim je mogoče povrniti podatke. V ta namen zahteva en bitcoin, kar je trenutno okrog 740 evrov. Do sem ni nič presenetljivega. Posebne omembe pa je ta virus vreden zaradi druge možnosti, ki jo daje žrtvam za odklep. Prestopijo lahko na temno stran.

Virus žrtvam posreduje označeno povezavo (referral link), s katere se je moč okužiti. Če jo posredujejo svojim prijateljem in uspejo dva...

35 komentarjev

Ranljivost v Linuxu in Androidu prisotna tri leta

Slo-Tech - V Linuxu so odkrili in v večjih distribucijah danes že tudi zakrpali ranljivost, ki je bila kodi jedra prisotna tri leta in je omogočala napadalcem prevzem popolnega nadzora (root) nad računalnikom, če so imeli na voljo omejen račun. Ranljivost je odkrilo izraelsko podjetje Perception Point. Dobila je oznako CVE-2016-0728. Za zdaj ni nobenih indicev, da bi jo kdo v praksi že zlorabljal, je pa z javnim razkritjem to postalo precej verjetneje, zato je toliko pomembneje posodobiti sisteme.

Ranljivost je prisotna v vseh verzijah jedra od vključno 3.8 dalje (torej od začetka leta 2013), prizadet pa je tudi Android od verzije 4.4 (KitKat) dalje. Ranljivost je posledica hrošča v keyringu, ki v Linuxu hrani šifrirne ključe, žetone in druge občutljive podatke, do katerih aplikacije ne smejo imeti neomejenega dostopa....

74 komentarjev

Fraunhofer SIT: TrueCrypt sorazmerno varen za hranjenje podatkov

Slo-Tech - Fraunhoferjev inštitut za varno informacijsko tehnologijo (Fraunhofer SIT) je objavil podrobno 77 strani dolgo poročilo pregleda kode programa za šifriranje podatkov TrueCrypt, ki so ga izvedli za nemški Zvezni urad za varnost v informacijski tehniki (BSI). V njem so potrdili rezultate predhodnih pregledov kode, da je TrueCrypt sorazmerno varen kos kode. Sicer vsebuje nekaj varnostnih ranljivosti, a ne v sami izvedbi šifrirnega algoritma, temveč v podporni kodi.

Spomnimo, da je Googlov Project Zero pred poldrugim mesecem v kodi TrueCrypta odkril dve resni varnostni ranljivosti, ki v teoriji omogočata pridobitev privilegiranega dostopa do računalnika, na katerem teče TrueCrypt. Poleg teh ranljivosti je Fraunhofer SIT v kodi našel še nekaj...

4 komentarji

Virus za usmerjevalnike, ki jih ščiti pred ostalimi virusi

Symantec - Virusi, ki se zajedajo v firmware mrežnih usmerjevalnikov in drugih pametnih naprav, niso nič več novega. Symantec ima na primer postavljenih več vab (honeypot), kamor lovijo nesnago za nadaljnjo analizo. Ujeli so tudi virus, ki so ga poimenovali Linux.Wifatch in ima nekaj funkcij, po katerih se razlikuje od podobnih virusov.

Linux.Wifatch je napisan v Perlu in je sposoben okužiti strojno opremo na različnih arhitekturah, saj ima svoj interpreter za vsako izmed njih. Ko okuži posamezen usmerjevalnik, ugasne program za dostop do Telneta in pusti sporočilu lastniku, naj zamenja gesla in posodobi firmware. Prav tako ima Linux.Wifatch module, ki čistijo nekatere druge znane vrste virusov in trojanskih konjev. V izvorni kodi virusa je citat, ki si ga je avtor sposodil od Richarda Stallmana, v katerem apelira na NSA in FBI, naj sledita Snowdnovemu...

6 komentarjev

Razbili prvi izsiljevalski virus za Android

Slo-Tech - V začetku meseca odkriti izsiljevalski virus za Android, ki zašifrira datoteke na pametnih telefonih s tem operacijskim sistemom in je prvi odkriti primerek za Android, je dobil protistrup. Program, ki odklene šifrirane datoteke, je napisal dodiplomski študent na Univerzi v Sussexu Simon Bell.

Da Simplocker, kot se virus imenuje, ni dodelan in predstavlja bolj dokaz koncepta kot resnično nadlogo, je bilo znano že takoj ob odkritju. Čeprav virus prek interneta prek Tora komunicira s krmilno-nadzornimi strežniki, za šifriranje uporablja algoritem in ključ, ki sta zapisana v njegovi kodi in se ne spreminjata.

Zato se je Bell lotil analize kode, kar ga je pripeljalo do programa, ki omogoča obnovitev zaklenjenih datotek....

2 komentarja