» »

Izsiljevalski virus, ki bi se igral

Izsiljevalski virus, ki bi se igral

Ars Technica - Beremo lahko o novem izsiljevalskem virusu, ki za razliko od večine svojih izkoriščevalskih sorodnikov ne terja plačila odkupnine, temveč nas prisili v igranje igre. Na internetu se je znašla koda virusa Rensenware, ki zaklene datoteke na disku, potem pa uporabnika nažene igrat TH12 Undefined Fantastic Object. Če na najtežji stopnji zahtevnosti doseže zadostno številk točk, virus sprosti šifrirni ključ in odklene datoteke.

Kmalu je postalo tudi jasno, da je bil ta virus napisan bolj za šalo kakor z namenom kaj zaslužiti. Njegov avtor je namreč hitro priznal, da z njim ni želel okužiti nikogar in da v resnici na splet ni poslal prevedene verzije kode, temveč zgolj izvorno kodo. Za okužbo se je bilo treba dejansko potruditi, ker je imel virus tudi nekaj hroščev in je poizkušal okužiti tudi CD-ROM, zato se je sesuval A po drugi strani je imel hrošče tudi pri dešifriranju, saj šifrirnega ključa ni shranil na disk, zato je ob ponovnem zagonu postal izgubljen - igro je bilo treba odigrati takoj brez ponovnega zagona.

Škodljivo verzijo je sedaj avtor že odstranil in jo nadomestil z neškodljivo verzijo, ki datotek dejansko ne zaklene. Če pa si jih je kdo uspel zašifrirati, obstaja tudi orodje za odklep.

A vseeno takšne igre niso brez nevarnosti. Čeprav škodljive kode na Githubu ni več, internet ne pozablja in zagotovo kroži še nekje po internetu. In prav lahko se zgodi, da jo bo kdo predelal v resnično škodljiv primerek, ki bo povzročal resno škodo. Tedaj bo imel tudi prvotni avtor precej težav.

6 komentarjev

Glugy ::

Vsekakor zanimiv koncept. Namest denarja igranje igre :)
Vsekakor boljše slednje.

BivšiUser2 ::

Bodo služili tisti, ki jo znajo igrat al pa GIT GUD.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

Oberyn ::

In prav lahko se zgodi, da jo bo kdo predelal v resnično škodljiv primerek, ki bo povzročal resno škodo. Tedaj bo imel tudi prvotni avtor precej težav.

Zanimiv koncept. Torej če nekdo moj neškodljiv program za vodenje glavne knjige predela tako, da bo povzročal škodo, bom imel jaz nemalo težav?

oxyuranus ::

Virus???! Pa dobro, kaj res nihce ne ve vec kaj je virus? :)) Ima zmoznosti replikacije preko okuzbe datotek. In ga je precej zahebano spisat, v bistvu virusa ze zelo dolgo nisem videl, vsaj odkar so Word/... makrojem zadrgnili samozagon, proper PE / ELF infectorja pa se ne da spisat v C# / Javi, se v Cju brez asemblerja ni preprosto, vecina, ki bi pa to znala, je ze prestara, da bi se s taksnimi neumnostmi ukvarjala.

Avenger ::

"Just a prank, bro!"
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

mtosev ::

upam, da bo avtor tega virusa dobil kakšen spam, hate mail pa še kaj drugega, ker tole ni smešno
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtorji stare Petye objavili šifrirne ključe

Oddelek: Novice / Varnost
4112393 (9980) poweroff
»

Izsiljevalski virusi se gredo piramidni sistem

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3514690 (11704) Dieu
»

izsiljevalski virus Locky (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Informacijska varnost
16940807 (31917) SeMiNeSanja
»

Nov kriptovirus Locky na pohodu, napada tudi bolnišnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Kriptovalute
7932683 (28669) misek
»

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
335214 (3435) BlueRunner

Več podobnih tem