»

"Svobodni svet" zahteva stranska vrata v šifriranih izdelkih

vir: Maxipixel

vir: The Verge
The Verge - Vlade peterice držav, gre za ZDA, Veliko Britanijo, Kanado, Avstralijo in Novo Zelandijo, so pozvale tehnološka podjetja, naj v svoje šifrirane izdelke vgradijo stranska vrata oz. backdoor, kot zadevo imenujemo. Njihov namen je, kot so zapisali v posebnem memorandumu, omogočiti organom pregona, da v primeru kaznivih dejanj dobijo dostop do potrebnih podatkov.

Poziv je rezultat nedavnega sestanka držav pakta Five Eyes, gre za obveščevalno zavezništvo omenjene peterice držav, na katerem so poleg problema enkripcije obravnavali še kopico drugih zadev, denimo, zavzeli so se za splet brez pedofilov, teroristov in drugih slabih fantov. Glede slednjega, so na tehnološka podjetja prav tako naslovili prošnjo, naj skušajo razviti...

68 komentarjev

The Economist: Nafta ni več najpomembnejša surovina na svetu. Tron so zasedli podatki

The Economist - Pred več kot 100 leti je odkritje uporabne vrednosti surovine ustvarilo dobičkonosno in hitrorastočo industrijo. Največji igralci so popolnoma nadzorovali trg in seveda je prišlo do zlorab tržnih položajev ter drugih deviacij, tudi izven gospodarstva. Zato so morali posredovati državni regulatorji.

Pred stoletjem je ta surovina bila nafta podjetja pa naftarji. Danes pa se podobna vprašanja postavljajo podatkovnim velikanom, kot so Alphabet, Facebook, Apple, Amazon in Microsoft. Podobno kot naftni tajkuni tudi ta podjetja dajejo vtis, da jih je nemogoče ustaviti. So namreč tudi najvrednejša borzna podjetja na svetu in le v letošnjem prvem četrtletju so skupaj ustvarila za več kot 25 milijard dolarjev dobička. Kar polovico vseh spletnih nakupov Američani...

56 komentarjev

Zaradi swattinga v zapor: ko razprtije med gejmerji rešuje policija s plastičnimi naboji

Independent - 21-letni Britanec Robert McDaid je prvi človek v Združenem kraljestvu, ki je zaradi posledic swattinga pristal v zaporu. Swatting oziroma lažni klici z namenom škodovanja drugi osebi, niso nič novega. Vendar na drugi strani Kanala v zadnjih letih beležijo ogromno rast telefonskih klicev organom pregona, prek katerih neznani klicatelji prijavijo lažno kaznivo dejanje. In večino teh lažnih klicev opravijo gejmerji, ki prijavljajo druge gejmerje.

Kdo je terorist

Tudi McDaid je gejmer. In v navzkrižju z zakonom se je znašel, ko je klical v ZDA na linijo za prijavo terorističnih groženj. Ter prijavil drugega gejmerja 20-letnega Američana Tryana Dobbsa kot potencialnega terorista. Ameriškim...

46 komentarjev

Prepoved elektronike na določenih letih zaradi načrta napadov z iPadom

Guardian - Kot smo poročali minuli teden, je na določenih letih z Bližnjega vzhoda v ZDA in Veliko Britanijo začel veljati poseben varnostni režim, zato potniki elektronskih naprav, ki so večje od pametnega telefona, ne smejo imeti več v ročni prtljagi. Ukrep, ki je namenjen varnosti, je dvignil precej prahu. Viri blizu varnostnih služb razkrivajo, da je razlog več odkritih načrtov, kako na letala pritihotapiti razstrelivo. Gre za več različnih primerov, ne en sam incident.

Kot piše The Guardian, naj bi imeli napadalci izdelane zelo dobre ponaredke iPadov, v katerih je bil skrit eksploziv. V preteklosti so poizkušali razstrelivo tihotapiti v čevljih in spodnjem perilu, sedaj pa naj bi bili moderni lažni iPadi. Ostale podrobnosti o...

15 komentarjev

Britanska notranja ministrica: Enkripcija je sporna, država mora imeti dostop!

vir: Reuters
Reuters - Tehnološka podjetja morajo pričeti sodelovati z organi pregona. Njihove storitve, kot so digitalne platforme z enkripcijo komunikacije med uporabniki, namreč nudijo varen pristan teroristom. Tako je včeraj britanska notranja ministrica Amber Rudd tudi uradno napovedala vojno zasebnosti na Otoku. Tako kot v ZDA je tudi v Veliki Britaniji debato o zasebnosti in varnosti ter enkripciji komunikacije in drugih podatkov, »začel« teroristični napad. Britanec, ki je pretekli teden v Londonu ubil pet ljudi, je namreč sekunde pred začetkom pokola poslal šifrirano sporočilo.

»Zato morajo naši organi pregona imeti dostop do aplikacij, ki omogočajo šifrirano komunikacijo. Aplikacij, kot je recimo WhatsApp,« Reuters povzema želje...

201 komentar

Kaj nas je Assange naučil s Cialeakom? Da enkripcija deluje

The New York Times - Razkritje obsežnega arsenala škodljivega in vohunskega programovja CIA je pokazalo, da so tehnološka podjetja s kodiranjem podatkov oz. enkripcijo našla rešitev, s katero lahko velikemu državnemu bratu preprečijo oziroma zelo otežijo pustošenje po naših podatkih. Tako New York Times.

Razkritja dokumentov CIA s strani Wikileaksa so namreč pokazala, da morajo tajni agenti v večini primerov biti neverjetno kreativni pri vdiranju v posameznikovo življenje. In velikokrat je potrebna tudi fizična prisotnost agentov. Oziroma – prek digitalnih povezav danes očitno lahko izvemo le malo kaj. Če je seveda targetirana oseba pripravljanja na velikega brata (beri: Signal, HTTPS povezave, Tor …). Na kratko: Wikilaks je razkril, da mora CIA v današnjem času porabiti neverjetno veliko denarja, delovnih ur ljudi in kreativnosti, da lahko vdira v življenja svojih tarč.

Kako je Snowden ubil utopijo

Do razkritja obsežnih Orwelovskih operacij NSA s strani Edwarda Snowdna pred štirimi leti je...

42 komentarjev

V Veliki Britaniji bo letu 2016 sledilo 1984

Slo-Tech - Kontroverzni britanski zakon IPA (Investigatory Powers Act) je danes dobil še podpis monarha (royal assent), s čimer je uradno stopil v veljavo. Večina njegovih določb se bo začela uporabljati 1. januarja, ko bo prenehal veljati zakon DRIPA (Data Retention and Investigatory Powers Act 2014), ne pa vse, saj vzpostavitev nekaterih sistemov terja čas in dodatna testiranja.

Spomnimo, da zakon uvaja obvezno hrambo podatkov o internetni aktivnosti uporabnikov (internet connection record) za 12 mesecev, ki jo bodo izvajali kar ponudniki dostopa do interneta. Hkrati zakon legalizira vrsto prisluškovalnih in vohunskih tehnik nad državljani, o čemer smo že pisali.

S tem je uradno končano sprejemanje zakona, ki so ga prvikrat predstavili lani in je v postopku obravnave pritegnil...

32 komentarjev

Snowden trdi, da FBI v primeru San Bernardino laže

The Intercept - Bitka med Applom in FBI-jem oziroma sodiščem glede odklepa nesrečnega iPhona, ki je pripadal enemu izmed napadalcev v pokolu v San Bernardinu, postaja družbena tema, o kateri se izrekajo domala vsi, ki kaj pomenijo. In medtem ko na mnenja nekaterih ne gre dati veliko, velja recimo Snowdnove trditve, da FBI laže, vzeti resno.

Že ko se je John McAfee hvalil, da bo v treh tednih uspel odkleniti iPhone, sicer bo na televiziji pojedel čevelj, so številni zmajevali z glavo. Imeli so prav, saj je minuli teden McAfee potrdil, da je bil vse skupaj le marketinški trik. Kot lahko vsakdo prebere iz dokumentacije, je iOS dobro zaščiten, zato ni presenetilo McAfeejevo priznanje, da nima pojma, kako bi zlomil iOS.

Oglasil pa se je tudi Snowden, ki...

32 komentarjev

San Bernardino: Apple se je pritožil, industrija ga podpira

Slo-Tech - Primer San Bernardino je dobil tudi uradno nadaljevanje, saj se je Apple tudi formalno odzval na sodni poziv, da omogočijo neomejeno preizkušanje gesel na osumljenčevem telefonu z namenom odklepa s surovo silo. Apple je takoj po prejemu poziva objavil javno pismo in obsežen sklop odgovorov, zakaj sodne zahteve ne morejo uresničiti, sedaj pa so na sodišče poslali tudi uraden odgovor in zahtevo po umiku sodnega poziva, ki so ga dobili na podlagi zakona iz 18. stoletja All Writs Act.

Na 65-straneh so argumentirano ponovili, da se v bistvu od njih zahteva nov operacijski sistem oziroma znatna modifikacija obstoječega, ki bi omogočil neoviran dostop do surovih (šifriranih) podatkov na telefonu. Za razliko od znamenitega primera...

29 komentarjev

Primer San Bernardino: nekdo je spremenil geslo osumljenčevega iClouda

vir: Apple
Slo-Tech - V ZDA se med Applom in pravosodnim ministrstvom poleg sodne bije prava medijska bitka glede odklepa telefona iPhone 5C, ki sta ga za seboj pustila decembra ubita napadalca, odgovorna za pokol v San Bernardinu. Apple je razkril nekaj novih informacij o primeru, saj te niso več tajne, ko jih je pravosodno ministrstvo uporabilo v argumentaciji pred sodiščem za izdajo odredbe za odklep.

Če torej na kratko povzamemo, kaj hočejo od Appla. Apple je izročil vse podatke, do katerih so imeli dostop v iCoudu. A izkazalo se je, da lastnik iPhona zadnjih šest tednov ni izvedel nobene varnostne kopije na iCloud, torej zadnjih podatkov tam ni. Podatki na iPhonu so šifrirani in do njih Apple ne more, kar je jasno tudi tožilstvu in...

88 komentarjev

NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

The New York Times - Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je...

11 komentarjev

Študija: hramba prometnih podatkov ne pomaga pri preiskavi kaznivih dejanj

vir: Heise
Heise - Na splet je pricurljalo poročilo nemškega Inštituta Max Planck za tuje in mednarodno kazensko pravo, ki je po naročilu nemškega pravosodnega ministrstva izvedel raziskavo o vplivu hrambe prometnih podatkov na boj proti kriminalu. Odkrili so, da ukrepi hranjenja prometnih podatkov ne pripomorejo k večji preiskanosti ali preventivi pred kriminalnimi dejanji, zato niso smiselni. S tem so posredno potrdili pravilnost odločbe nemškega ustavnega sodišča, ki je marca 2010 zakon o hranjenju telekomunikacijskih prometnih podatkov iz leta 2008 razglasilo za neustaven zaradi nesorazmernega poseganja v zasebnost posameznika.

Spor med notranjim in pravosodnim ministrstvom se s tem zaostruje. Spomnimo, da je...

6 komentarjev

Schneier: Napad na Google omogočile ZDA

Bruce Schneier

CNN - Prah po kitajskem velenapadu na zahodna podjetja konec lanskega leta se še zdaleč ni polegel. Podjetja intenzivno preiskujejo, kdo in kako je zakrivil vdore, Kitajci zanikajo vpletenost, Američani svarijo svoja podjetja. Aktivisti na področju zasebnosti pa svarijo nas.

Svetovni varnostni guru Bruce Schneier v prispevku za CNN pravi, da je kitajskim hekerjem nevede pomagala tudi ameriška vlada. Google je namreč v Gmail vgradil stranska vrata, da bi lahko izpolnjeval vladne náloge, in prav te so Kitajci izrabili. Schneier pojasnjuje, da podobne prakse udejanjajo tudi druge vlade, denimo švedska,...

18 komentarjev